05
juli
2019
|
08:25
Europe/Amsterdam

Primeur Mercedes-Benz: eerste trucks zonder spiegels gesignaleerd op Belgische wegen

Samenvatting

Een vrachtwagen zonder zijn traditionele buitenspiegels… het wordt vast even knipperen met de ogen, wanneer automobilisten en zwakke weggebruikers de nieuwe Actros trucks van Van Mieghem Logistics uit Saintes zullen tegenkomen op onze wegen. De grote spiegels zijn immers vervangen door subtiele, slanke en vooral aerodynamisch gunstige camera’s aan beide kanten van de vrachtwagen. De chauffeur ziet de beelden van deze camera’s op twee monitoren in zijn cabine, die hem een nog duidelijker en veiliger beeld van de situatie naast en achter zijn truck bieden. U kunt dus op beide oren slapen, wanneer u in de buurt van zo een nieuwe Actros bent!

Van Mieghem Logistics beschikt over een vloot van 300 voertuigen. 90% van deze trucks is een Mercedes-Benz. Geen toevallige keuze, want de Waals-Brabantse vervoerder is zich bewust van de technologische voorsprong die het merk met de ster heeft. “Wij kennen de sterke punten van Mercedes-Benz en van de Actros. Zij lopen op technologisch vlak immers duidelijk voorop bij de concurrentie. Daarnaast ondervinden wij dagelijks dat de Actros eveneens een bijzonder betrouwbaar voertuig is. Bovendien heeft Mercedes-Benz met de inmiddels al vijfde generatie van de Actros nog zeer belangrijke stappen voorwaarts gezet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij meteen elf nieuwe Actros trucks bestelden, waarvan de eerste vier vandaag geleverd worden. Eén van deze nieuwe trekkers zal trouwens ingezet worden als LZV en heeft daarom een COC (technische goedkeuring) van 60 ton”, opent Laurent Van Mieghem van de gelijknamige specialist in transport en logistiek.

Meer zicht zonder spiegels

De meest in het oog springende stap voorwaarts is uiteraard de MirrorCam, die de grote zijspiegels voortaan overbodig maakt. Dit heeft niet alleen voordelen inzake brandstofverbruik, maar verhoogt eveneens de zichtbaarheid van achter het stuur. De camerabeelden zelf, ziet de chauffeur op twee smalle monitoren links en recht in de cabine. Het grote voordeel van deze camera’s is dat zij zich ook bij het manoeuvreren of het nemen van een bocht aanpassen, zodat de chauffeur steeds een optimale zichtbaarheid heeft over wat zich naast en achter zijn truck afspeelt.

Slimme gids aan boord

De nieuwe Actros heeft echter nog meer in zijn mars, zoals de tweede generatie van de Predictive Powertrain Control (PPC), de slimme adaptieve cruise control, die zijn geografische kennis benut om nog zuiniger rijden mogelijk te maken. “Een systeem dat vroeger alleen maar op autosnelwegen actief was, maar nu uitgebreid werd naar alle wegen voor doorgaand verkeer in Europa. De verbruikswinst die dit systeem oplevert zal dus alleen maar groter worden”, benadrukt Laurent Van Mieghem.

Voor iedereen beschikbaar

Maar meer nog dan het financiële voordeel, is de zaakvoerder van het gelijknamige transportbedrijf onder de indruk van wat PPC 2.0 in de praktijk echt inhoudt: “Het systeem geeft adviessnelheden voor alle ronde punten en ook voor alle secundaire wegen toont het systeem de toegelaten snelheid en de adviessnelheid voor een ideaal verbruik. Het zijn net dit soort zaken waarmee Mercedes-Benz zijn voorsprong op de concurrentie nog verder uitdiept. Bovendien betekent een lager verbruik meteen ook een lagere uitstoot, waardoor onze ecologische voetafdruk ook beduidend kleiner wordt.” De nieuwe Actros zonder buitenspiegels oogt dus niet alleen een beetje apart, maar hij bulkt ook nog eens van de nieuwe technologie. “Het meest frappante vind ik echter nog dat al die nieuwigheden voortaan standaard aangeboden worden en dus voor iedereen beschikbaar zijn”, concludeert Laurent Van Mieghem.