02
januari
2019
|
10:32
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz levert 50ste Econic aan Net Brussel

Samenvatting

Mercedes-Benz leverde vorig jaar al de eerste Mercedes-Benz Econic vrachtwagens aan Net Brussel. Die eerste trucks vormden de aftrap van een geleidelijke uitlevering van een openbare aanbesteding voor 95 vrachtwagens, die ook vandaag nog altijd aan de gang is.

Net Brussel, dat onder meer instaat voor de huisvuilophaling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, vernieuwt zijn vloot huisvuilwagens geleidelijk aan. Het organiseerde daarvoor een openbare aanbesteding voor 95 vrachtwagens voor het ophalen van huisvuil bij gezinnen en bedrijven. Een aanbesteding die Mercedes-Benz in de wacht wist te slepen met de Econic 2630 6x2 met gestuurde naloopas en de Econic 1830 4x2. In het afgelopen jaar werden inmiddels al 49 van deze Econic trucks geleverd, zodat het deze maand de beurt was aan nummer 50. Een mijlpaal die kracht werd bijgezet met de plechtige sleuteloverhandiging van dit exemplaar.

Lange weg

De initiële aanbesteding voor deze nieuwe trucks was overigens het resultaat van een lange procedure. “Het is voor Brussel een hele belangrijke investering. Iedere beslissing moest dan ook weloverwogen gemaakt worden en dat op verschillende beslissingsniveaus. Mercedes-Benz maakte echter op dat vlak al het verschil met een perfecte technische ondersteuning. In combinatie met een correcte prijs, resulteerde dit in een keuze voor het merk uit Stuttgart”, legt André Dewilde, Directeur van het Wagenparkbeheer van Net Brussel, bij de levering van opnieuw enkele Econic vrachtwagens aan Net Brussel uit.

Gespreide levering

De nieuwe voertuigen zullen gespreid over een periode van vier jaar geleverd worden tussen 2017 en 2020. “Voor ons vormde een truck met een lage instap een basiselement. Wij hebben bij Net Brussel inmiddels al een tiental jaar goede ervaringen met dergelijke huisvuilophalingstrucks. Vandaar dat de Mercedes-Benz Econic voor ons van bij de start een interessante optie betekende”, verduidelijkt André Dewilde. Bovendien bewezen de Econic trucks in hun eerste jaar in gebruik dat zij geknipt zijn voor het werk in de vaak smalle straatjes van onze hoofdstad. “De combinatie van een lage opstap, die bijzonder gebruiksvriendelijk is voor onze huisvuilophalers, en de grote wendbaarheid, die onze chauffeurs naar waarde weten te schatten valt in goede aarde bij ons personeel. Zij zijn dan ook, net als wij, verheugd over de inmiddels al 50ste levering en de plechtige sleuteloverhandiging die daarbij hoort”, aldus nog André Dewilde.

Niet evident

De grote wendbaarheid van de Econic is overigens geen toeval. De Econic 2630 met Rotopress is uitgerust met een sturende naloopas. Die zorgt voor een wendbaarheid, die in een stad als Brussel onmisbaar is. “Dit is evenwel geen evidente zaak, aangezien onze voertuigen met Rotopress opbouw containers ophalen en dus best wel grote afmetingen hebben. Een sturende naloopas en een van nature al goede wendbaarheid zijn dan ook noodzakelijk om door de smallere straatjes te kunnen rijden of de smalle opritten naar bedrijven te kunnen nemen”, vervolgt André Dewilde.

Betrouwbare assistentie nabij

Een laatste belangrijke reden in de keuze voor Mercedes-Benz was de aanwezigheid van een goed ontwikkelde truckconcessie in Sint-Pieters-Leeuw. “Een pluspunt dat na één jaar gebruik ook in de realiteit echt blijkt te kloppen. De inzetbaarheid van onze trucks is uiteraard belangrijk. Vandaar dat wij bij eventuele problemen zeer snel moeten kunnen schakelen. Zoiets is echter alleen maar denkbaar met een professionele partner, die vlakbij is”, concludeert André Dewilde.

Brussel Net in cijfers

Net Brussel is actief in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en beschikt daar over 10 sites. Naast de huisvuilophaling staan zij bijvoorbeeld ook nog in voor het vegen van de straten. De Econic wordt voornamelijk ingezet in de sectoren Schaarbeek, NOH (Neder-Over-Heembeek) en Bempt (Vorst). De vloot van Net Brussel bestaat in totaal uit 750 voertuigen, waarvan 400 vrachtwagens. Mercedes-Benz is na een lange afwezigheid in de vloot nu opnieuw aanwezig met de nieuwe Econic trucks. In totaal werken 2.800 mensen bij Net Brussel, waarvan 2.200 dagelijks op het terrein zelf actief zijn.