15
december
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

TMS Soundwave trekt met bestelling van een Atego BlueTEC HYBRID resoluut de ‘groene’ kaart

In 2011 wordt in België de eerste gecommercialiseerde Atego BlueTEC HYBRID geleverd aan TMS Soundwave. Het Limburgse bedrijf is de logistieke dienstverlener voor Jetair (TUI Belgium) de groep Tui - Jet Air en met deze aankoop zet het meteen de toon voor een verdere milieuvriendelijke uitbouw van het wagenpark.

TMS Soundwave zet haar bekommernis voor een duurzame toekomst en mobiliteit om in de praktijk. Recent ging ze over tot de bestelling van een Mercedes-Benz Atego 1222L BlueTEC HYBRID, die midden 2011 zal worden geleverd.

“In het ecologische debat wordt het transport van goederen vaak met de vinger gewezen en als grote boosdoener beschouwd wat betreft de uitstoot van fijn stof en CO2. Wij willen graag het voorbeeld geven en aantonen dat het ook anders kan. Vandaar onze bewuste keuze voor de Truck of the Year 2011”, aldus Dhr Jos Sleurs, Algemeen Directeur van TMS Soundwave.
Met de keuze voor deze hybride vrachtwagen, die volledig voor de logistiek van Jetair zal worden ingezet, volgt TMS Soundwave, de ingeslagen weg van Jetair en Jetairfly, die ook voor de meest milieuvriendelijke oplossingen opteren.

De vloot van TMS Soundwave bestaat uit een twaalftal voertuigen; alle bestelwagens dragen het embleem van Mercedes-Benz. De Vito’s en Sprinters krijgen straks het gezelschap van een milieuvriendelijk Atego BlueTEC HYBRID, die bovendien ten dienste staat van het comfort van de chauffeur. Derhalve is het voertuig voorzien van een slaapcabine met hoog dak, een airco, een automaat, een navigatiesysteem en rangeerverlichting. Het voertuig wordt verder van een specieke opbouw voorzien bestaande uit een gesloten bak met zijdelingse klapwanden. Dit maakt de distributievrachtwagen ook geschikt als promotiestand tijdens deelname aan vakbeurzen.

Atego BlueTEC HYBRID

Distributievrachtwagens met een hybride aandrijfsysteem kunnen een daling in het brandstofverbruik en in de CO2-uitstoot teweegbrengen van 10 tot 15% in vergelijking met conventioneel aangedreven vrachtwagens. Mercedes- Benz Trucks heeft gekozen voor een parallelle hybride architectuur in de Mercedes-Benz Atego BlueTec Hybride. Deze is het best geschikt voor de technische lay-out van de aandrijflijn in een vrachtwagen. In deze opstelling bevindt de elektrische motor zich achter de verbrandingsmotor en koppeling maar voor de overbrenging. Zo kunnen de motor en de elektrische motor individueel of samen de vrachtwagen aandrijven. Deze architectuur maakt het mogelijk om te vertrekken op elektrische energie, laat recuperatie en boosting door de elektrische motor toe en optimaliseert de koppel- en vermogenscurve van de dieselmotor. Bovenop de conventionele aandrijving omvat het systeem ook batterijen die de elektrische motor aandrijven, een omvormer/transformator en het hybride controle –en koelingssyteem. Deze hybride vrachtwagenarchitectuur die door Daimler Trucks ontwikkeld werd, is ondertussen de internationale norm geworden.

Compacte viercilinder ondersteund door een krachtige elektrische motor

De hybride distributievrachtwagen is gebaseerd op het platform van de Atego 1222 L EEV. Het basismodel beantwoordt reeds aan de EEV-emissienorm en situeert zich, met een brutogewicht van 11.99 ton, in een zeer populaire categorie van distributievrachtwagens in Europa. Zijn compacte lichtgewichtviercilinder OM 924 LA-dieselmotor met een inhoud van 4,8 liter ontwikkelt 160 kW (218 pk) bij 2.200 o/m en een maximumkoppel van 810 Nm bij 1.200 – 1.600 o/m. Kortom, een hedendaagse EURO 5 viercilinder EEV-motor. Deze wordt ondersteund door een watergekoelde elektrische motor met een maximumvermogen van 44 kW en een maximumkoppel van 420 Nm. De motor is een elektromagnetische wisselstroommotor die zich tussen de koppeling en de geautomatiseerde overbrenging bevindt. Deze laatste betreft een Mercedes-Benz 6- versnellingsbak van het G 85-6-type met Telligent schakelautomaat.

De elektrische motor wordt gevoed door krachtige, zeer performante lithium-ion batterijen. De batterijen worden opgeladen via recuperatie van de remenergie. Wanneer de bestuurder remt, dan fungeert de elektrische motor als een generator, die de remenergie omzet in elektriciteit. Deze wordt op zijn beurt opgeslagen in de batterijen totdat ze hun maximumcapaciteit bereiken. Hetzelfde gebeurt in “overrun”, wanneer de vrachtwagen met ingeschakelde versnelling rijdt zonder dat er gas wordt gegeven. Een transformator zet de gelijkstroomspanning van de batterijen om in wisselstroomspanning voor de elektrische motor.

De vrachtwagen kan vertrekken op louter elektrische energie

Het hybride aandrijfsysteem geeft een krachtige ondersteuning aan de conventionele dieselmotor. Dit is vooral van toepassing bij het wegrijden en tijdens het accelereren. Het voertuig vertrekt bijvoorbeeld erg zacht vanuit stilstand, doordat de kracht enkel door de elektrische motor geleverd wordt en de dieselmotor aan stationair toerental draait. Een stevige acceleratie wordt verzekerd doordat het volledige koppel van de elektrische motor al beschikbaar is vanaf stilstand, en dus niet zoals bij een verbrandingsmotor geleidelijk aan opbouwt naarmate de draaisnelheid van de motor toeneemt. Wanneer er bijkomende prestaties gevraagd worden tijdens het rijden, bijvoorbeeld wanneer het bergop gaat of als er snel geaccelereerd moet worden, dan ondersteunt de elektrische motor de dieselkrachtbron voor een korte periode, afhankelijk van de laadstatus van de batterijen.

De Atego BlueTec Hybrid kan in elektrische modus vertrekken, waarna de dieselmotor het gros van de aandrijving voor zijn rekening neemt, naargelang van de rijomstandigheden. De inschakeling van de aandrijfkracht van de dieselmotor gebeurt via de koppeling tussen de dieselmotor en de elektromotor. Tot aan dat moment van inschakeling wordt de dieselmotor enkel gebruikt om de secundaire systemen aan te drijven. Dit staat niet alleen borg voor een belangrijke brandstofbesparing en uitstootverlaging, maar ook voor minder lawaai voor de bewoners en voorbijgangers. Dankzij het gebruik van een start/stopsysteem voor de motor, dat de dieselkrachtbron automatisch uitschakelt, worden het brandstofverbruik en het geluid aan de verkeerslichten tot nul herleid. Bijkomende besparingen komen van de intelligent afgestemde rijstrategie met elektronische sturing, die de verbrandingsmotor altijd rond zijn ideale werkingspunt houdt.

TMS SOUNDWAVE

De geschiedenis van het bedrijf is vergroeid met deze van de reissector. Als jarenlange partner van Jetair (Tui Belgium) en andere reisorganisaties heeft TMS Soundwave een enorme knowhow opgebouwd in de vakantiesector. Het bedrijf is er volledig op gericht om de pieken en dalen op te vangen die eigen zijn aan de toeristische kalender. Flexibiliteit en kort op de bal spelen, zitten in de dagelijkse organisatie ingebakken. Dankzij het overnemen van de volledige logistieke organisatie, kunnen de touroperators en de reisbureaus zich concentreren op wat in deze branche echt belangrijk is: het verwennen van de reizigers voor, tijdens en na hun welverdiende vakantie.

TMS Soundwave is gevestigd in Overpelt, stelt 26 werknemers tewerk en is goed voor een gemiddelde jaarlijkse omzet van € 2 miljoen.

Meer info: www.soundwave.be