18
september
2022
|
18:30
Europe/Amsterdam

Opgeladen voor morgen: Mercedes-Benz Trucks presenteert de eActros LongHaul voor het langeafstandstransport voor het eerst op de IAA Transportation 2022 in Hannover

Samenvatting
  • Het ‘conceptprototype’ van de eActros LongHaul geeft een voorproefje van de designtaal van het voor 2024 geplande seriemodel.
  • De eActros LongHaul zal met een volledig opgeladen batterij een range van ongeveer 500 kilometer hebben.
  • Dankzij Megawattladers kunnen batterijen in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent opgeladen worden.
  • Lithium-ijzerfosfaattechnologie (LFP) in batterijen zorgt voor een lange levensduur en meer bruikbare energie.
  • Mercedes-Benz Trucks biedt klanten een holistische transportoplossing bestaande uit voertuigtechnologie, advies, laadinfrastructuur en diensten op maat.
  • Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: "We breiden onze portefeuille van batterijaangedreven elektrische vrachtwagens voortdurend uit. Onze focus ligt op het bieden van duidelijke voordelen aan onze klanten. Daarom zijn onze elektrische trucks specifiek ontworpen voor e-mobiliteit, waardoor ze beter rijden, energiezuiniger zijn en een langere levensduur hebben."

Stuttgart/Hannover – Wat laadvermogen, afstand en routes betreft, is het zware langeafstandstransport het meest veeleisende segment in het goederentransport. Tegelijkertijd is er hier een groot potentieel om de CO2-uitstoot te verminderen. Na de marktintroductie van de eActros voor het zware distributietransport in 2021, luidt Mercedes-Benz Trucks nu de volgende fase in voor het batterijaangedreven zware langeafstandstransport. Het bedrijf presenteert de eActros LongHaul, die in 2020 werd aangekondigd, voor het eerst op de IAA Transportation 2022 in Hannover. Met duidelijke contouren en een LED-lichtstrip aan de voorzijde geeft het voertuig een voorproefje van de designtaal van het seriemodel. De eerste prototypes hebben al intensieve tests ondergaan en zullen dit jaar op de openbare weg getest worden. In het komende jaar zullen nagenoeg productierijpe prototypes naar verschillende klanten gestuurd worden om te testen.

Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: "We breiden onze portefeuille van batterijaangedreven elektrische vrachtwagens voortdurend uit. Onze focus ligt op het bieden van duidelijke voordelen aan onze klanten. Daarom zijn onze elektrische trucks specifiek ontworpen voor e-mobiliteit, waardoor ze beter rijden, energiezuiniger zijn en een langere levensduur hebben." 

Voordelen van de Mercedes-Benz eActros LongHaul

Mercedes-Benz Trucks heeft ook aanvullende informatie over de eActros LongHaul-reeks bekendgemaakt. Drie batterijpakketten zorgen voor een geïnstalleerde totale capaciteit van meer dan 600 kWh. Twee elektromotoren, als onderdeel van een nieuwe e-as, genereren een continu vermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW. Naast de trekker zal Mercedes-Benz Trucks bij de marktintroductie ook varianten met laadbak van de eActros LongHaul produceren. Dit biedt klanten tal van andere gebruiksmogelijkheden voor volledig elektrisch transport. De ontwikkelingsingenieurs van Mercedes-Benz Trucks ontwerpen de eActros LongHaul zodanig dat het voertuig en zijn componenten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als een vergelijkbare conventionele zware Actros voor lange afstanden. Dat betekent 1,2 miljoen kilometer op de weg over een periode van tien jaar.

De eActros LongHaul wordt het eerste volledig elektrische seriemodel van Mercedes-Benz Trucks dat van begin tot eind geproduceerd wordt op de bestaande productielijn in de vrachtwagenfabriek in Wörth. Dit omvat de installatie van alle elektrische onderdelen en het in bedrijf stellen van het voertuig aan het einde van de productielijn. Het maakt een hoge productiecapaciteit en de volledig parallelle productie van zowel conventionele als volledig elektrische vrachtwagens op dezelfde lijn mogelijk. Bij de eActros 300/400 en de eEconic daarentegen vond de elektrificatie tot dusver in een afzonderlijk proces plaats in het Future Truck Center in Wörth.

De batterijen van de eActros LongHaul gebruiken lithium-ijzerfosfaattechnologie (LFP). Deze onderscheidt zich in de eerste plaats door een lange levensduur en een grotere nuttige batterijcapaciteit. De batterijen van het eActros LongHaul-productiemodel laten zich in veel minder dan 30 minuten opladen van 20 tot 80 procent bij laadstations met een vermogen van ongeveer een megawatt. De kern van het Mercedes-Benz Trucks-concept voor batterijaangedreven elektrisch langeafstandstransport bestaat erin klanten een holistische oplossing te bieden, inclusief voertuigtechnologie, consultancy, een laadinfrastructuur en services. De eActros LongHaul zou klanten de juiste keuze moeten bieden in termen van rendement, duurzaamheid en betrouwbaarheid. De eerste prototypes worden momenteel al intensief getest en de eActros LongHaul zal nog later dit jaar op de openbare weg te zien zijn. Volgend jaar zullen nagenoeg productierijpe prototypes uitgeleend worden aan klanten voor praktijktests.

eTrailer voor een nog hoger rijbereik 

Geëlektrificeerde trailers kunnen de actieradius van elektrische vrachtwagens aanzienlijk vergroten. Zo heeft het technologiebedrijf Trailer Dynamics samen met de trailerproducent Krone de ‘eTrailer’ ontwikkeld. De kern is een in de trailer ingebouwde e-as, inclusief accu's, die het sleepvoertuig met extra vermogen ondersteunt. Afhankelijk van de accucapaciteit van de eTrailer zijn met de in serie geproduceerde versie van de eActros LongHaul rijbereiken van meer dan 800 kilometer op één acculading mogelijk.

Verbintenis met partners voor laadinfrastructuur

Wat de openbare tarifering voor het langeafstandstransport betreft, hebben Daimler Truck, TRATON GROUP en Volvo Group in juli een joint venture opgericht. De joint venture is van plan krachtige oplaadpunten voor batterijaangedreven vrachtwagens en touringcars in Europa te installeren en te exploiteren. Het door de drie partijen geïnitieerde oplaadnetwerk zal open en toegankelijk zijn voor alle zware bedrijfsvoertuigen in Europa, ongeacht het merk. Mercedes-Benz Trucks werkt samen met Siemens Smart Infrastructure en ENGIE aan depotlading.

Bovendien neemt Daimler Truck deel aan het HoLa-project rond krachtige laadsystemen voor langeafstandsvrachtwagens. Het project, dat de steun van VDA geniet, heeft als doel om een geselecteerde uiterst krachtige laadinfrastructuur voor batterijaangedreven langeafstandsvrachtwagens te plannen, te bouwen en te exploiteren. Op vier locaties in Duitsland zullen telkens twee uiterst krachtige MCS-laders (Megawatt Charging System) geïnstalleerd worden voor praktijktests. Diverse andere consortiumpartners uit de industrie- en onderzoekswereld zijn bij het project betrokken.

eConsulting voor e-mobiliteit op maat

Omdat e-mobiliteit meer is dan een nieuwe technologie, zal Mercedes-Benz Trucks de eActros LongHaul, net als de momenteel beschikbare elektrische trucks, integreren in een holistisch ecosysteem dat adviesdiensten omvat voor een efficiënt gebruik van het voertuig en optimalisatie van de totale eigendomskosten (TCO). Bestaande routes kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om het meest realistische en zinvolle toepassingsprofiel van elektrische vrachtwagens voor de betrokken klant te bepalen, zodat bepaald kan worden welke routes met elektrische vrachtwagens gereden kunnen worden. Naast de elektrificatie van het depot maken ook alle vragen in verband met planning, toepassingsmodaliteiten en uitvoering met betrekking tot de vereiste laadinfrastructuur, evenals de netwerkaansluiting, deel uit van de zogenaamde eConsulting, afhankelijk van de eisen van de klant.