18
september
2022
|
18:30
Europe/Amsterdam

Opgeladen en vertrekkensklaar: Mercedes-Benz Trucks presenteert de eActros LongHaul voor het langeafstandstransport voor het eerst op de IAA Transportation 2022 in Hannover

Samenvatting
  • Nieuw in het e-portfolio in de tweede helft van 2023: de eActros 300 is als trekker bijzonder geschikt voor flexibel gebruik in het zware distributietransport.
  • eActros 300/400 met geëlektrificeerde kipperoplossingen van MEILLER en PALFINGER en met koelbox van Kiesling onderstreept de flexibele opbouwmogelijkheden van de batterijaangedreven truck.
  • Mercedes-Benz Trucks biedt klanten een holistische transportoplossing voor eActros en eEconic bestaande uit voertuigtechnologie, advies, laadinfrastructuur en diensten op maat.
  • De eActros maakt indruk op de weg met krachtige acceleratie, actieradiusverbetering en een rustig rijgedrag.
  • Sinds april 2022 is de eActros 300/400 uitgerust met de MirrorCam van de tweede generatie met kortere camera-armen en geoptimaliseerde beeldparameters.
  • Voorzieningen zoals het Acoustic Vehicle Alerting System, Turn Assist S1R en de Emergency Brake Assist van de vijfde generatie bieden de eActros een hoog veiligheidsniveau.

Stuttgart/Hannover – Na de marktintroductie van de eActros 300/400 voor het zware distributietransport in 2021 zet Mercedes-Benz Trucks niet alleen consequent door met de introductie van nog meer batterij-elektrische modellen voor dit en de komende jaren, maar richt het zich ook op nog meer diversiteit en flexibiliteit in toepassingen voor de eActros zelf. Op de IAA Transportation dit jaar in Hannover zal Mercedes-Benz Trucks daarom een groot aantal nieuwe toepassingen voor de eActros presenteren. Als trekker voor zwaar distributietransport is deze bijvoorbeeld leverbaar met een elektrische aftakas voor haakarm- en portaalarmsystemen.

eActros 300 als trekker voor zwaar distributietransport

Hoe Mercedes-Benz Trucks de toepassingsvarianten van de eActros consequent uitbreidt, bewijst bijvoorbeeld de eActros 300 als trekker. De productie is gepland voor de tweede helft van 2023. De elektrische vrachtwagen, die bijzonder geschikt is voor flexibel gebruik in het zware distributietransport, is gebaseerd op dezelfde technologie als de eActros 300 als solovoertuig of vrachtwagencombinaties. Het voertuig met M-cabine kan alle gangbare Europese opleggers trekken, rekening houdend met de maximaal toegestane totale treklengte.

Net als bij de reeds gelanceerde eActros 300 is de technologische spil de aandrijving, een elektrische starre as met twee geïntegreerde elektromotoren en een transmissie met twee snelheden. De twee centraal op de achterste as gemonteerde motoren genereren een continu vermogen van 330 kW en een piekvermogen van 400 kW. De directe koppellevering van de elektromotoren, gekoppeld aan de transmissie met twee versnellingen, zorgt voor krachtige acceleratie, indrukwekkend rijcomfort en een dynamiek die een meer ontspannen en stressvrij rijden mogelijk maakt in vergelijking met conventionele dieseltrucks. Er zijn drie batterijpakketten geïnstalleerd, elk met een geïnstalleerde capaciteit van 112 kWh.[1] Het bereik bedraagt maximaal 220 kilometer.[2] Bij een proactieve rijstijl kan recuperatie elektrische energie terugwinnen en de actieradius vergroten. De batterijaangedreven trekker kan opgeladen worden met maximaal 160 kW: De drie batterijpakketten hebben iets meer dan een uur nodig om van 20 tot 80 procent op te laden bij een standaard DC-snellaadstation met 400 A laadstroom.[3].

Zoals bij alle eActros-modellen omvat de veiligheidsuitrusting het externe Acoustic Vehicle Alerting System in overeenstemming met de wettelijke vereisten; de Active Brake Assist van de vijfde generatie met voetgangersdetectie; en de S1R-afslagassistent. Voor de visuele waarschuwingen maakt de afslagassistent gebruik van het MirrorCam-display, dat in de eActros geïnstalleerd is in plaats van conventionele spiegels. Het spiegelcamerasysteem van de tweede generatie, dat sinds april 2022 beschikbaar is, is nu nog beter in staat om de bestuurder in veel situaties in het wegverkeer te ondersteunen dankzij onder meer tien centimeter kortere camera-armen per kant en nieuwe beeldparameters voor een nog realistischere weergave van de omgeving.

Mercedes-Benz Trucks zal zijn gamma van middelgrote batterij-elektrische voertuigen voor distributietransport verder uitbreiden. De fabrikant werkt al intensief aan de eAtego, die in de komende jaren op de markt zal komen.

eActros met volledig elektrische aftakas en koelbox

Naast de eActros-trekker zijn op de IAA Transportation 2022 dit jaar ook andere toepassingen van de eActros te ervaren. Zo toont Mercedes-Benz Trucks de door ZF ontwikkelde totaaloplossing eWorX op een eActros in combinatie met een haakarmsysteem van MEILLER en een portaalarmsysteem van PALFINGER. Het doel is het efficiënt elektrificeren van aftakassen voor de bediening van hydraulische arbeidsmiddelen zoals portaalarmsystemen, haakarmsystemen, kranen of hefplatforms. Voordeel: volledige plaatselijke CO2-neutraliteit en een sterk verminderde geluidsproductie, waardoor deze met name in steden en woonwijken gemakkelijker te gebruiken is.

Het eWorX-systeem van ZF legt de verbinding tussen het energiebeheersysteem van het voertuig en de carrosserie. Voor een optimale operationele efficiëntie integreert eWorX componenten zoals de elektromotor, omvormer, elektronische besturingseenheid en toepassingsspecifieke softwaremodules in een plug-and-work one-box-oplossing. Dit is hoe het werkt: De tractiebatterij van de eActros voorziet het ZF-systeem eWorX via een DC-interface van elektrische energie. Op zijn beurt drijft de eWorX-elektromotor bijvoorbeeld de hydraulische pomp voor de haakarm- of portaalarminstallatie aan. Een mechanische verbinding met de tractiemotor is dus niet nodig. eWorX zorgt voor een vlotte communicatie tussen de e-truck en de carrosserie via een CAN-bus interface.

De twee vloeistofgekoelde elektromotoren in de eActros genereren een continu vermogen van 330 kW en een piekvermogen van 400 kW. De batterijen bestaan uit drie (eActros 300) of vier batterijpakketten (eActros 400), die elk een geïnstalleerde capaciteit van 112 kWh[4] en een bruikbare capaciteit van ongeveer 97 kWh bieden.[5] Met vier batterijpakketten heeft de eActros 400 een rijbereik tot 400 kilometer.[6]

De eActros kan zijn voordelen ook demonstreren in andere carrosserievarianten, zoals een koelbox van Kiesling. Voor meer efficiëntie heeft de sterk geïsoleerde koelopbouw een cool-slide scheidingswand, die de energiebehoefte van de door de ePTO van de eActros aangedreven koelunit tot 40 procent vermindert en zo het rijbereik van de elektrische truck vergroot. Aan het einde van het gebruik kan de structuur ook gescheiden worden in recycleerbare materialen zoals staal, hout, PU-schuim en aluminium.

Volledig elektrische eEconic voor gemeentelijk gebruik

De eEconic, die dit jaar ook op de IAA Transportation werd getoond, is technologisch gebaseerd op de eActros. Hij vierde eind mei zijn beurspremière op de IFAT 2022 in München en ging in juli in de fabriek in Wörth in serieproductie. De eEconic is bedoeld om de overgrote meerderheid van de voor de Econic typische routes in één keer zonder tussentijds opladen af te leggen. De elektrische aandrijflijn maakt een vlakke cabinevloer mogelijk, waardoor het gemakkelijker is om door de cabine te klimmen – een bijzonder voordeel als de bestuurder wil uitstappen via het vouwluik aan de bijrijderszijde aan de kant die van het verkeer afstaat. Ook de moderne en intuïtieve Multimedia Cockpit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de conventionele Econic. Een ander hoogtepunt van het voertuig is de panoramische, evenals gecoate en verwarmde Thermocontrol-voorruit, die voorkomt dat de voorruit beslaat als gevolg van het weer en zo het heldere zicht op het verkeersgebied vergroot. Bovendien vermindert de voorruit de opwarming van het interieur door zonlicht. Groot veiligheidsvoordeel in het stadsverkeer: de eEconic beschikt standaard over de S1R-afslagassistent, de noodremassistent van de vijfde generatie en Active Brake Assist met voetgangersdetectie.

Slimme digitale oplossingen voor nog efficiënter gebruik

Mercedes-Benz Trucks biedt zijn klanten via het Fleetboard Portal een hele reeks digitale oplossingen om alle modellen van de eActros en eEconic optimaal te benutten, elektrische vrachtwagens optimaal in hun dagelijkse routine te integreren, tijd en moeite te besparen en de overstap naar e-mobiliteit zo eenvoudig mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld een individueel ontwikkeld laadbeheer voor het opstellen van laadprofielen en een logboek met gedetailleerde informatie over rij-, sta- en laadtijden. Bovendien toont een mapping tool in realtime waar een voertuig zich bevindt, of het rijdt, stilstaat of oplaadt en wat het laadniveau van de batterij is.

Ook voor de eActros en de eEconic is het Mercedes-Benz Complete servicecontract beschikbaar, zodat het voertuig optimaal ingezet kan worden. Het uitgebreide servicepakket omvat werkplaatsonderhoud en reparatie van het complete voertuig, inclusief de aandrijflijn en slijtageonderdelen. Het servicecontract omvat altijd een intensieve klantenservice door Mercedes-Benz Uptime. Het intelligente systeem registreert alle relevante voertuiggegevens, van bandenspanning en motor tot batterijstatus. In dit verband is Mercedes-Benz Uptime al uitgebreid met meer dan 200 e-specifieke regels die bijvoorbeeld laadprocessen of spanningscurves in verband met de hoogspanningsbatterij continu bewaken. De informatie is ook beschikbaar via het nieuwe cloudgebaseerde klantenportaal. Door voertuigen, Mercedes-Benz Service en transportbedrijven met elkaar te verbinden, worden werkplaatsbezoeken beter planbaar en kunnen onvoorziene storingen aanzienlijk beperkt worden.

Deskundig advies voor e-mobiliteit op maat

Ongeacht de aandrijftechniek moet elke investering in een bedrijfsvoertuig voor transportbedrijven renderen. Bovendien moet vooraf een hele reeks vragen opgehelderd worden, vooral in verband met volledig elektrische vrachtwagens: Op welke routes kan ik elektrische voertuigen gebruiken? Hoe zit het met de laadinfrastructuur? Welke structurele maatregelen en investeringen kunnen verwacht worden voor het opladen in depots? Daarom is het des te belangrijker om klanten niet alleen een e-truck te verkopen, maar hen ook te begeleiden op de weg naar de elektrificatie van hun wagenpark. E-mobiliteit is immers meer dan een nieuwe technologie. Juist daarom heeft Mercedes-Benz Trucks de eActros geïntegreerd in een holistisch ecosysteem, dat ook adviesdiensten voor een efficiënt voertuiggebruik en optimalisatie van de totale eigendomskosten (TCO) omvat.

Zo worden bestaande routes gebruikt om het meest realistische en zinvolle gebruiksprofiel van elektrische vrachtwagens voor de respectieve klant te bepalen, teneinde routes vast te stellen die met elektrische vrachtwagens gereden kunnen worden. Naast de elektrificatie van het depot maken ook alle vragen over planning, toepassingsmodaliteiten en uitvoering met betrekking tot de laadinfrastructuur en de vereiste netaansluiting deel uit van de zogenaamde eConsulting, afhankelijk van de wensen van de klant. Voor het laden in depots werkt Mercedes-Benz Trucks samen met Siemens Smart Infrastructure en ENGIE voor de elektrische en installatiewerkzaamheden. Op verzoek wordt ook bijstand verleend bij het zoeken naar mogelijke overheidssubsidies voor infrastructuur en voertuigen in de verschillende landen, regio's en steden.

Mercedes-Benz Trucks en zijn projectpartner Netze BW, divisie Services, openden voor advies over de laadinfrastructuur het laadpark voor klanten in Wörth am Rhein. Klanten van e-trucks kunnen in het eTruck Charging Park laadstations en laadconcepten van verschillende fabrikanten testen en samen met experts van Mercedes-Benz Trucks ter plaatse laadoplossingen op maat voor hun specifieke toepassingen ontwikkelen.


 


 

[1] Nominale capaciteit van de nieuwe batterij, gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

[2] Het rijbereik werd intern bepaald onder optimale omstandigheden, waaronder 3 batterijpakketten na conditionering in gedeeltelijk belast distributieverkeer met een oplegger bij 20°C buitentemperatuur.

[3] Gebaseerd op intern bepaalde empirische waarden onder optimale omstandigheden, waaronder een omgevingstemperatuur van 20°C.

[4] Nominale capaciteit van de nieuwe batterij, gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

[5] Energie beschikbaar bij normale toepassingen en met nieuwe batterijen. Gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

[6]Het rijbereik werd intern bepaald in optimale omstandigheden, met 4 batterijpakketten na conditionering in gedeeltelijk belast distributieverkeer zonder oplegger bij een buitentemperatuur van 20 °C.