04
september
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Matexpo - Nieuwe Mercedes-Benz Actros Bouw steelt de show

Mercedes-Benz ontbreekt niet op Matexpo, de internationale vakbeurs voor machines, technieken en materieel voor de bouwnijverheid, de wegenbouw, de industrie, recyclage en openebare werken, die van 2 tot 6 september loopt in Kortrijk Expo.

In Hall 4 presenteert Mercedes-Benz de nieuwe Actros Bouw, die robuuste elegantie combineert met geavanceerde technologie en de Mercedes-Benz Sprinter met Euro 5 motoren.


Speciale acties tijdens Matexpo

Mercedes-Benz pakt naar aanleiding van Matexpo uit met diverse speciale acties.

Zo wordt in de maand september de nieuwe en speciaal voor de bouwsector ontwikkelde automatische versnellingsbak – Mercedes-Benz Powershift offroad – gratis aangeboden op de Actros bouwvoertuigen. Goed voor een waarde van 1546 euro.

Eveneens naar aanleiding van Matexpo introduceert Mercedes-Benz een driezijdige kipperopbouw van het merk Meilling. Deze is voortaan af fabriek leverbaar op het gamma van de Mercedes-Benz Bouwvoertuigen.

Wat het segment van de bestelwagens betreft, wordt het Eco Start Stop systeem op de Mercedes-Benz Sprinter gratis aangeboden in de maanden september en oktober. Dankzij deze technologie wordt de motor stilgelegd wanneer het voertuig langer dan drie seconden stationair draait. Door het loslaten van het rempedaal en het beroeren van het gaspedaal springt de motor nagenoeg geruisloos terug aan en kan de rit worden verder gezet. Dit milieuvriendelijke systeem kan het verbruik tot 8% terugdringen en derhalve ook de CO2-uitstoot verminderen.De nieuwe Actros voor bouwtransport

De nieuwe Mercedes-Benz Actros voor bouwtransport behoort tot de familie ‘Vrachtwagens van het Jaar 2009” en werd in de lente van dit jaar gelanceerd. Op Matexpo wordt hij voor het eerst aan het Belgische publiek getoond.

Net zoals de derde generatie van de Mercedes-Benz Actros tot Europa’s beste vrachtwagens voor internationaal wegtransport behoort, is de nieuwe Actros Bouw een van de toppers voor de bouwsector. Hoewel de vorige versie van dit model al bekend stond als een robuust werkpaard, onderging de Actros voor bouwtransport nog tientallen wijzigingen en verbeteringen die hem meer dan ooit afstemmen op bouwtransport.

De nieuwe kiepwagens, AWD-kiepwagens, betonmixers, trekkers voor aanhangwagens en chassis voor speciale toepassingen zijn naar keuze leverbaar met twee, drie of vier assen en negen vermogensversies, van 235 kW (320 pk) tot 440 kW (598 pk). Enkele mogelijke configuraties zijn de tweeasser (4x2) met achterwielaandrijving en de vierasser (8X8/4) met integrale aandrijving en twee sturende voorassen.


Nieuw: geautomatiseerde transmissie Mercedes PowerShift Offroad

De nieuwe geautomatiseerde PowerShift-transmissie is voortaan in een speciaal aangepaste off-roadversie verkrijgbaar op de nieuwe Actros Bouw. Een transmissie met snelle en nauwkeurige schakelovergangen is uitermate belangrijk voor off-roadtoepassingen. Dankzij de ultrakorte schakeltijden en de daaruit volgende minimale onderbrekingen van de aandrijving wordt voorkomen dat de vrachtwagen vast komt te zitten op moeilijk terrein of onnodig snelheid verliest op steile hellingen.

Enkele voorzieningen die vooral tot hun recht komen in de moeilijke omstandigheden van de bouwsector zijn de op maat gemaakte PowerShift-functies zoals de schommel-module en de vier achteruitversnellingen. Dat geldt ook voor de uitgekiende transmissiesturing die mede mogelijk wordt gemaakt door de geïntegreerde hellingsensor. Om de veeleisende omstandigheden op bouwsites het hoofd te bieden, is de transmissie uitgerust met speciaal ontwikkelde, extreem robuuste en duurzame verbindingen in gesmeed staal.


Bijkomende fysieke bescherming en innovaties voor de nieuwe Actros voor bouwtransport

De nieuwe Actros voor bouwtransport kreeg hetzelfde aantrekkelijke design als de vorig jaar opgewaardeerde Actros voor wegtransport en voegt er bovendien tal van extra voorzieningen aan toe zodat hij de ruwe omstandigheden van een bouwsite nog gemakkelijker het hoofd kan bieden.

Zo beschikt de nieuwe Actros Kipper bijvoorbeeld over een drie millimeter dikke beschermplaat in ijzersterk roestvrij staal om de radiator en de motor tegen schade te beschermen – en dan hebben we het nog niet over de aantrekkelijke styling. Nog een typische functie van het bouwvoertuig is de verbeterde, draaiende instaptrede. Die zwenkt nu ook bij laterale druk, is corrosiebestendig en kan zelfs op eerdere modellen worden gemonteerde. De draaiende instaptrede is verkrijgbaar in twee versies voor AWD-modellen en klassiek aangedreven trucks.


Nauwkeurige aandacht voor robuuste details

Andere voorzieningen zijn de versterkte buitenspiegels, met een robuuste behuizing gemaakt uit impact- en kraswerend plastic. Ook de koplampbeschermers zijn nieuw: ze zijn gemaakt van staal en beschermen de lenzen en lampen tegen schade. De brandstoftank, een van de meest kwetsbare onderdelen van een bouwvoertuig, wordt onderaan beschermd door een bodemplaat. De regen- en lichtsensor en tal van andere voorzieningen die werden ontworpen om het bestuurderscomfort nog te verhogen, maken hun opwachting in de Actros voor bouwtransport. Nog een belangrijke voorziening voor een bouwvrachtwagen is de eendelige handrail, die nu over het dak van de cabine loopt, om de veiligheid en het comfort te maximaliseren.

Het beproefde OM 501 LA- en OM 502 LA-motorgamma is ook terug te vinden in de nieuwe Actros Bouw. Het gamma omvat zes 11,9-liter zescilindermotoren met een vermogen tussen 235 kW (320 pk) en 350 kW (476 pk) en drie 15,9-liter V8-motoren met vermogens tussen 375 kW (510 pk) en 440 kW (598 pk). De motoren doen een beroep op de erg zuinige en milieuvriendelijke BlueTec-technologie en hebben hun waarde al meer dan 300.000 keer bewezen.


Compatibiliteit met koetswerken van koetswerkbouwers en fabriek

De compatibiliteit met gemonteerde koetswerken is een belangrijk criterium wanneer men een voertuig voor de bouwsector kiest aangezien koetswerken voor speciale toepassingen de norm blijven. De nieuwe Actros Bouw is perfect afgestemd op die eisen dankzij voorzieningen zoals de verstelbare uitlaatpijp achter cabine waarvan de hoogte snel en eenvoudig kan worden afgestemd op het koetswerk. Ze bestaat uit een eindpijp en een tussensectie met twee roestvrij stalen klemmen en kan worden uitgetrokken tot een lengte van vier meter. Tegelijk kan de richting van de uitlaatstroom worden aangepast zodat men zich niet langer moet behelpen met onpraktische achteraf geplaatste oplossingen die niet altijd correct zijn uitgevoerd.

Het uitgebreide gamma dekt alles, van de Actros Bouw 4x2 tot Actros Bouw 8x8, vierasser met integrale aandrijving. Koetswerk en speciale uitrusting voor belangrijke segmenten van de bouwsector zijn nu af fabriek verkrijgbaar.


Nieuwe generatie dieselmotoren voor de Mercedes-Benz Sprinter

In Europa is hij de bestseller in zijn categorie en wordt zijn naam voor een hele voertuigcategorie gebruikt. Op het vlak van technologie, veiligheid, rendement, milieuzorg en prestaties heeft hij telkens weer de bakens verzet. En nu vergroot de Mercedes-Benz Sprinter nog maar eens zijn voorsprong: met een nieuwe generatie van dieselmotoren, met nieuwe versnellingsbakken en met talrijke andere voorzieningen laat de Sprinter zijn concurrenten achter zich waarmee hij zich zuiverder, zuiniger en krachtiger dan ooit toont.


De nieuwe motoren voldoen aan de Euro 5-norm

Centraal in de verdere ontwikkeling van de Mercedes-Benz Sprinter staat de nieuw ontwikkelde aandrijflijn. De kern daarvan zijn de volledig nieuwe viercilinder dieselmotoren met de interne benaming OM 651 en de grondig vernieuwde V-zescilinder OM 642. Alle uitvoeringen van de nieuwe motoren voldoen nu al aan de emissienorm Euro 5 die vanaf de herfst van kracht wordt voor bedrijfsvoertuigen met een totaal toelaatbaar gewicht van meer dan 3,5 ton. Voor bedrijfsvoertuigen die onder dat gewicht blijven, geldt die norm vanaf 2011.


ECO
Gear: nieuwe handbediende zesversnellingsbak voor bestelwagens

De nieuwe motoren met hun hoge koppel zijn perfect afgestemd op de eveneens nieuwe handbediende zesversnellingsbak die in de Mercedes-Benz Sprinter ingebouwd wordt, de ECO Gear. Het opvallende kenmerk van de nieuwe versnellingsbak is de bijzonder grote spreiding van de overbrengingsverhoudingen, met een korte eerste versnelling en een lange zesde versnelling, waardoor het toerental daalt.