Bruxelles,
08
december
2023
|
11:21
Europe/Amsterdam

25-jarig jubileum van de Mercedes-Benz Atego

download
23DT258_005

Even veelzijdig als de transporttaken in het distributietransport

Samenvatting

Mercedes-Benz Atego: in 1998 geïntroduceerd met 25 basistypen, zes vermogensklassen en vier cabinevarianten

Drievoudig succes: "International Truck of the Year" in 1999 en 2011 en winnaar van de German Sustainability Award 2010 

Atego BlueTEC Hybrid 1222L: pionier op het gebied van elektromobiliteit Nieuwste veiligheidsassistentiesystemen in de Atego vanaf 2024

Leinfelden-Echterdingen/Wörth am Rhein – De ster onder de distributievrachtwagens viert zijn 25e verjaardag. In 1998 presenteerde Daimler-Benz AG, zoals het toen bekend was, de Mercedes-Benz Atego op de RAI International Commercial Vehicle Show in Amsterdam. Na in totaal 14 jaar verving de Atego de bouwserie LK (lichte klasse). De ontwikkelaars hadden voor de nieuwe generatie één belangrijk doel voor ogen: de configuratiemogelijkheden van het nieuwe voertuig voor het distributietransport moesten de veelzijdigheid van de toepassingen in het segment van lichte tot middelzware vrachtwagens weerspiegelen. In die tijd varieerde het brede spectrum van professionele expeditievoertuigen met dekzeil- of kofferopbouw tot laadbak- en kippervoertuigen voor de  bouwsector en modellen met speciale uitrusting voor gemeentelijk gebruik tot het gebruik als platform voor talrijke opbouwoplossingen voor speciale voertuigen. 

Atego met 25 basismodellen, zes vermogensklassen en vier cabinevarianten geïntroduceerd 

De Atego bestond aanvankelijk uit voertuigen met een toegestaan totaalgewicht van 6,5 tot 15 ton. Het voertuigprogramma bestond uit 25 basistypen, zes vermogensklassen en vier cabinevarianten om aan de uiteenlopende eisen van het segment van lichte tot middelzware vrachtwagens te voldoen. Klanten konden kiezen tussen de viercilinder lijndieselmotoren van de bouwreeks OM 904 LA en de zescilinder lijndieselmotoren van de bouwreeks OM 906 LA. Ze leverden 90 tot 205 kW (122 tot 279 pk) en een koppel van 470 tot 1.300 Nm uit respectievelijk 4,25 en 6,37 liter cilinderinhoud, waarvan het maximum tussen 1.200 en 1.600 t/min werd bereikt. Vanaf het begin van de modelserie was het de ambitie van Mercedes-Benz om een nieuwe maatstaf op het gebied van rendabiliteit te zetten. Om wagenparkbeheerders een maximale beschikbaarheid en aantrekkelijke bedrijfskosten te bieden, is de kilometrage van de aggregaten verhoogd tot 600.000 km en zijn de onderhoudsintervallen aanzienlijk verlengd. De eisen op het gebied van comfort en gemak waren ook aanzienlijk toegenomen. Onderzoek heeft aangetoond dat chauffeurs gemiddeld 30 keer per dag in en uitstappen tijdens de distributie van goederen. Bij de constructie van de Atego is hiermee rekening gehouden. Het innovatieve chassisconcept  zorgt voor een voorbeeldige instap en doorstap, waardoor professionele chauffeurs in het stads- en regionale distributieverkeer gemakkelijker kunnen werken. Vier cabinevarianten houden rekening met de verschillende eisen in het segment van de lichte en middelzware vrachtwagens. Naast de compacte uitvoeringen voor het distributieverkeer en het gebruik op bouwplaatsen was er ook een uitvoering voor het lichte langeafstandsverkeer.

Mercedes presenteerde de “Heavy-Duty Atego” op de IAA Bedrijfswagens in 1998

Slechts zes maanden later, ter gelegenheid van de 57e IAA Bedrijfswagens, presenteerde Daimler-Benz de 'zware Atego' met een hoger chassis, de grote en nog krachtigere zescilinder lijnmotor OM 926 LA (7,2 l cilinderinhoud, 240 kW/326 pk) en een toegestaan totaalgewicht van 18 tot 26 ton in 17 basistypen en twee vermogensklassen (170 kW/231 pk en 205 kW/279 pk, 1.300 Nm). Met dit model sluit de voertuigfabrikant de kloof met de zware Actros-modelserie. Door het Telligent-onderhoudssysteem waren onderhoudswerkzaamheden alleen noodzakelijk als deze ook afhankelijk van het daadwerkelijke gebruik van het voertuig noodzakelijk waren. Op die manier heeft het merk opnieuw aangetoond hoe de bedrijfskosten van het voertuig effectief kunnen worden verlaagd. 

Mercedes-Benz Atego uitgeroepen tot 'International Truck of the Year 1999' 

De nieuwe Mercedes-Benz Atego maakte meteen indruk op de transportwereld en won de felbegeerde titel "International Truck of the Year 1999". Maar zelfs een bekroonde bestseller kan niet op zijn lauweren rusten en heeft regelmatige herzieningen nodig om benchmarks in het segment te blijven bepalen. Bij de eerste modelwijziging in 2004 werd de Atego uitgerust met een nieuwe, baanbrekende transmissie. De G85-6 met Telligent-schakelautomaat inclusief ABS- en ASR-veiligheidssystemen en het remhulpsysteem BAS verhoogt het rijcomfort tot een niveau dat tot nu toe alleen bij zware vrachtwagens van Mercedes-Benz kon worden bereikt en biedt tegelijkertijd een verbeterde verkeersveiligheid. Ook het motorenprogramma werd uitgebreid en dankzij de BlueTec SCR-emissietechnologie aan de eisen van de emissienormen Euro IV en V resp. EEV aangepast. Door de gedoseerde AdBlue-inspuiting kon ca. 60% van de stikstof effectief uit het uitlaatgas worden verwijderd, terwijl de roetdeeltjes door een krachtig dieselpartikelfilter werden opgevangen. De cabine, die nu verkrijgbaar is in de varianten distributieverkeer, internationaal transport en comfort, is nu nog nauwkeuriger op de toepassingsspecifieke eisen afgestemd en het dashboard is aangepast aan de look van een moderne personenwagen. 

Eerste serietruck met parallelle hybride aandrijving

 In 2010 was het model BlueTEC Hybrid 1222L de eerste serievrachtwagen met een diesel-elektrische parallelle hybride aandrijving en EU-homologatie. Naast de 160 kW (218 pk) OM 924 werd het 12-tonnervoertuig uitgerust met een watergekoelde elektromotor met een maximaal vermogen van 44 kW (60 pk). Deze eenheid kon de vrachtwagen volledig elektrisch aandrijven bij lage snelheden. De dieselmotor werd bij hogere toerentallen en met hoge belastingsvereisten ingeschakeld. De elektromotor fungeerde ook als dynamo en kon zo tijdens deceleratie- en remfasen kinetische energie terugwinnen en tot de volgende acceleratie tijdelijk in het lithium-ion-accupack van de Atego opslaan. Daarmee is het brandstofverbruik in het stadsdistributieverkeer tot 20 procent en gemiddeld tot 10 tot 15 procent gereduceerd. Daarom werd de Atego door de Stiftung Deutscher Nachhaltigkeitspreis e.V. (Stifting Duitse duurzaamheidsprijs) in 2010 onderscheiden met de Duitse duurzaamheidsprijs. ('Duitse stichting voor duurzaamheidsprijzen'). Het jaar daarop werd de Atego opnieuw uitgeroepen tot 'Truck of the Year'.

Tweede generatie met uiterst efficiënte Euro VI-motoren

 In 2013 werd de tweede generatie van de specialist in het distributietransport met de ster uitgerold – dit keer met Euro VI-motoren van de modelseries OM 934 LA en OM 936 LA. De Atego wordt nog steeds aangedreven door de nieuwste versies. Het vermogen varieerde nu van 115 tot 220 kW (156 tot 299 pk). Ondanks de hoge eisen aan de emissiekwaliteit is het motorontwikkelaars gelukt om het verbruik met gemiddeld vijf procent te verlagen ten opzichte van de vorige generatie. Daarvoor hebben ze alle grenzen aan getrokken. Dit succes was te danken aan de geavanceerde common rail-inspuiting, die de eenheidsinjectorelementen verving, evenals hoge ontstekingsdrukken en aerodynamische optimalisaties aan de cabine. Bovendien is het AdBlue-verbruik teruggebracht tot 2 tot 2,5 procent van het dieselverbruik. Diverse constructieve maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het laadvermogen niet hoeft te worden verminderd. De onderhoudsintervallen zijn opnieuw verhoogd tot 120.000 kilometer, een stijging van 20 procent. Dit betekende dat ook de cijferbrekers blij zouden zijn met de aanzienlijke vooruitgang die werd geboekt. 

Power Shift 3 zorgt voor hoog rijcomfort en rendement 

Een bijzondere vooruitgang op het gebied van comfort, gemak en efficiëntie werd opnieuw mogelijk gemaakt door een transmissie die bij de grote broer van de Atego meteen zeer populair werd. De geautomatiseerde transmissie PowerShift 3 met zes en acht versnellingen en EcoRoll-modus beheert nu standaard het vermogen van de Atego. Daarmee waren de tijden van het typische klikkende geluid van de Telligent-schakeling voorbij. Bestuurders schakelen nu met een elegante combischakelaar. Een handgeschakelde versnellingsbak met zes of acht versnellingen plus kruipversnellingen was alleen als optie leverbaar. Voor gemeentelijke en andere speciale toepassingen was er ook een handgeschakelde versnellingsbak met kruipversnelling voor langzaam rijden of een vijftraps automatische transmissie. De standaard invoering van ESP-rijdynamiek betekende een gigantische sprong in veiligheid. Met de introductie van de tweede generatie onderging ook de cabinelagering een belangrijke herziening: Atego-chauffeurs ervaren comfortniveaus die ze tot nu toe alleen in de Actros kenden. Sindsdien kunnen klanten kiezen uit vier versies en drie lengtes. De korte cabine ClassicSpace is verkrijgbaar in een normale en een verlengde uitvoering. Daarnaast is er de L-cabine als Classic- of BigSpace-uitvoering met hoog dak. In de grote cabine maakt een eendelig bed met een koudschuimmatras met zeven zones ook af en toe langeafstandsritten mogelijk. Een dubbelcabine met zes zitplaatsen is ook leverbaar voor brandweer, technische hulpdiensten of gemeentediensten. 

Mercedes-Benz Uptime verhoogt de beschikbaarheid en verlaagt de bedrijfskosten 

In 2019 heeft Mercedes-Benz opnieuw een belangrijke stap gezet om de bedrijfskosten te verlagen en de beschikbaarheid te verhogen. Sindsdien is Mercedes-Benz Uptime ook voor de Atego leverbaar. De service biedt de voertuigeigenaar en de Mercedes-Benz service in realtime inzicht in de voertuigstatus. Bovendien kunnen ze zelfstandig statusmeldingen van de truck interpreteren en daaruit instructies afleiden. Hierdoor worden ongeplande stilstandtijden vermeden en kunnen onderhouds- en servicewerkzaamheden zo proactief mogelijk worden ingepland, zodat de logistieke processen niet worden verstoord. Ook na 25 jaar en in de tweede generatie houdt de Mercedes-Benz Atego zich aan de belofte die bij de introductie van de Atego in 1998 werd gedaan dat de nieuwe ster in het distributieverkeer op het gebied van comfort, gemak en veiligheid de beste resultaten in het segment zou bereiken. Na al die tijd is het een geavanceerd product gebleven dat voldoet aan de uiteenlopende eisen van het segment en de wagenparken. 

Nieuwste veiligheidsassistentiesystemen in de Atego vanaf 2024

 Vanaf april 2024 is de Atego uitgerust met de nieuwste veiligheidsassistentiesystemen. Daartoe behoren de noodremassistent Active Brake Assist 6 (ABA6) en de afslagassistent Active Sideguard Assist 2 (ASGA 2). De basis hiervoor is een nieuw elektronicaplatform en de bijbehorende sensorfusie, waarbij radar- en cameragegevens worden samengevoegd voor een nog groter zicht naar voren en opzij. Daimler Truck gaat met zijn veiligheidsassistentiesystemen op veel gebieden veel verder dan de wettelijke voorschriften. Zo kan ABA 6 bijvoorbeeld actief ingrijpen bij het remmen en tot een snelheid van 60 km/h niet alleen automatisch remmen bij stilstaande voertuigen, maar ook bij overstekende of tegemoetkomende verkeersdeelnemers of bij het wisselen van rijstrook.