Brussel,
14
november
2022
|
11:43
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Trucks elektrificeert bouwsegment en introduceert eActros LongHaul voor leveringen op bouwplaatsen

Samenvatting
  • Mercedes-Benz Trucks presenteert verschillende volledig batterij-elektrische bouwvoertuigen op de bauma, ‘s werelds grootste vakbeurs voor de bouwbranche in München
  • Mercedes-Benz eActros LongHaul met elektrische PTO voor opleggers zoals kippers geschikt voor weggerichte bouwplaatstoepassingen
  • Eerste presentatie van batterij-elektrisch prototype van de Arocs als truckmixer, samen met partners
  • Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “We werken aan een volledig CO2-neutraal portfolio – inclusief het veeleisende bouwtransport. Bijzonder veelzijdige, robuuste en krachtige trucks zijn hier gewild. Het is ook een zeer complex gebied voor elektrificatie vanwege de uiteenlopende toepassingen.”
  • Stina Fagerman, Hoofd Marketing, Sales en Services bij Mercedes-Benz Trucks: “Bouwvoertuigen zoals betonmixers behoren tot de meest energie-intensieve toepassingen, zowel vanwege de vervoerde materialen als de bediening van de carrosserieën. Door volledige elektrificatie kan veel CO2 worden bespaard.”

Mercedes-Benz Trucks blijft de elektrificatie van transport op volle snelheid voortzetten. Op de bauma van dit jaar, ‘s werelds grootste vakbeurs voor de bouwbranche, die van 24 tot 30 oktober in München plaatsvindt, presenteert de fabrikant diverse volledig batterij-elektrische trucks voor het bouwtransport. Op de bauma toont Mercedes-Benz Trucks het concept-prototype van de eActros LongHaul, die in september voor het eerst op de IAA Transportation werd gepresenteerd, met een elektrische PTO voor opleggers zoals kippers. Dit maakt de eTruck geschikt voor leveringen op bouwplaatsen en kan eerdere dieselgebaseerde aandrijfoplossingen zowel qua transport als qua PTO vervangen. Mercedes-Benz Trucks heeft de eActros, die in 2021 in serieproductie ging, enkele maanden geleden al uitgerust voor zwaartransport met de juiste elektrische PTO. Samen met partners presenteert Mercedes-Benz Trucks voor het eerst ook een batterij-elektrisch prototype van de Arocs als truckmixer, die overtuigt door zijn bodemvrijheid en offroad-mobiliteit.

Ongeveer elke vijfde Mercedes-Benz truck die in Europa wordt verkocht, bevindt zich in het bouwtransportsegment, het op één na belangrijkste marktsegment voor de fabrikant na internationaal transport. Het speelt dan ook een bijzondere rol bij de elektrificatie van het trucktransport. Tegen 2030 zouden CO2-neutraal rijdende trucks tot 60 procent van de Sales van Daimler Truck in de EU30-landen moeten uitmaken.

Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “We werken aan een volledig CO2-neutraal portfolio – inclusief het veeleisende bouwtransport. Bijzonder veelzijdige, robuuste en krachtige trucks zijn hier gewild. Het is ook een zeer complex gebied voor elektrificatie vanwege de uiteenlopende toepassingen. Partnerships tussen truckfabrikanten en carrosseriebouwers zijn daarom cruciaal om onze klanten de juiste oplossingen te bieden.”

Stina Fagerman, Hoofd Marketing, Sales en Services bij Mercedes-Benz Trucks: “Bouwvoertuigen zoals betonmixers behoren tot de meest energie-intensieve toepassingen, zowel vanwege de vervoerde materialen als de bediening van de carrosserieën. Door volledige elektrificatie kan veel CO2 worden bespaard. Tegelijkertijd kunnen geluidsarme eTrucks een belangrijke bijdrage leveren aan geluidsreductie, vooral op bouwplaatsen in stedelijke gebieden. De sociale en politieke druk op onze klanten is groot. We willen hun betrouwbare partner zijn voor de transformatie.”

eActros LongHaul voor het eerst met elektrische PTO voor opleggers

In samenwerking met de Münchense kipperfabrikant MEILLER heeft Mercedes-Benz Trucks een elektrische PTO ontwikkeld voor verschillende soorten opleggers. Dit maakt het mogelijk om hydraulisch werkmaterieel voor gebruik op bouwplaatsen efficiënt te elektrificeren, zoals kipper-opleggers of walking floor-opleggers. Het systeem, ontwikkeld voor de eActros LongHaul en als prototype gepresenteerd op de bauma, heeft een continuvermogen van 58 kW. Bij serieproductie moet de elektrische PTO aanzienlijk meer vermogen genereren. Het koppel van het prototype is 300 Nm. De elektrische PTO zet gelijkstroom van de accu’s van de eActros LongHaul om in wisselstroom via een omvormer die aan de achterkant van de cabine is bevestigd. Een extra elektromotor drijft de pomp aan, die hydraulisch vermogen levert om de oplegger te laten werken. Voordelen van deze oplossing ten opzichte van de vorige dieselgebaseerde werking: een lokaal volledig emissievrije werking en sterk verminderde geluidsproductie, wat het gebruik in met name steden en woonwijken vergemakkelijkt. Door het compacte design van het systeem kan de eActros LongHaul ook worden gebruikt met standaard opleggers – een groot voordeel voor transportbedrijven die het voertuig voor een breed scala aan toepassingen gebruiken.

De in serie geproduceerde eActros LongHaul zal een actieradius van circa 500 km hebben op één enkele acculading en geschikt zijn voor megawatt charging. In de eActros LongHaul worden accu’s met lithium-ijzerfosfaat-celtechnologie (LFP) gebruikt. Deze overtuigen vooral door een lange levensduur en meer bruikbare energie. De accu’s van de eActros LongHaul-serietruck kunnen in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent worden geladen aan een laadstation met circa 1 megawatt vermogen.

De eerste prototypen worden al intensief getest en de eActros LongHaul wordt nog dit jaar op de openbare weg getest. Komend jaar zullen bijna-serierijpe prototypen naar verschillende klanten worden gestuurd om ze in de praktijk te testen. De ontwikkelingsengineers van Mercedes-Benz Trucks ontwerpen de eActros LongHaul om aan dezelfde duurzaamheidseisen van het voertuig en de onderdelen te voldoen als een vergelijkbare conventionele heavy-duty Actros-langeafstandstruck. Dat betekent 1,2 miljoen km in 10 jaar gebruik. De serieproductie staat gepland voor 2024.

Geëlektrificeerde Arocs-bouwtruck als ‘prototype batterij-elektrische Arocs’

De Arocs is de bijzonder robuuste en duurzame bouwtruck van Mercedes-Benz Trucks, bedoeld voor het zware werk. In de toekomst zal hij ook leverbaar zijn als batterij-elektrisch voertuig. In een eerste stap zal dit worden gerealiseerd door een samenwerking tussen Mercedes-Benz Trucks en Paul Group. Het bedrijf, gevestigd in Passau (Duitsland) voorziet de Mercedes-Benz trucks, die vanuit de truckfabriek in Wörth worden geleverd, van een elektrische aandrijflijn. Paul Group koos voor een elektrische centrale motor-oplossing. Op deze manier kunnen de beproefde planetaire Arocs-assen de bodemvrijheid en offroad-mobiliteit blijven bieden die nodig zijn voor gebruik op bouwplaatsen. Het prototype van de batterij-elektrische Arocs, dat op de bauma in München wordt getoond, is uitgerust met een elektrische truckmixeropbouw van LIEBHERR-Mischtechnik, die via een elektrische PTO zijn energie uit de accu's van de Arocs haalt en een nominale capaciteit heeft van 9 m3.

Paul Group specificeert een continuvermogen van meer dan 300 kW en een piekvermogen van meer dan 400 kW voor de elektrische aandrijflijn van het voertuig. De batterij-elektrische Arocs kan worden geconfigureerd met zes of zeven accupakketten met elk 60 kWh bruikbare energie. Een actieradius van ruim 200 km is volgens Paul Group mogelijk. De batterij-elektrische Arocs heeft een toekomstbestendig 800V-boordnet en kan volgens Paul Group binnen circa 1,5 uur worden geladen van 20 tot 80 procent aan een 150 kW-laadstation bij zes accupakketten.

In de gelimiteerde serie vanaf eind 2023 zullen flexibele configuraties leverbaar zijn als vier- en drieassige LIEBHERR truckmixers, flatbed- en kipppertoepassingen. De verkoop wordt afgehandeld door Paul Group evenals alle service- en onderhoudswerkzaamheden aan de truck.

Efficiënt bouwtransport met dieseltrucks

Naast eTrucks toont Mercedes-Benz Trucks op de bauma ook geselecteerde dieselaangedreven trucks voor toepassingen op de bouwplaats. Highlights zijn de Actros L Edition 3 en verschillende Arocs-modellen met opbouw van diverse partners, een Atego met driezijdige kipper en een Unimog.

De derde generatie OM 471-motor, met een brandstofbesparing tot 4 procent, is sinds oktober 2022 beschikbaar voor alle Actros- en Arocs-modellen. Deze motor wordt gekenmerkt door een groot aantal technische innovaties die consequent gericht zijn op het verlagen van de TCO (Total Cost of Ownership) met betrekking tot zuinig rijden, lagere CO2-emissies, lagere bedrijfskosten en een hoger rendement, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, de voertuigdynamiek of het rijcomfort. Voor nog meer rijdynamiek heeft Mercedes-Benz Trucks ook de aandrijflijn onder de loep genomen: de nieuwe geautomatiseerde transmissieregeling PowerShift Advanced maakt sneller en soepeler wegrijden en accelereren in veel situaties mogelijk dankzij een nauwkeurige versnellingskeuze. PowerShift Advanced is vanaf april 2023 beschikbaar voor alle motorvarianten in Mercedes-Benz trucks.

Om de Arocs nog duurzamer te maken, is een nieuwe vooras ontwikkeld met 10 ton aslast. Hierdoor is het onder andere mogelijk om grotere kranen en apparaten te monteren.