22
februari
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Econic modeljaar 2010 wordt verder geoptimaliseerd

· BlueTec EEV vanaf nu standaard beschikbaar op alle dieselvoertuigen

· Verhoogde geïntegreerde veiligheid en comfort

· Niveauregeling, asbelastingsindicator, ASR, driepuntsveiligheidsgordels allemaal standaard

Modeljaar 2010 van de Mercedes-Benz Econic zet nieuwe maatstaven op het gebied van motorengamma, veiligheid en comfort. Sinds 2002 voldoet de Econic met aardgasaandrijving al aan wat vandaag de strengste EEV-uitlaatgasreglementeringen zijn. Voortaan zijn de dieselmotoren van de Econic standaard uitgerust met BlueTec EEV-technologie. In vergelijking met de Euro 5-norm ligt het EEV-uitstootniveau voor partikels ongeveer 33 procent lager, wat betekent dat de dieselaangedreven Econic eveneens vastberaden lijkt om een milieuvriendelijke kampioen te worden en zal bijdragen tot een zuiverdere, betere luchtkwaliteit.

Omdat ze gehomologeerd werden volgens de tot nog toe strengste EEV (Enhanced Environshy;mentally-friendly Vehicle) EU-uitlaatgasnorm, duiken de dieselmotoren nu al onder de Euro 5-limieten en voldoen ze reeds de aan de Euro 6-norm die pas van kracht zal worden in 2014. Hierdoor wordt de Econic zelfs toegelaten in lage-uitstootzones, bijvoorbeeld als hij gebruikt wordt in het kader van afvalophaling. Indien er sprake is van bijzonder strikte reglementeringen, verdient de uitzonderlijk stille Econic op aardgas aanbeveling.

Er werden ook een reeks verbeteringen doorgevoerd op de aardgastechnologie van de Econic: de aandrijflijn en de verbranding werden aangepast met het oog op enerzijds een hoger vermogen en anderzijds een verlaagde slijtage. Hierdoor konden de onderhouds- en herstellingskosten beduidend verlaagd worden. De variant op aardgas is de meest milieuvriendelijke motor die beschikbaar is in de Econic. Met een motorinhoud van 6,9 liter produceert de M 906 LAG-motor een vermogen van 205 kW (279 pk). De uitstoot van de Econic met aardgasaandrijving bevat geen fijn stof of partikels. Een bijkomend pluspunt is de lage geluidsproductie van de aardgasvariant.


Verhoogde geïntegreerde veiligheid – asbelastingsindicator,
ASR, driepuntsveiligheidsgordels op alle zitplaatsen

Ook de inzittenden werden niet over het hoofd gezien: de Econic is voortaan uitgerust met driepuntsveiligheidsgordels op alle zitplaatsen (tweede helft van 2010). Daarnaast wordt de standaarduitrusting uitgebreid met een asbelastingsindicator en een acceleratieslipregelaar (ASR). Het instrument dat de asbelasting meet, verkleint in belangrijke mate het risico op overbelading, doordat het het bruto voertuiggewicht bepaalt en het weergeeft via het "driver information system". De acceleratieslipregelaar zorgt dan weer voor meer rijstabiliteit. Beide elementen vormen aanzienlijke troeven in de afvalophalingssector, en dan vooral omdat de kans bestaat dat het voertuig ongewild overladen wordt, een situatie die niet alleen het onderstel kan beschadigen maar ook gevolgen kan hebben voor de algemene veiligheid. ASR helpt ook problemen te vermijden in winterse of gladde omstandigheden. De Econic was al standaard uitgerust met een sperdifferentieel op de aandrijfas en een planetaire as – die als eigenschap heeft het koppel op te bouwen aan de wielen. Wanneer ze gecombineerd worden, leveren deze twee ontwerpkenmerken de Econic een uitstekende grip op, iets wat bijzonder op prijs wordt gesteld door klanten die in de winter geconfronteerd worden met bijzonder moeilijke operationele omstandigheden.


Niveauregeling en verhoogd comfort standaard

Met onmiddellijke ingang wordt de Mercedes-Benz Econic ook standaard uitgerust met een niveauregelingsfunctie. Hiermee kan het onderstel 200 mm verhoogd of 60 mm verlaagd worden, een kenmerk dat het bijvoorbeeld mogelijk maakt om een afneembare opbouw te monteren en om te wisselen. Er is ook een vergrendelbare dakkoffer die veilig plaats biedt aan gereedschap en werkkledij. Alle inzittenden kunnen rekenen op een hoogstaand zitcomfort en een optimale veiligheid dankzij drie volwaardige passagiersstoelen. In de fabriek wordt standaard ook een krachtige 28 V/100 A-generator gemonteerd, die borg staat voor de volledige stroomvoorziening van het voertuig, de batterij voedt en stroomreserve voorziet voor bijkomende accessoires.


Specialist voor een waaier aan toepassingen

De Mercedes-Benz Econic is een voertuig dat zich bij uitstek leent tot gemeentelijk gebruik, maar ook bij ophalings- en distributiediensten valt hij erg in de smaak. Hij is dan ook de belichaming van alle kwaliteiten die men verwacht van voertuigen uit verschillende sectoren: of hij nu gebruikt wordt als afvalophalingsvoertuig, voor de brandweer of de luchthavendiensten, als een tankwagen of een verhuiswagen, als melkophalings- of huisbrandoliedistributievoertuig. De Econic is een gespecialiseerd voertuig dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden – hij gaat tegenwoordig zelfs door het leven als trekker-oplegger, die gebruikt wordt door voedselgroothandelaren voor koeltransport.

Met bijna 9.000 verkochte eenheden op elf jaar tijd gaat de Econic prat op een uitstekende marktpositie en wordt hij beschouwd als de benchmark voor voertuigen met een lage bestuurderscabine. Volgens het management van de fabriek van Wörth kiest ongeveer 20 procent van de klanten voor de voordelen van aardgas. Door de toegenomen aantallen en de hogere vraag naar Econic-voertuigen op aardgas werd de productie in 2009 volledig overgeplaatst naar de productiedivisie voor bijzondere voertuigen in Wörth am Rhein. Daarvoor werd het voertuig gebouwd in het Competentiecentrum voor emissievrije mobiliteit (KEM) in Mannheim.

De Econic wordt aangedreven door zescilinder-in-lijn dieselmotor van de 900-reeks of door de aardgaskrachtbron, die beide aan de EEV-normen voldoen. De dieselmotoren zijn uitgerust met de innovatieve BlueTec-dieseltechnologie. Dankzij het gebruik van SCR-technologie en een geoptimaliseerde verbranding konden zowel de uitstoot als het brandstofverbruik verlaagd worden. Naast de OM 906 LA, die beschikbaar is met een vermogen van 175 kW (238 pk) en 210 kW (286 pk), is er ook de OM 926 LA met een vermogen van 240 kW (326 pk). De dieselmotoren van de 900-reeks kunnen ook rijden op biodiesel, zonder dat er wijzigingen noodzakelijk zijn. Alle Econics met dieselmotor zijn uitgerust met een aluminium brandstoftank van 200 liter en een bijkomende tank van 25 liter voor het AdBlue.