20
augustus
2020
|
10:53
Europe/Amsterdam

Lokaal CO2-neutraal distributietransport in Leipzig: DB Schenker rekent op de Mercedes-Benz eActros

Samenvatting
  • Eerste klant van de tweede testfase in Duitsland start met de ingebruikname van de volledig elektrische Mercedes-Benz eActros.
  • Met de eActros van 25 ton levert DB Schenker aan klanten in het centrum van Leipzig.
  • Als logistiek dienstverlener doet DB Schenker ook ervaring op met een ander elektrisch model uit het gamma van Daimler Trucks: vijf lichte vrachtauto’s van het type FUSO eCanter worden in Duitsland en Franrijk ingezet.

Stuttgart / Leipzig – Als de eerste klant van de tweede testfase in Duitsland mag DB Schenker een elektrische eActros uit de zogenaamde ‘innovatievloot’ in gebruik nemen. Het bedrijf is toonaangevend op vlak van wereldwijde logistieke dienstverlening en zal de 25-tons vrachtwagen inzetten in het centrum van Leipzig voor de levering van stukgoederen, oftewel goederen die op paletten geladen worden omdat ze te groot en te zwaar zijn om als aparte pakketten te zenden. Zo zal de eActros, die over een actieradius van 200 km beschikt, dagelijks een afstand van 100 km afleggen. De batterijen van de elektrische vrachtwagen worden ‘s nachts opgeladen via een laadstation op de site van DB Schenker in het noorden van de stad. Sinds meer dan een jaar heeft DB Schenker ook de FUSO eCanter van Daimler Trucks in zijn vloot opgenomen. Vijf van deze lichte vrachtwagens worden gebruikt in Berlijn, Frankfurt, Stuttgart en Parijs.

Een Nederlandse klant gaf in augustus 2020 het startschot voor de tweede testfase van de Mercedes-Benz eActros innovatievloot. De volledig elektrisch aangedreven vrachtwagens worden verder ook aan klanten in Duitsland en België overhandigd.

Rico Claassen, Fleet Customer Manager bij Mercedes-Benz Trucks: “Door zijn veelzijdige toepassing bij klanten bewijst de eActros sinds 2018 zijn meerwaarde als een lokaal CO2-neutraal alternatief voor distributietransport in de stad. De klanten die deelnemen aan de tweede testfase, zetten de eActros ook in voor taken die anders met conventionele vrachtwagens worden uitgevoerd. De opbouwelementen variëren van koelboxen tot gesloten laadbakken of open laadbakken met dekzeil. We zijn verheugd dat DB Schenker, als pionier in alternatieve aandrijfsystemen in de logistieke sector, nu in het centrum van Leipzig het pad effent voor elektrisch transport met de eActros.

DB Schenker: groene logistiek met de Mercedes-Benz eActros

Wolfgang Janda, Senior Vice President Head of Network & Line Haul Management bij DB Schenker: “Als pionier in innovatieve logistiekoplossingen met een bedrijfsvloot van meer dan 30.000 voertuigen, streven we bij DB Schenker naar een wereldleiderspositie op vlak van groene logistieke dienstverlening. Ons succes hangt niet alleen af van de betrouwbaarheid van onze service, maar ook van onze maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid. Dit impliceert een gevarieerd aanbod aan voertuigen met alternatieve aandrijvingen. De FUSO eCanter, een lichte vrachtwagen van Daimler Trucks, heeft reeds zijn nut bewezen voor dagelijks gebruik in verschillende steden. We zijn benieuwd hoe de eActros het nu doet in het centrum van Leipzig. Alleen al vanuit onze positie als Europees marktleider in landtransport zijn we verplicht om een voortrekkersrol op ons te nemen.

Rijke inzichten dankzij de eerste fase

Een van de vele bevindingen van de eerste praktijkfase is dat het rijbereik van de eActros (ongeveer 200 kilometer) perfect realistisch is gebleken, ongeacht de vracht, de route of de topografie. Qua beschikbaarheid en prestaties in het stadsverkeer, op snelwegen of op secundaire wegen moet de eActros in geen enkel opzicht onderdoen voor een conventionele vrachtwagen. De koelsystemen voor de lading en de airconditioning – allebei elektrisch geregeld – werkten zowel bij extreme hitte als winterse omstandigheden zonder enige beperking. De bestuurders zijn ook erg tevreden met het royale koppel over het hele toerentalbereik. Andere pluspunten waren volgens hen de stille werking en de aangename, vloeiende rijervaring van de vrachtwagen. Een proactieve bestuurder kan bovendien heel wat elektrische energie recupereren door bijvoorbeeld op de motor te remmen. Het rempedaal wordt dan nog maar zelden gebruikt.

Wissellaadbak van Smitz Cargobull

De wissellaadbak van Schmitz Cargobull voor droog bulktransport bestaat uit een gladde bak in een stalen constructie. Er zijn meerdere uitrustingsopties, waaronder een dubbeldeksysteem en een rolluik. Sleutelgatrails behoren tot de standaarduitrusting.

De eActros: lokaal CO2-neutraal alternatief voor distributietransport in de stad

De eActros neemt het onderstel van de Mercedes-Benz Actros over. De architectuur van het voertuig werd echter volledig aangepast aan een elektrische aandrijving en bevat heel wat specifieke onderdelen. Twee elektromotoren in de buurt van de wielnaven in de achteras verzekeren de aandrijving met een vermogen van 126 kW per stuk en een maximumkoppel van 485 Nm per stuk. Dat vertaalt zich in 11.000 Nm per stuk na de transmissieverhouding, waardoor de prestaties van de eActros erg dicht aanleunen bij die van een klassieke vrachtwagen. Lithium-ionbatterijen van 240 kWh leveren de energie voor de eActros. Naargelang het beschikbare laadvermogen kunnen de batterijen in minder dan twee uur volledig worden opgeladen (150 kW).

De ontwikkeling van en tests met zware elektrische vrachtwagens in distributietransport genieten de steun van het Duitse Federale Ministerie van Milieu (BMU) en het Federale Ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWi) in het kader van het Concept ELV²-project.