Brussel,
02
januari
2024
|
10:58
Europe/Amsterdam

Brandstofceltechnologie: Daimler Truck bouwt eerste Mercedes-Benz GenH2 Trucks testwagenpark voor klanten

Samenvatting
  • Naar verwachting vanaf midden 2024 zullen Amazon, Air Products, INEOS, Holcim en Wiedmann & Winz deelnemen aan de eerste klantentests met brandstofceltrucks.
  • De vijf trekkers zullen worden gebruikt in het langeafstandsverkeer op specifieke routes in Duitsland.
  • De voertuigen kunnen tanken bij aangewezen openbare vloeibare waterstoftankstations (sLH2) in Wörth am Rhein en in de omgeving van Duisburg.
  • Andreas Gorbach, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG, verantwoordelijk voor Truck Technology: "Met dit eerste klantenwagenpark worden onze brandstofceltrucks nu getest in de realiteit. Een win-winsituatie voor beide partijen: onze klanten leren de brandstofceltechnologie in de dagelijkse praktijk kennen en ons ingenieursteam krijgt een beter inzicht in de behoeften van de klant en relevante toepassingen, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij de ontwikkeling van de serie."

Leinfelden-Echterdingen – Daimler Truck gaat de volgende ontwikkelingsfase in om het transport met vrachtwagens op waterstof te decarboniseren. Na een strenge testfase op het testcircuit en op de openbare weg hebben de brandstofceltrucks nu een vooruitstrevend ontwikkelingsstadium bereikt voor de inzet in de eerste wagenparken van klanten. Daarom zet Daimler Truck nu de volgende stap met de bouw van een eerste testwagenpark van Mercedes-Benz GenH2 Trucks. Naar verwachting zullen de ondernemingen Amazon, Air Products, INEOS, Holcim en Wiedmann & Winz vanaf midden 2024 deelnemen aan de eerste klantentests om initiële ervaring op te doen met CO2-vrij langeafstandsverkeer waarbij brandstofcelvrachtwagens worden gebruikt.

De vijf trekkers worden op specifieke trajecten in Duitsland ingezet voor verschillende langeafstandstransporten, zoals het transport van bouwmaterialen, zeecontainers of cilindergassen. Tijdens deze eerste klantentests blijven de GenH2 Trucks onder direct toezicht en verantwoordelijkheid van Mercedes-Benz Trucks. De voertuigen worden bijgetankt bij speciale openbare tankstations voor vloeibare waterstof (sLH2) in Wörth am Rhein en in de omgeving van Duisburg. Daimler Truck en zijn partnerbedrijven creëren zo een vuurtorenproject en laten zien dat koolstofvrij vervoer met vrachtwagens op waterstof vandaag al mogelijk is. Om de transformatie te laten slagen, moet er de komende jaren echter een internationale tankinfrastructuur worden opgebouwd en moet er voldoende groene vloeibare waterstof beschikbaar zijn.

Andreas Gorbach, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG, verantwoordelijk voor Truck Technology: "Met dit eerste klantenwagenpark worden onze brandstofceltrucks nu getest in de realiteit. Een win-winsituatie voor beide partijen: onze klanten leren de brandstofceltechnologie in de dagelijkse praktijk kennen en ons engineeringteam krijgt een beter inzicht in de behoeften van de klant en relevante toepassingen, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij de ontwikkeling van de serie."

Amazon, Air Products, Holcim, INEOS en Wiedmann & Winz om praktijkervaring op te doen in de klantentests

Wiedmann & Winz uit Geislingen an der Steige (Baden-Württemberg) zal als één van de eerste ondernemingen de Mercedes-Benz GenH2 Truck testen. Het voertuig op waterstof zal voor de internationale logistieke dienstverlener DP World zeecontainers vervoeren van en naar industriële en commerciële klanten. Directeur dr. Micha Lege ziet een groot gebruikspotentieel voor de innovatieve truck, vooral op pan-Europese logistieke routes: "Ons bedrijf is altijd al een voorloper geweest op het gebied van innovatie. Zo vertrouwde Wiedmann & Winz met FleetBoard als één van de eerste ondernemingen op telematica en digitalisering in de logistieke sector. Onlangs zijn we ook begonnen met de inzet van een eActros 300 als trekker in het dagelijkse transport. Nu kijken we ernaar uit om met de GenH2 Truck de volgende stap te zetten en een langeafstandsvrachtwagen met waterstofaandrijving te testen."

John H. Landwehr, wiens logistieke onderneming Gerdes + Landwehr deel uitmaakt van de Holcim Group, wil met de Mercedes-Benz GenH2 Truck granulaten en mineralen voor de bouwmaterialenindustrie transporteren. Hij voegt eraan toe: "Het laadvermogen heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in onze bulklogistiek als het gaat om de CO2-voetafdruk en efficiëntie. Na uitgebreide tests met accu-elektrische vrachtwagens zijn we verheugd om de weg naar duurzaam transport verder te verkennen met een vrachtwagen op waterstof. Alleen met onze eigen specifieke ervaring kunnen we de juiste beslissingen nemen voor de verandering die in 2025 in onze bedrijfsgroep begint."

Caroline Stancell, General Manager Hydrogen for Mobility, Europa en Afrika, Air Products, legt uit: "Air Products is van plan om zijn volledige wereldwijde vloot om te bouwen naar voertuigen op waterstof en is trots om deel te nemen aan dit vuurtorenproject met Daimler Truck, een leider op het gebied van zwaar transport en decarbonisatie. De Mercedes-Benz GenH2 Truck zal in ons bestaande wagenpark worden ingezet voor het transport van cilindergassen, waardoor we waardevolle ervaring kunnen opdoen op het gebied van industrieel gastransport. We zijn er ook trots op dat we Daimler Truck in het kader van de proeven een deel van de nodige tankinfrastructuur en waterstof ter beschikking stellen. Ons nieuwste mobiele tankstation voor vloeibare waterstof wordt gebruikt voor het project in de omgeving van Duisburg en kan dus onder reële omstandigheden werken."

INEOS en VERVAEKE willen de Mercedes-Benz GenH2 Truck gebruiken voor het transport van Dry Bulk PVC: "We zijn verheugd om deze testen met brandstofcellen bij klanten te ondersteunen. Waterstof is een baanbrekende energiebron die de vrachtwagentechnologie zal transformeren en ons zal helpen een nettonultoekomst te bereiken. Als zowel gebruiker als producent van waterstof bevindt INEOS zich in een unieke positie om deze transitie te ondersteunen. Samen met onze transportpartner VERVAEKE zijn we verheugd om Daimler Truck AG te ondersteunen", zegt Wouter Bleukx, Business Director Hydrogen bij INEOS Inovyn. Frédéric Derumeaux, CEO van VERVAEKE, voegt eraan toe: "Ik ben enthousiast over dit project, dat perfect past in onze strategie om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Het aandrijven van zware vrachtwagens op vloeibare waterstof is een revolutionaire en cruciale stap vooruit. Als toonaangevend transportbedrijf spelen we een belangrijke rol en deze unieke samenwerking met INEOS en DAIMLER TRUCK AG helpt ons om echt emissievrije logistiek te kunnen demonstreren."

Andreas Marschner, Vice President, Amazon Transportation Services: "Amazon werkt er voortdurend aan om tegen 2040 koolstofneutraal te worden. De decarbonisatie van ons transportnetwerk speelt een cruciale rol bij het bereiken van deze mijlpaal. Alle logistieke belanghebbenden, van fabrikanten tot energiebedrijven en exploitanten, moeten daarom blijven investeren, experimenteren en innoveren. We kijken ernaar uit om deel te nemen aan dit testproject en ervan te leren."

Eerste klantentests met nieuwe vloeibare waterstoftechnologie (sLH2)

Daimler Truck geeft bij de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde aandrijvingen de voorkeur aan vloeibare waterstof. In deze aggregaattoestand heeft de energiedrager niet alleen een aanzienlijk hogere energiedichtheid, maar kunnen ook de transportkosten aanzienlijk worden verlaagd. Daardoor kan meer waterstof worden meegenomen, waardoor de actieradius aanzienlijk toeneemt en een vergelijkbaar vermogen van het voertuig met dat van een conventionele vrachtwagen op diesel mogelijk is. Tanks met vloeibare waterstof bieden ook voordelen op het gebied van kosten en gewicht. Daarom maakt het gebruik van vloeibare waterstof een hoger laadvermogen mogelijk.

Voor het eerst wordt een nieuw tankproces voor vloeibare waterstof gebruikt in het testwagenpark van de klant: de zogenaamde 'sLH2-technologie' (sLH2 = 'subcooled' liquid waterstof). De technologie is samen met Linde ontwikkeld en is via een ISO-norm vrij beschikbaar voor alle geïnteresseerde ondernemingen. De innovatieve aanpak maakt onder andere een nog hogere opslagdichtheid in vergelijking met LH2 en eenvoudiger tanken binnen 10-15 minuten mogelijk. De ondernemingen plannen om voor begin 2024 de eerste tankbeurt van een brandstofceltruck bij een proefstation in Wörth am Rhein uit te voeren. Daimler Truck en zijn partners plannen een hoge mate van transparantie en openheid rond de relevante interfaces van de gezamenlijk ontwikkelde sLH2-technologie. Het doel is om waar mogelijk samen te werken met andere bedrijven en verenigingen om hun eigen tank- en voertuigtechnologieën te ontwikkelen die de nieuwe norm voor vloeibare waterstof toepassen en zo een wereldwijde massamarkt voor het nieuwe tankproces te creëren.

Kengetallen van GenH2 Truck vergelijkbaar met conventionele vrachtwagens voor het langeafstandsverkeer

De ontwikkelingsingenieurs van Daimler Truck hebben de GenH2 Truck gebaseerd op de eigenschappen van de conventionele Mercedes-Benz Actros voor het langeafstandsverkeer wat betreft laadvermogen, actieradius en prestaties. De Mercedes-Benz GenH2 vrachtwagens die in deze eerste test bij klanten worden ingezet, bieden een laadvermogen van ca. 25 ton bij een totaal treingewicht (GCW) van 40 ton. Twee speciale tanks voor vloeibare waterstof en een bijzonder krachtig celcentrisch brandstofcelsysteem maken dit hoge laadvermogen en een grote actieradius mogelijk. Ze vormen het middelpunt van de GenH2 Truck. De twee roestvrijstalen tanks voor vloeibare waterstof van de GenH2 Truck hebben een bijzonder hoge opslagcapaciteit van 88 kilogram (telkens 44 kg), waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor lange afstanden. Het roestvrijstalen tanksysteem bestaat uit twee onderling verbonden en vacuümgeïsoleerde buizen.

Het brandstofcelsysteem van de GenH2 Truck levert 300 kilowatt (2 x 150 kW) en de accu levert tijdelijk 400 kW extra. Met 70 kWh is de opslagcapaciteit van de accu relatief laag omdat deze niet bedoeld is om aan de energiebehoefte te voldoen, maar voornamelijk moet worden ingeschakeld om de brandstofcel te ondersteunen, bijvoorbeeld bij piekbelastingen tijdens het accelereren of bij het bergopwaarts rijden met een volle lading. Tegelijkertijd maakt de relatief lichte accu een hoger laadvermogen mogelijk. Deze wordt opgeladen met remenergie en overtollige brandstofcelenergie. Een kernelement van de uitgekiende bedrijfsstrategie van het brandstofcel- en accusysteem is een koel- en verwarmingssysteem dat alle componenten op een geschikte bedrijfstemperatuur houdt en zo voor een maximale duurzaamheid zorgt. In de uitvoering van de voorserie zijn de twee elektromotoren ontworpen voor in totaal 2 x 230 kW continuvermogen en 2 x 330 kW maximumvermogen.

Onlangs, in september 2023, heeft Daimler Truck met succes aangetoond dat technologie op basis van waterstofcellen de juiste oplossing kan zijn om flexibel en veeleisend langeafstandsvervoer over de weg koolstofvrij te maken. Een voor de openbare weg goedgekeurd prototype van de Mercedes-Benz GenH2 Truck voltooide de #HydrogenRecordRun van Daimler Truck over een afstand van 1.047 km met één tankvulling vloeibare waterstof. Het bedrijf streeft ernaar om in de tweede helft van het decennium de standaardversie van de Mercedes-Benz GenH2 Truck te introduceren.

Daimler Truck volgt consequent een tweesporenstrategie met voertuigen op waterstof en accu's

Als één van 's werelds grootste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen heeft Daimler Truck zich verbonden aan het klimaatakkoord van Parijs. Het doel is om in 2039 nieuwe voertuigen aan te bieden die CO2-neutraal zijn in onze wereldwijde kernmarkten (Europa, VS, Japan). Accu-elektrische vrachtwagens zijn de ideale keuze voor het distributietransport en bij de eActros 600 voor het langeafstandsverkeer met regelmatig gebruik op planbare routes met geschikte afstanden en laadmogelijkheden. Vooral voor zeer flexibele en bijzonder veeleisende toepassingen in het zware en langeafstandsverkeer kunnen vrachtwagens met brandstofcel echter een betere oplossing zijn. Daarnaast zijn de beschikbaarheid van geschikte infrastructuur en voldoende groene elektriciteit cruciaal voor een succesvolle overgang naar CO2-vrije technologieën. Daimler Truck is ervan overtuigd dat deze energievraag alleen met beide technologieën snel en voordelig kan worden gedekt.