14
juli
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Niewe vrachtwagenfabriek van Daimler Hero in Chennai

· Bouw van een nieuwe vrachtwagenfabriek in Chennai, Zuid-India
· De gezamenlijke onderneming koopt een terrein van 1,6 km²
· Factoren bij de keuze van het terrein waren de nabijheid van leveranciers en havens, de goede infrastructuur en de aanwezigheid van goed opgeleide werknemers
Stuttgart/Delhi – Daimler Hero Commercial Vehicles (DHCV) is een Duits-Indiase gezamenlijke onderneming die enkele weken geleden door Hero Group en Daimler AG opgericht werd. Het nieuwe bedrijf heeft deze week de onderhandelingen over zijn toekomstige productievestiging afgesloten. De keuze viel op Chennai, een stad aan de oostkust van Zuid-India. Chennai is de op drie na grootste metropool van India en is de hoofdstad van de deelstaat Tamil Nadu.
De voorovereenkomst werd vandaag in Chennai ondertekend door M. F. Farooqui, de Minister van Economie van Tamil Nadu, Sunil Kant Munjal, de voorzitter van Hero Corporate Service, Andreas Renschler, binnen de raad van bestuur van Daimler AG bevoegd voor Daimler Trucks, Marc Llistosella, de CEO van DHCV, en zijn Co-CEO Amit Chaturvedi. M. Karunanidhi, de Minister-president van Tamil Nadu, was ook bij de ondertekening aanwezig.
Doorslaggevend voor de keuze van de vestigingsplaats waren de nabijheid van belangrijke leveranciers, de goede infrastructuur, de verbindingen met de stad en het grote aantal goed opgeleide arbeidskrachten.
Het terrein van 1,6 km² ligt in Oragadam, in het district Kanchipuram, en in de onmiddellijke nabijheid van meerdere bedrijfsterreinen waar DHVC ook terreinen voor toekomstige leveranciers veilig kon stellen.
De Duits-Indiase gezamenlijke onderneming begint in de nabije toekomst met de bouw van de fabriek in Chennai. Het bedrijf zal daar onder een eigen merknaam bedrijfsvoertuigen voor de Indiase markt bouwen. Vanaf 2010 worden er in de nieuwe vestiging in eerste instantie tot 70.000 vrachtwagens gebouwd. Op een later moment is ook de productie van vrachtwagens gepland voor exportmarkten met dezelfde productvereisten als de Indiase markt.
Daimler Hero Motor Corporation streeft naar een lokaal aandeel van minstens 80% in de toegevoegde waarde, om de kostenvoordelen van een productie in India optimaal te kunnen benutten. Dat de vestiging van Chennai in de buurt van lokale leveranciers ligt, is een groot voordeel om maximaal profijt te halen uit de kostenvoordelen. Bovendien betekent dat ook een ruggensteun voor de lokale industrie en gemeenschap.
Pas op 21 april 2008 hebben Daimler AG en Hero Group het oprichtingsverdrag van de gezamenlijke onderneming in Delhi ondertekend. De totale investering van de nieuwe Duits-Indiase onderneming zal meer dan 700 miljoen euro bedragen over de volgende vijf jaren. Het bedrijfskapitaal dat Daimler en Hero Group ingebracht hebben, bedraagt 360 miljoen euro Daarvan brengt Daimler 220 miljoen euro aan als een directe buitenlandse investering in het land.
Over Daimler Trucks
Daimler Trucks, een afdeling van Daimler AG, is de grootste vrachtwagenbouwer van de wereld. Daimler Trucks overkoepelt vijf vooraanstaande vrachtwagenmerken – Mercedes-Benz, Freightliner, Sterling, Western Star en Mitsubishi Fuso – die in 2007 samen meer dan 467.667 vrachtwagens in de hele wereld geleverd hebben. De omzet bedroeg 28.466 miljard €.
Over Hero Group
De Hero Group, die meer dan vijftig jaar geleden door de familie Munjal opgericht werd, boekt een omzet van meer dan 4 miljard VS $. De groep is een conglomeraat dat talrijke afdelingen omvat en uiteenlopende producten op de markt brengt. De onderneming beschikt over een uitstekend netwerk en een grondige kennis van de Indiase markt.
De gezamenlijke onderneming van Hero Group met Honda – Hero Honda Motors Ltd. – is de grootste motorfietsenbouwer van de wereld en heeft al meer dan 20 miljoen motorfietsen voor de Indiase markt gebouwd.