Brussel,
05
april
2022
|
13:24
Europe/Amsterdam

Daimler Truck steunt de Oekraïense bevolking

Samenvatting

·       Het bedrijf en het personeel tonen hun solidariteit met de Oekraïense bevolking. 

·       Jürgen Hartwig, bestuurslid en personeelsverantwoordelijke bij Daimler Truck AG: “Vanuit een gezamenlijk initiatief van onze bedrijven en werknemersverantwoordelijken lanceren we een wereldwijde geldinzamelingsactie ten voordele van de VN-vluchtelingenorganisatie. We hopen op een succesvolle actie en kijken ernaar uit om het ingezamelde bedrag uiteindelijk te verdubbelen.”

·       Michael Brecht, voorzitter van de ondernemingsraad van Daimler Truck AG: “De gezamenlijke inzamelingsactie van het bedrijf, de ondernemingsraad en de werknemersvertegenwoordiging biedt ons de mogelijkheid om ons steentje bij te dragen voor de mensen in Oekraïne, en tegelijkertijd ook de wereldwijde solidariteit van onze werknemers te tonen.”

·       Daimler Truck doneerde reeds een miljoen euro aan het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) voor onmiddellijke hulp.

·       Er worden vrachtwagens, autobussen en touringcars ter beschikking gesteld voor het transport van allerlei hulpgoederen en het vervoer van vluchtelingen.

Stuttgart – In deze moeilijke tijden van oorlog betuigen Daimler Truck en zijn werknemers over de hele wereld hun solidariteit aan de Oekraïense bevolking met verschillende acties. Het bestuur van Daimler Truck keurde reeds een donatie van een miljoen euro goed. Die wordt aan het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF)* geschonken voor onmiddellijke hulp. Bovendien voorziet het bedrijf gratis vrachtwagens, autobussen en touringcars voor de levering van hulpgoederen. Er worden ook goederen gedoneerd en de medewerkers kunnen via gerichte hulpacties hun steun betuigen. Momenteel kunnen werknemers geld doneren, en het bedrijf zal het ingezamelde bedrag verdubbelen.

Werknemers doneren aan Oekraïne

Het bestuur, de ondernemingsraad en de werknemersvertegenwoordiging van Daimler Truck lanceerden eind maart een wereldwijde geldinzamelingsactie in het bedrijf. Zo kunnen de meer dan 100.000 werknemers in alle regio's waar het bedrijf actief is, hun solidariteit tonen en geld doneren via een centrale pagina. De actie zal doorgaan tot half april 2022. Aan het einde van de inzamelingsactie verdubbelt Daimler Truck het totale bedrag dat gedoneerd werd.

Het bedrag dat de werknemers inzamelden en de verdubbeling worden geschonken aan de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR). Zo steunt het bedrijf de mensen in Oekraïne die rechtstreeks getroffen worden door de oorlog, maar ook de Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog. Naast het verdelen van voedsel, dekens, matrassen en andere humanitaire hulpgoederen, heeft de UNHCR de voorbije weken ook de plaatselijke autoriteiten ondersteund bij het opzetten van transit- en opvangcentra in Oekraïne en zijn buurlanden. Met het bedrag van de inzamelingsactie helpt Daimler Truck de organisatie om haar activiteiten en capaciteit verder uit te bouwen in de getroffen regio.

Jürgen Hartwig, bestuurslid en personeelsverantwoordelijke bij Daimler Truck AG, benadrukt de samenwerking tussen het bedrijf en zijn medewerkers en de gezamenlijke steun aan de mensen in Oekraïne: “Bij Daimler Truck vinden we het bijzonder belangrijk om de mensen in Oekraïne te helpen. Door de aanval op hun land zijn de levens van deze mensen namelijk van de ene op de andere dag veranderd. We weten dat er een grote bereidwilligheid is bij onze medewerkers over de hele wereld om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. Vanuit een gezamenlijk initiatief van onze bedrijven en werknemersverantwoordelijken lanceren we daarom een wereldwijde geldinzamelingsactie ten voordele van de VN-vluchtelingenorganisatie. We hopen op een succesvolle actie en kijken ernaar uit om het ingezamelde bedrag te verdubbelen. Met deze donatie zetten we onze schouders mee onder de hulpacties die georganiseerd worden voor de Oekraïners.”

Michael Brecht, voorzitter van de ondernemingsraad van Daimler Truck AG, is tevreden met het concrete en grensoverschrijdende initiatief: “De Oekraïners hebben zwaar te lijden onder de oorlog. Het is een humanitaire catastrofe. De gezamenlijke inzamelingsactie van het bedrijf, de ondernemingsraad en de werknemersvertegenwoordiging biedt ons de mogelijkheid om ons steentje bij te dragen voor de mensen in Oekraïne, en het toont tegelijkertijd ook de wereldwijde solidariteit van onze werknemers.”

Daimler Truck doneerde reeds een miljoen euro aan het Kinderfonds van de Verenigde Naties

Het bestuur van Daimler Truck keurde reeds een donatie van een miljoen euro goed. Die wordt aan het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF)* geschonken voor onmiddellijke hulp. Van de broodnodige donaties koopt UNICEF voedsel, zuiver drinkwater, EHBO-kits, speelgoed en warme kleding voor de kinderen die door de oorlog getroffen zijn.

Werkgroep voor humanitaire hulp in Oekraïne coördineert hulpacties  

In een werkgroep voor humanitaire hulp in Oekraïne verenigen medewerkers uit de meest uiteenlopende afdelingen van het bedrijf zich om de hulpacties te coördineren. Er zijn namelijk veel vrijwilligers van alle sites, divisies en nationale bedrijven van Daimler Truck over de hele wereld betrokken bij de verschillende centrale en lokale hulpacties voor de Oekraïners sinds het begin van de oorlog.

Trucks en touringcars worden ter beschikking gesteld

Het bedrijf stelt gratis vrachtwagens, autobussen en touringcars ter beschikking voor de levering van hulpgoederen. Ook goederen en geld worden gedoneerd voor gerichte hulpacties. Een voorbeeld hiervan is het hulpkonvooi van Daimler Truck: half maart vertrokken vijf Actros-trucks met oplegger vanuit het vrachtwagencentrum in Würzburg richting Polen via Neumünster en Eisenach. De voertuigen transporteerden 105 paletten met medische hulpgoederen voor de verzorging van slachtoffers in het ziekenhuis van de Oekraïense stad Lviv. Onder andere water, ontsmettingsmiddel, hygiëneproducten, voedsel en medische apparatuur zoals echoapparaten werden vervoerd. Nabij de grens met Oekraïne, in de Poolse stad Tomaszów Lubelski, werden de hulpgoederen overgeladen op Oekraïense vrachtwagens voor het verdere transport naar Lviv. Het konvooi werd georganiseerd in samenwerking met “Freunde helfen! Konvoi gGmbH”, dat beschikt over een efficiënt netwerk in de omringende landen. De vrijwilligers van deze organisatie hebben al jarenlang ervaring met de begeleiding van vergelijkbare konvooien. De hulp die zij leverden, was dan ook zeer waardevol.

Bij andere gezamenlijke hulpacties was Daimler Truck eveneens betrokken: in samenwerking met verschillende bedrijven stuurden logistieke dienstverleners Große-Vehne (Stuttgart) en Keller Group (Ditzingen) half maart ook een hulpkonvooi met in totaal drie 40-tonners naar Przemysl in het oosten van Polen. Daimler Truck steunde dit hulpkonvooi met twee vrachtwagens, gedoneerde hulpgoederen en vrijwillige chauffeurs. De humanitaire hulpgoederen en het voedsel aan boord van de vrachtwagens werden opgepikt door de hulporganisatie “SEKH DOBROTY CHARITABLE FOUNDATION" en verder naar Lviv getransporteerd. Van daaruit werden ze verdeeld naar de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne.

Om de Oekraïense bevolking ook op korte termijn te helpen, hebben medewerkers van Daimler Truck uit Stuttgart en de vereniging “Ukrainer in Stuttgart E.V.” een gezamenlijke inzamelactie voor hulpgoederen opgezet. De ingezamelde goederen - onder meer slaapzakken, thermosflessen, luiers, conserven en noedels - werden begin maart via drie hulpkonvooien naar de Poolse stad Zgorzelec gestuurd. Hiervoor stelde Daimler Truck een Mercedes-Benz Atego ter beschikking. Een Oekraïense transporteur zorgde voor de verdere verdeling in Oekraïne.

Daarnaast organiseerden de Europese dochtermaatschappijen van Daimler Truck en Daimler Buses verschillende plaatselijke hulpacties in hun eigen land. In de meeste gevallen worden autobussen en touringcars voorzien om vluchtelingen te vervoeren en vrachtwagens om het voedsel, medicijnen en andere broodnodige hulpgoederen te transporteren. In de landen die grenzen aan Oekraïne worden vaak ook parkeerplaatsen en accommodaties ter beschikking gesteld voor de hulpkonvooien uit Duitsland.

Daimler Buses: touringcars brengen vluchtelingen in veiligheid

Minstens even belangrijk als de levering van hulpgoederen is het vervoer van Oekraïense vluchtelingen naar een veilige omgeving waar geen oorlogsgevaar heerst. De busdivisie van Daimler Truck schonk bijvoorbeeld vijf touringcars van Setra en Mercedes-Benz aan het Duitse Rode Kruis.

Daimler Buses leverde eveneens gratis demobussen en touringcars aan meerdere bus- en touringcarbedrijven. Onder andere touringcarbedrijven Bayer Reisen, Missel Reisen, Theos Reisen en Ruhrtalbus maakten gebruik hiervan om medische goederen en andere benodigde hulpgoederen te vervoeren naar de grens met Oekraïne. Op de terugweg vervoerden ze Oekraïense vluchtelingen die in de grensgebieden met Slovakije en Polen toegekomen waren. Dankzij deze initiatieven werden vele vrouwen, kinderen, ouderen en zieken naar veilige verblijfplaatsen en opvangcentra in Duitsland gebracht.

De hulpacties gaan voort: tweede hulpkonvooi van Daimler Truck staat klaar voor vertrek

Een nieuw hulpkonvooi wordt momenteel voorbereid. Vrijdag al zullen vijf volgeladen Actros-trucks met opleggers vertrekken naar Polen. Ook deze keer vervoeren ze medische goederen voor de slachtoffers in de getroffen stad Lviv. Vrijwillige chauffeurs van Daimler Truck besturen de trucks van Mercedes-Benz CharterWay en andere divisies.