13
november
2017
|
14:41
Europe/Amsterdam

Net Brussel bestelt 95 Mercedes-Benz Econic voor huisvuilophaling

Samenvatting

Net Brussel gaf enige tijd geleden een openbare aanbesteding voor 95 vuilniswagens uit, waaruit Mercedes-Benz met zijn Econic als winnaar uit de bus kwam. Inmiddels werd de eerste schijf van dertien voertuigen geleverd.

Net Brussel, dat onder meer instaat voor de huisvuilophaling in de stad Brussel en de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is bezig aan de geleidelijke vernieuwing van zijn vloot vuilniswagens. Het organiseerde daarvoor enige tijd geleden een openbare aanbesteding voor 95 vrachtwagens voor het ophalen van huisvuil bij gezinnen en bedrijven. Mercedes-Benz wist deze aanbesteding binnen te halen met de Econic. Het gaat in totaal om 35 Econic 2630 6x2 met gestuurde naloopas en Rotopress opbouw van Faun, die ingezet worden voor het ophalen van afvalcontainers, en 60 Econic 1830 4x2 met een klassieke VDK-vuilniswagenopbouw voor het ophalen van vuilniszakken, die gespreid over een periode van vier jaar geleverd zullen worden. “Wij hebben bij Net Brussel inmiddels al een tiental jaar ervaring met huisvuilophalingstrucks met een lage instap. Vandaar dat de Mercedes-Benz Econic voor ons van bij het begin een interessante optie was”, getuigt André Dewilde, Directeur Reasearch & Development van het Wagenpark van Net Brussel.

Lange weg

De aanbesteding voor deze 95 nieuwe trucks had overigens heel wat voeten in de aarde. “Het gaat om een hele grote investering en dan is het normaal dat iedere beslissing weloverwogen moet gebeuren en langs nogal wat beslissingsniveaus moet passeren. Mercedes-Benz heeft daar echter perfect op ingespeeld door ons ook op technisch vlak te ondersteunen”, legt André Dewilde uit. “En aangezien het inderdaad om een grote investering ging, was de prijs van het voertuig het doorslaggevende argument bij onze keuze voor de Econic”, pikt Vincent Jumeau, Directeur Generaal van Net Brussel in. Dat de Econic 1830 en 2630 ook nog andere troeven uit te spelen had, bleek alleen maar een voordeel.

Handiger werken

De lage vloer van de Econic was één van die sterke punten. “Onze mensen moeten vaak in- en uitstappen of op- en afstappen en dan is een gering hoogteverschil een belangrijk punt. Dat weten we inmiddels al een jaar of tien, omdat we al zolang voertuigen met een lage vloer inzetten.” Daarnaast was ook de aanwezigheid van een goed ontwikkelde truckconcessie in Sint-Pieters-Leeuw een belangrijk pluspunt voor Net Brussel.

Opvallend korte draaicirkel

De Econic 2630 met Rotopress is uitgerust met een sturende naloopas, die de Econic enorm wendbaar maakt. Iets wat zeker niet onbelangrijk is voor een truck die ingezet wordt in de binnenstad. “Niettegenstaande deze voertuigen containers gaan ophalen, moeten zij soms ook door smalle straatjes of via smalle opritten bij bedrijven binnenrijden”, zegt Vincent Jumeau. De Econic 2630 haalt immers containers op bij bedrijven en particulieren, maar ook bij appartementen waar de bewoners hun afval in een gemeenschappelijke container legen.

De Econic 1830 wordt gebruikt voor het ophalen van alle soorten huisvuil in zakken. Dat gebeurt twee keer per week voor de witte zakken (restafval) en één keer per week voor de gele (papier en karton), blauwe (PMD) en groene zakken (organisch afval) en iedere truck doet per dag drie rondritten.

Brussel Net in cijfers

Net Brussel is actief in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en beschikt daar over 10 sites. Naast de huisvuilophaling staan zij bijvoorbeeld ook nog in voor het vegen van de straten. De Econic wordt voornamelijk ingezet in de sectoren Schaarbeek, NOH (Neder-Over-Heembeek) en Bempt (Drogenbos). De vloot van Net Brussel bestaat in totaal uit 750 voertuigen, waarvan 400 vrachtwagens. Mercedes-Benz is na een lange afwezigheid in de vloot nu opnieuw aanwezig met deze 95 nieuwe Econic trucks. In totaal werken 2.800 mensen bij Net Brussel, waarvan 2.200 dagelijks op het terrein zelf actief zijn.

Beeldonderschriftsuggesties:

  1. Directeur Generaal Vincent Jumeau (rechts) en Directeur R&D wagenpark André Dewilde (links) zijn tevreden over de kwaliteiten van de nieuwe Mercedes-Benz Econic van Net Brussel
  1. De Econic 1830 met VDK-opbouw wordt ingezet voor het ophalen van huisvuilzakken

     

  2. Dankzij zijn derde sturende as is de Econic 2630 met Rotopress-opbouw van Faun bijzonder wendbaar en ideaal voor het zwaardere ophaalwerk met containers