11
mei
2021
|
12:30
Europe/Amsterdam

Vrachtwagens van Mercedes-Benz betalen automatisch voor brandstof aan Shell-stations: Mercedes-Benz Trucks en Shell testen met succes digitale brandstofbetalingen

Samenvatting
  • Eerste praktische prototypetests met in serie gebouwde Mercedes-Benz Actros met succes uitgevoerd bij Shell-pompstations in Stuttgart (Duitsland) – voor de test werd de betaalfunctie toegevoegd aan het computersysteem van de vrachtwagen.
  • Eerder voorgestelde digitale Truck-ID en Truck Wallet verder ontwikkeld om dit mogelijk te maken.
  • Prototype van nieuwe digitale tankkaart ontwikkeld in samenwerking met Shell om Truck-ID en Truck Wallet te kunnen gebruiken voor betalingsmachtigingen aan pompstations.
  • Vrachtwagen authentiseert zichzelf aan pompstations, activeert de pomp en betaalt rechtstreeks.
  • Digitale brandstofbetalingen beperken de administratieve rompslomp voor transportondernemingen en vormen een sterke hefboom in de strijd tegen brandstoffraude

Stuttgart (Duitsland) – Mercedes-Benz Trucks zet opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in de digitalisering van zijn voertuigen. Bij praktijktests hebben Actros-vrachtwagens van Mercedes-Benz hun brandstof voor het eerst automatisch betaald aan Shell-pompstations in Stuttgart (Duitsland). De experts van Mercedes-Benz Trucks en Shell installeerden een nieuw prototype van de eerder voorgestelde digitale Truck-ID van Mercedes-Benz Trucks in het dashboard, in combinatie met een prototype van een digitale tankkaart met Shell SmartPay API-technologie. De Truck-ID werkt als een geïntegreerde identiteitskaart, waardoor de transacties op unieke wijze worden toegewezen aan en ondertekend door het voertuig. Shell SmartPay API fungeert als een gegevenstransmitter – API staat voor Application Programming Interface – en maakt het mogelijk om tankkaarten te digitaliseren en brandstof via de boordcomputer van de vrachtwagen te betalen in Shell-vestigingen. De Mercedes-Benz Actros-vrachtwagens die voor de test werden gebruikt, zijn normale serievoertuigen waarvan de software werd uitgebreid met functies om de betaalservice te autoriseren.

Daartoe heeft Mercedes-Benz Trucks ook zijn bestaande prototype van de Truck Wallet geconnecteerd. De Truck Wallet is een platformtechnologie en centraal gebruikersprogramma voor alle toepassingen die de Truck-ID kunnen gebruiken, waaronder dus de digitale tankkaart. De experts van Mercedes-Benz Trucks en Shell hebben samengewerkt om een gedigitaliseerde tankkaart te ontwikkelen op basis van de Truck Wallet. In het kader van de tests gebruikte deze digitale tankkaart de functionaliteit van de Truck-ID via de Truck Wallet om de vrachtwagen te authentiseren en te autoriseren op het centrale systeem van het pompstation gedurende het online betaalproces. Zodra het voertuig zich met zijn Truck-ID veilig had geïdentificeerd bij het Shell-systeem, werd de transactie toegestaan door Shell SmartPay API. Cruciaal daarbij was het toetsen van de gps-locatie van de vrachtwagen aan die van het pompstation. Alleen als beide locaties overeenkwamen, werd de pomp geactiveerd.

Transportondernemingen gaven in het verleden fysieke tankkaarten aan hun chauffeurs om te betalen bij bepaalde pompstations, waardoor de brandstof rechtstreeks werd betaald vanaf de rekening van de onderneming. Een ingebouwde digitale tankkaart kan het werk van de chauffeurs in verschillende opzichten vereenvoudigen. Zo hoeft de chauffeur niet meer langs de kassa te gaan. Transportondernemingen hebben dan weer het voordeel dat hun administratieve rompslomp aanzienlijk afneemt omdat ze geen fysieke kaarten meer hoeven uit te delen, en dat het hele proces veiliger wordt. De digitale tankkaarten kunnen ook helpen om de wijdverbreide brandstoffraude tegen te gaan. Volgens schattingen van experts veroorzaakt brandstoffraude bij zware vrachtwagens in Europa elk jaar opnieuw een miljoenenverlies voor de transportsector.

Digitale brandstofbetalingen: meer efficiëntie en lagere brandstofkosten voor transportondernemingen

Dr. Helge Königs, Hoofd van het Project Truck-ID & Truck Wallet bij Daimler Trucks: “We zijn erg verheugd dat we met de laatste tests een nieuwe fase in ons project Truck-ID en Truck Wallet zijn ingegaan. Onze allereerste piloottests in 2019 vonden als het ware plaats onder laboratoriumomstandigheden. Nu hebben we ook in de praktijk bewezen dat vrachtwagens rechtstreeks elektronisch kunnen communiceren met de pompsystemen ter plaatse en dat ze het betaalproces kunnen autoriseren door brandstofgegevens te ondertekenen met behulp van hun digitale handtekeningen.”

“Door Shell SmartPay API te integreren, hebben we samen een digitale tankkaart ontwikkeld, een uitstekend elektronisch alternatief dat uitermate praktisch en voordelig is gebleken. Na verdere tests zullen we alles in het werk zetten om de technologie in de serieproductie te integreren. Onze doelstelling bestaat erin om de Truck Wallet en Truck-ID te gebruiken als basis voor een brede waaier van digitale services voor interacties tussen machines,” voegde Königs toe.

Rainer Klöpfer, Managing Director van euroShell Deutschland GmbH & Co. KG, zei: “Shell is een pionier in de ontwikkeling van digitale mobiliteitsoplossingen. Ons partnerschap met Mercedes-Benz Trucks om een efficiëntere, handigere en veiligere betaaloplossing voor vrachtwagens te ontwikkelen op basis van Shell SmartPay API en de Truck-ID van Mercedes-Benz Trucks, is daar het perfecte voorbeeld van.”

“We kijken ernaar uit om ons partnerschap met Mercedes-Benz Trucks voort te zetten en de ontwikkeling en integratie van deze innovatieve oplossing in ons bredere gamma Shell Fleet Solutions te onderzoeken in het kader van een volledig geconnecteerd ecosysteem voor onze klanten.”

Mogelijke praktische implementatie in de toekomst met volledige besturingssoftware

In de praktijk kan de idee achter de benadering van Shell en Mercedes-Benz Trucks impliceren dat een fleetmanager in het hoofdkwartier van een transportonderneming een digitale tankkaart toewijst aan de vrachtwagen met de hulp van de gebruikersinterface van Truck Wallet. Door de tankkaart in de Truck Wallet van het voertuig te plaatsen, koppelt de manager de Truck-ID van het voertuig aan de digitale tankkaart. Dat proces vindt online plaats zodat de fleetmanager steeds toegang heeft tot de Truck Wallet van elke vrachtwagen. De gekoppelde navigatie-app informeert de vrachtwagenchauffeur zodra er een tankbeurt nodig is en geeft het dichtstbijzijnde pompstation van Shell aan. Wanneer de chauffeur het geselecteerde pompstation in het systeem bevestigt en bij het station aankomt, vraagt de app het nummer van de gekozen brandstofpomp.

Nadat de chauffeur heeft bijgetankt en het pistool weer aan de pomp heeft gehangen, geeft het systeem van Shell de hoeveelheid brandstof die werd aangekocht samen met het pompnummer door aan de Truck Wallet. Het stuurt ook de brandstofprijs naar de Truck Wallet en de Truck Wallet deelt het tankniveau na de tankbeurt met Shell. Als de gegevens correct zijn, ontvangt de bestuurder een overeenkomstig vrijgavesignaal via het navigatiesysteem van de vrachtwagen en kan hij onmiddellijk voortrijden. Tegelijk ontvangt de transportonderneming relevante facturatiegegevens over het pompproces in de Truck Wallet van het overeenkomstige voertuig.