18
september
2000
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Econic

DaimlerChrysler bezit een gamma van industriële voertuigen die geschikt zijn voor specifieke toepassingen zoals huisvuilophaling, brandbestrijding, gronddiensten op luchthavens, levering van dranken, transport van opslagtanks of voertuigen.
Dit gamma is gebaseerd op een volledig nieuw concept. Alle hierboven vermelde toepassingen hebben namelijk één gemeenschappelijke karakteristiek: het is nodig om regelmatig, snel en comfortabel in en uit het voertuig te stappen zonder dat de veiligheid hieronder te lijden heeft. Deze parameters bepalen namelijk in hoge mate de efficiëntie van het transport.

Het Econic-gamma van Mercedes-Benz wordt gekenmerkt door specifieke cabines met een volledig vlakke vloer en een laag chassisraam (ongeveer 874 mm) dat uit twee delen bestaat. Het voorste gedeelte is nog verder verlaagd en de aandrijforganen zijn intelligent geplaatst. Het zeer lage zwaartepunt bevordert de stabiliteit - bijvoorbeeld voor tankwagens - en draagt op die manier bij tot de algemene veiligheid van het voertuig. De vormgeving van de Econic doet een frisse wind waaien door de sector van de huisvuilophaling, die in het verleden vooral werd gekenmerkt door echte “vrachtwagens”. De Econic van Mercedes-Benz is geen concurrent voor de Actros en de Atego, maar eerder een gerichte aanvulling van dit gamma. Door gebruik te maken van bepaalde onderdelen van het chassis van de Actros en de aandrijflijn van de Atego combineert de Econic de schaalvoordelen van de serieproductie in de fabriek van Wörth met de flexibiliteit van de gespecialiseerde onderneming NAW Nutzfahrzeuge AG, dat voor 100% in handen is van DaimlerChrysler en zich toelegt op de productie van kleine series. Het chassis is verkrijgbaar in een versie met 2 of 3 assen, met een respectievelijk GVW van 18 en 26 ton. Deze voertuigen worden aangedreven door de OM 906 LA zescilinder in lijn die een vermogen van 170 Kw (231 pk) of 205 kW (279 pk) ontwikkelt.

Chassis

In een eerste fase wordt de Econic van Mercedes-Benz voorgesteld met een chassis dat bestemd is voor de sector van de huisvuilophaling. Het ontwerp van dit chassis maakt het mogelijk om langs voren, langs achteren of langs de zijkant te worden geladen, zodat het perfect overeenstemt met de eisen van alle klanten. Aan de basis van dit ontwerp ligt een verlaagd chassisraam met integrale pneumatische ophanging, dat optimale toegangsmogelijkheden biedt (instappen, uitstappen, vrije doorgang van de ene plaats naar de andere in de cabine).

Cabines
De twee cabines waarmee de Econic van Mercedes-Benz kan worden uitgerust, zijn volledig in aluminium uitgevoerd. Ze bestaan uit een kooistructuur die voldoet aan de strengste veiligheidsnormen. Deze kooi is gemaakt uit aan elkaar gelaste geëxtrudeerde balken die bekleed zijn met versterkte glasvezelpanelen. Het voordeel van deze constructie is dat ze tegelijk solide en licht is. Qua design worden de cabines gekenmerkt door een kubusvormige en toch afgeronde stijl, met vooraan een overhang van 1850 mm. Binnenin werd uitstekend gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, met ongeëvenaarde doorloopmogelijkheden tot gevolg voor een industrieel voertuig.
In functie van de bestemming van het voertuig heeft de klant de keuze tussen een hoge cabine (standaarduitvoering) of een lage cabine (in optie). De interieurhoogte bedraagt 2840 mm voor de hoge cabine en 2390 mm voor de lage. Tot het lijstje van de opvallende kenmerken van de Mercedes-Benz Econic behoren ook de vlakke en verlaagde vloer, waardoor men toegang kan krijgen tot de cabine via een dubbele opstap, de uitstekende zichtbaarheid dankzij de grote raamoppervlakte, en de stahoogte van 1935 mm voor de hoge cabine. De cabine met een stahoogte van 1935 mm is speciaal ontworpen voor voertuigen die bestemd zijn voor huisvuilophaling en die langs achteren of langs de zijkant worden geladen. De cabine met een stahoogte van 1485 mm is bestemd voor voertuigen die langs de voor- of zijkant worden geladen. De chauffeur krijgt toegang tot het voertuig via het brede linkerportier dat voorzien is van een groot raam. De andere inzittenden kunnen instappen langs de passagierskant via een vouwdeur (standaarduitrusting) of een draaideur (in optie), afhankelijk van de persoonlijke vereisten van de klant.

Dankzij de combinatie van hoge deuren en een lage instapdrempel is de tijd die nodig is voor het in- en uitstappen aanzienlijk verkort. Deze tijdwinst ging gepaard met een toename van het comfort, wat op zijn beurt bijdraagt tot een goede fysieke conditie van de inzittenden. De afstand tussen de eerste trede en de grond bedraagt ongeveer 450 mm (met standaard wieltrede). Dan blijft er nog slechts 350 mm te overbruggen tot de vloer van de cabine. De naar onder doorgetrokken handgrepen, de talrijke opbergvakken, de slijtagevaste bekleding en de bedieningselementen van de cabine zijn speciaal afgestemd op de sector van de huisvuilophaling. De twee cabineversies zijn natuurlijk uitvoerig getest en voldoen aan de vereisten van de ECE R 29 norm. De panoramische ruiten, de ruim bemeten ruitenwissers en de grote achteruitkijkspiegels zorgen voor een uitstekende zichtbaarheid. Beide buitenspiegels zijn verwarmd en de spiegel aan de passagierskant is zelfs elektrisch regelbaar. Bovendien is het voertuig aan de passagierszijde standaard uitgerust met een verwarmde breedhoekspiegel en een trottoirspiegel. Bij het ontwerp van de bedieningselementen werd rekening gehouden met functionele en ergonomische vereisten, een optimale benutting van de beschikbare ruimte en een homogene uitstraling. Wat meteen opvalt in de cabine is de symmetrische structuur van de boordplank, die in drie stukken is onderverdeeld: een instrumentenbord, een middenconsole met bedieningselementen en een geïntegreerd systeem voor verwarming, airconditioning en verluchting aan de passagierszijde.

Op het instrumentenbord vinden we alle belangrijke instrumenten terug. De ronde wijzerplaten, de displays en controlelampjes zijn gemakkelijk leesbaar en speciaal behandeld om verblinding te voorkomen. Het functiecontrolesysteem is net boven de ronde wijzerplaten geplaatst en biedt de bestuurder de mogelijkheid om dagelijks een visuele controle uit te voeren. In optie zijn er verscheidene vooruitrustingen te verkrijgen voor communicatiesystemen als radio, telefoon of fax.

Achteraan in de grote cabine bevinden zich vier compartimenten die met rolluiken kunnen worden afgesloten. Deze compartimenten lopen over de volledige breedte van het bovenste gedeelte van de achterwand en bieden voldoende ruimte om bijvoorbeeld werkkledij op te bergen. Achter de zetels vinden we een flessenhouder, een bijkomend opbergvak en voldoende ruimte om de elektronische uitrusting van het voertuig en de opbouw in onder te brengen, alsook de elektronische instrumenten voor gegevensverzameling. Vier kapstokken die bevestigd zijn aan de achterwand van de cabine vervolledigen de uitrusting.

Deze voertuigen zijn standaard uitgerust met een luchtgeveerde bestuurdersstoel. De standaard zitbank biedt voldoende zitruimte voor drie personen en kan in optie worden vervangen door een statische passagierszetel. De krachtige en manueel regelbare verwarming zorgt ervoor dat er in alle weersomstandigheden een aangenaam klimaat heerst in de cabine. Talrijke verluchtings- en verwarmingskanalen staan garant voor de verspreiding van de lucht langs de voorruit, langs de onderkant aan de bestuurders- en passagierszijde en langs de zijruiten. De athermische beglazing van de cabine voorkomt dat de ruiten sterk zouden opwarmen bij hoge buitentemperaturen. In het geval van de hoge cabine is de bovenkant van de voorruit ook voorzien van een groene zonnewerende band.

In optie zijn beide cabines verkrijgbaar met een klimaatregelingsysteem met pollenfilter. Dit systeem is geïntegreerd in de voorzijde van het voertuig en heeft een vermogen van ongeveer 4,5 kW.

Kader, ophanging en banden

Het chassiskader is van essentieel belang als men een hoge nuttige lading wil verkrijgen met een voertuig dat een relatief laag eigengewicht heeft. Dit lage kader bestaat uit twee delen, waarbij het voorste en het achterste gedeelte aan elkaar zijn geklonken en gelast in de zone die zich achter de vooras bevindt. Door dit systeem kan de wielbasis gemakkelijk worden gewijzigd en kunnen, indien nodig, op eenvoudige en kostenbesparende wijze herstellingen worden uitgevoerd. Dankzij deze tweeledige chassisconstructie is het mogelijk om een brede waaier van speciale opbouwaggregaten te monteren op het chassis van de Mercedes-Benz Econic. Alle onderdelen van het kaderchassis hebben een anti-corrosiebehandeling ondergaan in een kathodisch grondlakdompelbad.

Het voorste gedeelte van het kader, dat met 193 mm is verlaagd, bestaat uit twee symmetrische U-vormige langsliggers, die verantwoordelijk zijn voor de geringe hoogte (ongeveer 450 mm vanaf de bodem tot de eerste opstaptrede van de cabine, afhankelijk van de gebruikte banden). Ook het achterste gedeelte van het kader is ontworpen voor een verlaagde architectuur. Het bestaat uit twee U-vormige langsliggers die, in alle versies, een hoogte hebben van 284 mm, een dikte van 7 mm en een gatenpatroon met boringen om de 50 mm dat een gemakkelijke koetswerkopbouw mogelijk maakt aangezien geen enkel onderdeel boven de bovenste rand van het kader uitsteekt. De geringe hoogte van het kader heeft een compact koetswerk en een laag zwaartepunt tot gevolg. Door gebruik te maken van hulpchassis moet het kader niet worden voorzien van verstevigingselementen en de standaard bevestigingsplaten staan garant voor een snelle en goedkope koetswerkopbouw. De Econic-modellen van Mercedes-Benz zijn standaard uitgerust met onderrijbeveiliging aan de voorzijde.

De voertuigen zijn ook steeds voorzien van pneumatische vering, ongeacht hun gewichtscategorie, hun aandrijving en hun asconfiguratie. Dit maakt het mogelijk om zowel een vast koetswerk als mobiele opbouwaggregaten te gebruiken. De stabi-asgeleider, die we reeds kennen van de Mercedes-Benz Actros, vervult twee functies tegelijk: de asgeleiding en het tegengaan van het zijwaarts overhellen, hetgeen een aanzienlijke gewichtsbesparing betekent. De elektronische niveauregeling waarmee de Econic standaard is uitgerust, zal zich aanpassen aan verschillende types van opbouw. De op- en neergaande bewegingen van het kader blijven mogelijk zonder dat het kader te zwaar wordt belast aangezien de uitslag van de assen in één en dezelfde richting gebeurt. Alle versies van het voertuig zijn standaard uitgerust met 22,5 duims 305/70R banden op lichtmetalen velgen van 9,00 bij 22,5.
De maximale belasting van de vooras, de trekas of de stuuras bedraagt 7100 kg. Op de versies met 2 en 3 assen kan de dubbele achteras 12600 kg dragen.

Aandrijving
Het Econic-gamma van Mercedes-Benz wordt aangedreven door de motoren van de OM 906 LA serie, met een cilinderinhoud van 6370 cm3, een vermogen van 170 kW (231 pk) en een maximumkoppel van 810 Nm bij 1300 omw/min. Deze cijfers vormen een stevige basis voor alle mogelijke toepassingen van deze voertuigen, en in het bijzonder voor het gebruik in het stadsverkeer.
De ventilator wordt op alle motoren hydrostatisch aangedreven. Deze loskoppeling van de ventilator is een van de factoren die het mogelijk hebben gemaakt om een lage en vrijwel volledig vlakke cabinevloer te verkrijgen. De motoren zijn zodanig ontworpen dat ze ook in de toekomst aan de milieunormen zullen voldoen. Het volledige motorengamma staat garant voor een hoge rentabiliteit, een laag verbruik, een grote bedrijfszekerheid, een lange levensduur en weinig onderhoud. Vanaf 1999 kunnen alle versies van dit voertuig ook worden uitgerust met een motor op aardgas, met name de M 906 LAG zescilinder in lijn. Het vermogen van deze motor zal 205 kW (279 pk) bedragen.

De achteras wordt aangedreven via de automatische Allison WT-MD 3060 P versnellingsbak met 5 verhoudingen. Alle configuraties van dit voertuig kunnen in optie ook worden uitgerust met de Allison WT-MD 3060 PR automaat met retarder. Op die manier beschikken ze over een aandrijflijn die beantwoordt aan hun gebruiksvereisten en kan de chauffeur zich volledig concentreren op het rijden zelf en op zijn werk, dat frequent stoppen met zich meebrengt. Bij de hydromechanische versnellingsbak wordt de selectie van de versnellingen en de overbrengingsverhouding elektronisch gestuurd. Deze versnellingsbak onderscheidt zich door zijn hoog rendement en eenvoudig onderhoud. Het Econic-gamma van Mercedes-Benz is vooraan uitgerust met een VL4 vuistas die 7,5 ton kan dragen. Deze as, die we ook terugvinden op de Mercedes-Benz Actros, wordt gekenmerkt door een precieze wielgeleiding, een hoog gebruikscomfort en een stabiel stuurgedrag. Standaard zijn ook schijfremmen rondom voorzien. De stuurhoek van 46° levert - afhankelijk van de wielbasis - een relatief kleine draaicirkel op. De pneumatisch geveerde vooras is voorzien van een stabilisatorstang die zowel voor de asgeleiding als voor de stabiliteit zorgt; samen met de aanzienlijke spoorbreedte tussen de luchtbalgen helpt deze stabi-asgeleider de rolneigingen te beperken. Dit systeem garandeert een goede wegligging op rechte weg, een neutraal stuurgedrag en een beperkte bandenslijtage.

Alle Econic-voertuigen zijn standaard uitgerust van een HL7 achteras met dubbele planetaire reductie, schijfremmen en sperdifferentieel. Deze as, die ontworpen is voor een belasting van 11,5 ton, kan een maximale overbelasting tot 13 ton dragen. Hij is verkrijgbaar voor het lage kaderchassis. Alle voertuigen met 3 assen zijn voorzien van pneumatisch geveerde trekassen of stuurassen van het VL4 type. Dit type van as heeft onder meer als voordeel dat hij in beide richtingen kan worden geïnstalleerd, zodat hij ofwel als trekas ofwel als stuuras dienst kan doen. De asgeleiding wordt elektrohydraulisch gestuurd. Door een tijdelijke ontlasting van de as ontstaat er een herverdeling van de lading die als hulp bij het wegrijden kan fungeren. De as is aan het kaderchassis bevestigd door middel van ophangingsdriehoeken en een stabi-asgeleider.

Remsysteem


Bij het ontwerp van de Mercedes-Benz Econic werd ruimschoots aandacht besteed aan de veiligheid. Vandaar dat dit voertuig standaard voorzien is van een remsysteem met een werkdruk van 10 bar. Alle voertuigen zijn zowel voor- als achteraan uitgerust met luchtdrukschijfremmen. Het remsysteem omvat een ABS, een parkeerrem en een systeem voor automatische spelingcompensatie, gekoppeld aan een display dat de slijtage van de remvoeringen weergeeft. Indien nodig kan de bestuurder voor het afremmen van zijn voertuig ook een beroep doen op andere vertragingssystemen, want de afsluiting van de uitlaat is standaard voorzien van een constante overdrukklep. De bediening van de handrem bevindt zich rechts van de bestuurderszetel, op een handige en ergonomisch verantwoorde plaats. Er is ook plaats voorzien voor de installatie van een joystick voor de bediening van de opbouwaggregaten, zoals bijvoorbeeld een vuilniscontainer.

Stuurinrichting

De Econic van Mercedes-Benz maakt gebruik van de LSB stuurbekrachtiging met één circuit voor de 2- en 3-asconfiguraties. Het vierspakenstuur heeft een diameter van 450 mm. Standaard is dit stuur 66 mm verstelbaar in de hoogte en kan het 13° worden gekanteld. Het servostuur, met een werkdruk van 150 bar, vergemakkelijkt aanzienlijk de stuurmanoeuvres.

De standaard variabele overbrenging varieert van 19,34:1 tot 23,01:1. Als de wielen zich in een rechte lijn bevinden, moet de bestuurder een normale kracht uitoefenen op het stuurwiel, die echter afneemt naarmate de stuurhoek toeneemt.

Onderhoudssysteem

De computer van het Telligent-onderhoudssysteem, waarmee de voertuigen zijn uitgerust, registreert permanent de toestand van alle belangrijke functies van het voertuig. Informatie over het peil van de brandstof, de koelvloeistof, de motorolie, de olie van de stuurinrichting, enz., de staat van de luchtfilter en de remvoeringen, de temperatuur van de motorolie, de olie van de aandrijfassen en de buitentemperatuur wordt permanent doorgegeven via de CAN-databus.
Aan de hand van deze gegevens zal de computer de staat van de vloeistoffen en de aandrijflijn en de slijtage van de onderdelen analyseren. De reële situatie wordt dan vergeleken met de theoretisch voorziene slijtage en op basis daarvan wordt de tijd of de afstand tot de volgende revisie bepaald. Dankzij dit systeem moet de Econic van Mercedes-Benz enkel nog langs de garage als het onderhoud werkelijk nodig is. De onderhoudsstrategie wordt weergegeven op het display van het instrumentenbord. De uitbater van het voertuig heeft de keuze tussen twee mogelijkheden: de reserve uitputten die overeenstemt met elke onderhoudspost, of al deze posten groeperen volgens een kalender die optimaal overeenstemt met zijn behoeften. Hierdoor wordt het aantal dagen die het voertuig in de garage doorbrengt zo laag mogelijk gehouden en wordt de integratie van het voertuig in het beheer van het wagenpark geoptimaliseerd. Aangezien het Telligent-onderhoudssysteem de basisgegevens van het voertuig opslaat in zijn geheugen, kan om het even welk van de 2700 Europese servicepunten van DaimlerChrysler het onderhoud van de Mercedes-Benz Econic voor zijn rekening nemen.