Brussel,
05
mei
2023
|
13:40
Europe/Amsterdam

Alpenrit met batterijen en waterstof – de CO₂-neutrale vrachtwagens van Daimler Truck demonstreren hun mogelijkheden

download
20230424_DT_BRENNER_FOOTAGE_V5_4K
Samenvatting

• Demo's met elektrische vrachtwagens in Tirol op hoogtes tot 1.560 meter boven de zeespiegel 
• In actie: prototypes van de Mercedes-Benz GenH2 Truck met brandstofcellen op waterstof en de batterijaangedreven elektrische Mercedes-Benz eActros 300 Trekker 
• Duidelijk engagement voor een tweeledige strategie met batterij- en waterstofaandrijving 
• Dr. Dalibor Dudic, Head of Vehicle Projects bij Mercedes-Benz Trucks, Daimler Truck AG: “Aandrijfsystemen op basis van waterstof en batterijen zijn essentieel om in de toekomst volledig emissievrij transport te garanderen. In de distributiesector wordt de batterijaangedreven elektrische eActros al regelmatig ingezet door tal van klanten in heel Europa. De eActros LongHaul zit op de laatste rechte lijn naar serieproductie en zal planbaar langeafstandstransport aanbieden. In de tweede helft van het decennium zal de serieversie van onze GenH2 Fuel Cell Truck volgen voor bijzonder uitdagende gebruiksomstandigheden. Wij hebben hier in Tirol aangetoond dat beide aandrijftechnologieën volledig betrouwbaar en doeltreffend kunnen functioneren.” 
 

Innsbruck/Leinfelden-Echterdingen – Lokaal CO₂-neutrale vrachtwagens van Daimler Truck hebben in het hart van het Tiroolse Alpenlandschap met succes demonstratieritten uitgevoerd tot op een hoogte van 1.560 meter. Voor deze test werden twee prototypes van de Mercedes-Benz GenH2 Truck met brandstofcelaandrijving op waterstof ingezet, alsook een bijna productierijpe batterijaangedreven elektrische Mercedes-Benz eActros 300 Trekker voor distributietransport. Met deze voertuigen bewijst Daimler Truck dat beide CO₂-neutrale aandrijftechnologieën de verschillende gebruikssituaties van klanten perfect kunnen dekken Om die doelstelling te realiseren, heeft de constructeur zijn strategische koers uitgestippeld en streeft hij consequent naar een tweeledige strategie voor de elektrificering van zijn gamma, met batterijaandrijvingen enerzijds en waterstof anderzijds.

 Dr. Dalibor Dudic, Head of Vehicle Projects bij Mercedes-Benz Trucks, Daimler Truck: “Aandrijfsystemen op basis van waterstof en batterijen zijn essentieel om in de toekomst volledig emissievrij transport te garanderen. In de distributiesector wordt de batterijaangedreven elektrische eActros al regelmatig ingezet door tal van klanten in heel Europa. De eActros LongHaul zit op de laatste rechte lijn naar serieproductie en zal planbaar langeafstandstransport aanbieden. In de tweede helft van het decennium zal de serieversie van onze GenH2 Fuel Cell Truck met brandstofcellen volgen voor bijzonder uitdagende gebruiksomstandigheden. Wij hebben hier in Tirol aangetoond dat beide aandrijftechnologieën volledig betrouwbaar en doeltreffend kunnen functioneren.”

  Brandstofcelvrachtwagens: waterstof mogelijk in twee aggregatietoestanden

Daimler Truck heeft twee prototypes van zijn Mercedes-Benz GenH2 Truck naar Tirol gestuurd. De met vloeibare waterstof aangedreven variant legde gedurende enkele dagen een traject van 70 kilometer af tussen Innsbruck en de Brennerpas. Met ongeveer 2,5 miljoen doortochten per jaar is de Brennerpas een van de belangrijkste verkeersaders van het Europese goederenvervoer. De trekker-opleggercombinatie was voor de ritten beladen tot een totaal brutogewicht van 40 ton. Tegelijkertijd legde een ander prototype van de GenH2 Truck, aangedreven door gasvormige waterstof, een traject van 40 kilometer af tussen Innsbruck en het dorp Axamer Lizum, gelegen op een hoogte van 1.560 m boven de zeespiegel. Hier werd de inzet van brandstofcellen gedemonstreerd op verschillende hoogtes in een veeleisende topografie. Het voertuig werd bijgetankt in een privaat waterstoftankstation van de Oostenrijkse levensmiddelenproducent MPREIS. MPREIS produceert in zijn eigen elektrolyse-installatie op het hoofdkantoor in Völs rechtstreeks groene waterstof op basis van hernieuwbare energiebronnen en stelde deze ter beschikking aan Daimler Truck voor zijn test- en demonstratieritten.

Bij de ontwikkeling van aandrijfsystemen op waterstof geeft Daimler Truck de voorkeur aan vloeibare waterstof. In deze geaggregeerde toestand heeft de energiedrager namelijk een gevoelig hogere energiedichtheid dan gasvormige waterstof. Daardoor kan er meer waterstof worden getankt, waardoor het rijbereik aanzienlijk toeneemt en de prestaties van conventionele dieselvrachtwagens worden geëvenaard. De ontwikkelingsdoelstelling voor de productierijpe GenH2 Truck is een rijbereik van 1.000 kilometer en meer. Zo leent de vrachtwagen zich perfect voor uiterst flexibele en veeleisende toepassingen, met name op het gebied van zwaar langeafstandstransport. De serieproductie van waterstofvrachtwagens zal naar schatting van start gaan in de tweede helft van dit decennium.

  Batterijaandrijving voor het distributietransport: eActros 300 Trekker vanaf het najaar in serieproductie

De eActros 300 Trekker heeft regelmatige en praktische tests in en rond Innsbruck afgerond. Het voertuig is compatibel met alle gangbare Europese opleggers, rekening houdend met de maximaal toegestane totale lengte van de combinatie trekker-trailer. De elektrische trekker met oplegger steunt op dezelfde technologie als de eActros 300/400. Drie batterijpakketten, elk met een geïnstalleerde batterijcapaciteit van 112 kWhi, maken een rijbereik tot 220 kilometerii per laadbeurt mogelijk. De eActros 300 Trekker kan worden opgeladen met vermogens tot 160 kW. De drie batterijpakketten hebben dan iets meer dan een uur nodig om van 20 tot 80 procent te worden opgeladen aan een standaard DC-snellaadstation met een laadstroom van 400 Ampèreiii. In het kader van een reeks tests heeft de elektrische vrachtwagen vorig jaar al met succes de Arlbergpas in Oostenrijk bedwongen.

Sommige delen van de tests werden uitgevoerd op een hoogte van meer dan 1.800 meter boven de zeespiegel. De serieproductie van de opleggertruck moet in de herfst van dit jaar van start gaan.

Batterijaandrijvingen voor langeafstandsvervoer: eActros LongHaul-gamma in 2024 in productie genomen

De eActros LongHaul heeft een rijbereik van ongeveer 500 kilometer per laadbeurt en zal naar verwachting in 2024 productierijp zijn. De batterijcellen van de eActros LongHaul gebruiken lithium-ijzerfosfaattechnologie (LFP). Zij onderscheiden zich in de eerste plaats door hun lange levensduur. Bij laadstations met een output van ongeveer een megawatt laten de batterijen in de productieversie van de eActros LongHaul zich in veel minder dan 30 minuten opladen van 20 tot 80 procent.

  Daimler Truck volgt consequent een tweeledige strategie met waterstof en batterijen

“Als een van ‘s werelds grootste bedrijfsvoertuigenconstructeurs engageert Daimler Truck zich voor het Klimaatakkoord van Parijs. We hebben ons als doel gesteld om tegen 2039 enkel nog koolstofneutrale nieuwe voertuigen aan te bieden in onze kernmarkten (EU30, VS, Japan). Batterijaangedreven elektrische vrachtwagens zijn de ideale keuze voor distributietransport, alsook voor regelmatige langeafstandstransporten op planbare routes met geschikte afstanden en oplaadmogelijkheden. Waterstofaandrijvingen zouden echter een betere oplossing kunnen zijn voor erg flexibele en bijzonder veeleisende toepassingen op het gebied van zwaar vervoer en langeafstandstransport. Daarnaast zijn de beschikbaarheid van een geschikte laadinfrastructuur en voldoende groene elektriciteit cruciaal voor een succesvolle overgang naar emissievrije technologieën. Daimler Truck is ervan overtuigd dat een snelle en kostenefficiënte dekking van deze energiebehoefte alleen met beide technologieën kan worden bereikt.

i Nominal capacity of new battery, based on internally defined boundary conditions, may vary depending on use case and   ambient conditions.

ii  The range was determined internally under optimal conditions, including 3 battery packs after preconditioning in partially lo aded distribution traffic with a semi-trailer at 20°C outside temperature.

iii Based on internally determined empirical values under optimal conditions, including an ambient temperature of 20°C.