20
februari
2020
|
14:58
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks noteert sterk resultaat voor 2019

Samenvatting
  • Omzet van 2,5 miljard euro – op twee na beste resultaat van Daimler Trucks
  • Omzet met 40,2 miljard euro gestegen ten opzichte van jaar ervoor
  • Capaciteitsaanpassingen gestart in Q3 2019 na vertraging op kernmarkten
  • Nieuwe producten voor diverse kernregio’s klaar in 2020: nieuwe Actros in Europa en Brazilië, volledig vernieuwd productgamma in India
  • Jaarlijkse investering in toekomstige technologieën voor 2020 en 2021 vastgelegd op ongeveer 1,7 miljard
  • Kosten tegen 2022 met ongeveer 550 miljoen euro verlaagd in Europa dankzij verdere efficiëntieverbeteringen
  • Martin Daum, Voorzitter van de Raad van Daimler Truck AG: “2019 was een uitstekend jaar voor Daimler Trucks. We hebben een sterk resultaat van 2,5 miljard euro gerealiseerd. We hebben gereageerd op economische tegenwind in kernregio’s door de productie aan te passen. We willen en zullen onze kosten permanent terugdringen. Daartoe hebben we onze efficiëntie-ingrepen geïntensiveerd. We zullen de transformatie in onze sector blijven aanvoeren. De inkomsten dragen bij tot doorgedreven investeringen in toekomsttechnologieën en vormen zo de sleutel tot ons succes. Op die manier kunnen we op duurzame wijze evolueren naar het emissievrije, autonome en geconnecteerde transport van de toekomst.”

Stuttgart – Ondanks de moeilijke marktomstandigheden sloot Daimler Trucks boekjaar 2019 af met een sterk resultaat. Met een operationele winst (inkomsten voor intresten en taksen, EBIT) van 2,5 miljard euro was 2019 het op twee na meest succesvolle boekjaar in de geschiedenis van de afdeling, en dat ondanks een daling met 11% ten opzichte van 2018. De omzet bedroeg 40,2 miljard euro en lag dus boven het niveau van het jaar ervoor (ter vergelijking: 38,3). In 2019 bedroeg het rendement op de verkoop 6,1% (-1,1% in vergelijking met 2018).

Vanaf het derde kwartaal van 2019 voelde de onderneming het begin van een economische normalisering in haar kernmarkten en reageerde ze onmiddellijk. Een voorbeeld: terwijl de vraag in Noord-Amerika, Europa en Japan begin 2019 nog groot was, was ze tegen het einde van het jaar sterk gedaald. Globaal gesproken daalde de verkoop van Daimler Trucks in 2019 met 6% tegenover het resultaat van 2018 (488.500 tegenover 517.300 exemplaren). Daimler Trucks stuurde daarom in het derde kwartaal van 2019 zijn wereldwijde productie bij. In het licht van de cyclische bedrijfsvoertuigensector moet deze verkoopevolutie als normaal worden beschouwd voor de sector.

Voor 2020 verwacht Daimler Trucks een verdere normalisering van de vraag, die de voorbije jaren bijzonder hoog was. In de voornaamste vrachtwagenmarkten verwacht de onderneming eerder ongunstige algemene economische omstandigheden. In de Noord-Amerikaanse regio voorspelt de constructeur een gevoelige daling van de markt voor zware vrachtwagens (Klasse 8). De basis voor de vergelijking is het erg hoge niveau van 2019. Gezien de langdurig zwakke globale economische omgeving in de EU30 (EU, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen) verwacht Daimler dat de vraag naar zware vrachtwagens gevoelig zal dalen in vergelijking met het uitstekende niveau van vorig jaar. In Brazilië zal de verkoop van zware vrachtwagens ongeveer op het niveau van het voorbije jaar blijven na het forse herstel van de vorige jaren. In Japan anticiperen we op een gevoelige daling van de vraag naar zware vrachtwagens.

Martin Daum, Voorzitter van de Raad van Daimler Truck AG: “2019 was een uitstekend jaar voor Daimler Trucks. We hebben een sterk resultaat van 2,5 miljard euro gerealiseerd. We hebben gereageerd op economische tegenwind in kernregio’s door de productie aan te passen. We willen en zullen onze kosten permanent terugdringen. Daartoe hebben we onze efficiëntie-ingrepen geïntensiveerd. We zullen de transformatie in onze sector blijven aanvoeren. De inkomsten dragen bij tot doorgedreven investeringen in toekomsttechnologieën en vormen zo de sleutel tot ons succes. Op die manier kunnen we op duurzame wijze evolueren naar het emissievrije, autonome en geconnecteerde transport van de toekomst.”

Efficiëntieverbeteringen goedgekeurd om toekomstige investeringen veilig te stellen

Ter gelegenheid van Capital Market Day maakte Daimler Trucks in november 2019 duidelijk dat het zowel de variabele als de vaste kosten wilde drukken. Ondanks succesvolle initiatieven is er nog steeds nood aan actie want het rendement van de onderneming kan vanuit zakelijk oogpunt nog steeds niet ‘bevredigend’ worden genoemd. Daarom heeft Daimler Trucks doorheen de onderneming ingrijpende efficiëntieverbeteringen opgestart. De focus ligt daarbij op het Europese businesssysteem. ‘STREAM 2’ wil de personeelskosten tegen 2022 met 300 miljoen euro terugdringen. Daartoe neemt Daimler AG maatregelen die met de personeelsvertegenwoordigers werden onderhandeld in een adequate overeenkomst voor de hele onderneming in Duitsland. Bovendien moeten de variabele kosten tegen eind 2022 met 250 miljoen euro worden verlaagd. Dat zal onder meer gebeuren door de uitlaatgaszuivering – een bijzonder duur onderdeel van moderne vrachtwagens – te vervangen door een nieuw, gevoelig krachtiger maar tegelijk gunstiger geprijsd systeem.

Aanzienlijke investeringen op de weg naar een CO2-neutraal productgamma

Met de geplande efficiëntieverbeteringen werkt Daimler Trucks systematisch aan de evolutie van het businessmodel naar een lokaal CO2-neutrale toekomst. Dat is de kern van de duurzame bedrijfsstrategie. In 2020 en 2021 investeren Daimler Trucks en Daimler Buses samen ongeveer 1,7 miljard euro per jaar in hun onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Zo geeft Daimler Trucks een duidelijk signaal: de onderneming wil de transformatie van de sector ook in de toekomst aanvoeren door middel van doorgedreven investeringen in nieuwe technologieën. Zo streeft de constructeur naar een lokaal CO2-neutrale vloot (‘tank-to-wheel’) met elektrische aandrijfgehelen plus de voortgezette automatisering en netwerking van vrachtwagens en bussen.

Tegen 2039 wil Daimler Trucks op zijn drie kernmarkten Noord-Amerika, Europa en Japan enkel nog nieuwe voertuigen aanbieden die CO2-neutraal rijden. Reeds in 2022 zal het gamma voor deze regio’s elektrische seriemodellen met batterijaandrijving omvatten. In de tweede helft van de jaren 2020 wil Daimler Trucks zijn gamma seriemodellen uitbreiden met brandstofcelvrachtwagens, die op vloeibaar waterstof rijden. De ultieme doelstelling bestaat erin om tegen 2050 een CO2-neutraal wegtransport te verzekeren. Bovendien moeten alle Europese fabrieken van de afdelingen Daimler Trucks en Daimler Buses hun voertuigen tegen 2022 op een CO2-neutrale manier produceren met energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Innovatieve producten voor klanten die de wereld draaiende houden

Daimler Trucks biedt over de hele wereld sterke merken en uitmuntende producten en is wereldwijd de onbetwiste marktleider in het segment van de bedrijfsvoertuigen van meer dan 6 ton. Begin 2019 beleefde de nieuwe Freightliner Cascadia zijn wereldpremière. Hij werd in het kader van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas onthuld als productiemodel met een deels autonome rijfunctie (SAE-niveau 2) en werd bekroond met diverse onderscheidingen zoals de ‘Best Transportation Technology Award’. Later dat jaar werd de nieuwe Cascadia gelanceerd in Australië en Nieuw-Zeeland. In mei 2019 ging de productie van de nieuwe Mercedes-Benz Actros ook van start in Wörth. Gespecialiseerde journalisten uit 24 Europese landen riepen de Actros uit tot ‘Internationale Vrachtwagen van het Jaar 2020’. Daimler Trucks is dan ook optimistisch dat het zijn marktpositie in Europa zal verbeteren met de nieuwe Mercedes-Benz Actros.

Ook in Brazilië nam de nieuwe Actros een geslaagde start. In oktober 2019 presenteerde Mercedes-Benz do Brasil de nieuwe, in Brazilië gebouwde Actros op ‘Fenatran’, de grootste beurs voor bedrijfsvoertuigen en transport in Latijns-Amerika. De zware vrachtwagen werd speciaal afgestemd op de Latijns-Amerikaanse markt en gebruikt tegelijk nieuwe technologieën die wereldwijd verkrijgbaar zijn, zoals de MirrorCam. Met de voor 2020 geplande marktlancering zal de nieuwe Actros in Brazilië eens te meer nieuwe normen vestigen op het gebied van efficiëntie, veiligheid en netwerking.

In de cruciale markt India heeft Daimler Trucks met het oog op de nieuwe emissienorm Bharat Stage VI (BS VI), het volledige productgamma van zijn merk BharatBenz vernieuwd. De nieuwe voertuigen werden in januari 2020 voorgesteld. Met dertien nieuwe zware en middelzware vrachtwagens beantwoordt BharatBenz aan de nieuwe Indiase emissienorm BS VI met behulp van Euro 6-technologie. Tegelijk biedt het merk zijn klanten nieuwe normen voor tal van andere aspecten. Zo hebben de nieuwe vrachtwagens de realtime service Truckonnect aan boord en zijn de cabines heel wat comfortabeler dan die van lokale concurrenten. Op de Japanse markt is de zware FUSO Super Great sinds oktober 2019 ook verkrijgbaar met autonome rijtechnologie (SAE-niveau 2).

E-Mobility Group start wereldwijd initiatief rond laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens

Daimler Trucks is een pionier op het gebied van elektrische mobiliteit: enerzijds met elektrische vrachtwagens die wereldwijd worden ingezet door klanten en anderzijds met een holistisch ecosysteem dat kopers van elektrische vrachtwagens onder meer advies en infrastructuurdiensten aanbiedt. Nu lanceert de E-Mobility Group van Daimler Trucks & Buses een wereldwijd initiatief met de naam ‘eTruck Charging Initiative’ om een laadinfrastructuur voor batterijaangedreven vrachtwagens op te richten. De focus ligt daarbij in eerste instantie op laadstations op de terreinen van vrachtwagenklanten. In het kader van dat initiatief brengt de E-Mobility Group de voornaamste spelers samen: kopers van elektrische vrachtwagens, netwerkoperatoren, energieleveranciers, producenten van laadpalen en leveranciers van laadsoftware.

De activiteiten richten zich momenteel tot de Verenigde Staten en Europa. De volgende markt in het rijtje wordt Japan. Sinds 2018 bundelt de E-Mobility Group de wereldwijde knowhow van Daimler Trucks & Buses op het gebied van elektrische mobiliteit en werkt hij de strategie voor elektrische onderdelen en producten voor alle markten en segmenten uit. Net als bij de wereldwijde platformstrategie voor conventionele voertuigen ontwikkelt de E-Mobility Group een geïntegreerde elektrische architectuur die de synergieën optimaal benut en de toepassing van investeringen optimaliseert.

Daimler Trucks en Torc Robotics breiden tests met sterk geautomatiseerde voertuigen uit

Daimler Trucks en Torc Robotics, die de ontwikkeling van autonome rijsoftware aanvoeren, zijn in september 2019 gestart met het ontwikkelen en testen van vrachtwagens met SAE-technologie van niveau 4 op de openbare weg. De eerste routes zijn snelwegroutes in zuidwest-Virginia, niet ver van het hoofdkwartier van Torc Robotics. Meer routes in andere Amerikaanse staten volgen binnenkort. Begin 2019, op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, heeft Daimler Trucks aangekondigd de komende jaren meer dan 500 miljoen euro (ongeveer 570 miljoen dollar) te zullen investeren in de ontwikkeling van sterk geautomatiseerde vrachtwagens. In juni 2019 richtte Daimler Trucks daartoe de wereldwijde Autonomous Technology Group op. Samen met dochteronderneming Torc Robotics, dat in de lente van 2019 werd opgekocht, verenigt deze organisatie de wereldwijde knowhow en ervaring van de groep met de ontwikkeling van autonome aandrijfsystemen. De Autonomous Technology Group is verantwoordelijk voor de algemene strategie en implementatie van sterk geautomatiseerde rijsystemen bij Daimler Trucks.