10
september
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuw ‘Active Brake Assist 2’-systeem in de Mercedes-Benz Actros: ’s werelds veiligste truck is nu nog veiliger

  • Active Brake Assist 2 activeert ook de remmen als er stilstaande obstakels voor het voertuig gedetecteerd worden

  • Active Brake Assist: getest en goed bevonden over een afstand van meer dan drie miljard kilometer

  • Radarsysteem detecteert stilstaande obstakels

  • Doorslaggevend voordeel: werkzaam tussen 0 en 89 km/u en betrouwbaar in alle weers- en lichtomstandigheden

’s Werelds veiligste truck is nu nog veiliger: Mercedes-Benz introduceert de tweede generatie van het Active Brake Assist voor de heavy-duty Actros vrachtwagen. Dit unieke en meermaals bekroonde veiligheidssysteem is nu nog intelligenter: terwijl het systeem van de eerste generatie de remmen automatisch bediende wanneer er een risico werd vastgesteld voor een kopstaartaanrijding met een traag bewegend obstakel voor het voertuig, wordt Active Brake Assist 2 ook geactiveerd wanneer er een stilstaand obstakel opgemerkt wordt. Active Brake Assist heeft zijn nut al bewezen in meer dan 14.000 vrachtwagens en over een afstand van in het totaal meer dan drie miljard kilometer over Europese wegen.

Active Brake Assist: getest en goed bevonden over een afstand van meer dan drie miljard kilometer

Antiblokkeersysteem, antislipcontrole, schijfremmen rondom, elektronisch gecontroleerd remsysteem, hogedrukremsysteem, Brake Assist, Lane Assistant, rolcontrole, nabijheidscontrole – de lijst van veiligheidstechnologieën en systemen die hun wereldpremière vierden aan boord van een Mercedes‑Benz vrachtwagen is erg lang. Een hoogtepunt in de ontwikkeling is het revolutionaire Active Brake Assist-systeem, dat in 2006 geïntroduceerd werd door de heavy-duty Mercedes-Benz Actros en sindsdien zijn nut keer op keer bewezen heeft op de weg.

Heel wat vrachtwagenrijders hebben melding gemaakt van situaties waarbij het veiligheidssysteem ongevallen vermeden heeft. De experts zijn het erover eens: Active Brake Assist heeft levens gered – niet alleen die van de Actros-rijders en –passagiers, maar ook die van de inzittenden in de vooroprijdende voertuigen.

Het nieuwe Active Brake Assist 2-systeem zet nog maar eens een mijlpaal. Terwijl de eerste generatie van het veiligheidssysteem enkel tot een noodstop overging als er een risico bestond voor een kopstaartaanrijding met het vooroprijdende voertuig, activeert Active Brake Assist 2 ook de remmen als er stilstaande obstakels gedetecteerd worden, bijvoorbeeld plots stilstaand verkeer op de snelweg. Daimler Trucks zet hiermee een nieuwe stap in de richting van haar visie op ongevalvrij rijden als onderdeel van zijn wereldwijde "Shaping Future Transportation"-initiatief.

Radarsysteem detecteert stilstaande obstakels

De radar die gebruikt wordt door het Active Brake Assist 2-systeem scant het gedeelte van de rijstrook dat zich 1 tot 200 meter voor de vrachtwagen bevindt en bepaalt ononderbroken de afstand van een eventueel voertuig voorop of een stilstaand obstakel en het verschil in snelheid tussen de twee voertuigen. Indien met de vastgestelde rijstijl een ongeval onvermijdelijk is, dan krijgt de bestuurder in de eerste plaats een visuele waarschuwing onder de vorm van een rode driehoek die oplicht, en een geluidssignaal. Als de situatie escaleert, dan reageert het systeem door de remmen te bedienen.

Het waarschuwingsconcept is ontworpen om de bestuurders zelf de kans te geven om kritieke situaties af te wenden. De remkracht die Active Brake Assist 2 toepast, bedraagt 50% van de maximale remkracht, waardoor de bestuurder de tijd krijgt die nodig is om het ongeval te vermijden.

Doorslaggevend voordeel: effectief tussen 0 en 89 km/u en betrouwbaar in alle weers- en lichtomstandigheden

Active Brake Assist 2 biedt doorslaggevende voordelen ten opzichte van andere systemen die momenteel ontwikkeld worden. De geteste en goed bevonden radartechnologie werkt in alle mogelijke weers- en lichtomstandigheden, bijvoorbeeld. Bovendien werkt Active Brake Assist over het volledige snelheidsspectrum van de vrachtwagen – van 0 km/u of stapvoets rijden tot snelwegsnelheden tot 89 km/u (als de snelheidsbegrenzer ingeschakeld is).

Hoewel Active Brake Assist 2 niet alle ongevallen kan vermijden, verkleint de automatische activering van de remmen de impactsnelheid en daarom verzacht het de gevolgen van ongevallen aanzienlijk.

Active Brake Assist 2 vervangt het vorige systeem bij de jaarwisseling. Zoals steeds zal Mercedes-Benz alles in het werk stellen opdat Active Brake Assist 2 op zoveel mogelijk vrachtwagens gemonteerd wordt door pakketten aan te bieden waarin dit en andere veiligheidssystemen vervat zitten tegen aantrekkelijke prijzen.

Active Brake Assist 2 maakt zijn publieke opwachting in de Mercedes-Benz Actros eind september op het internationale bedrijfswagensalon van Hannover.