01
december
2008
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Global TechMasters Trucks 2008

  • 70 deelnemers uit 14 landen plaatsten zich voor de finaleronde in Stuttgart.

  • Het winnende team van de Mercedes-Benz Global TechMasters Trucks 2008 komt uit Zweden.

  • Belgen Hermes Herman en Bart Devos behalen in goud in respectievelijk de categorie ‘diagnosetechnicus’ en de categorie ‘reparatietechnicus’.

  • Hubertus Troska, Hoofd van Mercedes-Benz Trucks: “De Mercedes-Benz Global TechMasters zijn een incentive voor technici en onderhoudspersoneel wereldwijd om elke dag opnieuw topprestaties af te leveren.”

  • Dr. Frank Reintjes, Hoofd van Global Service and Parts: “Kwalitatief hoogstaande dienstverlening en ondersteuning is de allerhoogste prioriteit bij Mercedes-Benz. Dat is waarom onze werkplaatsprocessen berusten op het principe van klantentevredenheid.”

Brussel– De winnaars van de Mercedes-Benz Global TechMasters Trucks dit jaar werden op 20 november 2008 in de bloemetjes gezet tijdens de officiële prijsuitreiking in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Het beste werkplaatsteam voor bedrijfsvoertuigen komt in 2008 uit Zweden. Voor het eerst won een vrouw, mevrouw Sati Kise uit Turkije, de onderscheiding voor beste service adviseur ter wereld. De Belg Hermes Herman veroverde het individuele goud in de categorie ‘diagnosetechnicus’ daar waar zijn landgenoot Bart Devos de hoofdvogel wegkaapte in de categorie ‘Reparatietechnicus’. In totaal namen 12.000 deelnemers uit 14 verschillende landen deel aan de wedstrijd. 70 van hen verzamelden in Stuttgart voor de finaleronde.

“De Mercedes-Benz Global TechMasters zijn een incentive voor technici en onderhoudspersoneel in onze werkplaatsen wereldwijd om elke dag opnieuw topprestaties af te leveren en zo het succesverhaal van ons merk verder te zetten”, zegt Hubertus Troska, Hoofd van Mercedes-Benz Trucks. “Om een dienstgerichte, kwalitatief hoogstaande service te bieden aan klanten moet je getalenteerd en gemotiveerd personeel in huis hebben. Omdat ons gamma van producten en state-of-the-art technologieën zo uitgebreid is, is het enorm belangrijk dat onze werknemers eersteklas opleidingen krijgen. Enkel door voortdurend bij te leren blijft ons bedrijf competitief,” vulde Troska aan.

“De topprioriteit van Mercedes-Benz is uitstekende dienstverlening en ondersteuning bieden. Dat is waarom onze werkplaatsprocessen berusten op het principe van de allerbeste service en ondersteuning bieden voor een optimale klantentevredenheid,” zei Dr. Frank Reintjes, Hoofd van de dienst-na-verkooporganisatie Global Service and Parts, op de prijsuitreikingsceremonie. “De deelnemers aan de Mercedes-Benz Global TechMasters wedstrijd en al onze andere werknemers uit onze werkplaatsen en dienstverlening hebben hun steentje bijgedragen voor de tevredenheid van onze klanten overal ter wereld,” verklaart Reintjes.

“In de strijd om klanten te winnen en marktaandeel te veroveren, wordt de kwaliteit van de talenten en prestaties van werknemers een steeds belangrijkere factor. Als we op dat vlak sterk staan, geeft dat ons een cruciaal competitief voordeel. Daarom is een kwalitatief hoogstaande dienstverlening van fundamenteel belang om de belofte van ons merk, ‘Trucks you can trust’ waar te maken,” zei Hubertus Troska tijdens de officiële ceremonie. Dit is waar de absolute top uit onze werkplaatsen komt bewijzen dat ze de knowhow, het talent en de motivatie hebben om elke dag opnieuw een beetje beter te worden,” voegde Troska er aan toe.

De editie van dit jaar was de vierde keer dat de groep deze internationale wedstrijd voor technici en onderhoudspersoneel organiseerde. De Global TechMasters wedstrijd helpt Mercedes-Benz bij het aanscherpen van de competenties en motivatie van zijn werknemers van de dienst-na-verkoop. Het onderstreept ook het engagement van het merk voor eersteklas producten en dienstverlening van topkwaliteit, via gegarandeerd uitstekende prestaties in alle Mercedes-Benz werkplaatsen ter wereld. Mercedes-Benz TechMasters versterkt het imago van dealerships en werkplaatsen omdat het aantoont dat de werknemers echt gedreven werken aan topprestaties, en niet zomaar routineus hun taken uitvoeren.

Technici en servicepersoneel uit de 14 deelnemende Mercedes-Benz markten (Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Nederland, Zwitserland, Griekenland, Portugal, Turkije, Denemarken, Zweden, Brazilië en België) streden eerst in nationale competities onderling om de titel van nationaal kampioen, en dat team nam het daarna in de finaleronde in Stuttgart op tegen de winnende teams van de andere landen. België vaardigde met Danny De Marrez (Service Technicus, Vereenooghe Tielt), Frederique Mathus (Reparatietechnicus Truck Center SPL), Bart Devos (Reparatietechnicus Truck Center SPL), Hermes Herman (Diagnose Technicus, Vereenooghe Roeselare) en Davy Ververken (Service Advisor, Vereenooghe Tielt) een vijfkoppig team af dat onder leiding stond van de MB BeLux After Sales Trainers Geert Groeninckx, Johan Devos en Bram Jacobs.

Op 19 november werden de Global TechMasters teams getest op hun theoretische en praktische kennis uit de functies binnen een bedrijf in de dienst-na-verkoopsector. Er werd bij de deelnemers gepolst naar hun kennis van de aftersalesprocessen, maar ook de praktische competenties die hun specifiek jobprofiel vereiste, werden op de proef gesteld. Op basis van de resultaten van deze proeven werd ’s werelds beste nationale team verkozen. Naast de algemene laureaat, werden er ook aparte winnaars verkozen voor ‘beste technici’ en ‘beste service consultant’ in vijf verschillende disciplines.

Er werden punten toegekend voor factoren als samenwerking binnen het team, correcte diagnosevorming en rechtstreekse communicatie met de klanten. Via de proef werd het volledige proces nagebootst en geëvalueerd: de klant brengt zijn voertuig binnen in de werkplaats en communiceert met het personeel, een eerste diagnosevorming, de herstellingen zelf, en het afleveren van het voertuig aan de klant. De proef werd afgesloten met een reeks algemene vragen over gereedschap, producten en processen uit de dienst-na-verkoopbusiness en een bespreking van cultuur- en landspecifiek gedrag van service consultants bij het contact met hun klanten.

De twee Belgische winnaars mogen de titel van regerend wereldkampioen in hun respectievelijke categorie gedurende twee jaar voeren.
"Wij komen met die medaille naar huis, maar onze drie ploegmaats hebben hier minstens evenveel verdienste aan. Zonder hen, stonden we hier niet", klinkt het eensluidend uit hun mond. "Wat wij in die anderhalve dag hebben meegemaakt, is een ervaring voor het leven, die we nooit meer vergeten. Zowel de teamspirit in onze ploeg als de manier waarop bij Mercedes-Benz alles tot in de puntjes en op en top professioneel is geregeld."

De wedstrijd onderstreept het belang van een voortdurend, kwalitatief hoogstaand en duurzaam opleidingsprogramma, en benadrukt de interactie tussen heterogene teams. Als teamleden met verschillende competenties optimaal samenwerken, ontstaat er een actieve cultuur met absolute topprestaties. Alle deelnemers aan de wedstrijd, die in twaalf verschillende talen was opgesteld, hadden ook uitgebreid de tijd om de interculturele diversiteit binnen de groep te leren kennen.