12
maart
2018
|
15:37
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz breidt Uptime uit naar trailerspecificaties

Samenvatting
  • Uitbreiding van Mercedes-Benz Uptime voor de trailer wordt beschikbaar in 17 markten

  • De integrale oplossing detecteert nu ook vitale herstellingen en onderhoudsinterventies voor aangesloten trailers en draagt zo bij tot een nog hogere voertuigbeschikbaarheid

  • De uitbreiding vergt geen bijkomende hardware en wordt automatisch en gratis geactiveerd voor alle klanten

Vanaf maart 2018, precies een jaar nadat Mercedes-Benz Uptime werd gelanceerd, wordt de service uitgebreid met een detectie van noodzakelijke interventies aan trailers. “Zo houden we onze belofte om het systeem stap voor stap verder uit te breiden en klanten een optimale totaaloplossing aan te bieden om de beschikbaarheid van de hele voertuigcombinatie (vrachtwagen + trailer) te verhogen,” verklaarde Stefan Buchner, Hoofd van Mercedes-Benz Trucks. “Daarom hebben we actief besloten de eerste uitbreiding van Mercedes-Benz Uptime rechtstreeks op de markt te brengen.”

Mercedes-Benz Uptime heeft als doel de beschikbaarheid van de combinatie vrachtwagen/oplegger op lange termijn gevoelig te verhogen door de voertuiggegevens door te sturen. Met Uptime kunnen de gegevens van het voertuig voortdurend worden geanalyseerd zodat onderhoudswerk beter kan worden ingepland.

De integrale oplossing detecteert nu ook vitale herstellingen en onderhoudsinterventies voor aangesloten trailers en draagt zo bij tot een nog hogere beschikbaarheid van de hele voertuigcombinatie.

Voor het eerst zullen problemen met het remsysteem van de trailer worden weergegeven om klanten hiervoor te waarschuwen via het klantenportaal. In de eerste fase worden de volgende drie hoofdsystemen gecontroleerd: de luchtdruk naar de rem en luchtvering, de rembediening en de elektriciteitsaansluiting van de trailer. Zo detecteert en rapporteert het systeem bijvoorbeeld lekken in het pneumatische remsysteem van de trailer/oplegger.

Mercedes-Benz Uptime ontvangt ook met onmiddellijke ingang trailerinformatie van de trekker via de conventionele elektriciteitsaansluiting van de trailer, de pneumatische interfaces en de communicatie-interface (CANbus). Die informatie wordt vervolgens naar het klantenportaal verzonden via het Truck Data Centre en de server van Mercedes-Benz Service. De basisfunctionaliteit kan worden weergegeven voor een erg hoog aantal trailerversies. Op basis van de gegevens die in het klantenportaal worden weergegeven, kan de fleetmanager de nodige herstellingen plannen. Om deze uitgebreide functie te gebruiken, hoeven klanten niet te investeren in nieuwe hardware: de nieuwe services worden automatisch en gratis geactiveerd voor klanten van Mercedes-Benz Uptime.

Mercedes-Benz Uptime voorkomt slapende voertuigen

De digitale service Mercedes-Benz Uptime is gebaseerd op het Truck Data Centre. Die netwerkmodule verzendt de gegevens van de hele combinatie via de vrachtwagen naar de server van Mercedes-Benz Service. Daarbij worden de gegevens continu opgevolgd, worden ze in luttele seconden geïnterpreteerd en worden er indien nodig specifieke acties aanbevolen. Dat betekent dat de vrachtwagen voortdurend in contact staat met de fleetmanager van de transporteur, het Mercedes-Benz Customer Assistance Centre in Maastricht en de Mercedes-werkplaats die verantwoordelijk is voor de klant. Zo kunnen kritieke problemen bij de vrachtwagen en de trailer in een erg vroeg stadium worden gedetecteerd en kan men preventief onderhoud en herstellingen uitvoeren, waardoor het risico op pannes en slapende voertuigen afneemt.