26
augustus
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Twee Mercedes-Benz Atego BlueTEC HYBRID – combinatie van een elektromotor met een dieselmotor -

Op 26 augustus neemt transportonderneming Ziegler de sleutels van twee Atego 1222L BlueTEC HYBRID in ontvangst. Daarmee toont Ziegler aan dat haar ecologisch beleid geen lege doos is, maar integendeel in de praktijk wordt omgezet. De ‘Truck of the Year 2011’ Atego BlueTEC HYBRID – die een verbruikdaling en dus ook een CO2-daling tot 15% toelaat en bovendien ook de geluidsemissies positief beïnvloedt - beantwoordt perfect aan de behoeften van Ziegler en aan de verwachtingen van de maatschappij.

ZIEGLER heeft altijd al innovatieve en krachtige multimodale oplossingen (land - zee - lucht) ontwikkeld, of het nu om langeafstandstransport, maritieme en luchtgroupage of de fijnere stedelijke distributie gaat. Alle gecombineerde oplossingen zijn gebaseerd op de optimalisatie van distributieschema’s, “soft”-wegtransport in de stad en multimodaliteit. Sinds meer dan een eeuw is ZIEGLER van nature “groen” en het bedrijf heeft de intentie om zijn ecologische pioniersrol te blijven vervullen.

“Daarom willen we twee voertuigen van de jongste generatie testen in België en daarna in Frankrijk”, zegt Alain Ziegler, Afgevaardigd Bestuurder Ziegler België. “Daardoor anticiperen we op de toekomstige wetgeving – die uitgeschreven staat in het witboek van de Europese commissie – die voorschrijft dat stadscentra bevoorraad moeten worden met elektrische voertuigen.“

De twee Atego BlueTEC HYBRID zullen meedraaien in onze huidige vloot waarvan 95 procent de ster op de voorsteven draagt.

“Deze voertuigen worden gebruikt voor de verdeling van kleding op kapstok, een van onze specialiteiten . Uiteraard houden we ons niet enkel bezig met de distributie van kledij of met logistiek, maar ook met luchtvervoer van en naar het Verre Oosten en de groeilanden.”

De Atego BlueTEC HYBRID werd verkozen tot ‘Truck of the Year 2011’ omwille van zijn vernieuwende concept dat een dieselmotor aan een elektromotor koppelt en daardoor niet enkel het verbruik en de CO2-uitstoot doet dalen, maar ook in grote mate bijdraagt tot de verlaging van het aantal decibels dat geproduceerd wordt door een transportvoertuig. Door twee exemplaren van dit type voertuig aan te kopen, geeft ZIEGLER blijk van zijn grote ecologische engagement.

“We passen ons aan aan de moderne tijden en implementeren daarom de nieuwste technologische ontwikkelingen, of het nu gaat om onze gebouwen - zonnepanelen op de daken, regenwateropvang - onze Euro 5- en nieuwe Euro 6-vrachtwagens van Mercedes-Benz, of ons ‘paperless office’, waarbij we onder andere al onze facturen elektronisch beheren.”

Atego BlueTEC HYBRID

Distributievrachtwagens met een hybride aandrijfsysteem kunnen een daling in het brandstofverbruik en in de CO2-uitstoot teweegbrengen van 10 tot 15% in vergelijking met conventioneel aangedreven vrachtwagens. Mercedes- Benz Trucks heeft gekozen voor een parallelle hybride architectuur in de Mercedes-Benz Atego BlueTEC HYBRID. Deze is het best geschikt voor de technische lay-out van de aandrijflijn in een vrachtwagen. In deze opstelling bevindt de elektrische motor zich achter de verbrandingsmotor en koppeling maar voor de overbrenging. Zo kunnen de motor en de elektrische motor individueel of samen de vrachtwagen aandrijven. Deze architectuur maakt het mogelijk om te vertrekken op elektrische energie, laat recuperatie en boosting door de elektrische motor toe en optimaliseert de koppel- en vermogenscurve van de dieselmotor. Bovenop de conventionele aandrijving omvat het systeem ook batterijen die de elektrische motor aandrijven, een omvormer/transformator en het hybride controle –en koelingssyteem. Deze hybride vrachtwagenarchitectuur die door Daimler Trucks ontwikkeld werd, is ondertussen de internationale norm geworden.

 

Compacte viercilinder ondersteund door een krachtige elektrische motor

De hybride distributievrachtwagen is gebaseerd op het platform van de Atego 1222 L EEV. Het basismodel beantwoordt reeds aan de EEV-emissienorm en situeert zich, met een brutogewicht van 11.99 ton, in een zeer populaire categorie van distributievrachtwagens in Europa. Zijn compacte lichtgewichtviercilinder OM 924 LA-dieselmotor met een inhoud van 4,8 liter ontwikkelt 160 kW (218 pk) bij 2.200 o/m en een maximumkoppel van 810 Nm bij 1.200 – 1.600 o/m. Kortom, een hedendaagse EURO 5 viercilinder EEV-motor. Deze wordt ondersteund door een watergekoelde elektrische motor met een maximumvermogen van 44 kW en een maximumkoppel van 420 Nm. De motor is een elektromagnetische wisselstroommotor die zich tussen de koppeling en de geautomatiseerde overbrenging bevindt. Deze laatste betreft een Mercedes-Benz 6- versnellingsbak van het G 85-6-type met Telligent schakelautomaat.

De elektrische motor wordt gevoed door krachtige, zeer performante lithium-ion batterijen. De batterijen worden opgeladen via recuperatie van de remenergie. Wanneer de bestuurder remt, dan fungeert de elektrische motor als een generator, die de remenergie omzet in elektriciteit. Deze wordt op zijn beurt opgeslagen in de batterijen totdat ze hun maximumcapaciteit bereiken. Hetzelfde gebeurt in “overrun”, wanneer de vrachtwagen met ingeschakelde versnelling rijdt zonder dat er gas wordt gegeven. Een transformator zet de gelijkstroomspanning van de batterijen om in wisselstroomspanning voor de elektrische motor.

 

De vrachtwagen kan vertrekken op louter elektrische energie

Het hybride aandrijfsysteem geeft een krachtige ondersteuning aan de conventionele dieselmotor. Dit is vooral van toepassing bij het wegrijden en tijdens het accelereren. Het voertuig vertrekt bijvoorbeeld erg zacht vanuit stilstand, doordat de kracht enkel door de elektrische motor geleverd wordt en de dieselmotor aan stationair toerental draait. Een stevige acceleratie wordt verzekerd doordat het volledige koppel van de elektrische motor al beschikbaar is vanaf stilstand, en dus niet zoals bij een verbrandingsmotor geleidelijk aan opbouwt naarmate de draaisnelheid van de motor toeneemt. Wanneer er bijkomende prestaties gevraagd worden tijdens het rijden, bijvoorbeeld wanneer het bergop gaat of als er snel geaccelereerd moet worden, dan ondersteunt de elektrische motor de dieselkrachtbron voor een korte periode, afhankelijk van de laadstatus van de batterijen.

De Atego BlueTEC HYBRID kan in elektrische modus vertrekken, waarna de dieselmotor het gros van de aandrijving voor zijn rekening neemt, naargelang van de rijomstandigheden. De inschakeling van de aandrijfkracht van de dieselmotor gebeurt via de koppeling tussen de dieselmotor en de elektromotor. Tot aan dat moment van inschakeling wordt de dieselmotor enkel gebruikt om de secundaire systemen aan te drijven. Dit staat niet alleen borg voor een belangrijke brandstofbesparing en uitstootverlaging, maar ook voor minder lawaai voor de bewoners en voorbijgangers. Dankzij het gebruik van een start/stopsysteem voor de motor, dat de dieselkrachtbron automatisch uitschakelt, worden het brandstofverbruik en het geluid aan de verkeerslichten tot nul herleid. Bijkomende besparingen komen van de intelligent afgestemde rijstrategie met elektronische sturing, die de verbrandingsmotor altijd rond zijn ideale werkingspunt houdt.

 

Mercedes-Benz CharterWay

Mercedes-Benz CharterWay maakt deel uit van de Financial Services poot van Daimler AG en biedt innovatieve en flexibele oplossingen - onder de vorm van een renting of een verhuring gecombineerd met een onderhoudscontract.

Concreet betekent dit dat de klant zelf geen geld in zijn bedrijfsvoertuig investeert wat gunstig is voor zijn handelsbalans en bovendien weet men op voorhand hoeveel een voertuig per maand of per kilometer kost. CharterWay is een modulaire formule waardoor steeds op maat van de klant kan worden gewerkt. Naast de financiële huur, rijbelasting en het onderhoudscontract kan voor diverse opties worden gekozen, die naadloos aansluiten op de wensen en de doelstellingen van de klant. Daaronder horen onder meer het eurovignet vanaf 12t, technische controle, banden, afslepen, onderhoud laadbrug, onderhoud koelgroep, vervangvoertuig of nog een burgerlijke aansprakelijkheid of BA inclusief Casco Service.

Dit aanbod maakt dat CharterWay het administratieve werk op zich neemt en zekerheid biedt voor vastgestelde bedragen tijdens de volledige contractperiode. Bij dat alles kan CharterWay rekenen op het dichte Europees netwerk van erkende werkplaatsen van het merk met de ster wat garant staat voor een snelle en professionele service, ongeacht wanneer en waar in Europa de klant zich bevindt.

In België hebben Mercedes-Benz Financial Services en CharterWay ondertussen meer dan 23.000 contracten in portefeuille.

ZIEGLER NV

Met meer dan 3500 medewerkers, 120 sites en 930.000 m² aan opslagruimte in Europa is ZIEGLER een van de grootste Europese privébedrijven in de multimodale transport- en logistieksector. ZIEGLER kan bogen op een ervaring van ruim 100 jaar en biedt als vertrouwenspartner integrale en op maat gemaakte transport- en logistiekoplossingen die een antwoord bieden op de diverse vragen van zijn klanten. Door zijn gereputeerde kennis van zaken op het vlak van multimodaal transport (land-zee-lucht) te combineren met efficiënte logistieke oplossingen, beheert ZIEGLER de hele supply chain van A tot Z.

Meer informatie vindt u op www.zieglergroup.com