09
november
2020
|
11:11
Europe/Amsterdam

Joint venture voor grootschalige productie van brandstofcellen

Samenvatting

Stuttgart, Duitsland / Göteborg, Zweden – Volvo Group en Daimler Truck AG hebben zopas een bindende overeenkomst ondertekend voor de oprichting van een joint venture die brandstofcelsystemen zal bouwen, in eerste instantie voor gebruik in zware vrachtwagens, maar later ook voor andere toepassingen. Beide partners hebben zich als doel gesteld om de nieuwe onderneming tot een wereldwijd toonaangevende fabrikant van brandstofcelsystemen te maken en de wereld tegen 2050 een belangrijke stap dichter bij een klimaatneutraal en duurzaam transport te brengen. Volvo Group zal daartoe een belang van 50 procent verwerven in Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG voor een bedrag van ongeveer 600 miljoen euro, cash en zonder schulden. Verwacht wordt dat de transactie in de eerste helft van 2021 zal worden afgerond, al moet ze eerst nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en andere instanties.

“Voor Daimler Truck AG en onze partner, Volvo Group, is de brandstofceltechnologie op basis van waterstof cruciaal om een CO2-neutraal transport in de toekomst mogelijk te maken. We scharen ons allebei volledig achter het Klimaatakkoord van Parijs om het wegtransport en andere sectoren koolstofvrij te maken en engageren ons om een welvarende joint venture uit te bouwen die op grote schaal brandstofcelsystemen zal leveren,” aldus Martin Daum, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler Truck AG en Lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG.

De joint venture zal profiteren van de uitgebreide expertise en ervaring die Daimler de voorbije decennia heeft opgedaan bij de ontwikkeling van brandstofcellen.

In de toekomst zal de wereld worden aangedreven voor een combinatie van batterij- en brandstofcelvoertuigen. De oprichting van onze joint venture voor brandstofcellen is dan ook een belangrijke stap in de evolutie naar de wereld waarin we willen leven,” verklaarde Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group.

Samen hebben Volvo Group en Daimler Truck AG een uitzonderlijke en uitgebreide ervaring in technologische ontwikkeling, industrialisering en grootschalige voertuigproductie. De toekomstige joint venture zal van bij het begin de vruchten plukken van die knowhow, een unieke troef voor een start-up. Onze diepgaande en beproefde kennis van moduleerbaarheid, efficiëntie en betrouwbaarheid zal beschikbaar zijn zodra we groen licht krijgen, net als onze wereldwijd toonaangevende processen op gebieden zoals kwaliteit, productietechnologie en industrialisering.

Daimler Truck AG en Volvo Group zijn allebei succesvolle spelers op de markt dankzij een diepgaand inzicht in de activiteiten van hun klanten, dat hen in staat stelt om de waarde voor klanten te maximaliseren. De toekomstige joint venture zal voortbouwen op die traditie om met onze brandstofcellen dezelfde positie te verwerven als Volvo Group en Daimler Truck AG vandaag reeds hebben met hun bedrijfsvoertuigen.

Naast vrachtwagens zijn er trouwens nog andere toepassingsgebieden voor dit type van brandstofcelsysteem. De joint venture zal een aandrijving met verschillende vermogensniveaus ontwikkelen, waaronder een dubbel systeem met 300 kW aan continu vermogen voor zware langeafstandsvrachtwagens. Aangezien onze brandstofcellen in zware vrachtwagens het hoofd moeten bieden aan extreme omstandigheden, zullen ze zich ook perfect lenen voor andere toepassingen zoals stationaire stroomopwekking.

In 2020 hebben Rolls-Royce plc en Daimler Truck AG een overeenkomst uitgewerkt om samen stationaire brandstofcelgeneratoren te ontwikkelen om op CO2-neutrale wijze stroom op te wekken voor kritieke faciliteiten zoals datacenters. Op die manier wil de joint venture emissievrije alternatieven aanbieden voor dieselmotoren, die worden gebruikt als noodstroomgeneratoren. Verwacht wordt dat er tegen het einde van dit jaar een definitieve samenwerkingsovereenkomst zal worden ondertekend.

Volvo Group en Daimler Truck AG zullen een gelijk belang hebben in de joint venture maar blijven concurrenten op alle andere vlakken, zoals voertuigtechnologie en de integratie van brandstofcellen in vrachtwagens.

Beide ondernemingen willen over drie jaar brandstofcelvrachtwagens inzetten voor praktijktests door klanten en stellen zich als doel om tegen de tweede helft van dit decennium over te schakelen op serieproductie.

Verwacht wordt dat de transactie in de eerste helft van 2021 zal worden afgerond, al moet ze eerst nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en andere instanties.