Brussel,
02
april
2024
|
09:05
Europe/Amsterdam

Nog meer efficiëntie onderweg: De nieuwe Actros L van Mercedes-Benz Trucks met zijn futuristische ProCabin, nog betere aerodynamica en verder geoptimaliseerde hulpsystemen

Samenvatting

·       De nieuwe Actros L kan vanaf april 2024 worden besteld en gaat in december 2024 in productie.

·       De futuristisch vormgegeven ProCabin luidt een nieuw tijdperk voor de Actros in.

·       De 80 millimeter langere voorzijde en verdere aerodynamische maatregelen zorgen voor een brandstofbesparing tot drie procent.

·       De efficiëntie van de nieuwe Actros L wordt verbeterd door de aerodynamische cabine en de huidige generatie van de motor OM 471 .

·       Geïnstalleerde veiligheidssystemen zoals de Active Brake Assist 6 of de Active Sideguard Assist 2 gaan verder dan de eisen van de algemene veiligheidsvoorschriften.

·       Verdere innovaties zoals de Multimedia Cockpit Interactive 2 met extra digitale services volgen in het voorjaar van 2025.

·       Ook servicecontracten zoals Mercedes-Benz Trucks Complete inclusief Mercedes-Benz Trucks Uptime kunnen helpen om de totale bedrijfskosten te optimaliseren.

·       Rainer Müller-Finkeldei, hoofd ontwikkeling bij Mercedes-Benz Trucks: "We streven er altijd naar om onze klanten de beste voertuigoplossingen voor alle aandrijftechnologieën te bieden. Ook in de verschillende regio's van de wereld zal de traditionele dieseltruck nog enige tijd onmisbaar blijven. Met de nieuwe Actros L hebben we ons beproefde vlaggenschip in veel opzichten verder geoptimaliseerd. Dat komt al tot uiting in het revolutionaire cabine-ontwerp."

Leinfelden-Echterdingen – Sinds de lancering in juni 2021 heeft de Actros L het premiumsegment van de zware dieseltrucks van Mercedes-Benz Trucks gedefinieerd. Nu tilt het bedrijf zijn succesvolle vlaggenschip naar een hoger niveau: Met een futuristisch voertuigontwerp, geoptimaliseerde aerodynamica, talrijke comfortkenmerken, efficiënte motoren, hoge rijdynamiek en de nieuwste assistentiesystemen heeft de nieuwe Actros L alles in huis om zowel wagenparkbeheerders als beroepschauffeurs enthousiast te maken. De traditionele dieseltruck zet daarmee het succesverhaal van deze modelserie, die in 1996 begon, voort en bevestigt opnieuw de inzet van Mercedes-Benz Trucks om optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van zijn klanten en hun chauffeurs. Het doel: Een pionier blijven in de branche voor vrachtwagens met conventionele aandrijving. De nieuwe Actros L met ProCabin kan vanaf april 2024 worden besteld en gaat in december 2024 in productie.

Rainer Müller-Finkeldei, hoofd ontwikkeling bij Mercedes-Benz Trucks: "We streven er altijd naar om onze klanten de beste voertuigoplossingen voor alle aandrijftechnologieën te bieden. Ook in de verschillende regio's van de wereld zal de traditionele dieseltruck nog enige tijd onmisbaar blijven. Met de nieuwe Actros L hebben we ons beproefde vlaggenschip in veel opzichten verder geoptimaliseerd. Dat komt al tot uiting in het revolutionaire cabine-ontwerp."

Nieuw aerodynamisch ontwerp zorgt voor een brandstofbesparing tot wel drie procent

Op het eerste gezicht valt het volledig nieuwe uiterlijk van de Actros L al op. De volledige vormgeving van de ProCabin, die in oktober 2023 bij de wereldpremière van de accu-elektrische eActros 600 voor het eerst werd gepresenteerd, is volledig afgestemd op een bijzonder efficiënte aerodynamica: Van de voorspoiler op het dak vóór de eigenlijke dakspoiler over de windgeleidingsplaten aan de A-stijlen rond de zijruiten en de grote, vlakke frontklep van de cabine tot de geoptimaliseerde bumper met minimale luchtinlaten voor de koeling en de nieuwe bodembekleding. Daarbij komt de luchtstroom tegemoet aan een 80 millimeter verlengde voorzijde die gunstig is voor de aerodynamica, die nog steeds optimaal rond het voertuig wordt geleid. Daarvoor zorgen een gestroomlijnde instap, verbeterde wielkastbekledingen en geoptimaliseerde zijbekledingen. Er zijn nagenoeg geen openingen of ruimtes om te zorgen voor een geoptimaliseerde luchtstroom. Voor een goede overgang tussen de trekker en de aangekoppelde oplegger zijn de verlengde fenders ontworpen als zeilen. Het aerodynamische concept wordt afgerond door het gebruik van verschillende afdichtingen om het motorcompartiment te ontkoppelen van de externe luchtstroom. Al met al leidt dit bij de nieuwe Actros L tot een brandstofbesparing tot wel drie procent.

Hoog comfort voor de bestuurder

Met de nieuwe Actros L en het futuristische cabine-ontwerp erkent Mercedes-Benz Trucks tegelijkertijd dat naast efficiëntie en rendabiliteit ook aspecten als een aantrekkelijk exterieur en comfort in de cabine een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van een voertuig. Aan de buitenkant zijn er opvallende details zoals de volledige lak van de cabine, waaronder het Mercedes-Benz logo en opschrift in Dark Chrome en de aluminium treeplanken. Alle verlichting in en rondom het voertuig is eveneens in LED-techniek uitgevoerd. Dit geldt voor de hoofdkoplampen en richtingaanwijzers en voor de zij- en achterlichten. Voor maximale lichtprestaties zijn optioneel ook matrix-LED-koplampen leverbaar.

In het interieur biedt de ProCabin, die verkrijgbaar is in de drie varianten Stream, Big of Giga Space, talrijke comfortkenmerken, zoals geoptimaliseerde stoelverwarming, nieuwe premium vlakgeweven stoelbekledingen of bedden met volledig lattenbodem en een nieuwe, dikke premium matras. Nieuw zijn ook de uitgebreide functies van de schakelaarpanelen bij de slaapcabine, de sfeerverlichting en de extra LED-leeslampjes met zwanenhals. Daarnaast zijn er nog andere uitrustingskenmerken, zoals extra USB-C-aansluitingen in de zijwanden, een hoogwaardig gordijn in tweekleurig ontwerp, een tweede koelkast, een 230V-aansluiting of het SoloStar Concept, dat nu in twee nieuwe stoelbekledingsvarianten beschikbaar is. Vanaf april 2025 is ook de Multimedia Cockpit Interactive 2 beschikbaar met een vernieuwd menu-ontwerp, spraakbediening, verder verbeterde connectiviteit en nieuwe toepassingen zoals Connected Traffic Warnings.

De derde generatie van de dieselmotor OM 471 zorgt voor nog meer brandstofbesparing

Naast de aerodynamische optimalisatiemaatregelen verhoogt Mercedes-Benz Trucks de efficiëntie van de nieuwe Actros L in combinatie met de derde generatie van de 12,8-liter dieselmotor OM 471. De OM 471 die naast de beproefde dieselmotoren OM 470 en OM 473 leverbaar is, is concreet ontworpen om de Total Cost of Ownership (TCO) te verlagen zonder in te boeten aan prestaties, rijdynamiek of comfort op het gebied van brandstofefficiënt rijden, lagere CO2-emissies, lagere bedrijfskosten en hogere rendementen.

Met de derde generatie van de OM 471 heeft Mercedes-Benz Trucks twee nieuwe turbocompressoren geïntroduceerd die precies op de uiteenlopende behoeften van de klant zijn afgestemd. Bij de variant voor het internationale transport ligt de nadruk op een zo laag mogelijk brandstofverbruik. In combinatie met het herziene uitlaatgasnabehandelingssysteem maakt deze turbocompressor een maximale brandstofbesparing tot wel vier procent ten opzichte van de vorige generatie mogelijk.

Optimale ongevalpreventie ter bescherming van alle verkeersdeelnemers

Ook de veiligheidsuitrusting van de nieuwe Actros L versterkt de positie van de fabrikant als één van de pioniers in de branche. Vaak overtreffen deze systemen de strenge normen van de Algemene Veiligheidsverordening (GSR), die vanaf juli 2024 in werking treedt en een breed scala aan rijassistentiesystemen verplicht om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verder te verbeteren. De uitrusting van de voertuigen met camera's en sensoren is van groot belang voor de doeltreffendheid van dergelijke systemen. Om een nog betere bijdrage te leveren aan het voorkomen van ongevallen, heeft Daimler Truck een nieuw elektronicaplatform ontwikkeld dat een nog groter zicht naar voren en opzij mogelijk maakt met zogenaamde sensorfusie, d.w.z. het samenvoegen van radar- en cameragegevens. Het elektronicaplatform zorgt voor een 20 keer snellere gegevensverwerking en de in totaal zes ingebouwde sensoren, waarbij de vier zijdelingse korteafstandsradars links- en rechtsvoor, een langeafstandsradar middenvoor en de multifunctionele camera in de voorruit nu een hoek van 270 graden rondom het voertuig kunnen afdekken. Dankzij de duidelijk grotere zichthoek kunnen de ingebouwde assistentiesystemen hun sterke punten nog beter benutten.

Active Brake Assist 6 met meerbaansbewaking

Een voorbeeld van hoe efficiënt de 270-graden-fusietechnologie is en wat verder gaat dan de GSR-voorschriften, is de al zesde generatie van de Active Brake Assist (ABA). De nieuwste noodremassistent van Daimler Truck kan nu bij snelheden tot 60 km/h voor kruisend verkeer, tegemoetkomend verkeer of andere verkeersdeelnemers op dezelfde rijstrook automatisch tot volledige stilstand afremmen. GSR roept pas vanaf 1 juli 2026 op tot een uitgebreide reactie op voetgangers en fietsers voor nieuwe vrachtwagens en bussen/touringcars. Tot een snelheid van 80 km/h kan het systeem op stilstaande voertuigen reageren met een noodremming, zoals dat tot nu toe mogelijk was. Een verdere meerwaarde van ABA 6 is de meerbaans bewaking op afstanden tot 250 meter voor een nog betere detectie van gevaren.

Active Sideguard Assist 2 met uitgebreide functionaliteit aan de bestuurderszijde

De tweede generatie van de Active Sideguard Assist (ASGA) toont ook aan hoe de uitrusting van de voertuigen met zes sensoren en de bijbehorende grotere zichthoek de verkeersveiligheid verhoogt. ASGA 2 bewaakt het verkeer aan zowel de bestuurders- als de passagierszijde en kan met zijn tweetraps waarschuwingssysteem de bestuurder waarschuwen voor mogelijke gevaren zodat tijdig kan worden ingegrepen om een kritieke verkeerssituatie te voorkomen. De actieve waarschuwingszone strekt zich tot 30 meter achter en zeven meter voor het voertuig uit en werkt tot een snelheid van 30 km/h. Bovendien kan het systeem automatisch remmen in gang zetten om het voertuig volledig tot stilstand te brengen binnen het rode waarschuwingsgebied tot aan de eigen draaisnelheid van 20 km/h, mocht de bestuurder niet reageren op een eerdere akoestische en visuele waarschuwing. Deze functie gaat ook verder dan de eisen van de GSR, die voorschrijft dat de afslagassistent alleen waarschuwt als dat nodig is. Bovendien beschikt ASGA 2 over een intelligent rijstrookwisselwaarschuwingsconcept op basis van de eigen positie van het voertuig binnen de rijbaan.

Front Guard Assist bewaakt het verkeer vóór het voertuig

De nieuwe Front Guard Assist kan helpen om ongevallen met voetgangers of fietsers te voorkomen die zich bij het wegrijden direct vóór de vrachtwagen bevinden. Het assistentiesysteem bewaakt het verkeer vóór het voertuig en ondersteunt de bestuurder bij stilstand, bij het wegrijden en op kruisingen. Als het systeem stilstaande of bewegende objecten voor het voertuig herkent, ondersteunt het de bestuurder in rijsituaties tot 15 km/h met waarschuwingsmeldingen als onderdeel van het tweetraps waarschuwingssysteem. De 270-graden-fusietechnologie dekt de dode hoek voor het voertuig af van 0,8 meter tot ongeveer vier meter over de volledige breedte van het voertuig.

Met alle assistentiesystemen streeft Daimler Truck er in zijn gehele productportfolio naar de bestuurder binnen de systeemgrenzen zo veel mogelijk te ondersteunen en te ontlasten tijdens zijn ritten. De systemen kunnen echter de grenzen van de natuurkunde niet verleggen, ongeacht hoe goed deze zijn. De bestuurder blijft dus altijd volledig verantwoordelijk voor het veilig besturen van het voertuig, zoals voorgeschreven door de wet.

Harmonieus totaalpakket voor ontspannen, ondersteund rijden

Naast de op de verkeersveiligheid gerichte assistentiesystemen is het goed afgestemde samenspel van functies zoals Active Drive Assist 3 (ADA) en het intelligente transmissie- en cruisecontrolsysteem Predictive Powertrain Control (PPC) in de nieuwe Actros L opvallend. De ADA maakt sinds 2018 semi-geautomatiseerd rijden (SAE Level 2) in een serietruck mogelijk en wordt nu in de derde generatie geïntroduceerd. Vanaf juni 2021 is de tweede generatie van de ADA uitgebreid met de noodstopfunctie. ADA 3 ondersteunt de bestuurder nu nog beter bij de langs- en dwarsgeleiding van de vrachtwagen. De vooruitziende PPC daarentegen draagt bij aan ontspannen rijden door automatisch rekening te houden met de topografie, het wegverloop en de verkeersborden voor een zo efficiënt mogelijke rijstijl. Vanaf april 2025 wordt ook route-informatie van het navigatiesysteem geïntegreerd, zodat komende routegebeurtenissen beter kunnen worden herkend. Zo kan de bestuurder onnodig remmen, accelereren en schakelen vermijden.

Slimme digitale oplossingen voor een nog efficiënter gebruik

Mercedes-Benz Trucks biedt een uitgebreid aanbod aan digitale oplossingen en services rondom de nieuwe Actros L om processen en workflows voor wagenparkbeheerders te vereenvoudigen. TruckLive biedt gratis toegang tot de digitale serviceoplossingen van Mercedes-Benz Trucks. Daartoe behoren verschillende connectiviteitsdiensten die op bestaande platformen zoals MyTruckPoint kunnen worden gebruikt. Zo zorgt bijvoorbeeld Onderhoudsbeheer voor een betere beschikbaarheid van de voertuigen, terwijl Live Traffic de routeplanning ondersteunt door realtime verkeersinformatie via de navigatie. De nieuwe Connected Services, zoals Over-the-Air Update of Service24h Connected, kunnen al dit jaar worden gebruikt. Andere componenten bevinden zich momenteel in de planning.

Ook de premium telematicaservices van Fleetboard gaan gepaard met een hoge meerwaarde voor een rendabel wagenparkbeheersysteem. Een voorbeeld is de gebruiksanalyse van Fleetboard die technische gegevens van de Actros L registreert en verwerkt. Aan de hand van deze gegevens kan het rijgedrag worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. Dit draagt bij aan het optimaliseren van het verbruik en het verminderen van slijtage, evenals aan een hogere voertuigbenutting en een betere CO2-voetafdruk. Uiteindelijk kan zo het totale rendement van het wagenpark duurzaam worden verhoogd.

Bovendien verhoogt Mercedes-Benz Trucks Uptime met intelligente netwerkintegratie de beschikbaarheid van de nieuwe Actros L. Het systeem analyseert continu de toestand van het voertuig en geeft specifieke aanbevelingen voor actie. Deze aanpak maakt het mogelijk om reparatiebehoeften vroegtijdig te detecteren om uitval te verminderen en ondersteunt klanten bij het snel organiseren van het nodige werkzaamheden en daarbij hun specifieke operationele planning in acht te nemen. De resultaten: Verbeterde planbaarheid van werkplaatsbezoeken, verhoogde voertuigbeschikbaarheid en een hoger niveau van de verkeersveiligheid. Bovendien biedt Mercedes-Benz Trucks zijn klanten verschillende servicecontracten aan met maandelijks planbare kosten voor een maximale voertuigbeschikbaarheid en minimale stilstandtijden. Presentatie van Mercedes-Benz Trucks Complete als premiumpakket: Het uitgebreide servicepakket dekt alle werkplaatswerkzaamheden inclusief slijtageonderdelen.