11
maart
2005
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz levert de eerste Actros-vrachtwagens met de milieuvriendelijke BlueTec 5-technologie

- Geslaagde start van de productie van BlueTec in de fabriek van Wörth: in februari werden meer dan 400 Actros-vrachtwagens geproduceerd

-
Eerste leveringen aan Europese klanten

Alles verloopt zoals gepland bij de lancering van BlueTec, de SCR-dieseltechnologie voor vrachtwagens van Mercedes-Benz. In februari verlieten meer dan 400 Actros-vrachtwagens uitgerust met BlueTec de DaimlerChrysler-fabriek in Wörth; de meeste waren zelfs voorzien van BlueTec 5. Deze voertuigen zullen vervolgens aan verscheidene klanten geleverd worden.

De vrachtwagenafdeling van Mercedes-Benz noteert een grote vraag naar de nieuwe BlueTec-technologie. Het orderboek telt namelijk al meer dan 3000 definitieve bestellingen, waarvan 97 % voor vrachtwa-gens met BlueTec 5. Deze grote vraag bewijst dat de klanten in Blue-Tec de economische en duurzame oplossing zien voor de uitdagingen die gesteld worden door de toekomstige Europese milieunormen. Klan-ten uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland blijken het sterkst geïnteresseerd in deze technologie, wat verklaard kan worden door het nieuwe Duitse tolsysteem voor vrachtwagens, dat fiscale voordelen biedt indien de Euro 5-norm gerespecteerd wordt.

BlueTec zal in 2005 achtereenvolgens aangeboden worden als optie op alle langeafstandswagens van het type Actros en Axor van Merce-des-Benz. Sinds februari van dit jaar is de Actros voor lange afstanden verkrijgbaar met een V6-motor met BlueTec (320 tot 480 pk) en in de zomer/herfst volgen de Actros V8 (510 tot 600 pk) voor het internati-onale transport met BlueTec 5 en de Axor voor de lange afstand met de OM457-motor in lijn (360 tot 430 pk) in de BlueTec 4- en BlueTec 5-versies.
Tussen de herfst van 2005 en de zomer van 2006, worden alle andere vrachtwagens van Mercedes-Benz, met inbegrip van de Atego en de speciale vrachtwagens en werfwagens, verkrijgbaar in de BlueTec 4-versie. Voor de nieuwe wet - in oktober 2006 - van kracht wordt, staat het de klanten uiteraard vrij om nog voor de Euro 3-versies te kiezen. Op de markten buiten Europa die geen Euro 4 vereisen, blijven de Euro 3-versies nog langer verkrijgbaar. De SCR BlueTec-technologie is de oplossing bij uitstek om tegemoet te komen aan de Euro 4- en Euro 5-normen. Bovendien laat het ontwikkelingsvermogen ervan toe om ook aan de toekomstige Europese milieunormen te voldoen.