Leinfelden,
25
april
2024
|
11:40
Europe/Amsterdam

Veertig jaar 'light class' - de Mercedes-Benz Ecoliner

Leinfelden-Echterdingen – Veertig jaar geleden, na een internationale perspresentatie in Rome, begonnen de Mercedes-Benz LN2-trucks , beter bekend als de Ecoliners, het segment van de lichte vrachtwagens te veroveren. De vrachtwagens dragen geen officiële naam. Geproduceerd tussen 1984 en 1998 vervingen ze de lichtgewicht LP, die al bijna 20 jaar de nummer één in zijn segment was. Sinds de introductie van de Ecoliner hebben lichte vrachtwagens ook een duidelijke en tijdloos vormgegeven kantelbare cabine. Ze anticipeerden al enigszins op het ontwerp van de zware klasse (SK vanaf 1988).

De 'Light Class' had een grotere actieradius dan zijn voorgangers: Met een totaalgewicht van 6,5 tot 13 ton (types 709 tot 1320, later zelfs tot 1524) overlapte hij aan de onderzijde van het segment Düsseldorf Van/T2 en aan de bovenzijde met de Mercedes-Benz NG/SK.  Naast het korteafstands-, distributie- en bouwverkeer voldeed de Mercedes-Benz LN2 met vermogensklassen van 90 tot 204 pk en vanaf nu een langeafstandscabine met slaapcabine aan het toenemende gebruik van deze voertuigklasse in het langeafstandsverkeer. Vanaf dat moment bedient het vrachtwagenprogramma van wat toen Daimler-Benz was, alle toepassingen en gewichtsklassen.

De Mercedes-Benz LN2-vrachtwagens werden volledig nieuw ontwikkeld. Ze boden meer actieve veiligheid en een hoog rijcomfort. De voertuigen hadden carrosserielengtes die vergelijkbaar waren met die van LP-trucks, een kortere wielbasis en standaard stuurbekrachtiging, waardoor ze wendbaarder waren. De technische vooruitgang was zichtbaar in alle voertuigcomponenten – van de cabine tot de aandrijflijn, het onderstel en de remmen. Voor het eerst waren in serie geproduceerde vrachtwagens met een totaalgewicht vanaf 6,5 ton al uitgerust met een volledig luchtdrukremsysteem; Daarmee kon het door Daimler-Benz aangeboden antiblokkeersysteem nu ook in lichte vrachtwagens worden ingebouwd. De vier- en zescilindermotoren OM 364 en OM 366 in de lichte klasse zijn uitgebreid ontwikkeld om in het kader van de optimalisatie van de aandrijflijn een hoge transportsnelheid te bereiken. Hij is ontstaan uit de OM 312, de voorouder van de motorbouwserie 300 uit 1949. Nog een nieuwigheid: Voor het eerst vertrouwde Daimler-Benz bij de constructie van bedrijfswagens op banden met een laag profiel in de lichte klasse, die onder alle omstandigheden tot een veilig rijgedrag moesten bijdragen. Tot de geoptimaliseerde rijeigenschappen behoren een neutraal rijgedrag in bochten, onafhankelijk van de beladingstoestand, nagenoeg geen zelfsturende bewegingen bij het remmen of doorsturen, een precieze rechtuitstabiliteit en minimale rolbewegingen.

Toen de nieuwe 'Light Class'-trucks in 1984 na bijna 20 jaar productie de voorgaande lichte LP-modellen vervingen, was dat een enorme stap. Van de 709 tot de 1320 (later zelfs tot de 1524) waren er fijn gespreide gewichts- en motorvermogensvarianten. Ook vierwielaandrijving was leverbaar. Ondanks de uitgebreide standaarduitrusting, de modernste voertuigtechniek tot in het kleinste detail en de kantelbare cabines konden de nieuwe modellen het bewezen hoge rendement van de LP-voorganger overtreffen: Het laadvolume en de transportcapaciteit waren hoger en het brandstofverbruik en de onderhouds- en reparatiekosten werden elk met tien procent verlaagd.

Het meest gebruikte model van de modelserie LN2 – een 7,5-tons vrachtwagen met 136 pk en de bouwserie 814 – maakt deel uit van de Classic Collection van Mercedes-Benz Trucks. Op het zeil staat de reclameslogan van de toenmalige marktintroductie. Het voertuig wordt tot 15 mei 2024 voor de Daimler Truck Campus in Leinfelden-Echterdingen tentoongesteld.

Technische gegevens van de truck op het display: Mercedes-Benz LN2

Constructiejaar:                      1991
Verplaatsing:                           5,958 cc
Prestatievermogen:                            136 pk/100 kW
Snelheid:                                             90 km/h

Motor:                                     Zescilinder dieselmotor OM366