21
september
2021
|
13:07
Europe/Amsterdam

Onder stroom: Mercedes-Benz Trucks presenteert innovatieve oplossingen voor de energietransitie van het wegtransport, met zuiver elektrische voertuigen

Stuttgart/Wörth am Rhein – Vandaag heeft Mercedes-Benz Trucks verscheidene innovaties voorgesteld aan het publiek. Daarbij lag de focus voornamelijk op de elektrificering van het productgamma. De onderneming ondersteunt de Klimaatakkoorden van Parijs en het doel om de koolstofuitstoot van de sector te verlagen, met een CO2-neutraal wegtransport tegen 2050 als ultieme doelstelling.

“Bij Mercedes-Benz Trucks gaan we voluit voor lokaal CO2-neutraal transport. We hebben onszelf als doel gesteld om tegen 2030 meer dan de helft van onze Europese verkoop te realiseren met lokaal emissievrije voertuigen,” verklaarde Karin Rådström, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck AG en verantwoordelijke voor Mercedes-Benz Trucks, tijdens het evenement ‘Shaping the Now & Next 2021’, waarbij ze geen twijfel liet bestaan over de bedrijfsfocus voor de komende jaren. “Om dat te realiseren, moeten we verscheidene wegen bewandelen. Naargelang de verschillende gebruikstoepassingen van onze klanten, zullen we een tweeledige elektrificeringsstrategie hanteren, met vrachtwagens op batterijen enerzijds en op waterstof anderzijds. Er is echter meer nodig, zowel op het gebied van infrastructuur als wat een betrouwbaar wetgevend kader betreft.”

De eActros voor zwaar distributietransport, die in juni 2021 werd voorgesteld en vanaf oktober 2021 in serie zal worden gebouwd, is reeds volledig geëlektrificeerd en CO2-neutraal, net als de eEconic voor gemeentelijke toepassingen, die in de tweede helft van 2022 in productie zal worden genomen. Die laatste wordt momenteel nog intensief getest en zal binnenkort worden ingezet voor praktijktests bij klanten. De voornaamste technische specificaties zijn grotendeels identiek aan die van de eActros: de vuilniswagen op basis van de eEconic is ontworpen om de overgrote meerderheid van de typische omhaalroutes van een Econic over te nemen, zonder dat hij tussentijds moet opladen. Nog voor de serieproductie van start is gegaan, heeft een vuilnisbedrijf in Denemarken reeds elf eEconic-voertuigen besteld. Vanaf 2024 zal de eveneens met batterijen aangedreven eActros LongHaul klaar zijn voor serieproductie en tegen 2027 zullen de eerste in serie gebouwde GenH2 Trucks met waterstofaandrijving van de band rollen voor onze klanten. Beide voertuigen zullen lokaal CO2-neutraal transport over lange routes mogelijk maken.

“Samenwerken met en voor onze klanten om de perfecte oplossing te vinden, was altijd al iets heel bijzonders voor mij. Elke klant heeft immers zijn eigen, specifieke eisen en uitdagingen die moeten worden vervuld,” aldus Andreas von Wallfeld, Head of Marketing, Sales & Services bij Mercedes-Benz Trucks. “Om volwaardige partners te zijn, moeten we twee dingen doen: in de eerste plaats moeten we goed luisteren naar onze klanten. En ten tweede moeten we onze vrachtwagens – of ze nu een klassieke dieselmotor of een elektromotor onder de kap hebben – en onze services zodanig ontwikkelen dat ze bijdragen tot het succes van onze klanten.”

Op het evenement ‘Shaping the Now & Next 2021’ van Mercedes-Benz Trucks gaf de constructeur vandaag niet alleen informatie over zijn gamma volledig elektrische voertuigen, maar presenteerde hij ook adviesdiensten zoals eConsulting en strategische partnerschappen op het gebied van fleetintegratie, laadinfrastructuur en netaansluiting. MB Trucks stelde tot slot zijn nieuwste modellen voor het klassieke dieselsegment voor, zoals de Actros F, Actros L en Edition 2.