04
november
2019
|
14:00
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks & Buses wil tegen 2039 in de belangrijkste regio’s volledig CO2-neutrale voertuigen aanbieden

Samenvatting
  • Ambitie: in de markten van Europa, Japan en NAFTA rijden de nieuwe trucks en bussen in 2039 volledig CO2-neutraal (‘tank-to-wheel’)
  • In 2022 worden in alle stedelijke regio’s elektrische serievoertuigen op basis van batterijen aangeboden
  • Daimler Trucks is vandaag al een pionier op het gebied van elektrische trucks, terwijl Daimler Buses al sinds 2018 elektrische stadsbussen in serie bouwt
  • Wereldpremière van het met een brandstofcel uitgeruste prototype ‘Vision F-Cell’ van het merk FUSO op de Tokyo Motor Show – uitbreiding van de activiteiten op het vlak van waterstof
  • Tegen het einde van de jaren 2020 worden serievoertuigen op waterstof aangeboden
  • In Europa zijn de productievestigingen in 2022 CO2-neutraal – alle andere vestigingen zullen volgen
  • Martin Daum, in de raad van bestuur van Daimler AG bevoegd voor Trucks & Buses, onderstreept: “Bij Daimler Trucks & Buses staan we ten volle achter de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent dat we koolstof uit onze sector gaan elimineren. Ons uiteindelijke doel is een volledig CO2-neutraal wegvervoer in 2050. Dat is alleen maar mogelijk wanneer op het vlak van kosten en infrastructuur voor onze klanten concurrerende voorwaarden voor een CO2-neutraal transport geschapen worden. Een echt CO2-neutraal transport kan alleen maar wanneer de voertuigen door batterijen of waterstof aangedreven worden.”

Stuttgart/Berlijn – Daimler Trucks & Buses, een van de grootste constructeurs van bedrijfsvoertuigen ter wereld, past een duurzame bedrijfsstrategie toe en streeft ernaar om in 2039 in de Europese, Japanse en NAFTA-markten alleen nog maar nieuwe voertuigen aan te bieden die CO2-neutraal rijden (‘tank-to-wheel’). Al in 2022 moet het aanbod van Daimler Trucks & Buses in de belangrijkste afzetregio’s (Europa, VS en Japan) met batterijen aangedreven serievoertuigen omvatten. Tegen het einde van het volgende decennium zal Daimler Trucks & Buses zijn voertuigaanbod nog met door waterstof aangedreven serievoertuigen uitbreiden. Daimler Trucks & Buses vestigde deze week overigens de aandacht op het brandstofcelprototype ‘Vision F-Cell’ van het merk FUSO. Dat prototype beleefde zijn wereldpremière op de Tokyo Motor Show in Japan en maakte meteen duidelijk dat het bedrijf consequent zijn activiteiten op het vlak van de waterstof uitbreidt. Bovendien zullen alle Europese fabrieken van Daimler Trucks & Buses in het jaar 2022 volledig CO2-neutraal werken. Daarna volgen alle andere fabrieken.

Martin Daum, in de raad van bestuur van Daimler AG bevoegd voor Trucks & Buses, zei vandaag tijdens zijn rede op het Duitse logistiekcongres in Berlijn: “Bij Daimler Trucks & Buses staan we ten volle achter de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent dat we koolstof uit onze sector gaan elimineren. Ons uiteindelijke doel is een volledig CO2-neutraal wegvervoer in 2050. Dat is alleen maar mogelijk wanneer op het vlak van kosten en infrastructuur voor onze klanten concurrerende voorwaarden voor een CO2-neutraal transport geschapen worden. Omdat er ongeveer 10 jaar nodig is opdat de vloot in 2050 volledig vernieuwd zou zijn, is het onze ambitie om in 2039 in onze drie belangrijkste markten volledig CO2-neutrale nieuwe voertuigen aan te bieden. Een echt CO2-neutraal transport kan alleen maar wanneer de voertuigen door batterijen of waterstof aangedreven worden. Als eerste constructeur hebben we ons consequent op elektrische aandrijvingen voor zware trucks toegelegd en vandaag spelen we op alle fronten een pioniersrol bij de inzet van zulke trucks door de klanten. Bij het busvervoer leveren we met onze alomvattende aanpak van de e-mobiliteit, die zowel elektrische stadsbussen als adviezen omvat, vandaag al een belangrijke bijdrage aan het openbare vervoer van de toekomst en aan de inspanningen om de lucht in stedelijke gebieden zuiver te houden.”

“CO2-neutrale trucks en bussen zullen echter zichzelf niet verkopen. Want ook in 2040 zullen de aankoop- en exploitatiekosten van trucks en bussen met een elektrisch aandrijving, ondanks alle inspanningen van de constructeurs, nog hoger liggen dan die van dieselvoertuigen. Daarom hebben we sturende maatregelen van de overheid nodig om CO2-neutrale trucks en bussen concurrerend te maken. Meer bepaald is het nodig om in heel Europa de belastingen om te vormen en op de CO2-waarden te baseren, waarbij CO2-neutrale voertuigen een significante belastingvermindering moeten krijgen. Eveneens nodig zijn een gericht stimuleringsprogramma voor bussen, een dekkende laad- en waterstofinfrastructuur en een uniforme standaard voor het vervoer en het tanken van waterstof,” gaat Martin Daum voort.

Internationaal aanbod van e-trucks

Al sinds 2010 doet Daimler Trucks ervaring op met elektrische trucks en sinds 2017 heeft het bedrijf zijn eerste volledige elektrische truck, die in een kleine serie geproduceerd wordt, in handen van klanten gegeven: de lichte truck Fuso eCanter. Meer dan 140 exemplaren van de eCanter worden door klanten al in verscheidene steden – New York, Tokio, Berlijn, Londen, Amsterdam, Parijs en Lissabon – ingezet. De zware Mercedes-Benz eActros met een reikwijdte tot 200 km wordt in het kader van de eActros ‘innovatievloot’ vandaag al intensief gebruikt door klanten in Duitsland en Zwitserland. De eerste exemplaren van dat elektrische model werden in 2018 uitgeleverd. In de VS doorlopen de middelzware Freightliner eM2 en de zware Freightliner eCascadia op hun beurt intensieve praktijktests bij klanten.

Een op de praktijk gericht totaal systeem voor e-mobiliteit bij bussen

De volledig elektrische Mercedes-Benz eCitaro, die in de vestiging van Mannheim al sinds 2018 in serie gebouwd wordt, biedt steden en vervoersbedrijven de mogelijkheid om hun vloten op een emissievrije werking om te schakelen. Vandaag al wordt de eCitaro op lijndiensten ingezet in steden zoals Berlijn, Hamburg, Oslo (Noorwegen) en Ystad (Zweden); ook in Luxemburg en Zwitserland werden al exemplaren van de eCitaro geleverd. Met het oog op een dagelijks gebruik in lijndiensten wordt de eCitaro permanent verbeterd. Vanaf 2021 komt de eCitaro met de volgende generatie van batterijen op de markt, en vanaf de tweede helft van 2020 met zogenaamde droge batterijen (lithium-polymeerbatterijen). Vanaf 2022 is de batterijbus met een ‘range extender’ beschikbaar (die rijbereikuitbreider bestaat uit een brandstofcel op basis van waterstof die de hoogspanningsbatterij van stroom voorziet). Met de toekomstige batterijtechnologieën zullen almaar meer toepassingen mogelijk worden - en met de brandstofcel als rijbereikuitbreider kunnen dan zo goed als alle trajecten bediend worden. Omdat de elektrificatie van de busvloten met grote veranderingen bij de vervoersbedrijven gepaard gaat, begeleidt Daimler Buses zijn klanten binnen het kader van een allesomvattende e-mobiliteit met doorgedreven adviezen die met alle aspecten rekening houden. Ook het merk Thomas Built Buses gaat van start met de serieproductie van een elektrische schoolbus voor de Amerikaanse markt.

Aandrijvingen op basis van waterstof

Daimler werkt al meer dan 30 jaar aan aandrijftechnieken op basis van waterstof. Op dit moment hebben de brandstofcelvoertuigen van de onderneming al vele miljoenen kilometers afgelegd en daarmee bewezen dat dit aandrijfconcept rijp is om op de markt te komen. Het segment van de bedrijfsvoertuigen stelt echter heel specifieke uitdagingen, meer bepaald op het vlak van levensduur en laadvermogen. De elektrische aandrijving op basis van batterijen en de waterstoftechnologieën bieden afhankelijk van de toepassing uiteenlopende voordelen zodat ze elkaar aanvullen. De totale exploitatiekosten blijven echter het belangrijkste criterium voor klanten van trucks en bussen.

De ‘Vision F-Cell’ van het merk FUSO: een prototype met brandstofcel

Met de ‘Vision F-Cell’ breidt Daimler Trucks & Buses consequent zijn activiteiten op het vlak van waterstof uit. Het merk FUSO test met het prototype de mogelijkheden van de brandstofceltechnologie voor uiteenlopende bedrijfsvoertuigen uit. De 7,5-tonner beschikt over een aandrijving met een maximumvermogen van 135 kW. De reikwijdte bedraagt tot 300 kilometer. De architectuur van de elektrische aandrijflijn van de ‘Vision F-Cell’ is in wezen te vergelijken met die van een door batterijen aangedreven elektrische truck – afgezien dan van het duidelijk kleinere batterijvermogen en de bijkomende waterstoftanks.

In Europa zijn de productievestigingen in 2022 CO2-neutraal – alle andere vestigingen zullen volgen

Daarnaast schakelt Daimler Trucks & Buses in Duitsland en Europa op een ‘groene’ productie over: alle Duitse en Europese fabrieken moeten in 2022 over een CO2-neutrale stroomvoorziening beschikken. Daarna volgen alle andere fabrieken. Concreet betekent dit dat de bestaande truck- en busfabrieken hun elektrische energie alleen nog maar uit hernieuwbare bronnen zullen betrekken.

Daimler Trucks & Buses: duurzame bedrijfsstrategie

Meer dan 120 jaar geleden legden Gottlieb Daimler en Carl Benz de basis voor de moderne transportindustrie. De voorbije decennia hebben de truck- en busafdelingen van Daimler telkens weer nieuwe normen voor de hele transportindustrie ingevoerd - op het vlak van veiligheid, brandstofefficiëntie en comfort voor bestuurder en begeleider. Vandaag is het tijd om nog een volgende stap te zetten: het emissieloze, geautomatiseerde en connected rijden. Daimler Trucks & Buses spant zich in om die belangrijke technologieën in de serieproductie in te voeren, en dat in alle merken, afdelingen en regio’s. Daarmee wil de onderneming weer een grote stap zetten om zijn visie van een CO2-neutraal transport en van ongevallenvrij rijden te realiseren, en bijdragen tot een grotere duurzaamheid in het wereldwijde vervoer van goederen en personen.