18
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz SLT sleept zwaarste vrachten tot 250 ton

Met de commerciële lancering van de nieuwe Mercedes-Benz SLT met Euro VI-motor als nieuwe trekker voor de Europese markten voltooit Mercedes-Benz de introductie van zijn nieuwe vrachtwagengamma met zescilinder-in-lijn-motoren die aan de Euro VI-normen beantwoorden.

De nieuwe familie van Mercedes-Benz-vrachtwagens voor zwaar transport is beschikbaar als Actros-SLT met luchtvering en Arocs-SLT met stalen ophanging. De Arocs wordt ook leverbaar met vierwielaandrijving.

De SLT neemt de beste genen en onderdelen over van de diverse modelgamma’s in de nieuwe vrachtwagengeneratie en combineert ze tot de parel aan de kroon van de vrachtwagenmarkt.

Klanten plukken de vruchten van de enorme keuze aan extra zware transportvarianten: zo zijn er maar liefst zeven verschillende wielopstellingen.De ontwikkeling en productie van de SLT wordt met onmiddellijke ingang toevertrouwd aan Custom Tailored Trucks (CTT) in de Elzas-gemeente Molsheim en wordt beheerd door de vrachtwagenfabriek van Wörth.

De Euro III- en Euro V-versies van de Actros-SLT voor niet-Europese en overzeese markten blijven in productie bij Titan, een partner van CTT.

De Mercedes-Benz SLT kan momenteel als enige extra zware vrachtwagen op de markt schermen met een Euro VI-label, een standaard gemonteerde turboretarderkoppeling en de Mercedes PowerShift 3-transmissie met een speciale zware transmissiemodus (‘Heavy’).

De enige extra zware vrachtwagen met Euro VI-motor op de Europese markt is de nieuwe Mercedes-Benz SLT-trekker met de OM 473 Euro VI-motor.De ontwikkelt in zijn krachtigste versie maar liefst 460 kW (625 pk) en een koppel van 3.000 Nm bij 1.100 t/min.Tegelijk blijkt de nieuwe OM 473-motor van Mercedes-Benz verrassend zuinig:zelfs de krachtigste variant van de nieuwe motorgeneratie werd consequent ontwikkeld met het oog op een laag verbruik.

De nieuwe Mercedes-Benz OM 473-motor onderscheidt zich door een technisch hoogstandje, het ‘turbocompound’-systeem.Die term verwijst naar een tweede turbine die voorbij de uitlaatgasturbo is geplaatst.De gerobotiseerde Mercedes PowerShift 3-transmissie kreeg bovendien een ‘Heavy’-modus en werd ontwikkeld met het oog op een hoog koppel om vrachten tot 250 ton in beweging te zetten.

De SLT is het enige voertuig in dit segment met een zestientrapstransmissie en kan dus de fijnste transmissiespreiding in het segment van de extra zware vrachtwagens voorleggen.De turboretarderkoppeling is nog een unieke troef voor de nieuwe SLT.

Deze fungeert als een slijtagevrije vertrekhulp terwijl de retarder als een rem fungeert en tegelijk lichter, efficiënter en compacter is dan een koppeling met koppelomvormer.Zo kan de SLT-trekker bogen op een in tijd onbeperkte wendbaarheid en een onbeperkt vermogen om lage snelheden aan te houden of te kruipen, zodat de SLT een onovertroffen flexibiliteit kan voorleggen.

De grote hoeveelheden warmte die worden ontwikkeld, worden afgegeven via het ultraperformante koelsysteem achter de cabine, en dat uiteraard zowel bij drieassers als vierassers.Het koelsysteem zit verscholen onder elegant ontworpen flappen op de zijkanten, die de Actros- of Arocs-cabine een opvallende en dynamische uitstraling geven.Chauffeurs van extra zware vrachtwagens zitten een groter deel van hun werktijd aan het stuur om lange afstanden af te leggen en zien zich vaak genoodzaakt om pauzes te nemen wanneer de wet dat vereist.Op andere momenten moeten ze zich met hun veel te zware en veel te lange combinatie een weg banen door smalle stadjes om tot slot het laatste deel van hun traject af te leggen over moeilijke terreinen om bijvoorbeeld een generator of windturbine af te leveren.

De cabine voor extra zware transportvoertuigen moet aan al die vereisten voldoen.Daarom is de Actros-SLT met luchtvering verkrijgbaar met de GigaSpace- of BigSpace-cabine. De Arocs-SLT met stalen ophanging is leverbaar met de BigSpace- of StreamSpace-cabine (respectievelijk 2,5 en 2,3 meter lang).

De nieuwe extra zware SLT-vrachtwagens zijn vanaf nu te bestellen bij elke Mercedes-Benz Trucks-dealer.De eerste basisversies van de Actros-SLT met luchtvering en de Arocs-SLT met stalen ophanging worden begin december 2013 geleverd.De integraal aangedreven varianten van de Arocs-SLT zijn vanaf april 2014 verkrijgbaar.