22
maart
2002
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Atego 2002

- Vrachtwagens en trekkers van 6,5 tot 26 ton

-
Motorvermogens van 90 tot 205 kW

-
Versnellingsbak: mechanisch, half- of volautomatisch

-
Assen: elke overbrenging voor alle omstandigheden

-
Remmen: Telligent ook voor de kleinere modellen

Met de Mercedes-Benz Atego biedt DaimlerChrysler een reeks vrachtwagens aan voor de meest uiteenlopende toepassingen, van licht en zwaar distributieverkeer en licht langeafstandsverkeer tot licht werftransport en gemeentediensten. De serie Atego, die sinds 1998 wordt gebouwd, omvat inmiddels 42 basistypes. De solovrachtwagens zijn vertegenwoordigd in alle marktsegmenten met een toegelaten maximumgewicht van 6,5 ton tot 26 ton. Bij de trekkers behoren 32, 36 en zelfs 40 ton maximumlast tot de mogelijkheden. De beschikbare aandrijvingsformules zijn 4x2, 4x4, 6x2, 6x2/4 en 6x4 met een wielbasis tussen 3020 en 6960 mm. Het assortiment omvat vrachtwagens met stalen- en luchtvering, trekkers met luchtvering en kipauto's met stalen vering, alsook betonmixers en overige speciale chassis.

Voor de Mercedes-Benz Atego heeft men de keuze uit vier verschillende cabines. De standaardcabine (S), de S-cabine met een 180 mm verlengde achterwand, de lange cabine (L) en de L-cabine met verhoogd dak. Deze laatste heeft een interieurhoogte van maar liefst 1920 mm. Alle cabines hebben dezelfde breedte, 2490 mm, gemeten boven de spatborden. Een belangrijk aspect bij vrachtwagens voor het distributieverkeer is de ergonomie van de dagelijkse handelingen. Een makkelijke in- en uitstap is een must, omdat de chauffeurs van deze voertuigen niet zelden tot 30 maal per dag in- en uitstappen. Daarom werd voor de lichte Atego-modellen een speciaal frameconcept met verlaagd voorstuk ontwikkeld, waardoor de cabinevloer, afhankelijk van het concrete model, maar 818 mm boven de rijweg ligt en bereikbaar is met maar één verlichte trede.

Op het combi-instrument verschijnen alle aanwijzingen voor de chauffeur in duidelijke tekst. In plaats van de vroeger gebruikte foutcodes worden storingen nu aangeduid in volle tekst - naar keuze in elf verschillende talen, waarvan twee simultaan. De zijdelings geplaatste bedieningstoetsen en verbeterde analoge indicatoren voor snelheid, toerental, huidige en voorgeselecteerde versnelling, koelmiddeltemperatuur, tankinhoud en reservoirdruk in de beide remcircuits plus de uitvoering in heldere tinten zorgen voor een overzichtelijk geheel. Voor een optimaal verbruik zorgen het afficheren van het meest economische toerentalbereik (in het groen) en de brandstofverbruiksindicator. Deze indicatoren helpen de geschoolde chauffeur om economisch te rijden, waardoor hij zich beter kan concentreren op de route en het verkeer.

Onder de cabine van deze 'International Truck of the Year' van 1999 zitten twee motoren met vier of zes cilinders. Het vermogensspectrum van de viercilindermotoren (typebenaming OM 904 LA) gaat van 90 kW (122 pk) over 110 kW (150 pk) tot 130 kW (177 pk). De zescilindermotoren OM 906 LA hebben een vermogen van 170 kW (230 pk) tot 205 kW (279 pk). Het hoogste koppel van alle motor- en vermogensvarianten is reeds beschikbaar vanaf 1200 tpm. In het dagelijkse gebruik staat dit garant voor weinig schakelen en een goed vertrek- en acceleratievermogen.

Afhankelijk van het motorvermogen kan de vrachtwagen worden uitgerust met een mechanische vijf- of negenversnellingsbak van ZF of een Mercedes-Benz-versnellingsbak met zes, twaalf of 16 versnellingen. De versnellingsbakken van Mercedes-Benz zijn goed gespreid en daardoor uitstekend geschikt voor de behoeften van het distributieverkeer. Als optie kan de Atego bovendien worden uitgerust met de Telligent-schakeling, die tot de standaarduitrusting van de Actros behoort. Deze optie verlicht het werk, spaart het voertuig en bevordert de veiligheid. Ze is verkrijgbaar in combinatie met de 16-versnellingsbak G 211. Dankzij de grote spreiding van de overbrenging (17 tot 1) kan deze versnellingsbak zowel de laagste rangeersnelheden als een stevig tempo op de snelweg aan en blijft het toerental altijd binnen een economisch bereik. Dit ruime aanbod van transmissies zorgt in combinatie met de performante en robuuste achterassen (verhoudingen van 1 : 3,43 tot 1 : 6,82) voor een optimale aandrijftrein. Voor speciale toepassingen wordt er bovendien een elektronisch geregelde automatische Allison-versnellingsbak met vijf versnellingen, hydrodynamische koppelomvormer en overbruggingskoppeling aangeboden.
Een optimale actieve en passieve veiligheid behoorden tot de belangrijkste doelstellingen bij de ontwikkeling van de distibutievrachtwagen Atego. Door zijn typische toepassingen in het stads-, buurt- en licht langeafstandsverkeer is een voortreffelijke reminstallatie dan ook een absolute noodzaak. Daarom werd de Atego uitgerust met schijfremmen op alle wielen, die via een 2-krings-persluchtinstallatie worden voorzien van een constante remdruk van 10 bar. Dit garandeert een korte remweg en een uitstekend fadinggedrag, waarmee de Atego een nieuwe standaard vestigt in deze vrachtwagencategorie. Alleen de kipwagens met een maximaal totaalgewicht van 12 ton en de vrachtwagens met aandrijving op alle wielen krijgen trommelremmen aan de achteras resp. op alle wielen, vanwege het gevaar voor vervuiling.

Met de Telligent-reminstallatie - afhankelijk van het type standaard of als optie verkrijgbaar - biedt de Atego de grootste remveiligheid uit het vrachtwagensegment. Daardoor hebben de distributievrachtwagens, die vaak in de bebouwde kom rijden, een uitzonderlijk korte remweg. Bovendien beveiligt de geïntegreerde rolblokkering de vrachtwagens tegen ongewild achteruit- of vooruitrollen, bijvoorbeeld op een helling. Het aanspreekgedrag en bedieningscomfort van de reminstallatie is vergelijkbaar met dat van een personenwagen. Dankzij de integratie van de duurrem en een gelijkmatige slijtage van de remvoeringen van de standaard-schijfremmen, is dit systeem bovendien erg economisch.

Met het Telligent-remsysteem wordt de Atego nog voordeliger omdat de bedrijfskosten aanzienlijk afnemen. Door de integratie van de duurrem gaan de remvoeringen veel langer mee. De remslijtage verloopt gelijkmatiger en wordt continu gecontroleerd. Omdat er minder mechanische componenten zijn, vraagt dit systeem ook veel minder onderhoud.

Een nieuwigheid bij de Atego tot 15 ton met Telligent-remsysteem is de geïntegreerde rolblokkering, een unicum in deze voertuigcategorie. Nadat het rempedaal werd ingedrukt, blijft de remdruk van de stilstaande vrachtwagen behouden wanneer het rempedaal wordt losgelaten, zolang één van de drie pedalen koppeling, rem of gas licht wordt ingedrukt. Dit verhindert dat de vrachtwagen bijvoorbeeld aan een verkeerslicht of op een helling ongewild vooruit- of achteruitrolt. Zo kan men zonder de parkeerrem te gebruiken - en dankzij de Telligent-motorregeling ook met of zonder ingedrukt gaspedaal - makkelijk vertrekken op een helling. Voorts krijgt de chauffeur het heel wat makkelijker in moeilijke rangeersituaties. De functie 'rolblokkering' kan met een schakelaar worden geactiveerd. Een controlelampje op het instrumentenbord geeft aan of het systeem actief is.

Sinds de introductie in 1998 zijn er al een hele reeks innovaties in het Atego-gamma geïntegreerd. Daartoe behoort ook de eerder genoemde beschikbaarheid van de Telligent-reminstallatie voor alle modellen, alsook de nieuwe gecombineerde Tempomat. Die combineert de voordien afzonderlijk inschakelbare functies van de aandrijvings-Tempomat, die de snelheid onder belasting constant houdt, en de rem-Tempomat, die de snelheid van het voertuig tijdens het bergaf rijden constant houdt met behulp van de slijtagevrije remmen, zoals de Konstantdrossel-motorrem en de retarder. Als de vrachtwagen op een helling de gewenste snelheid met 4 km/u overschrijdt, activeert de rem-Tempomat automatisch de duurremmen van het voertuig. De gewenste snelheid wordt alfanumeriek op het combi-instrument aangeduid.
Voor een aangepaste voertuigdemping in elke situatie zorgt het Telligent-antirolsysteem voor Atego-vrachtwagens met laadbak, laadruim of afneembare container, dat als optie verkrijgbaar is voor de versies met volledige luchtvering. Dit systeem past de hardheid van de demping automatisch variabel aan de actuele rijsituatie en de toestand van het wegdek aan. Sensoren detecteren de verticale bewegingen aan de voor- en achteras, de remdruk, de beladingstoestand, de bewegingen van het gaspedaal en de snelheid. Deze parameters worden door de cantrale regeleenheid geregistreerd en geëvalueerd, waarna er een stuursignaal vertrekt naar de met een elektrisch regelbaar ventiel uitgeruste schokdempers. Binnen enkele milliseconden verandert de dempingskarakteristiek. Dit zorgt voor een grotere veiligheid, meer rijcomfort en een betere bescherming van de lading. Bovendien nemen de bandenslijtage, de belasting van het wegdek en de slijtage aan andere voertuigcomponenten af.

Na de eerste standaardtoepassingen in de Sprinter en de Vito, wordt nu ook de Atego standaard uitgerust met een navigatiesysteem. Het APS-systeem (Auto-Pilot-System), dat in samenwerking met Bosch-Blaupunkt werd ontwikkeld, wijst de weg naar een vooraf ingegeven bestemming aan de hand van gedigitaliseerde landkaarten en GPS, het wereldwijde satelliet-navigatienetwerk. Op meervaksbanen wordt de chauffeur tijdig geïnformeerd dat hij weldra moet afslaan. Deze informatie wordt net voor het afslaan nog eens herhaald. Omdat de chauffeur alle instructies kan horen, blijven zijn ogen altijd daar waar ze horen te zijn: op de weg. Dat bevordert de veiligheid, spaart de zenuwen en betekent uiteindelijk tijdwinst.

De moderne voertuigtechniek van de Atego-serie vormt de basis voor lange onderhoudsintervallen: 100.000 km voor het langeafstandstransport, 60.000 km voor het buurtverkeer en 30.000 km bij erg belastend gebruik. Samen met het grote aantal onderhoudsvrije en onderhoudsarme onderdelen en bijgevolg weinig werkuren, konden de servicekosten in vergelijking met de vorige serie met ongeveer 30 procent worden gereduceerd en de reparatiekosten met 15 procent. De routinecontroles die de chauffeur dient uit te voeren, kunnen grotendeels van achter het stuur gebeuren. De nieuwe functiecheck toont het motoroliepeil en de motoroliedruk plus de hoeveelheid die moet worden bijgevuld, het niveau van het koelmiddel en de ruitenwisservloeistof, de remvoeringslijtage - aangevuld met een gloeilamp-uitvalcontrole - enz. De weinige controle- en onderhoudspunten die nog overblijven, bevinden zich voornamelijk vooraan en aan de zijkant van het voertuig.

Door de optionele uitrusting van de Atego met de Mercedes-Benz Fleetmanagement-service 'FleetBoard' krijgt deze middelzware vrachtwagen toegang tot een zeer toekomstgerichte dimensie van het vrachtwagengebruik in het goederentransport - van 'stand-alone-vrachtwagen' naar een geïntegreerd transportmiddel in een gesloten logistieke keten.