10
oktober
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz BlueTec EEV-trucks

· Actros EEV vanaf de herfst 2009 beschikbaar

· Voor de Actros BlueTec 5 trucks die vanaf 2005 geleverd werden, is een inbouwoplossing beschikbaar

· Een derde minder deeltjesuitstoot in vergelijking met Euro 5

Naast de verplichte emissienorm Euro 5 bestaat er ook de vrijwillige EEV-emissienorm (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle). De limieten voor de deeltjesuitstoot in de EEV-norm liggen ongeveer een derde onder die van de al strenge norm Euro 5. In Duitsland wordt er op het ogenblik druk van gedachten gewisseld over de eventuele promotie van bedrijfsvoertuigen die aan de EEV-emissienorm voldoen. Nederland van zijn kant heeft al beslist om voor zulke voertuigen subsidies beschikbaar te stellen. Vanaf oktober 2009 zal Mercedes-Benz EEV-trucks aanbieden.

Het aanbod BlueTec EEV-voertuigen die af fabriek beschikbaar zullen zijn, omvat de Mercedes-Benz Actros in de vermogenscategorieën van 300 kW (408 pk), 320 kW (435 pk) en 335 kW (456 pk) en de Mercedes-Benz Axor in de vermogenscategorieën van 210 kW (286 pk) en 240 kW (326 pk). De technologie die nodig is om aan de vrijwillige EEV-emissienorm te voldoen, is gebaseerd op de nieuwe BlueTec 5 dieseltechnologie van Mercedes-Benz. Een bijkomende zuivering van de uitlaatgassen is niet vereist. De Mercedes-Benz Actros BlueTec 5 trucks die sinds 2005 geleverd werden, zijn al voorbereid op EEV en kunnen vanaf oktober 2009 in de garages van Mercedes-Benz het systeem ingebouwd krijgen, waarna ze een EEV-certificaat krijgen. De inbouwoplossing is gebaseerd op de BlueTec 5 technologie en vergt slechts kleine wijzigingen aan de hardware en de software.

Mercedes-Benz overweegt ook om EEV-oplossingen op basis van BlueTec 5 in te voeren voor de Atego trucks met motoren van de 900-reeks en een gewicht van 12 ton.

Op het vlak van onderhoud, levensduur, brandstofverbruik, gewicht en montageruimte verschilt de EEV-oplossing voor de trucks van Mercedes-Benz in niets van de vertrouwde BlueTec 5 technologie. EEV-oplossingen met een bijkomende behandeling van de uitlaatgassen zijn wellicht niet aantrekkelijk voor de meeste vloten omdat de kosten, het gewicht, de montageruimte, het onderhoud en het eventuele meerverbruik allemaal een negatieve invloed hebben op het totale rendement.

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u op het internet onder: www.media.mercedes-benz.be