23
september
2020
|
11:48
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz fabriek in Wörth start serieproductie van eActros in 2021

Samenvatting
  • Mercedes-Benz eActros zal worden geproduceerd in Wörth
  • Voertuigen met elektrische aandrijving worden flexibel in bestaande productie opgenomen
  • Er zullen nieuwe taken worden geïntegreerd in het productieproces
  • eActros: lokaal CO2-neutrale zware vrachtwagen voor duurzaam transport
  • CO2-neutraal vanaf 2022: volledige fabriek in Wörth schakelt over op groene productie

Stuttgart/Wörth am Rhein. "Now & Next" is het thema waarrond Mercedes-Benz Trucks in de fabriek in Wörth zijn nieuwe producten presenteert en zijn visie schetst op de toekomst van de duurzame mobiliteit. Een van de tentoongestelde nieuwe producten is een prototype van de batterij-elektrische eActros voor zwaar distributietransport. Hij leunt dicht aan bij het serievoertuig en geeft een tastbare indruk van het toekomstige model. De serieproductie start in 2021 in de fabriek in Wörth - naast de bestaande productie van vrachtwagens met verbrandingsmotor. De eEconic, speciaal ontworpen voor gebruik door gemeentediensten, is gebaseerd op de Mercedes-Benz eActros en zal in 2022 in productie gaan.

Matthias Jurytko, directeur van de Mercedes-Benz fabriek in Wörth, verklaarde: "Ik ben tevreden dat we de eerste generatie van de Mercedes-Benz eActros hier in Wörth zullen bouwen. De productiestart volgend jaar is een belangrijke mijlpaal voor de fabriek en de regio. We zijn het assortiment van de fabriek in Wörth aan het uitbreiden en zetten een nieuwe positieve stap naar CO2-neutraal vervoer." De opmars van de elektromobiliteit biedt ook nieuwe perspectieven voor arbeiders in het productieproces. Ze zal immers gepaard gaan met de introductie van nieuwe taken en functieprofielen. Matthias Jurytko vervolgt: "Op de site zijn de voorbereidingen volop aan de gang om de productie voor te bereiden op de specifieke eisen van elektrische aandrijfsystemen. Zo trainen we momenteel onze toekomstige specialisten in hoogspanningssystemen - een essentieel vakgebied voor de assemblage van autobatterijen en de bouw van elektrische vrachtwagens."

De keuze van de locatie wordt volledig gesteund door de vertegenwoordigers van de ondernemingsraad. Thomas Zwick, voorzitter van de ondernemingsraad in Wörth, merkt op: "Op dit moment is de keuze van Wörth als productielocatie voor de eerste eActros serie een zeer positief en belangrijk signaal. Het is iets waarvoor we hebben gevochten en ik ben er trots op dat de bouw van onze producten voor de toekomst ons werd toevertrouwd. Het betekent dat we hier in de fabriek banen kunnen scheppen en dat we samen met het personeel de weg naar de toekomst kunnen nemen: de omschakeling van een volledige sector naar nieuwe aandrijfsystemen, meer flexibiliteit en connectiviteit.

Flexibele vrachtwagenproductie: elektrische en klassieke modellen zoveel mogelijk op dezelfde lijn

De elektrische vrachtwagenmodellen zullen naast trucks met klassieke aandrijving worden geassembleerd in een flexibel proces. De productie van de diverse voertuigtypes moet in principe zoveel mogelijk worden geïntegreerd. De basisstructuur van de voertuigen wordt op één lijn gebouwd, ongeacht of er een klassieke verbrandingsmotor dan wel een elektrische aandrijflijn op komt. Het productieproces zal op bepaalde punten worden gewijzigd om de verschillende voertuigtypes te kunnen bouwen. Zo komt er een afzonderlijk proces voor de installatie van diverse niet-conventionele aandrijfcomponenten en de assemblage van de elektrische aandrijflijn voor de eActros. De volledige productie van de eActros zal worden ingericht rond gebouw 75 van de fabriek in Wörth. Er is ongeveer een jaar gewerkt om het gebouw om te bouwen en voor te bereiden op de nieuwe productieprocessen. De werkzaamheden omvatten de inrichting en de indienststelling van een nieuwe montagelijn voor de elektrische architectuur van de eActros, met name van de hoogspanningscomponenten. Daarna worden de voertuigen naar het klassieke productieproces teruggeleid voor de afwerking en de eindcontrole.

De eActros in serieproductie: uitstekende prestaties

Op de IAA in 2016 introduceerde Mercedes-Benz Trucks als eerste constructeur ter wereld een zware elektrische vrachtwagen. Begin 2018 vierde de technologieleider de wereldpremière van de eerste volledig herontwikkelde Mercedes-Benz eActros en sinds de herfst van 2018 wordt het model intensief getest door klanten. De voertuigen voor de klantentests werden gezamenlijk gebouwd door de fabrieken in Wörth, Mannheim en Stuttgart.

De bevindingen van de klantentest worden dan rechtstreeks aangewend bij de doorontwikkeling van het prototype om uiteindelijk hun weg te vinden naar het seriemodel. Tot dusver is aangetoond dat de volledige batterij-elektrische eActros het ideale voertuig is voor duurzame zware distributie. Zowel in de stad als op de snelweg of op landelijke wegen hoeft hij helemaal niet onder te doen voor een klassieke dieseltruck wat souplesse en vermogen betreft. Het prototype heeft een rijbereik van ongeveer 200 kilometer, en dat blijkt volkomen realistisch te zijn ongeacht de lading, de route of de topografie. De bestuurders zijn duidelijk tevreden over het royale koppel over het hele toerentalbereik. Zij vermeldden meer bepaald de aangename en soepele rijervaring. Een proactieve bestuurder kan bovendien heel wat elektrische energie recupereren door bijvoorbeeld op de motor te remmen.

Het eActros seriemodel zal veel beter zijn dan het huidige prototype op allerlei punten zoals rijbereik, vermogen en veiligheid. Het eActros seriemodel zal hetzelfde laadvermogen hebben als zijn conventionele tegenhanger. Bij de lancering zal de eActros verkrijgbaar zijn met twee of drie assen. Daimler Trucks zal het voertuig integreren in een volledig ecosysteem dat ook adviesdiensten over elektrische mobiliteit omvat. Voorbeelden hiervan zijn routeanalyse, het zoeken van mogelijke subsidies, ondersteuning met operational fleet integration en het formuleren van geschikte oplossingen voor oplaadinfrastructuur.

Investeren in de toekomst: Ook Econic wordt geëlektrificeerd

Vanaf 2022 zal naast de eActros ook de batterij-elektrische Mercedes-Benz eEconic van de productielijn rollen in Wörth. Hiermee zet Daimler Trucks een nieuwe stap naar de elektrificatie van vrachtauto's. De eActros levert de technische basis voor de eEconic. Beide voertuigen halen ook voordeel uit de wereldwijde platformstrategie van Daimler Trucks & Buses. Op die manier kan de serieproductie van de elektrische modellen probleemloos worden uitgebreid. Met zijn ergonomische kwaliteiten en zijn veiligheidskenmerken is de eEconic ideaal als gemeentelijke vuilnis- of ruimwagen, vooral dan in het stadsverkeer. Batterij-elektrische voertuigen zijn uitermate geschikt voor deze toepassingen wegens de in verhouding korte en strikt geplande trajecten van ongeveer 100 kilometer en het veelvuldige stoppen en starten.

Daimler Trucks spant zich voortdurend in om zijn bedrijfsmodel af te stemmen op een lokaal CO2-neutrale toekomst. Er zijn ook investeringen in het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Trucks gepland. Veel aandacht zal gaan naar infrastructuurverbeteringen en investeringen in speciale machines en technische installaties.

De productie in Wörth zal ook CO2-neutraal zijn

Daimler Trucks & Buses bereidt de weg voor een 'groene' productie in Duitsland en Europa: het is de bedoeling dat alle Duitse en Europese fabrieken met CO₂-neutrale energie werken tegen 2022. Alle andere fabrieken zullen volgen. Concreet betekent dit dat de bestaande truck- en busfabrieken alleen nog energie van hernieuwbare bronnen zullen kopen. De fabriek in Wörth zal geleidelijk op groene productie overschakelen en zo bijdragen aan het koolstofvrij maken van Daimler Trucks.

Over de Mercedes-fabriek in Wörth

De grootste vrachtwagenfabriek van Mercedes-Benz Trucks werd in 1963 opgericht in Wörth am Rhein. Naast de Mercedes-Benz Arocs en Atego produceert deze vestiging al meer dan 20 jaar de Actros, de meest succesvolle zware vrachtwagen ter wereld. De speciale vrachtwagens van Mercedes-Benz – de Econic, de Unimog en de Zetros – lopen hier eveneens van de band. Elke dag verlaten tot 470 gepersonaliseerde vrachtwagens de fabriek in Wörth. Klanten in meer dan 150 landen stellen de made-in-Wörth-kwaliteit op prijs. De fabriek aan de Rijn is het competentiecentrum van het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Trucks. De Mercedes-Benz-fabriek in Wörth heeft ook meer dan 50 jaar ervaring in CKD (Completely Knocked Down) productie, en levert voertuigkits aan talrijke overzeese landen voor lokale eindassemblage. Tot heden werden er zo al meer dan 750.000 kits geleverd. Met ongeveer 10.300 werknemers is de Mercedes-Benz-fabriek van Wörth de op een na grootste werkgever in de deelstaat Rijnland-Palts.