21
mei
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Predictive Powertrain Control (anticiperende aansturing van de aandrijving)

Het is bijna zover: het cruise control-systeem dat ‘vooruit kan kijken’ is klaar voor toepassing in de praktijk. Het systeem dat Predictive Power Control heet (anticiperende aansturing van de aandrijving) en waarmee de nieuwe Mercedes-Benz Actros is uitgerust, vermindert het brandstofverbruik met nog eens drie procent. Het systeem kent de topografie van de weg die voor u ligt en kan daardoor het voertuig zodanig aansturen dat het brandstofverbruik op de meest efficiënte manier wordt geregeld. Dit nieuwe hulpsysteem voor chauffeurs komt vooral echt tot zijn recht als de weg over hellingen loopt.

Het Predictive Powertrain Control-systeem is het eerste cruise control-systeem dat werkt op basis van GPS-gegevens en het grijpt niet alleen in op de snelheid en het remmen, maar het regelt voortaan ook de transmissie. Op die manier vormt het systeem eigenlijk een aanvulling van de brandstofbesparende EcoRoll-functie waarmee de Actros standaard is uitgerust, en bovendien zorgt het systeem in een vroeg stadium en waar nodig voor een zorgvuldig afgewogen enkele of dubbele terugschakeling. In een eerste fase van deze ontwikkeling had Daimler Trucks zo'n drie jaar geleden een GPS-snelheidsregelsysteem, zonder ingreep op de versnellingsbak, geïntroduceerd als optie op zijn Freightliner-trucks in de USA. Op het ogenblik van zijn lancering op de markt, in 2009, was dit systeem dat op de overzeese markten werd aangeboden onder de naam ‘Predictive Cruise Control’, het eerste cruise control-systeem dat ‘zo ver kon zien’.

Door geodetische gegevens te combineren met de mogelijkheid om de positie van het voertuig nauwkeurig te bepalen door middel van het Global Positioning System (GPS) wordt ‘vooruitziend’ rijden in de cruise control-stand mogelijk. Het jongste product van Mercedes-Benz is op deze basis gebouwd, met gebruik van de kennis van de weg die voor u ligt als die weg stijgt of daalt. Daardoor verandert het Predictive Powertrain Control-systeem de klassieke, inherente nadelen van een niet-gereguleerd cruise control-systeem in duidelijk meetbare voordelen: volledig geladen langeafstandstrekkers zoals de nieuwe Actros 1845 BlueTec 6 kunnen op lange afstanden over een gematigd lastig heuvelend parcours zo'n drie procent brandstof besparen in vergelijking met ‘niet-gereguleerde’ voertuigen die uitgerust zijn met een klassiek cruise control-systeem.

Predictive Powertrain Control werkt op basis van datafusie
Predictive Powertrain Control is een representatief voorbeeld van een nieuw soort technologie dat de technologie die zich reeds in de wagen bevindt met externe data over de omgeving verbindt. Als gevolg hiervan en dankzij een grondig inzicht in zowel het voertuig als de weg zorgt dit intelligente cruise control-systeem met ingreep op de transmissie voor rijprestaties die enkel geëvenaard kunnen worden door een zeer gemotiveerde vrachtwagenbestuurder met een uitzonderlijk concentratievermogen. Met andere woorden: Predictive Powertrain Control benut het brandstofbesparende potentieel van de nieuwe Actros werkelijk tot de laatste druppel.Een voertuig met Predictive Powertrain Control besturen is net zo eenvoudig als wat je verwacht van een Mercedes-Benz-truck. Het enige wat de bestuurder in feite moet doen is de snelheidsregelaar bedienen. Naast de parameters die van tevoren kunnen worden ingebracht moet nog slechts één bijkomende belangrijke waarde vastgelegd worden. De bestuurder kan echter ook gewoon rekenen op de parameters die bij de start van elke rit ingesteld zijn. Tijdens de rit kunnen de belangrijkste variabelen daarna heel eenvoudig nauwkeurig bijgeregeld worden via het menu van de boordcomputer.