19
september
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Functionaliteit, brandstofefficiëntie, rijcomfort en exclusiviteit: Mercedes-Benz Trucks presenteert de nieuwste dieselaangedreven vrachtwagens op de IAA Transportation 2022 in Hannover

Samenvatting
  • De Actros L biedt een groot aantal voorzieningen voor ontspannen rijden, comfortabel wonen en efficiënt werken.
  • De Actros L Edition 3, beperkt tot 400 exemplaren, onderscheidt zich bovendien door een dertigtal exclusieve, speciale features.
  • Naast functionaliteit is de Actros F plus nog meer op comfort en efficiëntie gericht dan zijn voorganger Actros F.
  • De derde generatie van de OM 471-motor voor zware bedrijfsvoertuigen maakt de Actros nog dynamischer en verlaagt het brandstofverbruik tot vier procent.
  • De MirrorCam van de tweede generatie kan de bestuurder in tal van verkeerssituaties nog beter bijstaan.
  • Rijhulpsystemen zoals Active Sideguard Assist, Active Drive Assist 2 en Active Brake Assist 5 met voetgangersdetectie kunnen voor nog meer veiligheid in het verkeer zorgen.
  • Servicecontracten zoals Mercedes-Benz Complete en het nieuwe Mercedes-Benz CompleteMile, in combinatie met Mercedes-Benz Uptime en het Fleetboard-portaal, kunnen bijdragen tot een optimalisering van de total cost of ownership.
  • Stina Fagerman, hoofd Marketing, Sales en Services bij Mercedes-Benz Trucks: "De transitie naar koolstofneutraal wegtransport is nu in volle gang. Voor de transitiefase hebben we een zeer sterk klantgerichte aanpak voor de verdere optimalisering van onze premiumvrachtwagens met conventionele dieselmotoren."

Stuttgart/Hannover - Met baanbrekende innovaties heeft Mercedes-Benz Trucks de afgelopen jaren de verschillende modellen van de Actros-serie naar een zeer hoog niveau getild wat betreft efficiëntie, comfort en veiligheid voor alle weggebruikers. De bedrijfsvoertuigenindustrie kan en mag echter niet stil blijven staan, vooral niet omdat transportbedrijven en vrachtwagenfabrikanten in een zeer concurrerende omgeving voor grote uitdagingen staan, waaronder de absoluut noodzakelijke decarbonisatie van het vrachttransport.  Daarom is het des te belangrijker om alle mogelijkheden te benutten – ook in het kader van beproefde dieseltrucks – om de voertuigen te optimaliseren. De fabrikant met de ster zal op de IAA Transportation 2022 in Hannover laten zien met welke innovatieve oplossingen Mercedes-Benz Trucks zijn sterke marktpositie in dit segment verder wil uitbouwen met behulp van de Actros L, de Actros L Edition 3 en de Actros F plus. Stina Fagerman, hoofd Marketing, Sales en Services bij Mercedes-Benz Trucks: "De transitie naar koolstofneutraal wegtransport is nu in volle gang. Voor de transitiefase hebben we een zeer sterke klantgerichte focus op het verder optimaliseren van onze premiumtrucks met conventionele dieselmotoren."

Actros L: Gevestigd vlaggenschip voor traditioneel langeafstandstransport met nog hogere brandstofefficiëntie en meer dynamiek dankzij zijn verbeterde aandrijflijn

Mercedes-Benz Trucks heeft met de Actros L, die dit jaar op de IAA Transportation in Hannover gepresenteerd wordt, opnieuw nieuwe maatstaven gezet in het premiumsegment van traditionele dieseltrucks. Het topmodel van de succesvolle Actros-serie die sinds november 2021 geproduceerd wordt, onderstreept nogmaals de claim van Mercedes-Benz Trucks om zich altijd te richten op de behoeften van zijn klanten en hun chauffeurs. Dat de Actros L voor een hoog bestuurderscomfort zorgt, wordt ook benadrukt door de bestuurderscabine met zijn breedte van 2,50 meter, die verkrijgbaar is als StreamSpace-, BigSpace- en GigaSpace-varianten. De vlakke vloer in de cabine zorgt voor een aangename sfeer. De verbeterde geluids- en warmte-isolatie verlaagt het geluidsniveau en maakt het verblijf in de cabine nog aangenamer – zowel tijdens de rit als tijdens rustpauzes.

De 12,8-liter OM 471-motor van de derde generatie voor zware bedrijfsvoertuigen is een voorbeeld van een verder geoptimaliseerde brandstofefficiëntie. De ‘nieuwe’ motor die vanaf oktober 2022 in de Mercedes-Benz Actros L leverbaar is, beschikt over een groot aantal technische innovaties die consequent gericht zijn op een verlaging van de totale cost of ownership (TCO) met betrekking tot brandstofbesparend rijden, lagere CO2-emissies, lagere bedrijfskosten en hogere marges, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, de rijdynamiek of het rijcomfort. Integendeel:

Een van de vele voorbeelden: de derde generatie van de OM 471-motor introduceert een voor het verbruik geoptimaliseerde turbocompressor, die samen met het herziene systeem om uitlaatgassen te zuiveren een maximale brandstofbesparing tot vier procent mogelijk maakt in vergelijking met de vorige generatie. Een ander hoogtepunt van de derde generatie

De OM 471-motor is het uitgebreide Top Torque-programma, dat meer prestaties levert precies wanneer dat echt nodig is – bijvoorbeeld bij het oprijden van een snelweg of bij het inhalen. Voor een nog hogere rijdynamiek heeft Mercedes-Benz Trucks ook aandacht besteed aan de volledige aandrijflijn: De nieuwe geautomatiseerde versnellingsbaksturing PowerShift Advanced maakt het mogelijk om in tal van situaties sneller en vlotter weg te rijden en te versnellen dankzij de heel nauwkeurige versnellingskeuze.

De nieuwe aandrijflijn is beschikbaar voor alle zware vrachtwagenreeksen van Mercedes-Benz: van de Actros, Actros F tot de Actros L en de Arocs.

Ondersteunende bestuurdersassistentiesystemen en een tweede generatie MirrorCam[1]

Daarnaast leveren ook veiligheidsassistentiesystemen zoals de Active Brake Assist van de vijfde generatie met voetgangersdetectie (ABA 5), Lane Keeping Assist en de MirrorCam van de tweede generatie, of de uitrustingsopties van de tweede generatie Active Drive Assist (ADA 2) voor gedeeltelijk geautomatiseerd rijden tot niveau 2 of Active Sideguard Assist (ASGA), een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de veiligheid.

Onder bepaalde omstandigheden kan ADA 2 de bestuurder actief ondersteunen bij de geleiding van het voertuig in de lengte- en dwarsrichting en automatisch afstand houden, gas geven en sturen indien de nodige systeemvoorwaarden, zoals een voldoende grote boogstraal of duidelijk zichtbare wegmarkeringen, aanwezig zijn. Bovendien kan de in ADA 2 opgenomen subfunctie Emergency Stop Assist een noodstop initiëren (binnen de grenzen van het systeem) indien, ondanks visuele en auditieve waarschuwingen, het stuurwiel niet langer door de bestuurder vastgehouden wordt.

De ASGA kan de bestuurder niet alleen waarschuwen voor bewegende fietsers of voetgangers aan de passagierszijde, maar kan ook automatisch remmen tot zijn eigen draaisnelheid van 20 km/u tot het voertuig tot stilstand komt als de bestuurder niet op tijd reageert.

Active Sideguard Assist gebruikt het MirrorCam-display aan de passagierszijde om visuele waarschuwingen te geven. De tweede generatie van het spiegelcamerasysteem is sinds april 2022 in gebruik en kan de bestuurder nu nog beter ondersteunen in tal van situaties in het wegverkeer, dankzij camera-armen die tien centimeter korter zijn en nieuwe beeldparameters. Een van de voordelen van het inkorten van de camera-armen is dat de bestuurders nu gemakkelijker in een rechte lijn achteruit kunnen rijden dan met de eerste generatie. Dit is vooral te danken aan het feit dat het perspectief van de MirrorCam nu nog meer lijkt op dat van de gewone glasspiegel.

De evolutie in de kleur- en helderheidscoördinatie van het camerasysteem, dat oorspronkelijk ontworpen was om zeer helder te zijn, betekent dat de displays het voor de rijsituatie relevante gebied nog nauwkeuriger afbeelden, bijvoorbeeld bij het achteruitrijden in een donkere of slecht verlichte hal. Dankzij de ondersteunende werking kan het verbeterde MirrorCam-systeem nu nog veiliger en stressvrij helpen bij situaties als inhalen, manoeuvreren, rijden bij slecht zicht en duisternis, bochten nemen en het passeren van smalle ruimtes.

De optioneel verkrijgbare LED-koplampen bieden extra veiligheid – vooral in het donker of bij slecht zicht: dankzij hun hogere lichtintensiteit in vergelijking met xenonkoplampen en zeer goede verlichting van de rijbaan.

Actros Edition 3: Uniek ontwerp en superieur comfort

Als gelimiteerde speciale uitvoering van de Actros L met een ‘wow!’-effect wordt de Edition 3 ook op de IAA Transportation 2022 in Hannover gepresenteerd. Tot 30 extra interieur- en exterieurvoorzieningen en designelementen die afkomstig zijn van Edition 1 en Edition 2 geven de truck met een oplage van 400 stuks een onmiskenbaar karakter. De luxe van de Edition 3 wordt gekenmerkt door een hele reeks uitrustingskenmerken. In zijn stijlvolle interieur zijn dat onder meer het instrumentenpaneel en de portiergrepen in nappaleder, diverse interieuronderdelen met koolstofvezelmotief, het dakluik met zijn sfeerverlichting en de SoloStar-zithoek met zijn amandelbeige lederen bekleding. Ook de Edition 3-badge aan de passagierszijde en de verlichte ‘Edition 3’-toegangsbadge aan de bestuurders- en passagierszijde springen in het oog. Het bovenste bed is 900 mm breed en wordt volledig uitgerust geleverd. Een gordijn – amandelbeige langs de binnenzijde en zwart langs de buitenzijde – staat op een stijlvolle manier borg voor de nodige privacy. Net als het gordijn met de Mercedes-Benz-ster dat voor het bed geschoven kan worden.

Highlights aan de buitenkant zijn de exclusieve stickers op de zijwand, het opschrift ‘Edition 3’ in de witte aluminium zonneklep met twee extra LED-koplampen, het Actros-embleem aan de voorkant in donker chroom en het Actros-opschrift bovenachterwand van de cabine. De roestvrijstalen instaptreden zijn opvallende kenmerken aan de zijkant van het voertuig. De voorste en achterste asdoppen zijn eveneens van roestvrij staal. Tot de leveringsomvang behoren ook de verlichte Mercedes-Benz-ster in donker chroom, diverse gelakte decoratieve grille-applicaties van roestvrij staal en de aluminium treden aan de zijkant.

Edition 3 is beschikbaar voor alle 2- en 3-assige modellen van de nieuwste Actros L-generatie met GigaSpace- en BigSpace-cabines in links- en rechtsgestuurde versies. De cabinekleur is vrij te kiezen en kan aangepast worden aan de huisstijl van de klant, terwijl de voorkant van het voertuig altijd in wit aluminium metallic gelakt is om een hoge herkenningswaarde te garanderen. Of het nu gaat om topvermogen met de 15,6-liter OM 473-motor of om een nog lager verbruik met de nieuwe OM 471-motor van de derde generatie: dankzij de verbeterde schakelprestaties van PowerShift Advanced voor alle beschikbare aandrijflijnen, biedt de Actros L Edition 3 alle bestuurders indrukwekkende prestaties en veel rijplezier.

Actros F plus: Gemakkelijk toegang tot de wereld van Mercedes-Benz Trucks

De Actros F, die in januari 2021 door Mercedes-Benz Trucks gelanceerd werd, is voorbestemd voor transportbedrijven die op zoek zijn naar een functionele vrachtwagen voor hun wagenpark. Een vrachtwagen die geschikt is voor gebruik in traditioneel en regionaal langeafstandstransport, maar vooral als volledig gesloten ruilkoetswerk, afrolportaalarmsysteem of silotransporter. Met de Actros F plus biedt de fabrikant het voertuig nu een update, die gepaard gaat met een hoge meerwaarde op het vlak van efficiëntie, comfort en veiligheid voor zowel wagenparkbeheerders als bestuurders dankzij de talrijke andere functies.

Zo beschikt de Actros F plus over een verbeterde zitpositie (lage stoelbasis en comfortstuurkolom van de Actros L), evenals de tweede generatie van de MirrorCam met zijn verkorte camera-armen en verder geoptimaliseerde beeldparameters, de intelligente cruise control en de Predictive Powertrain Control, evenals de Multimedia Cockpit, die standaard interactief is met alle noodzakelijke informatie voor de bestuurder. De nieuwe hoofdkoplampen met LED-dagrijlicht en LED-richtingaanwijzers in lichtsignatuur dragen bij aan de aantrekkelijke visuele uitstraling van het exterieur van de truck. Een andere nieuwigheid voor de Actros F plus is de optioneel verkrijgbare LED-hoofdlamp, die indruk maakt door zijn uitstekende lichtbundels. Er zijn ook tal van speciale uitrustingen leverbaar, zoals StyleLine, TrendLine, xtraLine Basic of LED-ambianceverlichting voor een comfortabel interieur en ontspannen rijden 's nachts. Voor een nog betere nachtrust zijn er op aanvraag matrastoppers beschikbaar voor het comfortbed. Met een breedte van 2,5 meter en een motortunnelhoogte van 120 millimeter bieden de StreamSpace- of BigSpace-versies van de bestuurderscabine een uitstekende ruimte voor deze klasse en maken ze een lage toe- en uitgang mogelijk met slechts drie treden.

Wat het motorvermogen betreft, beschikt de Actros F plus ook over de derde generatie van de OM 471-motor voor zware bedrijfsvoertuigen. Veiligheidsgerelateerde features zoals de vijfde generatie Active Brake Assist (ABA 5) en Lane Keeping Assist zijn eveneens inbegrepen. Op verzoek kan de Actros F plus ook met Sideguard Assist uitgerust worden.

Slimme digitale oplossingen voor nog efficiënter gebruik

Om alle Actros-modellen optimaal te benutten en tijd en administratieve rompslomp te besparen, biedt Mercedes-Benz Trucks zijn klanten op het Fleetboard-portaal een hele reeks digitale oplossingen aan. Een andere digitale oplossing wordt geboden door de mapping tool, die backofficemedewerkers in transportbedrijven in staat stelt snel te reageren op de actuele voertuigstatus waar dat nodig is. De tool laat namelijk in realtime zien waar een voertuig zich op dat moment bevindt en of het rijdt of stilstaat. Een andere tool is een logboek met gedetailleerde informatie over rijtijden en niet-rijtijden, totaal gewicht, afgelegde kilometers, routeverloop en topografie. Dit stelt wagenparkbeheerders in staat om vervolgens elke afzonderlijke Actros in het bedrijf te volgen, zodat het gebruik geoptimaliseerd kan worden in samenspraak met de chauffeur of de dispatcher.

De logistieke tool van HABBL onderscheidt zich van de andere toepassingen omdat ze de chauffeurs stap voor stap door hun werkopdrachten loodst. De app kan parallel gebruikt worden op de Actros Multimedia Cockpit en elk mobiel Android-toestel voor taken buiten het voertuig. Alle betrokkenen bij een transportproces – chauffeurs, dispatchers en eindklanten – kunnen altijd de beschikbare informatie verkrijgen die ze nodig hebben. Dit verhoogt de kwaliteit van het proces en zorgt tegelijkertijd voor een hoge mate van transparantie.

Mercedes-Benz Uptime: Verbeterde beschikbaarheid van voertuigen voor de Actros

Mercedes-Benz Uptime combineert slimme voertuignetwerken met een intensieve klantenservice en biedt klanten van Mercedes-Benz Trucks een innovatief serviceproduct. Het doel is klanten te ondersteunen bij het betrouwbaar uitvoeren van hun transportopdrachten door ervoor te zorgen dat de vrachtwagen zoveel mogelijk tijd op de weg doorbrengt. Bezoeken aan de werkplaats moeten tot een minimum beperkt worden en efficiënter gepland worden. Om het aantal storingen te beperken, kunnen de reparatiebehoeften zo vroeg mogelijk vastgesteld worden en kunnen de klanten ondersteund worden bij het op korte termijn organiseren van de nodige werkzaamheden – waarbij altijd rekening gehouden wordt met hun inzetplanning. De resultaten: Verbeterde planning van werkplaatsbezoeken, grotere beschikbaarheid van voertuigen en een grotere verkeersveiligheid.

Het Truck Data Center is het hart van Mercedes-Benz Uptime en vormt ook de basis voor andere connectiviteitsoplossingen voor voertuigen. De netwerkmodule ontvangt gegevens van de sensoren, camera's en besturingseenheden in de truck en evalueert deze voor verschillende toepassingen. Het Truck Data Center vormt niet alleen de basis voor de talrijke diensten van Mercedes-Benz Uptime, maar ook voor Fleetboard, de dienst om de beschikbaarheid van voertuigen duurzaam te verhogen.

Mercedes-Benz Trucks biedt zijn klanten ook verschillende reparatie- en onderhoudscontracten aan tegen maandelijks voorspelbare kosten om een zo hoog mogelijke beschikbaarheid van de voertuigen en een zo laag mogelijk aantal defecten te garanderen. Mercedes-Benz Complete is daarbij zelf een allround zorgeloos pakket: het uitgebreide onderhoudspakket omvat alle werkplaatswerkzaamheden, inclusief slijtageonderdelen. Mercedes-Benz Select richt zich op bijzonder prijsgevoelige klanten en vult het reparatiecontract voor de aandrijflijn (Mercedes-Benz Extend) aan met de onderhoudsservice.

Mercedes-Benz Uptime is standaard inbegrepen in de servicecontracten Mercedes-Benz Complete en Mercedes-Benz CompleteMile (verkrijgbaar in bepaalde EU-markten). Het uitgebreide servicepakket omvat alle werkplaatswerkzaamheden, inclusief onderhoud en slijtageonderdelen. Het begint met de coördinatie van afspraken en strekt zich uit tot de verificatie van facturen. Dit betekent dat u kunt vertrouwen op de uitgebreide extra bescherming voor uw voertuig – voor maximaal waardebehoud en mobiliteit.

TruckLive

Met TruckLive kunnen gebruikers van de Actros L gratis kennismaken met de digitale serviceoplossingen van Mercedes-Benz Trucks. Verschillende connectiviteitsdiensten vereenvoudigen alle werkprocessen. Ze kunnen gebruikt worden op bestaande platforms, zoals MyTruckPoint. Onderhoudsbeheer zorgt voor een betere beschikbaarheid van voertuigen, terwijl Live Traffic ondersteuning biedt voor routeplanning via navigatie met realtime verkeersgegevens. Verdere onderdelen zijn al in de maak.


 


 

[1] Met al deze assistentiesystemen wil Mercedes-Benz Trucks de chauffeurs optimaal ondersteunen bij het rijden binnen de systeemgrenzen. De bestuurder blijft echter volledig verantwoordelijk voor het te allen tijde veilig besturen van het voertuig, zoals dat ook wettelijk verplicht is.