Brussel,
07
april
2023
|
09:32
Europe/Amsterdam

Van Mieghem Logistics zet eActros in voor distributiewerk

Het transport van de toekomst is vandaag al een feit

Samenvatting

De eerste Belgische eActros debuteert bij Van Mieghem Logistics. De logistieke specialist, die het voertuig zal inzetten voor distributieritten in een straal van 200 km rond Brussel, nam het voertuig op 5 april 2023 in ontvangst uit handen van Peter Brock, CEO van Daimler Trucks Belux.

De samenwerking tussen Daimler Truck en Van Mieghem Logistics is niet nieuw. Zowat 90% van de vloot van Van Mieghem heeft een ster op de grille. “Bovendien deed Van Mieghem Logistics tussen september 2020 en juni 2021 al een geslaagde test met de generatie 1 van de eActros”, zegt Peter Brock, CEO van Daimler Truck Belux. Vandaag, zowat twee jaar later, is de eActros nog verder geëvolueerd en een serieproduct geworden. “Dankzij de volledig nieuwe aandrijflijn zonder cardanas en versnellingsbak heeft hij een lager eigengewicht, meer opbouwmogelijkheden en een grotere autonomie. Kortom, het is de perfecte pionier van onze e-mobilitystrategie die ervoor moet zorgen dat Daimler Truck tegen 2039 enkel nog emissieloze vrachtwagens zal aanbieden”, aldus nog Peter Brock.

400 kilometer rijbereik

Van Mieghem Logistics heeft gekozen voor de eActros 400 met vier batterijpakketten. Die geven de distributietruck een autonomie van ongeveer 400 kilometer. Aangezien de truck uitgerust is met een volledig elektrisch Mitsubishi koelaggregaat verliest hij zowat 10% van de normale batterijautonomie in functie van de temperatuurprogrammatie. “Het grootste voordeel is echter dat we volledig emissieloos en geluidsarm goederen kunnen leveren in een straal van 200 km rond Brussel”, benadrukt Laurent Van Mieghem, lid van het management van Van Mieghem Logistics in.

Productie zonder lassen

Matthys NV is verantwoordelijk voor de montage van De volledig elektrische koelgroep en de diepvriesopbouw. “Door de aanwezigheid van de batterijen is lassen uit den boze. Vandaar dat we kozen voor een gevezen Meccano-oplossing, die op voorhand gemaakt kan worden en desgewenst aan de truck aangepast kan worden. Bovendien kunnen ook alle onderhoudswerkzaamheden achter in alle veiligheid en dus zonder lassen gebeuren”, verduidelijkt Bart Matthys, Managing Director van Matthys.

Bewuste keuze

Van Mieghem Logistics heeft bewust nooit geïnvesteerd in voertuigen op gas, omdat zij aardgas nooit als een langetermijnoplossing beschouwden. “Wachten op de eerste geslaagde elektrische oplossing, leek ons op lange termijn een betere strategie”, benadrukt Pierre Van Mieghem, eveneens lid van het management van de gelijknamige logistieke specialist.