02
juli
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Opening Development & Test Center voor trucks in Mercedes-Benz fabriek van Wörth

· Totale investering van 80 miljoen euro
· Project in drie jaar voltooid
· Nieuw tijdperk in testprocedures voor Mercedes-Benztrucks
Stuttgart/Wörth am Rhein — Truckfabrikant Mercedes-Benz heeft een nieuw Development & Test Center (EVZ) voor trucks geopend in zijn fabriek in het Duitse Wörth. Op de plechtige opening waren onder meer de minister-president van Rijnland-Palts Kurt Beck, burgemeester van Wörth Harald Seiter en hoge vertegenwoordigers van Daimler aanwezig. Onder hen Andreas Renschler, lid van de directieraad verantwoordelijk voor Daimler Trucks, dr. Jörg Zürn, hoofd van de productontwikkeling bij Mercedes-Benz Trucks, en Martin Daum, directeur van de Mercedes-Benz fabriek in Wörth. Al bij al heeft het hele project slechts drie jaar geduurd, van planning tot voltooiing. De eerste sectie is in gebruik genomen in de lente van 2007 en de tweede bouwfase is nu afgerond. Het EVZ heeft in totaal 80 miljoen euro gekost, waarvan 35 miljoen euro voor de tweede bouwfase (de testbaan, de gebouwen en de infrastructuur).
Op de openingsceremonie onderstreepte Daimler-topman Andreas Renschler het belang van het EVZ in het verweven van ontwikkeling en productie. “Het sleutelwoord bij Daimler Trucks is networking. Dat slaat niet alleen op onze producten en merken maar ook op de integratie van ontwikkeling en productie.” Zoals Renschler uitlegde is het EVZ een meetinstrument van hoge precisie dat direct naast de productie-eenheid ligt. “Ontwikkeling en productie moeten van in het prille begin hand in hand gaan. Dat is de enige manier waarop we kunnen garanderen dat onze klanten een product krijgen dat de Mercedesster werkelijk waard is.”
Het EVZ bestaat uit drie elementen. De binnenkant van de testbaan herbergt veertien verschillende typen wegoppervlak. Aan de buitenzijde van het complex is een kombaan met een hellingspercentage van 26 tot 49 procent, die onder meer wordt gebruikt om remmen te testen. Het derde deel van het EVZ omvat gebouwen voor workshops en administratie. In totaal werken circa 300 mensen in het nieuwe testcenter.
Op de site van 550.000 m2 werd uitgebreid aandacht besteed aan het ecologische aspect. Zo is 152.000 m2 als gazon en grasland ingericht en zijn er 17.000 struiken en bomen geplant. De testbaan van 2.000 meter bestaat uit betonnen secties met een totaal volume van 6.000 kubieke meter. De kantoor- en workshopruimte beslaan respectievelijk 1.900 en 6.300 m2.
“Betrouwbaarheid is het waarmerk van Mercedes-Benz Trucks. En om dat nog maar eens te bevestigen zal het EVZ onze ontwikkelings- en testprocedures naar een heel nieuw niveau tillen”, zegt dr. Jörg Zürn, hoofd van de productontwikkeling bij Mercedes-Benz Trucks. Door verschillende typen wegoppervlak na te bootsen in het EVZ kan Mercedes-Benz Trucks er gerust in zijn dat het aan de vereisten van zijn klanten over de hele wereld voldoet. “In zeker zin worden onze testvoertuigen hier in Rijnland-Palts onderworpen aan wegomstandigheden die typisch zijn voor Zuid-Korea, Afrika en Europa”, legt Jörg Zürn uit.
Het drieregiopunt Rijland-Palts, Baden-Württemberg en de Elzas is uitgegroeid tot een “Commercial Vehicle Cluster” (CVC) dat van groot belang is voor de hele Europese industrie van commerciële voertuigen. Zoals de minister-president van Rijnland-Palts Kurt Beck op de openingsceremonie uitlegde: “Wij zijn blij dat Mercedes-Benz verder heeft geïnvesteerd in Wörth en dus meebouwt aan de toekomst van deze regio. Met de fabriek in Wörth, het nieuwe Ontwikkelings- en testcenter en het Commercial Vehicle Cluster kan de regio zich beroemen op een concentratie van expertise die uniek is in Duitsland.”