11
februari
2020
|
14:59
Europe/Amsterdam

Meermaals bekroond en succesvol in het gebruik – De nieuwe Actros is de truck voor de jaren 2020

Samenvatting

·De nieuwe Actros is de ‘International Truck of the Year 2020’

·De innovaties van Mercedes-Benz Trucks worden met talrijke andere prijzen bekroond

·Meer veiligheid, efficiëntie en connectiviteit in het transport: sinds de zomer 2019 bewijst de nieuwe Actros bij almaar meer klanten in Europa zijn waarde

·Tot nu toe uniek op de markt: de Active Drive Assist maakt een deels geautomatiseerd rijden mogelijk; de MirrorCam vervangt de gebruikelijke buitenspiegels

·De noodstopassistent van de nieuwste generatie met voetgangersdetectie verhoogt de verkeersveiligheid

·Tot vijf procent brandstofbesparing dankzij de verbeterde aerodynamische eigenschappen en de nog beter werkende Predictive Powertrain Control

·Multimediacockpit, Mercedes Truck App Portal en meer: ettelijke innovaties staan borg voor een hoog niveau van connectiviteit

Stuttgart – De nieuwe Actros overtuigt, enerzijds doordat almaar meer transportbedrijven hem in het dagelijkse gebruik inzetten, anderzijds doordat hij in heel Europa met talrijke prijzen bekroond wordt. Die bekroningen onderstrepen dat het vlaggenschip van Mercedes-Benz Trucks op het vlak van veiligheid, efficiëntie en connectiviteit nieuwe maatstaven stelt. De nieuwe Actros is de truck voor de jaren 2020.

De belangrijkste bekroning op Europees vlak is de titel ‘International Truck of the Year 2020’. Gianenrico Griffini, de voorzitter van de jury, rechtvaardigde de bekroning als volgt: “Met de nieuwe Actros heeft Mercedes-Benz een bijzonder moderne truck op de markt gebracht die het pad naar het geautomatiseerd rijden effent”. De jury waarvan vakjournalisten uit 24 landen deel uitmaken, haalde naast de Active Drive Assist nog andere innovaties aan die ze als doorslaggevend voor de stemuitslag beschouwde. Daaronder de Predictive Powertrain Control (de cruisecontrol en versnellingsbaksturing met verruimde functies), de volledig digitale ‘human machine interface’ in de vorm van de nieuwe multimediacockpit en de moderne veiligheidssystemen, zoals de verbeterde noodstopassistent Active Brake Assist 5. In de geschiedenis van de ‘Truck of the Year’ – de belangrijkste Europese bekroning in de sector – is Mercedes-Benz niet alleen het vaakst bekroonde merk, maar boekte de constructeur ook met alle voorgangers van de Actros succes.

De ‘Ferdinand Porsche Preis’ van de Technische Universiteit van Wenen, een bekroning met een grote uitstraling die aan vooraanstaande voertuigontwikkelaars gegeven wordt, huldigde op zijn beurt in 2019 de innovatiekracht van de nieuwe Actros: Prof. Dr. Uwe Baake, directeur ontwikkeling bij Mercedes-Benz Trucks, en Dr. Werner Lang, bedrijfsleider van MEKRA Lang GmbH & Co. KG, ontvingen samen deze prijs voor de ontwikkeling van de MirrorCam in de nieuwe Actros, het camerasysteem dat voor het eerst in een standaardtruck ingebouwd wordt.

In tegenstelling tot de ‘Truck of the Year’ en de ‘Ferdinand Porsche Preis’ waar journalisten en ingenieurs de toon aangeven, krijgen bij de ‘Truck of the Year Austria – Driver’s Choice’ van het online magazine ‘1Truck.tv’ de bestuurders het laatste woord. Daar kreeg de nieuwe Actros ongeveer 6000 stemmen waarmee hij heel duidelijk afstand nam van zijn achtervolgers. En dat is lang nog niet alles: de truck werd ook nog in andere landen herhaaldelijk bekroond. Meer dan 100 Spaanse ondernemers en truckexperts kozen de Actros tot ‘Camión de Año en España 2019’. De Catalaanse sectorvereniging Transcalit verleende hem de prijs ‘Innovation en el Transporte 2019’. Het Ierse vaktijdschrift ‘Fleet Transport’ onderscheidde op zijn beurt de nieuwe Actros met de ‘Truck Innovation Award 2020’. En het Italiaanse trucktijdschrift ‘Vado e Torno’ riep de nieuwe Actros uit tot de ‘Sustainable Truck of the Year 2020’. Volgens de Milanese redactie vormt het voertuig een “belangrijk keerpunt dat het beeld van de trucks en de aard en wijze waarop transporten in de toekomst uitgevoerd zullen worden, duurzaam zal veranderen”.

Voor het eerst deels geautomatiseerd rijden in alle snelheidsgebieden – dankzij de Active Drive Assist

De prijzenjury’s en vele klanten zijn het eens: een van de bijzondere kenmerken van de nieuwe Actros is de Active Drive Assist. Dat systeem maakt voor het eerst een deels geautomatiseerd rijden in een serietruck mogelijk – en dat in alle snelheidsgebieden. Doordat het systeem geautomatiseerd kan remmen, versnellen en sturen, draagt het in significante mate bij tot een hogere verkeersveiligheid. Om dat mogelijk te maken, brengt het systeem de kenmerken van afzonderlijke systemen op een unieke manier samen: als uitbreiding van de afstandsassistent met stop-and-go-functie kan de Active Drive Assist de afstand tot de voorligger volgens de instelling van de bestuurder in stand houden. Daarnaast kan de Active Drive Assist de truck ook, binnen de systeemgrenzen, met een corrigerende stuuringreep weer naar zijn rijstrook leiden. “Ik zou dat systeem niet meer willen missen, want het biedt een uitstekende ondersteuning,” zegt Elias Salonen. Als bestuurder bij Vähälä Logistics in Finland heeft hij de Active Drive Assist als een van de eersten in een praktijktest uitgeprobeerd. “Ik leg vaak lange ritten af waarop er niet veel gebeurt. De Active Drive Assist is in dat geval een opmerkzame begeleider die af en toe kleine zinvolle correcties uitvoert. Is er daarentegen veel verkeer, dan helpt de Active Drive Assist me om de juiste afstand tot de voorligger in stand te houden.”

Kleine camera’s in plaats van grote buitenspiegels: een onbelemmerd zicht dankzij de MirrorCam

Een andere uitrusting die tot nog toe in geen andere truck ingebouwd is, is de MirrorCam die op zijn beurt de veiligheid verhoogt. Het grootste voordeel van het systeem: de bestuurder heeft een aanzienlijk beter direct zicht doorheen de zijruiten. De klassieke buitenspiegels die de bestuurder in veel situaties het zicht belemmeren, zijn bij de MirrorCam vervangen door kleine camera die links en rechts op het dakframe gemonteerd zijn. Dat verhoogt de veiligheid, meer bepaald bij het naderen van kruispunten, bij dwarsverkeer, bij het manoeuvreren en in scherpe bochten. De camerabeelden verschijnen op twee rechtopstaande monitors die op de A-stijlen in de cabine bevestigd zijn. Zoals bij een klassiek spiegelsysteem is het beeld op de monitor in een hoofdbeeld en een breedhoekbeeld onderverdeeld. De MirrorCam kan de bestuurder in tal van situaties actief ondersteunen: de afstandslijnen op het display van de MirrorCam zijn bijvoorbeeld een zinvolle hulp voor de bestuurder om de afstand tot objecten achter de eigen truck beter in te schatten.

Andere belangrijke voordelen van de MirrorCam: dankzij de eliminatie van de klassieke spiegelbehuizingen en de gestroomlijnde vormgeving van de camera’s biedt de cabine minder aangrijppunten voor de rijwind. Die betere aerodynamische eigenschappen, waar ook de nieuwe zijspoilers achter de cabine aan bijdragen, dringt het verbruik van de al zuinige Actros nog verder terug – zoals transportondernemer Dominik Böpple uit Esslingen kon vaststellen: “Op snel- en expreswegen verbruikt de nieuwe Actros tot drie procent minder dan zijn voorganger, op regionale wegen zelfs tot vijf procent.”

De Predictive Powertrain Control werkt beter dan ooit – vandaag zelfs op regionale trajecten

De Predictive Powertrain Control, de verbeterde cruise control en versnellingsbaksturing die nu ook op regionale trajecten bruikbaar is, draagt op zijn beurt tot een verlaging van het verbruik bij. De nieuwe generatie maakt behalve van een systeem voor plaatsbepaling op basis van satellietgegevens ook gebruik van nauwkeurige digitale wegenkaarten. Die bevatten informatie over de topografie, het verloop van bochten, de geometrische indeling van kruispunten en rotondes, en de aanwezigheid van verkeersborden. Het systeem optimaliseert daardoor de rijstijl, niet alleen bij beklimmingen of afdalingen op snelwegen, maar ook op regionale trajecten waar een cruise control voordien niet optimaal ingezet kon worden. Franz Birgmann, die bij Lagermax in Salzburg verantwoordelijk is voor een vloot van 530 autotransporters, weet die eigenschap naar waarde te schatten. “Elk jaar leggen al onze voertuigen meer dan 100.000 km af en in die situatie is elk procentpunt dat we kunnen besparen, belangrijk voor onze bedrijfsresultaten.”

De standaard ingebouwde Active Brake Assist 5 en afslagassistent verhogen de veiligheid nog meer

Een andere belangrijke vernieuwing zorgt ervoor dat de nieuwe Actros op het vlak van de veiligheid nog een stap vooruit zet: de Active Brake Assist 5, die sinds begin 2020 bij de Actros en Arocs in de Europese landen waar een noodstopsysteem verplicht is, deel uitmaakt van de standaarduitrusting. De nieuwe versie van het vertrouwde noodstopsysteem werkt nu met een combinatie van het radar- en camerasysteem. Daardoor kan onder andere bij snelheden onder 50 km/u beter op bewegende voetgangers gereageerd worden.

Ook met de afslagassistent zet de nieuwe Actros een nieuwe maatstaf: in 2016 was de Actros de eerste truck met een volledig in de voertuigarchitectuur geïntegreerde afslagassistent. Het waarschuwingssysteem beperkt, bij het rechtsaf slaan, het risico van een gevaarlijk ongeval langs de begeleiderskant tot een minimum. Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe Actros werd de afslagassistent met het spiegel-/camerasysteem gelinkt. Daardoor werkt het systeem nu hand in hand met de MirrorCam: als de afslagassistent ingebouwd is, dan geeft het display van de MirrorCam in kritieke rijsituaties de waarschuwingen van dat systeem weer. Alle voor de bestuurder belangrijke aanwijzingen zijn zo op één plek gebundeld – dat vermijdt dat de bestuurder met informatie overstelpt wordt. De Active Brake Assist 5 en de afslagassistent kleuren alvast het eindoordeel van transportondernemer Klaus Wagenstetter: “Mercedes-Benz Trucks biedt een harmonieus werkend totaalpakket assistentiesystemen aan dat de veiligheid en het rendement van ons bedrijf duurzaam verbetert.”

De nieuwe Actros wordt een deel van het ‘Internet of Things’ – om nog meer rendement en comfort te bieden

Van meet af aan hebben de ontwikkelaars van de nieuwe Actros consequent de connectiviteit voor ogen gehouden. De truck is permanent met de cloud verbonden en wordt daardoor deel van het ‘Internet of Things’. Basis voor alle connectiviteitsoplossingen is het Truck Data Center. Die module ontvangt gegevens van de sensoren, camera’s enz. in de truck en beoordeelt die met het oog op de verschillende toepassingen. Zo kunnen ondernemer en voertuigbeheerder de trucks in real time via Fleetboard en Mercedes-Benz Uptime opvolgen – dat stelt hen in staat om opdrachten, werkplaatsbezoeken en stilstandtijden beter te plannen zodat de beschikbaarheid van de voertuigen sterk toeneemt.

Ook de bestuurders doen via de nieuwe multimediacockpit hun voordeel met de connectiviteitsoplossingen van de nieuwe Actros. De eerste volledig gedigitaliseerde cockpit in een serietruck biedt hun tot nu toe ongekende bedieningsmogelijkheden en een hoger comfortniveau. Bijvoorbeeld door de integratie van Apple CarPlay en Android Auto. Twee grote displays maken deel uit van de multimediacockpit. Het primaire display vervangt het gebruikelijke combi-instrument. Daarop worden bijvoorbeeld alle assistentiesystemen en de nieuwe verkeersbordenherkenning weergegeven. Het tweede scherm in het dashboard, een aanraakscherm, maakt het mogelijk om uitgekozen apps van het Mercedes-Benz Truck App Portal en virtuele schakelaars te bedienen, en toont daarnaast ook de informatie van het nieuwe navigatiesysteem. “We willen bestuurders het beste gereedschap in handen geven om hun stresserende job uit te voeren,” vertelt Jerry Bodry, managing partner van GTS Logistik uit Traben-Trarbach. “Ze moeten in de truck het hoogst mogelijke comfortniveau hebben. En daartoe draagt de vernieuwde bestuurderswerkplaats met de multimediacockpit in grote mate bij.”

Besluit: zowel voor vertegenwoordigers van media, universiteiten en transportbedrijven als voor truckbestuurders is de nieuwe Actros een mijlpaal in de vrachtwagenbouw. De ‘Truck of the Year 2020’ is met talrijke moderne vernieuwingen uitgerust en effent met zijn innovaties de weg naar de toekomst voor het goederenvervoer.