19
september
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Hoge toegevoegde waarde voor wagenparkbeheerders: Daimler Truck biedt zijn vrachtwagenklanten op maat gemaakte geïntegreerde oplossingen en diensten om het gebruik van het voertuig te optimaliseren

Samenvatting
  • Servicecontracten voor Mercedes-Benz en Fuso-vrachtwagens helpen de beschikbaarheid van voertuigen te verhogen.
  • Mercedes-Benz Uptime kan werkplaatsbezoeken voorspelbaarder maken en onvoorziene pechgevallen beperken.
  • Het nieuwe platform My TruckPoint for Mercedes-Benz Trucks geeft transportondernemingen een 360-graden overzicht van aanbiedingen, voertuig- en onderdelenbestellingen, inspecties, onderhoud, servicecontracten en Fleetboard-services voor hun vrachtwagens.
  • TruckLive biedt toegang tot nuttige diensten zoals servicebeheer en actuele verkeersinformatie.
  • De telematicadiensten van Fleetboard maken het mogelijk om chauffeurs, wagenparken en bestellingen op intelligente wijze met elkaar te verbinden.
  • Uitgebreide eConsulting over onderwerpen als fleetintegratie, laadinfrastructuur of netwerkaansluiting zorgt voor nog meer efficiëntie bij het gebruik van geëlektrificeerde vrachtwagens.
  • Op maat gemaakte lease-, financierings- en verzekeringsoplossingen van Daimler Truck Financial Services ronden het serviceportfolio van Daimler Truck voor vrachtwagens en bussen af.

Stuttgart/Hannover – De aankoop van een bedrijfsvoertuig – of het nu nog conventioneel aangedreven wordt door een dieselmotor of door een elektrische batterij – betekent voor elk transportbedrijf een investering die zich uiteindelijk zeker zal terugbetalen. Daarom is het des te belangrijker om Daimler Truck aan uw zijde te hebben als partner die niet alleen uiterst efficiënte voertuigen voor alle soorten gebruik aanbiedt, maar ook dankzij diensten en oplossingen het grootst mogelijke voordeel voor de klant bij het dagelijkse gebruik op de weg garandeert. Daimler Truck geeft op de IAA Transportation dit jaar in Hannover inzicht in het brede aanbod van deze diensten en oplossingen voor vrachtwagens van Mercedes-Benz en FUSO.

Mercedes-Benz Complete en Mercedes-Benz Select: servicekosten onder controle

Een hoge beschikbaarheid van voertuigen, weinig storingen en voorspelbare kosten zijn cruciale succesfactoren voor elk transportbedrijf. Ze verdienen immers alleen geld wanneer hun voertuigen op de weg zijn. En in deze sector telt elke cent – ongeacht het segment of het type aandrijving. Om ongeplande bezoeken aan de werkplaats en onnodige kosten zoveel mogelijk te vermijden, vertrouwen steeds meer klanten op servicecontracten als het gaat om onderhoud en reparatie.

Vanaf juli 2022 worden vier van de zes voertuigen van Mercedes-Benz Trucks op de belangrijkste markten van de EU gedekt door servicecontracten – individueel afgestemd op de respectieve vereisten. Een derde van deze vrachtwagens wordt gedekt door Mercedes-Benz Complete. Het uitgebreide servicepakket dekt alle voorkomende werken in de werkplaats, met inbegrip van aan slijtage onderhevige onderdelen op het chassis, alsook de vervanging van eenheden als gevolg van slijtage, van de coördinatie van afspraken tot de controle van facturen bij stabiele maandelijkse betalingen. Voor de eActros en eEconic dekt Mercedes-Benz Complete de ePowertrain tot zes jaar als uitbreiding op de standaardgarantie. Mercedes-Benz Select is gericht op bijzonder prijsgevoelige klanten en vult het reparatiecontract voor de aandrijflijn (Mercedes-Benz Extend) aan met de onderhoudsservice.

Mercedes-Benz Uptime: intelligente netwerken voor nog efficiënter voertuiggebruik

Een vast bestanddeel van Mercedes-Benz Complete en Select is Mercedes-Benz Uptime, de service voor een duurzame verhoging van de beschikbaarheid van voertuigen. Het intelligente systeem registreert de relevante voertuiggegevens – van de bandenspanning tot de motor en omvat nu ook de batterijstatus van de eActros en eEconic. In dit verband heeft Mercedes-Benz Uptime al meer dan 200 e-specifieke regelaars toegevoegd, die bijvoorbeeld laadprocessen of spanningscurves met betrekking tot de hoogspanningsbatterij continu bewaken. Mercedes-Benz Uptime ondersteunt vrijwel alle diagnoseprocedures voor voorspelbare storingen volledig automatisch en vanop afstand. Nadat de gegevens in de vrachtwagen verzameld zijn, stuurt het systeem binnen gemiddeld 240 seconden specifieke aanbevelingen voor actie naar de klant en naar de Mercedes-Benz-werkplaats. Door de netwerking van voertuigen, Mercedes-Benz Service en transportbedrijven kunnen werkplaatsbezoeken voor verwachte en onverwachte incidenten, zoals pechgevallen en gestrande voertuigen, gereduceerd worden.

My TruckPoint: het nieuwe digitale klantenportaal voor een 360-graden fleetadministratie

Met het nieuwe klantenportaal komt Mercedes-Benz Trucks tegemoet aan de wens van veel klanten om het wagenparkbeheer nog eenvoudiger te maken, zodat zij meer tijd overhouden voor hun dagelijkse activiteiten. Na registratie op mytruckpoint.mercedes-benz-trucks.com worden klantgegevens over bijvoorbeeld voertuigen en contracten automatisch naar het portaal geüpload. Klanten hebben ook de mogelijkheid om hun gegevens zelfstandig online te onderhouden. De volledig gedigitaliseerde werkplek biedt klanten een 360-graden overzicht van relevante informatie, documenten en processen – en dat alles met één enkele toegang.

Naast een overzicht van het wagenpark, inclusief gedetailleerde voertuiggegevens, biedt de tool, die gratis is voor klanten van Mercedes-Benz Trucks, ook uitgebreide informatie over servicecontracten, inclusief Mercedes-Benz Uptime- en Fleetboard-contracten, inclusief begin- en einddatum, contractvoorwaarden, condities en actuele kilometerstand. Klanten hebben ook de mogelijkheid om handmatig voertuigen van andere fabrikanten toe te voegen. Het platform ondersteunt ook het wagenparkbeheer met betrekking tot komende onderhouds- en inspectiewerkzaamheden of contractuele aangelegenheden. Wanneer een contract afloopt, genereert MyTruckPoint automatisch een kennisgeving. Ook voertuigspecifieke originele onderdelen van Mercedes-Benz kunnen besteld worden. Klanten kunnen hun bestelgeschiedenis op elk moment volgen – waardoor toekomstige bestellingen van onderdelen veel eenvoudiger worden. De productie- en leveringsstatus van bestellingen van nieuwe voertuigen kan ook bekeken worden via online tracking.

TruckLive: Verbonden vanaf de allereerste seconde

Het nieuwe klantenportaal biedt ook toegang tot TruckLive, de gratis toegang tot de digitale servicewereld van Mercedes-Benz Trucks. De nieuwe digitale dienst zal vanaf oktober 2022 in geselecteerde Europese landen beschikbaar zijn en kan geactiveerd worden door een TruckLive-contract af te sluiten. TruckLive begint met twee modules: onderhoudsbeheer en actuele verkeersgegevens (Live Traffic). De module onderhoudsbeheer biedt transparantie over de onderhoudswerkzaamheden aan de vrachtwagen en geselecteerde informatie over de huidige toestand van het voertuig. Het verbindt klanten met Mercedes-Benz Service om voertuiggegevens beschikbaar te maken voor onderhoudsplanning en om onderhoud eenvoudiger te maken. Bovendien hebben de klanten de mogelijkheid om bepaalde onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren. Met Live Traffic kunnen actuele verkeersgegevens gebruikt worden om reistijden in te korten en aankomsttijden nauwkeuriger te plannen.

Intelligente digitale oplossingen voor nog meer efficiëntie

Het intuïtief te bedienen en modern vormgegeven cloud-gebaseerde Fleetboard-portaal is een verdere ontwikkeling van de beproefde telematicaoplossing. Het integratieve platform maakt het voor klanten gemakkelijker om gegevens over hun wagenpark te bekijken en biedt toegang tot een breed scala aan digitale oplossingen.

In eerste instantie zullen vooral wagenparken van e-trucks baat hebben bij het nieuwe portaal. Laadbeheer is speciaal ontwikkeld voor elektrische voertuigen met een batterij. Het biedt volledige transparantie van het laadproces voor de infrastructuurfaciliteiten van een klant, zodat de kosten beheerd kunnen worden aan de hand van de transactiegeschiedenis. Oplaadactiviteiten kunnen ook beter gepland worden om het gebruik van oplaadstations te maximaliseren. Laadprocessen  kunnen doorgaans ook overal vandaan gestart en gestopt worden via laadbeheer.

Een logboek met gedetailleerde informatie over rij-, stilstand- en oplaadtijden, totaal gewicht, afgelegde kilometers, routes, topografie, temperatuur, alsook energieverbruik of toe- en afname van de laadtoestand van de batterij is een andere tool. Op die manier kunnen wagenparkbeheerders vervolgens elke afzonderlijke Actros in het bedrijf volgen, zodat het gebruik geoptimaliseerd kan worden wanneer met de chauffeur of de dispatcher gesproken wordt.

Dankzij de mapping tool kunnen de medewerkers in de backoffice van de transportbedrijven waar nodig snel reageren op de actuele toestand van de voertuigen. De tool laat namelijk zien waar een voertuig zich momenteel bevindt en of het bestuurd wordt of stilstaat. Gebruikers van e-trucks worden ook geïnformeerd over de laadstatus van de batterij en het nog te verwachten rijbereik. Het nieuwe Fleetboard-portaal zal geleidelijk uitgebreid worden en vanaf 2023 ook geleidelijk ter beschikking gesteld worden van klanten van conventioneel aangedreven vrachtwagens.

De logistieke toepassing HABBL onderscheidt zich van de connectiviteitsportefeuille van Mercedes-Benz Trucks omdat ze de chauffeurs stap voor stap door hun werkopdrachten leidt. De bestuurder kan de app tegelijkertijd bedienen op de Multimedia Cockpit van zijn vrachtwagen en op elk mobiel Android-toestel voor taken buiten het voertuig. Alle betrokkenen bij een transportproces, zoals chauffeurs, dispatchers en de eindklanten die via de app toegang hebben tot de gegevens, krijgen altijd de informatie die ze nodig hebben. Dit verhoogt de kwaliteit van het proces en zorgt tegelijkertijd voor een hoge mate van transparantie.

Deskundig advies voor een e-mobiliteit op maat

Sleutelwoord voor elektrische trucks op batterijen: om transportbedrijven bij elke stap in hun overgang naar e-mobiliteit te ondersteunen, heeft Daimler Truck voertuigen zoals de eActros of de eEconic en de FUSO eCanter ingebed in een bedrijfsecosysteem dat ook consultancy en diensten omvat, evenals digitale oplossingen voor efficiënt voertuiggebruik en optimalisatie van de totale kosten. Onze eConsulting-teams gebruiken bijvoorbeeld bestaande rijroutes om gebruiksprofielen voor elektrische vrachtwagens te bepalen die zo realistisch en nuttig mogelijk zijn voor een bepaalde klant. Naast de elektrificatie van het depot omvat eConsulting, afhankelijk van de wensen van de klant, ook alle vragen met betrekking tot planning, bestelling en uitvoering betreffende de oplaadinfrastructuur en de netaansluiting. Mercedes-Benz Trucks werkt samen met Siemens Smart Infrastructure en ENGIE voor het opladen in de depots en de elektrische en installatiewerkzaamheden. Mercedes-Benz Trucks helpt op verzoek ook bij het vinden van mogelijke overheidsfinanciering voor infrastructuur en voertuigen.

Financiële flexibiliteit en all-round bescherming

Ook Daimler Truck Financial Services (DTFS) presenteert zijn productportfolio voor het eerst op de IAA Transportation dit jaar in Hannover. Het bedrijf is een divisie van de Daimler Truck Group die in december 2021 met zijn activiteiten is begonnen en nu al op twaalf markten actief is. Financierings-, leasing- en verzekeringsoplossingen voor vrachtwagens en bussen worden aangeboden door Daimler Truck.

Verdere groei staat gepland via nieuwe aanbiedingen voor elektrificatie en op gebruik gebaseerde diensten. Dit omvat flexibele en op telematica gebaseerde aanbiedingen zoals Dynamic Lease en Dynamic Insurance. Als een voorbeeld: DTFS Nederland biedt een digitale oplossing voor de op de beursstand getoonde eActro's op één factuur. Klanten kunnen Fleetboard Charge Management, Fleetboard Log Logbook, Fleetboard Mapping en Mercedes-Benz Uptime aan hun contract toevoegen.

Er zal hulp geboden worden bij de overstap naar elektromobiliteit via geïntegreerde financierings- en verzekeringsaanbiedingen voor de voertuigen en de batterij, alsook voor infrastructuur en laadbeheer. Daartoe is het bedrijf al in gesprek met gemeenten, energieleveranciers, aanbieders van vervoersdiensten en aanbieders van laadparken.