17
oktober
2017
|
16:28
Europe/Amsterdam

Stad Sint-Truiden kiest voor Econic 2630 NGT

Samenvatting

De stad Sint-Truiden nam onlangs een nieuwe Econic 2630 NGT in gebruik. Het gaat om een Europese primeur, aangezien Sint-Truiden op zoek was naar een voertuig om glas op te halen, maar de truck eveneens wilde gebruiken voor andere doeleinden en voor die dubbele behoefte een oplossing vond bij een Econic in combinatie met een afzetbare VDK Glaswagen.

De Stad Sint-Truiden nam enige tijd geleden een nieuw voertuig voor de stadsdiensten in gebruik. Het gaat om een Econic 2630 NGT, die initieel aangekocht werd voor het ophalen van glasafval. “Het was echter van bij de eerste ideeën over deze truck duidelijk dat wij het voertuig ook voor andere doeleinden in zouden kunnen zetten. De investering in een nieuwe truck betekent voor onze stad een aanzienlijke financiële inspanning. Vandaar dat wij van meet af aan zochten naar een zo hoog mogelijk rendement voor die investering”, verduidelijkt Jean Detraux, controleur der werken openbare reiniging.

Dubbel gebruik

De nieuwe Econic, die Mercedes-Benz na het winnen van een openbare aanbesteding via Euro-Trucks Claes uit Sint-Truiden aan de Stad Sint-Truiden leverde, zal dan ook niet enkel voor het ophalen van glasafval ingezet worden, maar ook als vrachtwagen met een containersysteem. Dit werd mogelijk dankzij een inspanning van opbouwleverancier VDK, die zijn VDK Glaswagen hiervoor nog verder ontwikkelde. Dit gebeurde trouwens in nauwe samenwerking met Hyva, dat met een gepast containersysteem containersysteem voor de dag kwam. Deze nieuwe afzetbare Glaswagen van VDK vormt trouwens een Europese primeur.

Polyvalente inzetbaarheid

De nieuwe glasophalingstruck wordt in de eerste plaats ingezet voor het ophalen van glas bij evenementen en feestelijkheden, maar ook voor het ophalen van glas in de stad. Daarom werd de laadbak van 21m³ ook voorzien van een containerbeladingssysteem, dat tweewiel minicontainers kan opnemen en ledigen. Het containersysteem zorgt er echter voor dat de glasophalingsopbouw gemakkelijk afgezet kan worden en vervangen door een traditionele container. “Daardoor verhogen we de inzet van dit voertuig aanzienlijk en voorkomen we stilstand van de vrachtwagen. Die containerwagen vormt echter ook een primeur op zich, aangezien de Stad Sint-Truiden nog nooit eerder een vrachtwagen met containersysteem in zijn vloot had”, zegt Jean Detraux.

Toekomstgericht denken

De Stad Sint-Truiden koos bij zijn nieuwe truck resoluut voor de toekomst en voor het milieu. “Het was meteen duidelijk dat wij voor een milieuvriendelijke oplossing zouden kiezen. Het voertuig wordt te vaak in de stad zelf ingezet om nog te opteren voor een traditionele dieselaandrijving. Vandaar dat onze keuze viel op de Mercedes-Benz Econic 2630 NGT”, vervolgt Jean Dutraux. De Econic 2630 NGT met Euro 6-aardgasmotor levert hetzelfde vermogen en rijprestaties als een traditionele dieselkrachtbron, maar dan wel met een uitstoot- en geluidsniveau dat voldoet aan de strenge normen van vandaag. Met een vermogen van 302 pk/222 kW en een maximaal koppel van 1.200 Nm in combinatie met een automatische transmissie is hij gemaakt voor inzet in de stad en de bredere agglomeratie.

Uiteraard biedt de Econic ook het voordeel van zijn uniek cabineconcept met een gemakkelijke en veilige lage opstap, een groot ruitoppervlak dat borg staat voor een uitstekende zichtbaarheid en voldoende ruimte om één of meer passagiers mee te nemen. “Dit is een duidelijke keuze voor de toekomst en een signaal dat het stadsbestuur van Sint-Truiden begaan is met de gezondheid van deze en de volgende generaties”, aldus nog Jean Detraux.