25
februari
2020
|
08:44
Europe/Amsterdam

Van project tot product: AXYARD, Lab1886 en Daimler Trucks automatiseren het werk van bedrijfsvoertuigen

Samenvatting

Stuttgart/Immendingen. De automatische sneeuwruiming door twee zelfrijdende Mercedes-Benz Arocs-voertuigen in Immendingen getuigt van een succesvolle toepassing van geautomatiseerde bedrijfsvoertuigen in afgesloten gebieden. Het gemeenschappelijke project van Lab1886, de innovatie-eenheid voor nieuwe businessmodellen binnen Mercedes-Benz AG, en Daimler Truck AG, de uitvinder van de vrachtwagen, heeft geleid tot een product dat kan inspelen op diverse klantenvereisten binnen sectoren als 'on-site' logistiek en landbouw.

Samen met Fraport AG hebben Lab1886 en Daimler Trucks in oktober 2017 de werking van zelfrijdende sneeuwruimers voor het eerst laten zien in een zone die niet toegankelijk was voor het publiek, en dat in het kader van een pilootproject op de site van de voormalige luchtmachtbasis van Pferdsfeld. Het interne gebruik in Immendingen, dat nu is gestart, steunt op de bevindingen van dat project.

Zelfrijdende Mercedes-Benz Arocs ruimt sneeuw in Immendingen

Op de nieuwe grootschalige testpiste in Immendingen worden er voertuigen getest in extreme omstandigheden.

Daartoe moet de ongeveer 20 hectaren grote testruimte altijd vrij zijn van sneeuw, ijs en water. Om ervoor te zorgen dat dat het geval is tegen het moment waarop de tests 's ochtends beginnen, zijn er elke nacht twee zelfrijdende Mercedes-Benz Arocs-vrachtwagens in de weer. Opgeleide specialisten superviseren de vrachtwagens op de site. Naargelang de omstandigheden qua sneeuw wordt het parcours van de voertuigen nauwkeurig bepaald en nageleefd. Zo wordt de weg vrijgemaakt tot juist naast de grindbedden. De automatische aansturing van de ruimers werd net als de ruimstrategieën uitgewerkt in samenwerking met Aebi-Schmidt, de fabrikant van de ruiminstallatie.

Automatisch sneeuw ruimen is maar een van de vele toepassingen van AXYARD, het technologieproduct dat Lab1886 en Daimler Trucks samen hebben ontwikkeld.

De AXYARD-technologie

De naam AXYARD staat voor geautomatiseerde oplossingen (A = geautomatiseerd) die worden gebruikt in diverse omstandigheden (X) op afgesloten terreinen (YARD). De benadering van AXYARD bestaat erin om vrachtwagens van Mercedes-Benz te automatiseren door ze uit te rusten met sensoren en ECU's. Zo kunnen ze vooraf uitgestippelde routes op afgesloten terreinen afwerken, opvolgen en coördineren met een centraal regelsysteem zonder dat er een bestuurder aan te pas komt. “Met AXYARD bieden we een complete innovatieve oplossing voor commerciële klanten. We helpen ze om processen op hun site te optimaliseren en hun activiteiten efficiënter te doen verlopen. Het hoogtepunt van ons nieuwe product is de brede waaier aan toepassingen van deze technologie: Het gebruik van AXYARD verhoogt de productiviteit, of het nu gaat om haven- of opslagtoepassingen of grootschalige landbouwtoepassingen, om maar enkele voorbeelden te noemen”, aldus Susanne Hahn, Head of Lab1886 Global.

Het hart van de AXYARD-technologie is de interface ‘Remote Truck Interface’ (RTI): Met de Remote Truck Interface (RTI) kunnen de voertuigfuncties vanop afstand worden bediend en kunnen er gegevens worden uitgewisseld. Dat werkt ook in een netwerk van verschillende voertuigen. De voertuigen zijn uitgerust met een hypernauwkeurig gps-systeem (DGPS, 'differential GPS') en een uiterst geavanceerd V2V-communicatiesysteem (‘vehicle to vehicle’). De interactie met de innovatieve RTI-interface en de regel- en afstandsbedieningseenheid zorgt voor een uiterst snelle en sterk beveiligde gegevensuitwisseling tussen de voertuigen en de infrastructuur van de testsite. Om het geheel in real time te laten werken, vindt om de 0,1 seconden een complete gegevensuitwisseling plaats tussen de voertuigen en de hoofdregeleenheid van de RTI.

Autonoom rijden bij Daimler Trucks

Dr. Christian Ballarin, Head of Advanced Engineering for Driver Assistance Systems, Autonomous Driving & Connectivity bij Daimler Trucks: “We leggen ons toe op twee specifieke gebruiksscenario’s voor autonoom rijden: regelmatig gebruik van hoofd- en snelwegen en ritten binnen afgesloten gebieden, zoals omheinde terreinen. Tot dat tweede scenario behoren ook de tests met automatische sneeuwruimers op de voormalige luchtmachtbasis Pferdsfeld en op het testcircuit in Immendingen, alsook het gebruik voor de Braziliaanse suikerrietoogst. Wat autonoom rijden in normaal snelwegverkeer betreft, biedt Daimler Trucks de Mercedes-Benz Actros, de Freightliner Cascadia en de FUSO Super Great aan als ‘s werelds eerste constructeur van semiautonome voertuigen (SAE-niveau 2). Tegelijk stuwt de Autonomous Technology Group van Daimler Trucks de ontwikkeling van sterk geautomatiseerde vrachtwagens (SAE-niveau 4) voort. Daimler heeft zich als doel gesteld om deze technologie tegen het einde van dit decennium aan te bieden op seriemodellen. De tests op openbare snelwegen in de Verenigde Staten, die in de herfst van 2019 van start gingen, vormen een belangrijke stap in die richting.

Een brede waaier aan applicaties, van landbouw tot logistiek

Autonome rijsystemen bieden tal van voordelen: de automatisering kan de productiviteit verhogen en het brandstofverbruik drukken. Dat maakt ze interessant voor sectoren als de landbouw en de logistiek. De autonome vrachtwagens van Mercedes-Benz ruimen niet alleen sneeuw in Immendingen, maar zijn ook al sinds 2018 een betrouwbare hulp voor de dagelijkse suikerrietoogst in Brazilië.