07
juni
2022
|
13:21
Europe/Amsterdam

Onderweg met de jongste vrachtwagens van Mercedes-Benz: de zuiver elektrische eActros en de nieuwe generatie van de Actros L

Samenvatting
  • De eActros maakt indruk met zijn krachtige acceleraties, zijn energierecuperatie die het rijbereik vergroot en zijn vloeiende rijgedrag
  • De eActros maakt deel uit van een geïntegreerd totaalaanbod, dat ook complete eConsulting-diensten en intelligente digitale oplossingen omvat
  • Zowel de eActros als de Actros L werden sinds april 2022 uitgerust met de MirrorCam van de tweede generatie
  • De derde generatie van de OM 471-motor voor bedrijfsvoertuigen, die vanaf oktober 2022 verkrijgbaar wordt, maakt de Actros L nog dynamischer en kan het brandstofverbruik met maar liefst 4 procent verlagen
  • PowerShift Advanced and Top Torque verzekeren een hoge mate van rijcomfort in de Actros L
  • Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De enorme belangstelling voor ons eActros-rijevenement in Wörth bewijst eens te meer dat e-mobiliteit nu al aan populariteit wint bij de klanten. Klanten geven zo een sterk signaal aan alle belanghebbenden, om de krachten te bundelen en snel meer elektrische vrachtwagens op de weg te brengen, de oplaadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

Stuttgart/Wörth am Rhein – Tijdens de ‘Driving Experience’ in Wörth am Rhein, laat Mercedes-Benz Trucks internationale journalisten van nabij kennismaken met de zware, batterijaangedreven elektrische distributievrachtwagen eActros en het vlaggenschip voor langeafstandstransport, de Actros L. Beide vrachtwagens zijn bijzonder hoogtechnologisch en omvatten tal van innovaties. Hun aandrijfsystemen mogen dan al verschillen, ze stellen transportondernemingen in staat om hun dagelijkse werk efficiënt te beheren en tegelijk veilige, comfortabele en dynamische vrachtwagens aan te bieden. Na de ‘Driving Experience’ organiseert de constructeur een klantenevenement dat verscheidene weken zal duren en zo’n duizend deelnemers uit heel Europa zal verwelkomen. Het behandelt de centrale aspecten van elektrische mobiliteit, zoals de infrastructuur, services en elektrische vrachtwagens.

Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De enorme belangstelling voor ons eActros-rijevenement in Wörth bewijst eens te meer dat e-mobiliteit nu al aan populariteit wint bij de klanten. Klanten geven zo een sterk signaal aan alle belanghebbenden, om de krachten te bundelen en snel meer elektrische vrachtwagens op de weg te brengen, de oplaadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

Indrukwekkende rijervaring met de eActros

Instappen, gordel vastmaken en vertrekken. Zo eenvoudig is het in de elektrische Mercedes-Benz eActros met batterijaandrijving. Beter nog: het enige geluid dat u hoort, is het zachte gezoem van de compressor, de rolgeluiden van de banden en het windgeruis wanneer u accelereert. De eerste indruk is cruciaal en deze fluisterstille ervaring geeft u meer inzicht in de fascinatie voor de batterijaangedreven serievrachtwagen die Mercedes-Benz Trucks speciaal heeft ontwikkeld voor zwaar distributietransport. Zowel op hoofdwegen als op landwegen met een variabele topografie of in steden en dorpen, wordt de ontspannende rijervaring onmiddellijk duidelijk. Van onderbrekingen bij het schakelen of in de aandrijving is geen sprake. De elektromotoren leveren over het hele toerentalgebied exact hetzelfde (hoge) koppel en de krachtige acceleraties komen in elke verkeerssituatie tot hun recht. Zelfs bij zware belasting blijft het geluidsniveau in de cabine relatief beperkt.

Ook kan de bestuurder op elk moment van de rit zien hoe zuinig de eActros rijdt, en met behulp van de intelligente energierecuperatie kan hij het rijbereik zelfs uitbreiden. Dat komt omdat de elektromotor bij elk remmanoeuvre kinetische energie omzet in elektrische energie en omdat de pitman-arm tijdens uitbolfasen actief wordt geactiveerd. De energie die zo wordt gerecupereerd, voedt de batterijen van de eActros, wat het rijbereik van het voertuig helpt te vergroten. Een ander positief neveneffect van die remenergierecuperatie is dat er minder druk wordt uitgeoefend op het remsysteem van de eActros. Naargelang de situatie krijgt de bestuurder de keuze uit vijf verschillende recuperatieniveaus. Zo kan hij een ‘one-pedal driving’-functie activeren via het aanraakscherm in de digitale cockpit. Vertragen gebeurt dan door middel van energierecuperatie, zonder dat de mechanische rem wordt bediend. Zo kan de bestuurder zich volledig concentreren op het verkeer, niet op de technologie. De interactieve multimediacockpit, die standaard wordt geïnstalleerd in de eActros, brengt uitgebreid verslag uit over de laadstatus, het resterende rijbereik en het huidige en gemiddelde stroomverbruik in kWh per 100 kilometer.

En nu we het toch over energie hebben: de batterij van de eActros omvat drie (eActros 300) of vier (eActros 400) batterijpacks, elk met een geïnstalleerde capaciteit van 112 kWh[1] en een bruikbare capaciteit van ongeveer 97 kWh per stuk.[2] Met zijn vier batterijpacks heeft de eActros 400 een rijbereik tot 400 kilometer.[3] Het technologische hart van de eActros is zijn aandrijfgeheel, een elektrische starre as met twee geïntegreerde elektromotoren en een tweetrapstransmissie. Beide vloeistofgekoelde motoren genereren een continu vermogen van 330 kW en een piekvermogen van 400 kW. De eActros kan worden opgeladen met een vermogen van 160 kWh: aan een standaard snellader op gelijkstroom met een laadstroom van 400 A hebben de drie batterijpacks iets meer dan een uur nodig om op te laden van 20 tot 80 procent .[4]

Slimme digitale oplossingen voor een nog efficiënter gebruik

Om het maximum uit de eActros te halen, om de operatoren tijd en moeite te besparen, en om de overgang naar de elektrische mobiliteit zo soepel mogelijk te laten verlopen, biedt Mercedes-Benz Trucks zijn klanten een brede waaier aan digitale oplossingen en apps aan via het Fleetboard-portaal. Dat omvat onder meer een geïndividualiseerd laadbeheer. Dat geeft volledige transparantie over het laadproces bij de infrastructuur van een klant en maakt het mogelijk om de kosten te beheren door de transactiegeschiedenis weer te geven. Bovendien kunnen de laadprocessen beter worden gepland om het gebruik van de laadstations te maximaliseren en kan het laadproces vanaf elke plaats worden gestart en gestopt dankzij Charge Management.

Een andere digitale oplossing is het ‘mapping’-instrument, dat backoffice-medewerkers van transportondernemingen in staat stelt om wanneer nodig snel te reageren op de huidige voertuigstatus. Dat komt omdat het instrument in realtime kan aangeven waar een voertuig zich bevindt, of het rijdt, stilstaat of aan het laden is, hoe de laadstatus van de batterij is en hoe groot het resterende rijbereik is. Nog een instrument is het logboek met gedetailleerde informatie over de rij-, rust- en laadtijden, het totaalgewicht, de afgelegde afstand, de routes, de topografie, de temperatuur, het energieverbruik en toe- en afnames in de laadstatus van de batterij. Zo kunnen fleetmanagers elke individuele eActros van de onderneming traceren, zodat het gebruik kan worden geoptimaliseerd wanneer de situatie wordt besproken met de chauffeurs of dispatchers. Dat impliceert ook dat hun elektrische voertuigen op de best mogelijke manier kunnen worden geïntegreerd in de dagelijkse routines.

Het Complete Service Contract van Mercedes-Benz is eveneens verkrijgbaar voor de eActros, om een optimale inzet van het voertuig te verzekeren Dat complete servicepakket omvat werkplaatsinterventies voor het onderhouden en herstellen van het volledige voertuig en de aandrijving, inclusief slijtageonderdelen. Het servicecontract omvat steeds een intensieve klantenondersteuning via Mercedes-Benz Uptime. Dat intelligente systeem registreert alle relevante voertuiggegevens, van de bandenspanning tot de status van de elektromotor en de batterijstatus. In deze context werd Mercedes-Benz Uptime reeds uitgebreid naar meer dan honderd e-specifieke regelsystemen die de laadprocessen of de spanningsgeschiedenis van de hoogspanningsbatterij voortdurend opvolgen. Daarnaast is de informatie beschikbaar via het nieuwe, cloudondersteunde klantenportaal. Door alle voertuigen te netwerken vereenvoudigen Mercedes-Benz Service en transportondernemingen samen de planning van werpklaatsbezoeken.

Deskundig advies voor een elektrische mobiliteit op maat

Ongeacht de aandrijftechnologie moet elke investering in een bedrijfsvoertuig renderen in de dagelijkse activiteiten van transportondernemingen. Bovendien moeten er op voorhand verscheidene vragen worden beantwoord, zeker met betrekking tot zuiver elektrische vrachtwagens: Op welke routes kan ik elektrische voertuigen gebruiken? Hoe goed is de laadinfrastructuur ontwikkeld? Welke structurele maatregelen en investeringen zijn er nodig om te laden in het depot? Dat maakt het des te belangrijker om klanten niet gewoon een elektrische vrachtwagen te verkopen, maar ze echt te begeleiden op hun traject naar elektrificering. Elektrische mobiliteit is immers meer dan een nieuw aandrijfsysteem. Precies om die reden heeft Mercedes-Benz Trucks de eActros geïntegreerd in een zakelijk ecosysteem dat ook adviesdiensten voor een doorgedreven voertuiggebruik en de optimalisering van de totale gebruikskosten omvat.

Zo gebruiken onze eConsulting-teams bestaande routes om gebruiksprofielen voor elektrische vrachtwagens te bepalen die zo realistisch en betekenisvol mogelijk zijn voor een bepaalde klant. Naargelang de wensen van de klant en als aanvulling op de elektrificering van het depot beantwoordt eConsulting ook alle vragen over de planning, bestelling en implementatie van de laadinfrastructuur en de aansluiting op het net. Mercedes-Benz Trucks heeft speciaal daarvoor strategische partnerschappen afgesloten met Siemens Smart Infrastructure and ENGIE. Ook kan Mercedes-Benz Trucks hulp bieden voor het aanvragen van openbare financieringen voor de infrastructuren en voertuigen.

Op het evenement ‘Driving Experience’ heeft Mercedes-Benz Trucks alles in het werk gesteld om vragen over de laadinfrastructuur en over het laadproces in een speciaal gebouwd laaddepot te beantwoorden: hoe lang duurt het om de noodzakelijke laadinfrastructuur te installeren en welke kosten mag men verwachten? Wat is de laadstandaard voor het Combined Charging System (CCS) en welke laders worden aanbevolen? Hoe communiceert het voertuig met de laadaansluiting? Ook legde het evenement in detail uit of snel of langzaam laden beter was en wat het verschil is tussen gekoelde en niet-gekoelde laadkabels.

Geluidswaarschuwing, afdraaiassistent, nieuwe MirrorCam en ABA 5

Zoals bij elke rit met de eActros blijkt, is deze vrachtwagen bijzonder stil op de weg. Om kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers of fietsers toch tijdig te waarschuwen voor de elektrische vrachtwagen in hun buurt, is de eActros conform de wettelijke vereisten standaard uitgerust met het externe ‘Acoustic Vehicle Alerting System’ (AVAS). Die geluidswaarschuwing omvat bij de eActros twee luidsprekers, een vooraan en een achteraan, die allebei met elkaar en met het voertuig verbonden zijn. Naargelang de rijomstandigheden worden er verschillende geluiden afgespeeld bij vooruit of achteruit rijden. Het voorwaartse geluid ‘simuleert’ het geluid van een stille ventilator, terwijl bij het achteruitrijden een onderbroken tweetonig geluid weerklinkt.

Die verbeterde waarneembaarheid bij een elektrische vrachtwagen is vooral belangrijk bij het afdraaien. Om ongevallen (vooral met voetgangers en fietsers) in deze omstandigheden zo doeltreffend mogelijk te voorkomen of ten minste de gevolgen ervan te beperken, wordt de eActros standaard uitgerust met de afdraaiassistent S1R. Als er tegen alle verwachtingen in een risico bestaat dat de vrachtwagenchauffeur een fietser of voetganger over het hoofd ziet bij het afdraaien, kan het systeem tussenbeide komen en de bestuurder in meerdere fasen waarschuwen. De afdraaiassistent gebruikt het MirrorCam-scherm voor de visuele waarschuwingen en deze schermen bevinden zich in de eActros op de plaats van de conventionele hoofd- en groothoekspiegels.

De tweede generatie van de MirrorCam-camera is al sinds april 2022 in gebruik en kan de bestuurder voortaan nog beter bijstaan in de meest uiteenlopende verkeerssituaties. Dat is te danken aan het feit dat de camera-armen 10 centimeter korter zijn en dat het systeem nieuwe beeldparameters gebruikt. Een van de voordelen van die kortere camera-armen is dat de chauffeurs voortaan gemakkelijker kunnen achteruitrijden dan met de eerste generatie. Dat komt omdat het perspectief van de MirrorCam voortaan dichter aansluit bij dat van een conventionele glazen spiegel. Door de geëvolueerde afstemming van de kleuren en helderheid in de camera, die van zichzelf al erg helder is, kunnen de schermen de relevante zones nog nauwkeurig weergeven (bv. wanneer men achteruitrijdt in een donkere of slecht verlichte zone.

Dankzij dit ondersteunende effect kan de verbeterde MirrorCam de bestuurder helpen om nog veiliger en zonder stress het hoofd te bieden aan situaties zoals inhalen, manoeuvreren, rijden bij slechte zichtbaarheid en in het donker, bochten en smalle straatjes. Bovendien blijven de bestaande voordelen van toepassing: de breedbeeldmodus bij het achteruitrijden, de afstandslijnen om de afstanden tot hindernissen gemakkelijker in te schatten, pannen van het camerabeeld in bochten en controle van de omgeving rond de vrachtwagen tijdens rustperioden.

Nog een hoogtepunt voor de veiligheid is de vijfde generatie van het Active Brake Assist-systeem (ABA 5) met voetgangerdetectie. ABA 5 werkt met een mix van radar- en camerasystemen. Als ABA 5 een dreigende aanrijding detecteert – of het nu gaat om een voorligger, een stationair obstakel of een voetganger die uit de andere richting komt, de weg oversteekt, op de rijstrook wandelt of plots stilstaat omdat hij schrikt – het systeem geeft de chauffeur eerst een visuele of akoestische waarschuwing. Als de bestuurder niet adequaat reageert, kan het systeem in tweede instantie deels remmen aan drie meter per seconde. Dat komt overeen met ongeveer 50 procent van het maximale remvermogen. Als de dreiging aanhoudt, kan ABA 5 het voertuig automatisch en maximaal afremmen voor bewegende personen, en dat bij rijsnelheden tot 50 km/u.

Het beproefde vlaggenschip voor traditioneel langeafstandstransport: De Actros L – vanaf oktober 2022 met de derde generatie van de OM 471-vrachtwagenmotor

Naast zijn voortdurend groeiende portefeuille van elektrische voertuigen met een batterijaandrijving vestigt Mercedes-Benz Trucks eens te meer nieuwe normen in het segment van de hoogwaardige traditionele dieselvrachtwagens met de Actros L, die sinds november 2021 in productie is. Het absolute topmodel van het succesvolle Actros-gamma bevestigt opnieuw de claim van Mercedes-Benz Trucks dat het merk alles in het werk stelt om de behoeften van zijn klanten en bestuurders te vervullen en om ze telkens weer de hoogst mogelijke meerwaarde te bieden.

Een voorbeeld daarvan is de derde generatie van de zware vrachtwagenmotor OM 471. De nieuwste versie van deze krachtbron wordt vanaf oktober 2022 verkrijgbaar in de Mercedes-Benz Actros L, die een fantastische waaier aan technische innovaties biedt om de totale gebruikskosten (TCO) te verlagen door het brandstofverbruik, de CO₂-uitstoot en de gebruikskosten te reduceren en tegelijk hogere marges te halen zonder daarbij te raken aan de prestaties, het weggedrag of het rijcomfort. Daartoe hebben de ingenieurs van Mercedes-Benz Trucks hem ingrijpend aangepast.

Zo beschikt de derde generatie van de OM 471-motor over twee nieuwe turbo’s, die samen met de herwerkte uitlaatgasnabehandeling een maximale brandstofbesparing van 4 procent opleveren in vergelijking met de vorige generatie. Voor een nog dynamischer weggedrag, heeft Mercedes-Benz Trucks zich tevens toegelegd op de aandrijving: Zo maakt de nieuwe geautomatiseerde versnellingsbaksturing PowerShift Advanced het mogelijk om in tal van situaties sneller en vlotter weg te rijden en te accelereren dankzij de nauwkeurige versnellingskeuze. Een ander hoogtepunt van de derde OM 471-generatie is het uitgebreide ‘Top Torque’-programma, dat meer prestaties levert waar die nodig zijn, bijvoorbeeld op snelwegen of bij inhaalmanoeuvres.

Uitmuntende ruimte en meer veiligheidsuitrusting

Het feit dat de Actros L een hoger comfortpeil voor de chauffeur verzekert, wordt ook onderstreept door de 2,5 meter brede cabine, die enkel beschikbaar is in de versies StreamSpace, BigSpace en GigaSpace. Het ontbreken van een middentunnel verzekert een vlakke vloer en een knusse sfeer in de cabine. De verbeterde geluiddemping dringt ongewenste geluiden terug en draagt zo bij tot de rust in de cabine, niet alleen tijdens het rijden maar ook op rustmomenten, terwijl de zetelpositie werd verlaagd en geoptimaliseerd. Bovendien dragen de optionele, nieuw ontwikkelde led-koplampen in belangrijke mate bij tot de veiligheid dankzij hun hogere lichtintensiteit en de uitstekende verlichting van de weg dankzij de xenonkoplampen.

Andere belangrijke veiligheidsvoorzieningen zijn rijhulpsystemen zoals de vijfde generatie van Active Brake Assist met voetgangersdetectie, Lane Keeping Assist of de tweede generatie van MirrorCam, alsook opties zoals Active Sideguard Assist (ASGA) of de tweede generatie van Active Drive Assist (ADA 2) voor niveau 2 van deels autonoom rijden.

Vooral de twee laatste systemen kunnen een belangrijke rol spelen in duidelijke verkeerssituaties. Het nieuwe Active Sideguard Assist is namelijk niet alleen in staat om de chauffeur te waarschuwen voor bewegende fietsers of voetgangers aan passagierszijde: voortaan kan het ook automatisch afremmen van de afdraaisnelheid van 20 km/u tot stilstand als de bestuurder niet tijdig reageert.

In bepaalde omstandigheden kan ADA 2 de chauffeur actief ondersteunen bij de overlangse en laterale geleiding van het voertuig en kan het een veilige afstand bewaren, accelereren en sturen als de noodzakelijke systeemvoorwaarden (zoals een geschikte draaistraal en duidelijk zichtbare wegmarkeringen) vervuld zijn. De subfunctie Emergency Stop Assist, die deel uitmaakt van ADA 2, is bovendien in staat om een noodstop uit te voeren als het stuurwiel ondanks de visuele en auditieve waarschuwingen niet meer wordt bediend door de chauffeur. De bestuurder kan de werking en functies van de assistentiesystemen volgen in de gebruiksvriendelijke interactieve multimediacockpit, die met haar twee kleurenschermen het hart van de HMI (Human-Machine Interface) vormt.

Met al deze rijhulpsystemen tracht Mercedes-Benz Trucks de chauffeur de best mogelijke ondersteuning te bieden wanneer het voertuig binnen de systeemlimieten rijdt. Toch blijft de chauffeur volledig verantwoordelijk en moet hij het voertuig zoals wettelijk voorgeschreven altijd veilig kunnen besturen.


 


 

[1] Nominale capaciteit van de nieuwe batterij, gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

[2] Energie beschikbaar bij normale toepassingen en met nieuwe batterijen. Gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

[3] Het rijbereik werd intern gemeten in optimale omstandigheden, met vier batterijpakketten na voorconditionering en in gedeeltelijk belast distributieverkeer zonder trailer bij een buitentemperatuur van 20 °C.

[4] Gebaseerd op intern bepaalde empirische waarden en in optimale omstandigheden, waaronder een buitentemperatuur van 20 °C.