28
juli
2005
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuw in het gamma van de lichte vrachtwagen Axor: kippers en betonmixers

• Tot 450 kg meer laadvermogen dan een vergelijkbaar model van de Actros
• Twee mogelijke asconfiguraties: 6x4 en 8x4
• Motoren van 257 kW (350 pk) tot 310 kW (430 pk)
• Voor BTP-toepassingen waarbij veel op de weg gereden wordt
Met de voorstelling van de kippers en betonmixers Axor wordt het aanbod bouwvrachtwagens van Mercedes-Benz uitgebreid met bijzonder interessante modellen. Vervoerders van bulkgoederen en beton hechten immers almaar meer belang aan het nuttige laadvermogen. Bovendien werden de nieuwe bouwvoertuigen Axor speciaal ontworpen voor BTP-toepassingen die een hoog nuttig laadvermogen vereisen en waarbij hoofdzakelijk op de weg gereden wordt. In vergelijking met de even grote modellen van de Actros, waarvan het concept in de eerste plaats op de aandrijfkracht, de overslagmogelijkheden en de beweeglijkheid op zwaar terrein gericht is, hebben de nieuwe vrachtwagens Axor een aanzienlijk groter laadvermogen (tot 450 kg meer voor de kippers en 250 kg voor de betonmixers).

De nieuwe modellen hebben een totaal toelaatbaar gewicht van 26 of 32 ton en zijn beschikbaar met twee asconfiguraties: 6x4 of 8x4. De 12-litermotoren (zescilinders in lijn) van het type OM 457 LA hebben een vermogen van 257 kW (350 pk), 294 kW (400 pk) of 310 kW (430 pk) en onderscheiden zich door hun uitstekende hernemingen en hun lage verbruik. Die krachtige motoren hebben overigens hun waarde al bewezen in de modellen van de Axor voor het langeafstandsvervoer waar ze dagelijks in bijzonder veeleisende omstandigheden ingezet worden.

Een groot aantal gerichte verbeteringen om het laadvermogen te verhogen

Verschillende nieuwigheden maakten het mogelijk om het laadvermogen van de nieuwe Axor BTP met een vermogen vanaf 257 kW (350 pk) te verhogen. We vermelden meer bepaald de lichtere paraboolveren vooraan, de bumpers in stevige kunststof met een gelede trede, en de duurzame schijfremmen met een integrale bescherming ter hoogte van de voor- en achterassen die de klassieke trommelremmen vervangen. Het voertuig is overigens uitgerust met een korte cabine die hoewel ze 18 cm groter is, toch compact blijft en achter de stoelen genoeg plaats biedt om regenjassen en rubber laarzen weg te bergen. De extra lage motortunnel maakt het bijzonder gemakkelijk om van de ene kant van de cabine naar de andere te gaan. Dankzij de frontale luchtinlaat (op de voertuigen met het stuur links) en de uitlaatopening tussen de tweede en derde as (optioneel op de voertuigen met 4 assen) weegt de Axor geen kilo te veel.

Start van de productie in twee stappen. Eerste etappe: augustus 2005.

Vanaf augustus 2005 worden de nieuwe BTP-vrachtwagens Axor voorzien van een 16-versnellingsbak en van robuuste assen met planetaire naafreductie van het type HL7-/HD. De nieuwe voertuigen kunnen daarom perfect ook occasioneel op zwaar terrein ingezet worden. Ze kunnen tot 450 kg of 250 kg meer (resp. kippers en betonmixers) laden dan de even grote modellen van de Actros, waarvan het concept veeleer op de aandrijfkracht, de overslagmogelijkheden en het gebruik op zwaar terrein gericht is.

Onthulling op het internationale salon van Amsterdam (RAI)

Een andere nieuwigheid voor de nieuwe bouwvoertuigen: de turborem (optie) die de schijfremmen spaart en het rendement van de motorrem met 50 % verhoogt (in vergelijking met een constante ontlastklep), en die bovendien maar 20 kg weegt. De schakelsturing Telligent die ook als optie beschikbaar is, maakt op haar beurt betere prestaties mogelijk. De nieuwe Axor BTP kan overigens op vraag uitgerust worden met xenonlampen om de weg optimaal te verlichten.
De nieuwe Axor-modellen (kippers en betonmixers) worden tijdens het internationale salon van Amsterdam (RAI) dat van 14 tot 22 oktober 2005 plaats heeft, aan het publiek voorgesteld. Het aanbod bouwvoertuigen van Mercedes-Benz, waar de veelzijdige Actros en de bijzonder wendbare Atego al deel van uitmaakten, wordt nu met de nieuwe Axor uitgebreid. Dat model is met zijn motoren vanaf 257 kW (350 pk) speciaal voor de BTP-sector ontworpen. Mercedes-Benz biedt daarmee een perfecte oplossing aan voor klanten uit de branche die voertuigen wensen die helemaal op die toepassing afgestemd zijn en die een maximaal laadvermogen bij minimale gebruikskosten bieden.