Brussel,
24
mei
2022
|
15:47
Europe/Amsterdam

Samenwerking voor batterijtechnologie: Daimler Truck verwerft aandeel in Manz, de Duitse fabrikant van hoogtechnologische apparatuur – beide ondernemingen sluiten strategisch partnerschap af

Samenvatting
  • In het kader van een kapitaalsverhoging verwerft Daimler Truck AG een aandeel van ongeveer 10 procent in Manz AG, een Duitse fabrikant van hoogtechnologische machines uit Reutlingen. 
  • Manz levert essentiële uitrusting voor pilootlijn voor batterijen en wordt strategische partner voor Daimler Truck
  • ‘InnoLab Battery’ in Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim: samenwerkingsovereenkomst met Manz omvat bouw van pilootlijn voor de assemblage van batterijcellen en batterijen
  • Mannheim is het competentiecentrum voor batterijtechnologie in het technologienetwerk van de onderdelenfabrieken van Daimler Truck – de fabriek levert reeds batterijpacks voor de eActros aan de fabriek van Wörth
  • Partnerschap legt de fundamenten voor potentiële toekomstige technologieprojecten met betrekking tot vrachtwagen- en busbatterijen
  • Dr. Andreas Gorbach: “Het partnerschap tussen Daimler Truck en Manz vormt een essentiële pijler van onze batterijstrategie. We willen uitgroeien tot de toonaangevende innovator in de bedrijfsvoertuigensector. Daartoe is het cruciaal dat onze batterijcellen beantwoorden aan de uitermate specifieke vereisten van vrachtwagens en bussen.”
  • Yaris Pürsün: “Onze InnoLabs werken aan de verdere ontwikkeling van de aandrijfsystemen van de toekomst: van prototypes tot de voorbereiding van een eventuele serieproductie. Met dit partnerschap zullen we baanbrekende oplossingen uitwerken voor batterijaandrijvingen in Europa. We hebben de ambitie een pionier in het bedrijfsvoertuigensegment te worden en onze klanten concurrentiële en gediversifieerde oplossingen aan te bieden.”

Stuttgart/Reutlingen – Daimler Truck AG wordt een belangrijke aandeelhouder van Manz AG (https://www.manz.com), de Duitse specialist in hoogtechnologische engineering, door middel van een kapitaalsverhoging van ongeveer 10 procent (onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten). Als eerste stap in dit partnerschap hebben beide ondernemingen bovendien een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om in de Daimler Truck-vestiging van Mannheim een pilootlijn op te richten voor de productie van lithium-ionbatterijcellen en de assemblage van batterijen. In het kader van dit partnerschap zullen beide ondernemingen hun expertise samenbrengen en gezamenlijke toekomstprojecten uitwerken. Op die manier willen ze innovatieve batterijtechnologie en aanverwante productieprocessen voor vrachtwagens en bussen ontwikkelen.

Manz AG is een wereldwijd actieve fabrikant van hoogtechnologische machines, die zich voornamelijk toelegt op de autosector en elektrische mobiliteit. De onderneming uit Reutlingen heeft ruim tien jaar proces- en productervaring inzake technologie voor de productie van batterijcellen en batterijen. Met deze investering zet Daimler Truck een strategisch belangrijke stap in het design van CO₂-neutraal transport en de transitie van conventionele naar alternatieve aandrijfsystemen.

Dr. Andreas Gorbach, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck Holding AG en in deze functie verantwoordelijk voor Vrachtwagentechnologie: “Het partnerschap tussen Daimler Truck en Manz vormt een essentiële pijler van onze batterijstrategie. We willen uitgroeien tot de toonaangevende innovator in de bedrijfsvoertuigensector. Daartoe is het cruciaal dat onze batterijcellen beantwoorden aan de uitermate specifieke vereisten van vrachtwagens en bussen. Dat vergt een naadloze integratie van productieontwikkeling en de uitwerking van productieprocessen. Samen met Manz zullen we deze vereisten vervullen – Onze pilootlijn voor de productie van batterijcellen in de Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim is een essentiële stap in die richting.”

De Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim is het competentiecentrum voor batterijtechnologie en hoogspanningssystemen van Daimler Truck. Mannheim levert reeds batterijpacks aan de fabriek van Wörth voor de serieproductie van de zuiver elektrische eActros.

In het zogeheten ‘InnoLab Battery’ in Mannheim werken de ontwikkelings- en productieafdelingen nauw samen om innovatieve marktoplossingen voor vrachtwagens en bussen te creëren. In de toekomst zullen hier de eigen lithium-ionbatterijcellen van de constructeur worden ontwikkeld, om ze vervolgens op de pilootlijn te bouwen en te assembleren tot complete batterijsystemen. De komende maanden zullen ruim zestig nieuwe machines en systemen worden opgetrokken in het ongeveer 10.000 m² grote InnoLab. Tegen eind 2024 zullen de onderzoeksresultaten worden geïntegreerd in de ontwikkeling van het productplatform voor batterijaangedreven elektrische voertuigen van Daimler Truck. ‘InnoLab Battery’ legt dus de fundamenten voor de toekomstige competentie die Daimler Truck in staat moet stellen om zijn eigen batterijtechnologie te ontwikkelen. Ook genereert het kennis voor de productie van lithium-ionbatterijcellen en hun commerciële voertuigspecifieke toepassing. De bevindingen van dit labo zullen ook toekomstige beslissingen met betrekking tot de productiediepgang voor de eigen batterijsystemen bepalen.
 

Yaris Pürsün, Head of Global Powersystems Operation bij Daimler Truck: “Onze InnoLabs werken aan de verdere ontwikkeling van de aandrijfsystemen van de toekomst: van prototypes tot de voorbereiding van een eventuele serieproductie. Met dit partnerschap zullen we baanbrekende oplossingen uitwerken voor batterijaandrijvingen in Europa. We hebben de ambitie een pionier in het bedrijfsvoertuigensegment te worden en onze klanten concurrentiële en gediversifieerde oplossingen aan te bieden.”

Martin Drasch, CEO van Manz AG: “De strategische samenwerking met Daimler Truck, een van ‘s werelds grootste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, weerspiegelt onze sterke positie als innovator en technologisch marktleider wat de productie van lithium-ionbatterijen betreft. Manz heeft een decennialange ervaring in proces- en productontwikkeling in de batterijsector, alsook een beproefde expertise in de realisatie van grootschalige projecten. Met onze innovatieve productieconcepten en oplossingen voor de productie van lithium-ionbatterijen zijn we dan ook de ideale partner om een actieve rol te spelen in de elektrificeringsstrategie van Daimler Truck.”

Over de InnoLabs

De InnoLabs maken deel uit van de toekomstige streefdoelen die vorig jaar werden vastgelegd voor de Duitse onderdelenfabrieken van Daimler en vormen de pijlers voor de oprichting van een productie- en technologienetwerk voor onderdelen van elektrische aandrijfgehelen en batterijsystemen. In de vestigingen van Kassel en Gaggenau wordt momenteel een tweede InnoLab opgezet, dat zich zal toeleggen op de hoofdonderdelen van de elektrische aandrijving: de elektromotor, de omvormer, de transmissie en het assysteem.

Over de vestiging van Mannheim

De huidige Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim werd opgericht in 1908. Ruim 4.600 werknemers produceren er motoren en aanverwante onderdelen voor bedrijfsvoertuigen. De fabriek fungeert tevens als competentiecentrum voor batterijtechnologie en hoogspanningssystemen en draagt in aanzienlijke mate bij tot de serieproductie van het gamma geëlektrificeerde producten. De gieterij van de fabriek is een wereldwijd toonaangevende producent van gietijzeren voertuigonderdelen. Bovendien worden er in Mannheim motoren voor bedrijfsvoertuigen en personenwagens gereviseerd. Daarnaast is Mannheim de thuisbasis voor het uitgebreide gamma Citaro-stadsbussen van Mercedes-Benz, dat sinds 2018 ook de zuiver elektrische eCitaro omvat. Die laatste wordt op dezelfde lijnen gebouwd als de Citaro met verbrandingsmotor, die zijn sporen al ruimschoots heeft verdiend. In de busproductie in Mannheim werken ongeveer 3.500 mensen. Ook het opleiden en opsporen van jonge talenten is belangrijk voor de fabriek van Mannheim, die al meer dan honderd jaar jongeren opleidt in deze vestiging. In het totaal werkten al meer dan 11.000 jongeren hier hun opleiding af.

Over Manz AG

Manz AG is een wereldwijd actieve specialist in hoogtechnologische engineering. Manz spitst zich toe op de autosector en elektrische mobiliteit en de productie van batterijen, elektronica, energiesystemen en medische technologie. De onderneming ontwikkelt en bouwt ook innovatieve en efficiënte productieoplossingen: van gepersonaliseerde, unieke machines voor laboratoriumproductie over pilootsystemen en kleine reeksen tot gestandaardiseerde modules en systemen, evenals gebruiksklare massaproductielijnen. De hoogtechnologische productie-uitrusting van Manz steunt op een jarenlange ervaring inzake automatisering, laserverwerking, inspectiesystemen en nat-chemische analyse. Manz Group, dat momenteel zo'n 1.400 werknemers tewerkstelt, ontwikkelt en produceert in Duitsland, Slowakije, Hongarije, Italië, China en Taiwan. Ook zijn er verkoop- en servicebedrijven in de Verenigde Staten en India. Manz AG werd opgericht in 1987 en is sinds 2006 genoteerd op de aandelenbeurs van Frankfurt. In boekjaar 2021 genereerde de groep een omzet van ongeveer 227 miljoen euro.