18
oktober
2018
|
15:59
Europe/Amsterdam

De baan op met een locomotief op de achterbank

De chauffeurs bij familiebedrijf Dick Frères uit Tubize zijn experten in uitzonderlijk transport. Trouwe Iveco-klanten die nu eindelijk gezwicht zijn voor de gespierde verleiding van de Mercedes-Benz Actros 8x4 SLT.

Sales Consultant Jan Walravens van Truck Center Mercedes-Benz in Sint-Pieters-Leeuw zat al jaren te dingen naar de aandacht van de familie Dick. Jan bevestigt: “We zijn daar al vaak langs geweest en vader Fernand zijn antwoord was steeds kort: ‘Iveco, Iveco, Iveco…’. Ik ben nog nooit in mijn leven zo’n volhardende Iveco-believer tegengekomen (lacht)”.

Maar het tij zou keren. Toen zoon Bob Dick liet blijken dat hij smachtte naar een trekker die probleemloos met een loodzware vracht een helling kon nemen, bleek er maar één oplossing voorhanden. SLT-kenners Geert Groeninckx en Nico Van Britsom van het Sales Engineering team kwamen opdagen met overtuigende argumenten en tijdens een testrit zag Bob het licht: een Actros 8x4 SLT met onder andere de zalige Turbo Retarder Koppeling, TRK voor de vrienden. En nu is Bob niet meer te stoppen.

De trein is altijd een beetje reizen

Bob wijst naar wat er achter zijn Actros hangt: “Kijk, daarom wou ik deze Actros.” Het is 8u ’s ochtends, we staan op het terrein van een afgeschreven treinloods vlak buiten Luik. Achteraan de splinternieuwe Actros hangt er een heel lange aanhangwagen met in het midden, op een lager stuk dat bijna op grondniveau hangt, een oude verroeste locomotief. “Ik moet deze straks naar zijn kerkhof brengen in Aarlen, waar de trein ontmanteld zal worden. Deze weegt 60 ton maar we hebben er ook al van 100 ton vervoerd.”

Bob zijn grote dada is dan ook het transport van locomotieven. Er prijkt aan de zijkant van de vrachtwagen zelfs een schilderij van een locomotief. Het is niet zijn eerste, maar ook niet zijn laatste locomotief. De trein wordt eerst op het losgekoppelde tussenplatform van de aanhangwagen gereden. Vervolgens trekt Bob via een van de twee bevestigingsringen vooraan de Actros het tussenstuk met locomotief naar buiten om die daar te verenigen met de van wielen voorziene voor- en achterstukken van de aanhangwagen.

Collega Kurt rijdt alvast voorop. Zijn wagen heeft zwaailichten en is voorzien van een duidelijk zichtbaar ‘Uitzonderlijk Vervoer’-plakkaat. Bob volgt, cool als Lucky Luck, met een trein zonder sporen. Alsof het een fluitje van een cent is, manoeuvreert hij het lange gevaarte de kleine straat in die hier de enige uitweg is.

Gigaspace

Maar bij Dick Frères rijden ze ook vaak naar het buitenland, vooral Engeland en Oostenrijk, en dan is wat extra ruimte in de cabine geen overbodige luxe. Jan: “Bob wou eerst een Bigspace, maar toen kwam de vraag om er een microgolfoven en tv in te verwerken. Dat bleek echter geen simpele ingreep. Voor dezelfde prijs heb je dan een Gigaspace.” En zo geschiedde, de eerste SLT met Gigaspace in België rijdt nu op de baan. Het is de grootste en meest comfortabele cabine en ideaal voor 2 personen.

Technische voordelen op een rijtje

Een 8x4 aandrijflijn met OM473 met 625Pk en 3.000NM koppel met daarachter de Turbo Retarder Koppeling in combinatie met een 16 versnellingsbak. Een mondvol aan technische informatie maar de voordelen zijn legio. Men kan zowel krachtig wegrijden als fijngevoelig en onbegrensd manoeuvreren bij lage toerentallen. Het systeem kan bovendien slijtage aan de koppeling fors verminderen en heeft dus ook een gunstig duurzaam effect.

Bij een gesloten droge koppeling wordt met Mercedes PowerShift 3 geschakeld. Op die manier worden aan het TRK-systeem ook alle voordelen van de PowerShift verbonden zoals een lagere consumptie van het voertuig en een verhoogde veiligheid van de krachtoverbrenging aangezien er automatisch tussen de 16 versnellingen wordt geschakeld. Dat zorgt voor een optimale spreiding van de beschikbare versnellingen en kan de motor dus in het meest efficiënte toerengebied aan de slag gaan.

Rembewerkingen gebeuren bij een gesloten droge koppeling; de TRK wordt met olie gevuld. De blokkering van het turbinewiel gebeurt door de activering van de turbinerem met perslucht, waardoor het pompwiel en de aandrijfas afgeremd worden. De remkrachtopbouw via de TRK komt hierbij overeen met de werking van de primaire retarder. De ingebouwde primaire retarder van de Turbo-retarder-koppeling ontwikkelt een remvermogen van maximaal 350 KW (476 Pk). Daarnaast kan de SLT ook het enorme remvermogen van zijn motor gebruiken. Met de High Performance Engine Brake kan de SLT een extra remvermogen van maximaal 475 KW (646 Pk) leveren; het gecombineerde remvermogen samen is maximum 735kW (1.000Pk).Het remsysteem van de TRK heeft als voordeel dat er veilig geremd kan worden aan het maximale vermogen, zelfs met een zware vracht. Daarnaast vermindert deze manier van remmen ook de slijtage aan de remmen en moeten de remmen dus minder vaak vervangen worden.

Deze trekker heeft een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 43ton 800kg (9t vooras, 8t voorloopas en 2x 13t4 aandrijfassen), hierdoor heeft deze trekker een koppelschoteldruk van meer dan 30t laadvermogen.

Treingewicht van 180ton zonder beperkingen van snelheid of hellingsgraad.

Alle componenten aan het chassis zoals de dieseltank, de handmatige opvoer, batterijen, persluchttanks en de luchtdroger werden verplaatst naar een rek achter de cabine met specifieke aerodynamische zijverkleding. In dit rek zijn ook 4 grote opbergkoffers in inox geplaatst met een draagvermogen van 150kg per koffer; aan het chassis hangt er ook nog een opbergkoffer voor 150kg aan werktuigen.

De volledige opbouw gebeurt in huis door Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks in Molsheim. Door deze ombouw intern bij Mercedes uit te voeren zijn alle onderdelen gedocumenteerd en is ook van de volledige opbouw de nodige werkplaatsdocumentatie voorhanden.