21
september
2021
|
12:04
Europe/Amsterdam

Op ‘Shaping the Now and Next’ zal Mercedes-Benz Trucks economisch efficiënte en tegelijk CO2-neutrale oplossingen voor wegtransport voorstellen.

Samenvatting
  • Met zijn producten, technologieën en services onderstreept Mercedes-Benz Trucks zijn engagement om transportondernemingen te voorzien van vrachtwagens die optimaal aan hun behoeften voldoen met conventionele of elektrische aandrijfsystemen.
  • Terwijl de Actros F het evenwicht tussen kostefficiëntie en functionaliteit optimaliseert, vestigt de luxueuze Actros L nieuwe referenties in het segment van de hoogwaardige langeafstandsvrachtwagens.
  • De eActros voor zwaar distributietransport wordt in oktober 2021 in serieproductie genomen in Wörth, en krijgt in de tweede helft van 2022 het gezelschap van de eEconic voor gemeentelijke toepassingen.
  • De eActros LongHaul, met een rijbereik van ongeveer 500 kilometer, zal in 2024 in serieproductie worden genomen en in 2027 volgt de GenH2 Truck met brandstofcelaandrijving op waterstof en een rijbereik van 1.000 kilometer of meer. Beide modellen zijn bedoeld om lokaal CO2-neutraal vervoer ook over lange afstanden mogelijk te maken.
  • Mercedes-Benz zet zijn schouders onder het Klimaatakkoord van Parijs en heeft zich als doel gesteld om zijn vrachtwagengamma tegen 2039 volledig elektrisch te laten rijden.
  • Doorgedreven adviserende en strategische partnerschappen met betrekking tot integratie in het voertuigenpark, laadinfrastructuur en netwerkverbindingen verzekeren een nog hogere efficiëntie bij de implementatie van elektrische vrachtwagens.
  • Klantgerichte services en digitale oplossingen voor een economische exploitatie van het voertuigenpark helpen de totale bedrijfskosten te optimaliseren.
  • Met de jongste rijhulpsystemen zoals de noodremhulp met voetgangersdetectie, Sideguard Assist met actieve remfunctie en Active Drive Assist voor deels autonoom rijden, komt Mercedes-Benz Trucks alsmaar dichter bij zijn visie van een ongevalvrij verkeer.

Stuttgart/Wörth am Rhein – De energierevolutie in de sector van het wegtransport richt de hoofden van transportoperatoren meer dan ooit op de vraag welke aandrijftechnologie het best aansluit bij hun behoeften. Opnieuw een klassieke diesel? Of een zuiver elektrische vrachtwagen? Die beslissing moet nauwkeurig worden afgewogen en berekend voor de hele periode dat de vrachtwagen zal worden gebruikt. Uiteindelijk moet elke investering in een nieuwe vrachtwagen zichzelf terugbetalen. Daarom is het des te belangrijker te kunnen samenwerken met een productiepartner zoals Mercedes-Benz Trucks, die actief betrokken is bij de evolutie van de aandrijftechnologieën en die voor alle toepassingen uiterst efficiënte voertuigen kan afleveren.

En dat is nog niet alles. Wijzigingen aan de aandrijftechnologie brengen tal van uitdagingen met zich mee voor de integratie van de vrachtwagens in het voertuigenpark, de laadinfrastructuur, de netwerkconnectiviteit, enz. Ook op dat vlak werpt Mercedes-Benz Trucks zich op als een betrouwbare partner die klanten actief kan ondersteunen door naast de voertuigen zelf ook services en oplossingen aan te bieden om de voordelen van hun vrachtwagen dag na dag te optimaliseren op de weg. Daartoe onderhoudt Mercedes-Benz Trucks een nauwe dialoog met zijn klanten om de precieze vereisten op dit vlak in kaart te brengen. De huidige en toekomstige voertuigconcepten en de services en oplossingen waarmee Mercedes-Benz Trucks een hoge meerwaarde genereert voor zijn klanten, komen allemaal aan bod tijdens het persevenement ‘Shaping the Now and Next 2021’.

Uitgebreid voertuiggamma dat alle klantentoepassingen dekt

Wat de voertuigen zelf betreft, heeft Mercedes-Benz Trucks recent twee nieuwe modellen gelanceerd in het traditionele dieselsegment: de Actros F en de Actros L. Beide versies richten zich tot specifieke klantenvereisten op het gebied van functionaliteit en zuinigheid enerzijds en op topkwaliteit en het hoogst mogelijke bestuurderscomfort anderzijds. De zuiver elektrische en lokaal CO2-vrije eActros voor zwaar distributietransport werd pas in juni 2021 voorgesteld en gaat in oktober 2021 in serieproductie in Wörth. In de tweede helft van 2022 krijgt hij het gezelschap van de eEconic voor gemeentelijk gebruik. Vanaf 2024 zal eActros LongHaul klaar zijn voor serieproductie en tegen 2027 zullen de eerste in serie gebouwde GenH2 Trucks met waterstofaandrijving van de band rollen voor onze klanten. Beide voertuigen zullen lokaal CO2-neutraal transport over lange routes mogelijk maken. Naargelang hun specifieke vereisten zullen klanten kunnen kiezen tussen batterijaangedreven vrachtwagens en brandstofcelaangedreven voertuigen op waterstof: bij lichte vrachten en kortere afstanden zullen batterijaangedreven voertuigen de voorkeur krijgen. Bij zwaardere vrachten en langere afstanden zal de keuze eerder op brandstofcellen vallen.

Nieuw vlaggenschip bij Mercedes-Benz Trucks voor traditioneel langeafstandstransport: de Actros L

De Actros L, die sinds juli 2021 in heel Europa kan worden besteld en vanaf november 2021 in serieproductie gaat, is de grootste en meest kwalitatieve versie van het succesvolle Actros-gamma. De bestuurderscabine, verkrijgbaar in de versies StreamSpace, BigSpace en GigaSpace, is 2,5 meter breed en biedt een uitzonderlijk ruim interieur. Het gebrek aan middentunnel vertaalt zich in een vlakke vloer, die een uiterst comfortabele sfeer verzekert. De verbeterde geluiddemping van de cabine filtert ongewenste en vervelende geluiden weg om de bestuurder te ontspannen, vooral tijdens de rusttijden. Bovendien werd de zitpositie verder geoptimaliseerd. De optionele, nieuw ontworpen led-koplampen hebben een hogere lichtintensiteit dan xenonkoplampen en garanderen een uitstekende verlichting van de weg – een belangrijke troef voor de veiligheid, vooral in het donker of bij een beperkte zichtbaarheid. Het hogere veiligheidsniveau is bovendien in ruime mate te danken aan rijhulpsystemen zoals de vijfde generatie van het noodremsysteem Active Brake Assist (ABA 5) met voetgangersdetectie, alsook aan het Lane Keeping Assist-systeem en de MirrorCam, die de hoofd- en groothoekspiegels vervangt. Even belangrijk zijn voorzieningen zoals Sideguard Assist met actieve remhulp (Active Sideguard Assist) of de tweede generatie van het Active Drive Assist-systeem (ADA 2), dat deels autonoom rijden (niveau 2) mogelijk maakt. De werking en functies van rijhulpsystemen worden weergegeven in de gebruiksvriendelijke multimediacockpit, die met zijn twee kleurenschermen het hart van de HMI (Human-Machine Interface) vormt.

Gestroomlijnd voor pure functionaliteit: de Actros F

De Actros F, die Mercedes-Benz Trucks in januari 2021 heeft gelanceerd, richt zich tot transporteurs die een functionele vrachtwagen aan hun voertuigenpark willen toevoegen. Deze klanten opteren bewust voor een bedrijfsvoertuig met driepuntige ster maar hebben niet per sé nood aan alle innovaties in de jongste Actros-generatie. Zij willen een vrachtwagen met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en met het echte DNA van Mercedes-Benz Trucks. De Actros F, die kan worden besteld in zeventien verschillende uitvoeringen, is ideaal voor klassieke en regionale transporten, meer bepaald als vrachtwagen met verwisselbare laadbak, als kipvoertuig of als tankwagen. De uitvoeringen StreamSpace of BigSpace van de nieuw ontworpen cabine, met een breedte van 2,5 m en een motortunnel van 120 mm, bieden een ongeëvenaarde ruimte in deze categorie, terwijl de in- en uitstap laag gehouden werd (niet meer dan drie treden). De voornaamste opties zijn onder meer de multimediacockpit en de intelligente snelheidsregelaar en transmissieregeling Predictive Powertrain Control. Qua veiligheid is de Actros F standaard uitgerust met de vijfde generatie van het noodremsysteem Active Brake Assist (ABA 5), alsook Lane-Keeping Assist met voetgangers- en fietsersdetectie.

Een nieuwe vrachtwagen voor een nieuw tijdperk: de eActros

Zelfs de meest geavanceerde dieselvrachtwagens ontsnappen niet aan het feit dat de sector van de bedrijfsvoertuigen steeds meer naar elektrische aandrijfsystemen evolueert. Om die reden heeft Mercedes-Benz Trucks zich ten volle geëngageerd voor zijn doelstelling om lokaal CO2-neutrale voertuigen te ontwikkelen op basis van batterij- en brandstofceltechnologie. De onderneming sluit zich aan bij de Klimaatdoelstellingen van Parijs om de koolstofuitstoot van de sector te verlagen en wil zijn Europese modellen tegen 2039 volledig elektrisch laten rijden.

De eerste stap in die richting wordt gezet door de eActros, een vrachtwagen voor zwaar distributietransport die eind juni 2021 zijn wereldpremière heeft beleefd nadat klanten in Duitsland en andere Europese landen hem twee jaar lang hebben getest in het kader van de ‘eActros Innovation Fleet’. Het technologische hart van de eActros is de aandrijfeenheid met twee geïntegreerde elektromotoren in combinatie met een tweetrapstransmissie. Beide elektromotoren garanderen een indrukwekkend rijcomfort en uitmuntende dynamiek, terwijl de stille en emissievrije aandrijving ervoor zorgt dat de vrachtwagen kan worden ingezet voor nachtelijke leveringen en ritten in binnensteden waar dieselvoertuigen niet welkom zijn. Naargelang de versie haalt de eActros zijn vermogen uit drie of vier batterijpakketten, elk met een capaciteit van ongeveer 105 kWh[1]. Met de maximumcapaciteit van 420 kWh[2] kan een rijbereik tot 400 kilometer worden gehaald[3]. De eActros kan worden opgeladen met een vermogen van 160 kW: de drie batterijpacks hebben iets meer dan een uur nodig om op te laden van 20 tot 80 procent aan een normale snellader op gelijkstroom met een laadstroom van 400 A[4]. Een scherm in de standaard interactieve multimediacockpit van de eActros houdt de bestuurder steeds op de hoogte van het laadniveau van de batterijen, evenals het resterende rijbereik en het huidige en gemiddelde energieverbruik in kWh per 100 kilometer. De standaard veiligheidsuitrusting omvat de externe geluidswaarschuwing Acoustic Vehicle Alerting System om onder meer voetgangers en fietsers beter te waarschuwen voor de eActros. Bovendien beschikt hij over het Sideguard Assist S1R-systeem voor een hoger veiligheidsniveau en de vijfde generatie van Active Brake Assist met voetgangersdetectie.

Zuiver elektrisch gemeentevoertuig: de eEconic

De volgende mijlpaal in het productgamma van Mercedes-Benz Trucks wordt de eEconic, die in de tweede helft van 2022 op de markt wordt verwacht. De eEconic wordt momenteel nog intensief getest en zal binnenkort worden ingezet voor praktijktests bij klanten. Een klant heeft reeds geopteerd voor de eEconic. Urbaser A/S (Denemarken), een Deense onderneming in de sector van het afvalbeheer, heeft reeds elf voertuigen besteld. De belangrijkste technische specificaties van de eEconic zijn grotendeels identiek aan die van de eActros. De vuilniswagen op basis van de eEconic is ontworpen om het overgrote deel van de doorsnee omhalingsroutes van een Econic over te nemen met een enkele shift, zonder tussentijds laden. De elektrische aandrijving maakt een vlakke cabinevloer mogelijk, wat op zijn beurt de bewegingsvrijheid in de cabine ten goede komt, zeker wanneer de bestuurder wil uitstappen via de vouwdeur aan passagierszijde, ver buiten het verkeer. Een belangrijke upgrade ten opzichte van de klassiek aangedreven Econic is de moderne en intuïtieve multimediacockpit. Eveneens het vermelden waard zijn de panoramische ruiten en de gecoate en verwarmde Thermocontrol-vooruit, die voorkomt dat de voorruit aandampt bij bepaalde weersomstandigheden en zo het zicht op de weg rond het voertuig verbetert. Deze voorruit verhindert bovendien dat het cabine-interieur opwarmt door zonnestralen. Een belangrijk voordeel in het stadsverkeer: de eEconic beschikt standaard over Sideguard Assist S1R en de vijfde generatie van het noodremsysteem Active Brake Assist. De eEconic viert zijn salonpremière op het IFAT 2022-salon in München.

Elektrische modellen voor langeafstandstransport: de eActros LongHaul en de GenH2 Truck

Behalve distributietransport en gemeentelijke toepassingen richt Mercedes-Benz Trucks zich ook tot het gebruik van alternatieve aandrijfconcepten voor langere afstanden. De energiezuinige, batterijaangedreven eActros LongHaul, die in 2024 in productie gaat, werd bijvoorbeeld ontwikkeld om regelmatig lange routes in te plannen dankzij een rijbereik van ongeveer 500 kilometer. Een volledig nieuwe vrachtwagengeneratie met een aandrijfgeheel op basis van brandstofcellen en waterstof wordt klaargestoomd voor de GenH2 Truck. Transporteurs moeten hun voertuigen kunnen inzetten voor flexibele en veelzijdige ritten van 1.000 kilometer en meer, zonder dat ze moeten stoppen om bij te tanken. De prestaties van het voertuig zijn vergelijkbaar met die van een klassieke dieselvrachtwagen, dankzij het gebruik van vloeibare waterstof, die een veel hogere energiedichtheid heeft dan gasvormige waterstof. Mercedes-Benz Trucks voert al sinds april 2021 intensieve tests uit met een verder ontwikkeld prototype en tegen het einde van dit jaar zullen de eerste tests op de openbare weg worden opgestart. Klantentests zijn gepland voor 2023 en vanaf 2027 zullen de eerste in serie gebouwde GenH2 Trucks worden afgeleverd aan klanten.

Waterstofoffensief met Volvo Group en Shell

Naast batterijaangedreven elektrische vrachtwagens beschouwt Mercedes-Benz Trucks ook waterstofaangedreven brandstofcelsystemen als een kerntechnologie voor het CO2-neutrale transport van de toekomst. Om de ontwikkeling van deze technologie te versnellen heeft Daimler Truck AG in maart 2021 de joint venture ‘cellcentric’ voor brandstofcellen opgericht met Volvo Goup. Cellcentric wil uitgroeien tot een van ‘s werelds voornaamste fabrikanten van brandstofcelsystemen. Daartoe plant de onderneming een van de grootste acties om op grote schaal brandstofcelsystemen te produceren in Europa. De productie zal in 2025 van start gaan. De samenwerking voor brandstofcelvrachtwagens, die Daimler Truck AG in mei 2021 heeft afgesloten met Shell New Energies NL B.V. (Shell), verdient hier ook een vermelding. Beide partners zijn namelijk van plan een waterstoftankinfrastructuur uit te bouwen en brandstofcelvrachtwagens te lanceren in Europa.

Zakelijk ecosysteem met advies

Om klanten bij elke stap op hun weg naar elektrische mobiliteit te ondersteunen, brengt Mercedes-Benz Trucks de eActros en eEconic onder in een ecosysteem dat ook advies en diensten aanbiedt, evenals een reeks digitale oplossingen om de capaciteit van het voertuig beter te benutten en de totale gebruikskosten te optimaliseren. Aan de hand van de bestaande routering van een klant kan bijvoorbeeld een zeer realistisch en zinvol gebruiksprofiel voor elektrische vrachtwagens worden opgesteld. Deze e-consulting-service omvat niet alleen de elektrische uitrusting van het depot, maar – als de klant dat wenst – ook adviesverlening over de planning, aanvraag en uitvoering van alles wat te maken heeft met de laadinfrastructuur en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Speciaal daarvoor is Mercedes-Benz Trucks een strategisch partnerschap aangegaan met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group. Bovendien kan Mercedes-Benz Trucks, indien gewenst, helpen bij het identificeren van beschikbare overheidssubsidies voor de infrastructuur en voertuigen.

Digitale oplossingen en klantgerichte diensten

Om u te helpen het allerbeste uit uw vrachtwagen te halen, biedt Mercedes-Benz Trucks zijn klanten een groot aantal apps aan via het App-portaal van Mercedes-Benz Trucks, om zo de efficiëntie en het gebruiksgemak nog te verhogen. Zo creëren de telematicaservices van Fleetboard een intelligent netwerk van bestuurders, vrachtwagens, vloten en opdrachten. Allemaal helpen ze het verbruik te drukken, slijtage te beperken en het gebruik van de voertuigen te optimaliseren.

Het Truck Data Centre is het hart van Fleetboard en ligt ook aan de basis van andere connectiviteitsoplossingen. De connectiviteitsmodule ontvangt de gegevens van de sensoren, camera’s en stuursystemen in de vrachtwagen en analyseert ze voor een waaier aan applicaties. Het Truck Data Center vormt niet alleen de basis voor de talloze diensten van Fleetboard maar ook voor Mercedes-Benz Uptime, de service voor een consistent hogere beschikbaarheid. Het intelligente systeem controleert alle relevante voertuiggegevens, van de bandenspanning tot de motor en nu ook de batterijstatus. Daartoe werd Mercedes-Benz Uptime uitgebreid met meer dan honderd e-specifieke regels die voortdurend de laadprocessen of de spanningsgeschiedenis van de hoogspanningsbatterij opvolgen. Daarnaast is de informatie beschikbaar via het nieuwe klantenportaal in de cloud. Dankzij de netwerking tussen Mercedes-Benz Service en de transportbedrijven kunnen ritten naar de werkplaats worden gepland en kan onverwachte stilstandtijd als gevolg van defecten worden gereduceerd.

Individueel configureerbare servicepakketten en op maat uitgewerkte leasings-, financierings- en verzekeringsoplossingen vullen het gamma services aan en garanderen een veiligere planning op deze vlakken. Dat Mercedes-Benz Trucks voortdurend op zoek is naar innovatieve oplossingen op dit vlak, komt perfect tot uiting in het onderhoudscontract Mercedes-Benz CompleteMile. Net als Mercedes-Benz Complete omvat het flexibele servicecontract alle interventies in de werkplaats, inclusief onderdelen, maar het concept verschilt in de zin dat de maandbijdrage afhangt van het werkelijke aantal gereden kilometers. ‘My TruckPoint by Mercedes-Benz’ biedt een grote meerwaarde voor alle bestaande servicecontracten en de huidige voertuigstatus. Dit nieuwe platform biedt een brede waaier van contracten, offertes, orders voor onderdelen, inspecties en onderhoud, en vormt zo een nuttig instrument voor fleetbeheer.

Hoog veiligheidsniveau voor de bestuurder en andere weggebruikers

Zowel met zijn traditionele dieselvrachtwagens als met zijn batterijaangedreven elektrische voertuigen streeft Mercedes-Benz Trucks voortdurend naar zijn doelstelling om het wegverkeer zo veilig mogelijk te maken met behulp van actieve veiligheidssystemen. Zo komt de constructeur alsmaar dichter bij de doelstelling om zijn visie van een ongevalvrij verkeer te realiseren. Dat uit zich niet alleen in de aanwezigheid van Lane Keeping Assist, Proximity Control Assist en MirrorCam (dat de hoofd- en breedhoekcamera’s vervangt) maar ook in tal van andere veiligheidsvoorzieningen.

Een voorbeeld daarvan is Mercedes-Benz Sideguard Assist S1X, dat als optie kan worden besteld op de Actros L en dat zich van het vorige S1R-systeem onderscheidt door een extra functie die mogelijk levens kan redden. Het nieuwe systeem, Active Sideguard Assist gedoopt, waarschuwt de bestuurder niet gewoon voor bewegende voetgangers of fietsers aan passagierszijde. Het komt ook tussenbeide wanneer de bestuurder niet tijdig reageert op de waarschuwingen: het kan voortaan automatisch afremmen bij afdraaisnelheden tot 20 km/u om het voertuig tot stilstand te brengen. Met behulp van diverse voertuig- en sensorsignalen kan Active Sideguard Assist de nood aan een dergelijke reminterventie herkennen en – in een ideaal scenario – een ongeval voorkomen.

Een ander systeem dat als optie verkrijgbaar is op de Actros L, is de tweede generatie van Active Drive Assist (ADA 2). In bepaalde omstandigheden kan het systeem de chauffeur actief ondersteunen met een overlangse en laterale geleiding van de vrachtwagen en kan het een veilige afstand tot voorliggers bewaren, accelereren en sturen als de noodzakelijke systeemvoorwaarden (zoals een voldoende draaistraal en duidelijk zichtbare wegmarkeringen) zijn vervuld. Bovendien omvat ADA 2 de subfunctie Emergency Stop Assist, die een noodstop kan starten als de bestuurder het stuurwiel niet meer bedient ondanks visuele en auditieve waarschuwingen.

Als een noodremsysteem wettelijk verplicht is, worden alle Actros-modellen ook standaard uitgerust met de vijfde generatie van Active Brake Assist (ABA) met voetgangersdetectie. Dat systeem kan ongevallen helpen te vermijden wanneer de bestuurder verstrooid is, de volgafstand te kort is of de snelheid onaangepast is, waardoor de vrachtwagen met een voorligger of een stilstaand voertuig dreigt te botsen of wanneer er een risico op een frontale aanrijding met een voetganger is. ABA 5 werkt met een gecombineerd radar- en camerasysteem. Wanneer het systeem een dreigend ongeval met een voorligger, een stilstaand obstakel of een persoon detecteert, waarschuwt het de bestuurder eerst visueel en akoestisch, ongeacht of de persoon de weg oversteekt voor de vrachtwagen, naar de vrachtwagen toe wandelt of op de rijstrook wandelt. Als de bestuurder niet correct reageert, kan het systeem in een tweede fase gedeeltelijk afremmen. Als het risico van een aanrijding aanhoudt, kan ABA 5 automatisch een noodstop tot stilstand uitvoeren bij rijsnelheden tot 50 km/u indien er bewegende personen worden gedetecteerd. Tot slot activeert het voertuig de nieuwe elektronische parkeerrem om tot stilstand te komen.

Een functie die speciaal voor de eActros en de eEconic werd ontwikkeld, is de externe geluidswaarschuwing (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS). Achtergrond: het lage geluidsniveau van deze voertuigen kan in sommige gevallen gevaarlijke situaties creëren, bijvoorbeeld voor voetgangers of fietsers die de elektrische vrachtwagen te laat opmerken. De akoestische waarschuwing moet dergelijke gevaarlijke situaties voorkomen. AVAS omvat twee luidsprekers, een vooraan en een achteraan. Ze zijn met elkaar en met de eActros verbonden. Naargelang de rijomstandigheden weerklinken er geluiden voor vooruit en achteruit rijden. Wanneer het voertuig vooruit rijdt, weerklinkt het geluid van een stille ventilator. In de achteruitversnelling hoort men een onderbroken tweetonig geluid.

Met al deze rijhulpsystemen wil Mercedes-Benz Trucks de bestuurder zoveel mogelijk ondersteunen binnen de respectieve beperkingen van elk systeem. Niettemin blijft de bestuurder steeds volledig verantwoordelijk voor het veilige gebruik van het voertuig, zoals de wet dat voorschrijft.

Verklaringen van het management en geselecteerde klanten/bestuurders

Karin Rådström, lid van de Raad van Bestuur bij Daimler Truck AG en verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks: “Bij Mercedes-Benz Trucks gaan we voluit voor lokaal CO2-neutraal transport. Tegen 2030 moet meer dan de helft van onze nieuwe voertuigen in Europa lokaal emissievrij zijn. “Om dat te realiseren, moeten we verscheidene wegen bewandelen. Naargelang de verschillende gebruikstoepassingen van onze klanten, zullen we een tweeledige elektrificeringsstrategie hanteren, met vrachtwagens op batterijen enerzijds en op waterstof anderzijds. Er is echter meer nodig, zowel op het gebied van infrastructuur als wat een betrouwbaar wetgevend kader betreft.”

Andreas von Wallfeld, Hoofd Marketing, Sales & Services voor Mercedes-Benz Trucks: “Samenwerken met en voor onze klanten om de perfecte oplossing te vinden, was altijd al iets heel bijzonders voor mij. Elke klant heeft immers zijn eigen, specifieke eisen en uitdagingen die moeten worden vervuld. Hier bij Mercedes-Benz Trucks is een partnerschap de klok rond een levende ervaring. “Om volwaardige partners te zijn, moeten we twee dingen doen: in de eerste plaats moeten we goed luisteren naar onze klanten. Ten tweede moeten we onze vrachtwagens – zowel conventionele dieselvoertuigen als elektrische voertuigen – en services zodanig ontwikkelen dat ze bijdragen tot het succes van onze klanten.”

Cyrille Bonjean, Head of Land Transport Europe bij DB Schenker: “DB Schenker versnelt de elektrificering van zijn voertuigenpark en helpt transporteurs over te stappen op elektrische voertuigen. Tijdens onze tests waren de bestuurders erg tevreden over het prototype van de eActros. In termen van betrouwbaarheid moest hij niet onderdoen voor een serievoertuig met dieselmotor.”

Stefan Olin, Managing Director van Urbaser A/S (Denemarken): “Ik hou van de allesomvattende benadering van Mercedes-Benz Trucks, die ook e-consulting en digitale services omvat. Voor de eEconic kijk ik ernaar uit om hem zo snel mogelijk te testen. Het is voor beide partijen nuttig dat wij als klanten in een vroeg stadium betrokken worden, zodat we feedback kunnen geven.”

Bettina Koob, vrachtwagenbestuurder, Wilhelm Schüssler Spedition GmbH: “De Actros L rijdt fantastisch en zijn uitgebreide uitrusting maakt rijden nog ontspannender en veiliger. Met zo’n vrachtwagen wil ik graag langeafstandstransport doen.”

[1]Dat komt ruwweg overeen met de energie-inhoud van de geïnstalleerde nieuwe batterijpacks, inclusief veiligheids- en prestatiebeperkingen om het systeem in bedrijf te houden.

[2]Dat komt ruwweg overeen met de energie-inhoud van de geïnstalleerde nieuwe batterijpacks, inclusief veiligheids- en prestatiebeperkingen om het systeem in bedrijf te houden.

[3] Het rijbereik werd intern bepaald in optimale omstandigheden, bijvoorbeeld met vier hoogspanningsbatterijen, na preconditioning, bij een gedeeltelijke belasting, in distributietransport, zonder trailer en bij een buitentemperatuur van 20 °C.

[4] Gebaseerd op cijfers bepaald volgens de interne ervaring van de onderneming, bij optimale omstandigheden zoals een omgevingstemperatuur van 20 °C.