10
mei
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Je hebt praters en je hebt doeners. De nieuwe Actros.

Samenvatting

Inhoud Pagina

De nieuwe Actros – de blikvangers in een oogopslag

Statements van het management

Feedback van bestuurders, bedrijven en ontwikkelaars

De nieuwe Actros – alle nieuwigheden in detail

De nieuwe Actros – de blikvangers in een oogopslag

De innovaties aan den lijve ondervinden – onderweg met de nieuwe Actros

De nieuwe Actros is vandaag de maatstaf in het langeafstandsvervoer. Daarbij scoort het vlaggenschip van Mercedes-Benz Trucks vooral met zijn innerlijke waarden: een groot deel van de innovaties werd ontwikkeld met het duidelijke doel om bestuurders, klanten en de samenleving merkbaar vooruit te helpen. Zo geeft de nieuwe Mercedes-Benz Actros met nieuwigheden zoals de multimediacockpit, de MirrorCam die de buitenspiegels vervangt, de verder ontwikkelde veiligheidssystemen en het deels geautomatiseerd rijden aangepaste antwoorden op vragen naar veiligheid, brandstofefficiëntie en beschikbaarheid.

Deels geautomatiseerd rijden in alle snelheidsgebieden: de nieuwe Active Drive Assist

De nieuwe Active Drive Assist is een mijlpaal in de constructie van trucks. Met behulp van een camera oriënteert het systeem zich op de markeringen op het wegdek en neemt het onder bepaalde voorwaarden de sturing van de truck over (zowel voor- als zijwaartse bewegingen). De Active Drive Assist kan de truck in bepaalde situaties zelfstandig sturen, remmen en accelereren. Daarmee maakt het systeem voor het eerst in een serietruck het deels geautomatiseerd rijden in alle snelheidsgebieden mogelijk – wat een eerste grote stap op weg naar het zelfstandig rijden is. De Active Drive Assist blijft echter altijd een assistentiesysteem dat de bestuurder ondersteunt. Het ontslaat hem zeker niet van zijn permanente verantwoordelijkheid voor de verkeerssituatie.

De eerste serietruck met MirrorCam in plaats van buitenspiegels

Bij de nieuwe Actros vervangt de standaard ingebouwde MirrorCam de grote spiegels en de breedhoekspiegels. Op het vlak van veiligheid, manoeuvreerbaarheid en aerodynamica betekent de MirrorCam een enorme verbetering. Het systeem bestaat uit twee naar achteren gerichte camera’s waarvan de beelden op twee displays in de cabine weergegeven worden. Die displays zijn op de A-stijlen gemonteerd en ondersteunen de bestuurder bijvoorbeeld met speciale afstandslijnen om hem bij het manoeuvreren, het afslaan en het wisselen van rijstrook een beter beeld van de situatie achter de truck te geven. Een ander groot voordeel: doordat de gebruikelijke spiegels wegvallen, verbetert het zicht rondom in grote mate.

Betere bescherming voor voetgangers en fietsers: de verbeterde afslagassistent maakt gebruik van de displays van de MirrorCam

De afslagassistent is al sinds 2016 beschikbaar en is op het ogenblik het enige systeem van zijn soort dat volledig in de voertuigarchitectuur geïntegreerd is. De afslagassistent kan de kans op ernstige ongevallen langs de begeleiderskant, zowel bij het afslaan als bij het wisselen van rijstrook naar rechts, tot een minimum beperken. En nu werd het waarschuwingssysteem nog verbeterd: in de nieuwe Actros werken de MirrorCam en de afslagassistent samen – alle relevante aanwijzingen worden op één plek op de displays van de MirrorCam gebundeld.

Active Brake Assist 5: de nieuwe generatie van de noodstopassistent

Het verder ontwikkelde systeem kan dankzij de combinatie van het radar- en camerasysteem nog beter op personen reageren. De vertrouwde eigenschappen van het vorige systeem blijven. Telkens als er een botsing dreigt – met een rijdende of stilstaande voorligger of met een voetganger – ondersteunt de Active Brake Assist 5 de bestuurder. Indien nodig ook met een geautomatiseerde noodstop. Belangrijk: de Active Brake Assist 5 is niet meer dan een assistentiesysteem. De volledige verantwoordelijkheid voor een veilige bediening van het voertuig blijft bij de bestuurder. Die verantwoordelijkheid betekent o.a. ook dat de bestuurder zijn voertuig op elk moment in het verkeer volledig onder controle moet hebben.

De nieuwe Predictive Powertrain Control: automatisch brandstof besparen – nu ook buiten de snelweg op regionale trajecten

Het brandstofverbruik van de nieuwe Actros ligt in vergelijking met zijn voorganger nog maar eens duidelijk lager. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Predictive Powertrain Control (PPC), de gecombineerde cruisecontrol en versnellingsbaksturing die nu nog meer functies biedt. Nieuw is onder andere dat de PPC nu ook tijdens regionale trajecten ingezet kan worden. Ook aerodynamische verbeteringen zoals de MirrorCam en de nieuwe zijspoilers achteraan de cabine helpen om met de nieuwe Actros brandstof te besparen. Bovendien worden bij enkele modellen nieuwe eindoverbrengingen ingebouwd die nog extra brandstof besparen.

Connectiviteit en intuïtieve bediening, onder andere dankzij de nieuwe multimediacockpit

De nieuwe multimediacockpit biedt de bestuurder compleet nieuwe bedieningsmogelijkheden en een groter bedieningscomfort. Apple CarPlay of Android Auto – helemaal geen probleem. Twee grote displays maken deel uit van de multimediacockpit. De primaire display vervangt het gebruikelijke combi-instrument. Daarop worden bijvoorbeeld alle assistentiesystemen en de nieuwe verkeersbordenherkenning weergegeven. Het tweede scherm in het dashboard, een aanraakscherm, maakt het mogelijk om uitgekozen apps van het Mercedes-Benz Truck App Portal en virtuele schakelaars te bedienen, en toont daarnaast ook de informatie van het nieuwe navigatiesysteem. Belangrijk voor de ondernemer: de controle van de truck in real time via Fleetboard en Mercedes-Benz Uptime dankzij het Truck Data Center.

Statements van het management

Stefan Buchner, directeur van Mercedes-Benz Trucks:“De allereerste stap in de ontwikkeling van de nieuwe Actros kwam voor ons neer op ‘luisteren’. Voor ons was het belangrijk om eerst te begrijpen wat onze klanten, de bestuurders en ook de maatschappij van een moderne truck verwachten. Met die informatie zijn we aan het werk gegaan en hebben we oplossingen ontwikkeld met het duidelijke doel om van de nieuwe Actros de veiligste, efficiëntste en best connected truck ter wereld te maken.”

Andreas von Wallfeld, Directeur marketing, verkoop en services van Mercedes-Benz Trucks:“Op het vlak van veiligheid, efficiëntie en connectiviteit bieden we met de nieuwe Actros concrete oplossingen die ook voor de transportondernemer lonen. Bijvoorbeeld het systeem Predictive Powertrain Control: de intelligente cruisecontrol verwerkt digitale wegenkaarten met een hoge resolutie en regelt zelfstandig de snelheid – zowel op de snelweg als op bochtige, regionale wegen. Dat betekent niet alleen een ontlasting voor de bestuurder, maar vermindert ook duidelijk het brandstofverbruik.”

Michael Dietz, Directeur Marketing van Mercedes-Benz Trucks:“De maatschappij stelt tal van eisen aan een moderne truck. Eén daarvan is van groot belang: veiligheid – zowel op de lange afstand als in de stad. Op dat vlak stelt de nieuwe Actros nieuwe maatstaven: de Active Drive Assist houdt de truck niet alleen op een veilige afstand tot de voorligger, maar voorkomt ook dat hij van zijn rijstrook afwijkt. En met het verbeterde zicht rondom dat de MirrorCam mogelijk maakt, de afslagassistent en de nog verbeterde noodstopassistent Active Brake Assist 5 ondersteunen we de bestuurder in alle kritieke verkeerssituaties.”

Prof. Uwe Baake, Directeur productontwikkeling van Mercedes-Benz Trucks:“Bij de ontwikkeling van de nieuwe Actros traden vooral nieuwe assistentiesystemen op de voorgrond. Zo introduceren we bijvoorbeeld met de Active Drive Assist, zoals gepland, het deels geautomatiseerd rijden in de serieproductie – en dit als eerste truckbouwer in de wereld. Met dit systeem kan de nieuwe Actros in bepaalde omstandigheden niet alleen zelfstandig versnellen en remmen, maar kan hij ook bochten nemen en vermijden dat hij van de rijweg afwijkt. Dat maakt het langeafstandsvervoer niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger.”

Dr. Rainer Müller-Finkeldei, Directeur Mechatronica van Mercedes-Benz Trucks:“Wat de truckchauffeur vandaag bezighoudt: hij moet veel meer doen dan alleen maar rijden. Hij moet contacten met de klanten en de dispatchers onderhouden, hij moet zijn route plannen en hij moet flexibel op veranderingen reageren. In de nieuwe Actros bieden we de bestuurder alle systemen via een overzichtelijke interface aan: de multimediacockpit. En dit opdat de bestuurder zich zou kunnen concentreren op wat echt telt: de weg.”

Feedback van bestuurders, bedrijven en ontwikkelaars

Böpple Automotive GmbH heeft de nieuwe Actros nog voor de start van de serieproductie getest. Volgens Torsten Reinholz, een chauffeur bij Böpple, maakt de nieuwe MirrorCam zijn werk veiliger:

“Bij mijn dagelijkse werk achter het stuur was ik al heel snel aan de nieuwe MirrorCam gewend. Al na enkele dagen wou ik het systeem niet meer missen. Zo zijn er bijvoorbeeld de afstandslijnen die de afstand tot de achterliggers aangeven: bij het inhalen op de snelweg ben ik er niet meer op aangewezen dat mijn collega hoffelijk is en met zijn lichten knippert wanneer ik hem voorbij ben. Het systeem toont mij op de display in de cabine heel eenvoudig wanneer ik weer naar de rechtse rijstrook kan uitwijken. Ook bij bochtenwerk biedt de MirrorCam een nuttige ondersteuning: het camerabeeld draait mee zodat ik altijd de assen en het einde van mijn oplegger in het oog kan houden. Een ander praktisch element is dat je de helderheid van de displays manueel kunt regelen. Bovendien kunnen de camera’s met een druk op de knop verwarmd worden. Wat me ook goed bevalt, is dat ik tijdens een rust- of slaappauze op elk moment de omgeving rond het voertuig kan controleren – gewoon door de schakelaar in de deur of naast het bed te bedienen. Dat geeft een veilig gevoel tijdens de rusttijden.”

De bijdrage over Torsten Reinholz en de nieuwe Actros vindt u op roadstars.mercedes-benz.com

Volgens Dominik Böpple, bedrijfsleider van Böpple Automotive GmbH, versterken de innovaties van de nieuwe Actros de concurrentiepositie van zijn bedrijf:

“De nieuwe Actros luidt een nieuw tijdperk in de truckbouw in: meer connectiviteit en meer automatisering leiden tot meer efficiëntie en meer veiligheid. Dat hebben we in de nieuwe Actros al vastgesteld: de MirrorCam bijvoorbeeld verbetert niet alleen de aerodynamica waardoor het brandstofverbruik daalt. Hij maakt het ook gemakkelijker om met het voertuig te manoeuvreren zodat kleine schadegevallen nauwelijks nog voorkomen. En met de nieuwe Active Drive Assist zijn de bestuurders voor een groot stuk deels geautomatiseerd onderweg. Dat is veiliger en zorgt voor minder stress. Ook de nieuwe multimediacockpit houdt voordelen in: de bestuurder kan veel gemakkelijker met ons in de centrale communiceren zodat er ook minder misverstanden voorkomen. Ik zeg altijd: stilstaan is achteruitgaan. Daarom staan we open voor innovaties. De tijden veranderen. En als onderneming moeten we bijblijven. Met de nieuwe Actros zitten we, wat onze vloot betreft, goed voor de toekomst.”

Een film over Dominik Böpple en het testmodel van de Actros vindt u hier: roadstars.mercedes-benz.com

Voor Markus Wolf, testrijder bij Daimler Trucks, biedt de nieuwe Actros tal van functies om de bestuurder topfit te houden – en het verbruik laag:

“We hebben met de nieuwe Actros extreem veel testkilometers gereden, ook buiten de grote verkeersassen, om zoveel mogelijk ervaringen in uiteenlopende verkeerssituatie en op uiteenlopende wegtypes te verzamelen. Dat voortdurend afwisselen tussen kleine, regionale wegen en drukke snelwegen kan op de duur een grote belasting betekenen. De Actros biedt echter enkele functies om ons als bestuurder te ondersteunen: de nieuwe Active Drive Assist maakt deels geautomatiseerd rijden mogelijk op wegen met goede markeringen. De nieuwe MirrorCam biedt niet alleen een veel beter zicht rondom, maar ondersteunt de bestuurder in uiteenlopende situaties ook met zijn beelden in de display. En dank zij de vernieuwde Predictive Powertrain Control kun je nu ook op regionale wegen de cruisecontrol gebruiken. Dat is niet alleen veel comfortabeler, maar vermindert ook nog het brandstofverbruik.”

De ‘Making of’ van de film over de nieuwe Actros met Markus Wolf vindt u op media.daimler.com

Voor Carsten Barth, ontwikkelingsingenieur bij Mercedes-Benz Trucks, is het samenspel van de afslagassistent met de MirrorCam een grote stap vooruit:

“Als bestuurder heb je met de MirrorCam een veel beter zicht rondom. Je hebt een vrij uitzicht rechts naar voren omdat de grote buitenspiegels ontbreken. Dat is bijzonder handig bij het manoeuvreren en in scherpe bochten en biedt gewoon extra veiligheid. Bovendien rijden veel bestuurders met verkeerd afgestelde spiegels zodat ze zelf een dode hoek in het leven roepen. Met de MirrorCam is dat probleem van de baan omdat de display vanuit elk standpunt hetzelfde volledige beeld toont. Een hulp is ook dat de waarschuwingen van de afslagassistent op de display van de MirrorCam weergegeven worden. Dat systeem heeft Mercedes-Benz Trucks als eerste truckconstructeur al enkele jaren geleden ingevoerd. In mijn ogen is het samenspel tussen de afslagassistent en de MirrorCam een belangrijke bijdrage om de zwakste weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers, beter te beschermen.”

Ander persmateriaal over Carsten Barth en de Safety Truck vindt u op media.daimler.com

Voor Annelie Mohrs, designer bij Mercedes-Benz Trucks, biedt de sprong in de digitale wereld de mogelijkheid om de bestuurder nog beter te ondersteunen:

“De nieuwe Actros markeert de omschakeling van de analoge naar de digitale wereld: de instrumenten in de cockpit zijn in grote mate door displays vervangen. Dat was een reuzensprong die voor ons als designers tal van nieuwe mogelijkheden inhield. Een boeiend voorbeeld daarvan is de nieuwe Active Drive Assist. Daarvoor moesten we tal van verschillende rijscenario’s, die in de centrale display weergegeven worden, volledig nieuw ontwikkelen. Ook de Predictive Powertrain Control, de intelligente cruisecontrol en versnellingsbaksturing, kan nu veel meer – en dat maken wij zichtbaar. Want uiteindelijk wil de bestuurder een eenvoudig systeem, en geen complexe machine waarmee hij zich eerst vertrouwd moet maken. Daarmee moeten wij, wanneer we interfaces tussen mens en machine ontwerpen, telkens weer rekening houden. In de nieuwe Actros hebben we daarom de elementen van de gebruikersinterface zo ontworpen dat ze intuïtief te bedienen zijn met een logica die we kennen uit systemen die we elke dag gebruiken, nl. tablets en smartphones.”

Een film over Annelie Mohrs en haar werk vindt u op media.daimler.com

Horst Junghans, hoofdingenieur voor de nieuwe Actros in de ontwikkelingsafdeling van Daimler, onderstreept dat veel innovaties van de nieuwe Actros vandaag alleen bij Mercedes-Benz Trucks productieklaar zijn:

“De focus bij de nieuwe Actros lag minder op de optimalisering van mechanische onderdelen, maar veeleer op de ontwikkeling van intelligente, mechatronische systemen. De Active Drive Assist, de MirrorCam, de nieuwe multimediacockpit, de Active Brake Assist 5 en de Predictive Powertrain Control voor regionale wegen – dat zijn bijzonder innovatieve systemen die op het ogenblik alleen bij Mercedes-Benz Trucks productieklaar zijn en in een stevig pakket gebundeld zijn. We hebben onszelf tot opdracht gesteld om vandaag in de serieproductie al heel concrete oplossingen aan te bieden voor de uitdagingen waar transportbedrijven en bestuurders mee te maken krijgen. We willen verder gaan dan alleen maar aspecten van de toekomst voorspiegelen – zoals geautomatiseerd rijden, digitalisering en connectiviteit. Daarom hebben we veel van de innovaties die we slechts vijf jaar geleden in de FutureTruck 2025 voorgesteld hadden, ondertussen consequent verder ontwikkeld om ze productieklaar te maken. Met de nieuwe Actros hebben we bovendien een uitstekende uitgangsbasis om aan belangrijke toekomstige aspecten van de truckbouw met succes voort te kunnen werken.”

De nieuwe Actros – alle nieuwigheden in detail

  • Persvoorstelling Barcelona, van 2 tot 10 mei 2019: veiliger, efficiënter en volledige connectiviteit – de internationale pers leert de nieuwe Actros direct achter het stuur kennen

  • Toegenomen veiligheid: nieuw zijn de Active Drive Assist, de MirrorCam en de Active Brake Assist 5. De al in 2016 ingevoerde en nu nog verbeterde afslagassistent werkt perfect samen met de MirrorCam

  • Toegenomen efficiëntie: een lager brandstofverbruik dankzij de nieuwe Predictive Powertrain Control, de verbeterde aerodynamische eigenschappen en de nieuwe eindoverbrenging

  • Meer connectiviteit: met de nieuwe multimediacockpit kan de bestuurder op een hedendaagse wijze in de cabine werken en leven. Innovatieve diensten verbeteren de samenwerking met de dispatching

Barcelona, 2.5.2019 – Voorstelling van de nieuwe Actros aan de pers in de Catalaanse hoofdstad: bijna 200 journalisten uit meer dan 30 landen krijgen gedurende anderhalve week de kans om het nieuwe vlaggenschip van Mercedes-Benz Trucks te testen. Het grote voordeel van het evenement: de aandacht gaat niet alleen naar de zichtbare innovaties zoals de nieuwe MirrorCam, de nieuwe multimediacockpit of het kenmerkende lichtbeeld. Veeleer kunnen de journalisten aan den lijve en achter het stuurwiel de ‘innerlijke waarden’ van de truck ervaren en kunnen ze zich op de wegen van Noord-Spanje zelf een beeld vormen van de mogelijkheden van alle nieuwe systemen.

Nieuw: de Active Drive Assist biedt een instap in het deels geautomatiseerd rijden – meer veiligheid en ontlasting van de bestuurder

Met de nieuwe Actros heeft de bouwreeks haar leiderspositie op het vlak van de veiligheid nog verder verstevigd. Een mijlpaal op dat vlak is de nieuwe Active Drive Assist. Dat systeem biedt de bestuurder de mogelijkheid om in alle snelheidsgebieden deels geautomatiseerd te rijden – wat een wereldpremière is in een serietruck. Onder bepaalde voorwaarden ondersteunt dat systeem de bestuurder actief bij de besturing van de truck in de lengte- en dwarsrichting. Bovendien kan het systeem het voertuig zelfstandig afremmen en versnellen en voorkomt het dat de truck van zijn rijstrook afwijkt. Dat systeem speelt zijn sterke punten zowel bij druk verkeer als bij lange, monotone ritten uit. De bestuurder draagt echter nog altijd de volle verantwoordelijkheid voor de veilige bediening van het voertuig. Die verantwoordelijkheid betekent o.a. ook dat de bestuurder zijn voertuig op elk moment in het verkeer volledig onder controle moet hebben.

De Active Drive Assist kan de truck dankzij stuurbewegingen op het juiste spoor houden. Het systeem oriënteert zich daarbij met behulp van een camera op de rijstrookmarkeringen langs beide kanten van de weg. Een extra veiligheid: ook wanneer de bestuurder de Active Drive Assist deactiveert, blijft de werking van de actieve spoorgeleiding behouden. Dreigt het voertuig ongewild zijn rijstrook te verlaten, dan grijpt de actieve spoorgeleiding in en brengt die het voertuig zelfstandig weer in het goede spoor. Daarbij maakt de Active Drive Assist gebruik van de nieuwe, elektrisch bekrachtigde stuurinrichting. Die verhoogt wanneer dat nodig is – bijvoorbeeld bij manoeuvres – de stuurkracht en verbetert zo de wendbaarheid.

Een blauw stuurwielsymbool en blauw ingekleurde rijstrookmarkeringen op de centrale display van de multimediacockpit wijzen de bestuurder erop dat de Active Drive Assist actief is. Wanneer de nieuwe Actros daarbij te dicht een voorligger nadert, dan wordt dat ook op het scherm weergegeven terwijl de Active Drive Assist de truck zelfstandig afremt. Wanneer er opnieuw genoeg afstand tot de ‘voorligger’ is, accelereert het systeem het voertuig weer tot de ingestelde snelheid. De gewenste afstand tot de voorligger kan daarbij in verschillende stappen ingesteld worden. Bovendien ondersteunt de Active Drive Assist de bestuurder bij het filerijden. Het systeem bouwt immers voort op de vertrouwde afstandsassistent met stop-and-go-functie.

Belangrijk: alle assistentiesystemen in de nieuwe Actros zijn heel precies op elkaar afgestemd. Zo maakt de Active Drive Assist gebruik van dezelfde verder ontwikkelde radar- en cameratechnologie als de eveneens nieuwe Active Brake Assist 5 om voorliggers en rijstrookmarkeringen op te merken. Bovendien reageert de Active Drive Assist altijd in overeenstemming met de informatie van de intelligente Predictive Powertrain Control (gecombineerde cruisecontrol en versnellingsbaksturing) om het verbruik van de truck zoveel mogelijk te beperken.

Sensationele wereldpremière: de nieuwe MirrorCam biedt een beter zicht naar achteren en verbetert de aerodynamische eigenschappen

De nieuwe Actros is het eerste serievoertuig waarin een camerasysteem, de MirrorCam, de gebruikelijke hoofd- en breedhoekspiegels vervangt. De MirrorCam verbetert de veiligheid en de aerodynamische eigenschappen. Het systeem werkt volledig met digitale camera’s en displays. De gestroomlijnde camera’s zijn rechts en links op het dakframe bevestigd. De beelden worden op twee displays van 15” weergegeven die op de binnenkant van de A-stijlen in de cabine gemonteerd zijn. De helderheid van de displays kan manueel ingesteld worden. Het gezichtsveld kan, zoals bij de klassieke spiegels, via het bedieningspaneel in de deur aangepast worden. Bovendien kan het camerasysteem verwarmd worden.

De MirrorCam biedt een duidelijk verbeterd zicht rondom. Een prettig neveneffect: de bestuurder heeft ook schuin naar voren, voorbij de A-stijlen, een goed zicht. Hij heeft dus een groter gezichtsveld waardoor de veiligheid nog toeneemt. Dat is lang nog niet alles: bij de gebruikelijke spiegelsystemen kan het voorkomen dat de bestuurder met verkeerd ingestelde spiegels onderweg is en daardoor langs de begeleiderskant een zogenaamde ‘dode hoek’ creëert. Een gevolg daarvan is dat meer bepaald voetgangers en fietsers dan gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Met de MirrorCam daarentegen is het probleem van de verkeerd ingestelde spiegels van de baan. Voor de start neemt de camera immers de optimale positie in, terwijl de display vanuit elke gezichtshoek altijd hetzelfde volledige beeld toont.

Verscheidene hulpfuncties van de MirrorCam ondersteunen de bestuurder: wanneer een geleed voertuig een bocht neemt, draait het beeld op de display langs de binnenzijde van de bocht mee zodat de bestuurder een optimaal zicht op het volledige voertuig krijgt. Afstandslijnen dragen op hun beurt bij om de afstanden bij het achteruit rijden beter in te schatten. Bovendien kan een bijkomende lijn, die individueel ingesteld kan worden, bijv. het einde van de oplegger aangeven. Zo wordt tot op de centimeter precies manoeuvreren nog eenvoudiger. Daarnaast toont de MirrorCam een speciaal manoeuvreerbeeld bij het achteruit rijden: in het bovenste deel van de display wordt het gebied vlak bij het voertuig weergegeven en in het onderste gedeelte – met een gedeeltelijke overlapping – het gebied dat verder van het voertuig verwijderd is.

Wanneer de duisternis valt, schakelt het systeem over op een nachtzichtmodus om de bestuurder niet te verblinden en om het straaleffect van de koplampen van andere weggebruikers te verminderen. Het systeem voorkomt daarnaast ook dat de bestuurder overdag verblind wordt door directe zonnestraling die langs achteren op het voertuig valt. En wanneer de bestuurder een rustpauze neemt of slaapt, kan hij met een schakelaar naast het bed het systeem telkens voor twee minuten activeren. Zo kan hij, ook als de gordijntjes gesloten zijn, altijd via de displays de omgeving van het voertuig in het oog houden. Het systeem MirrorCam is gecertificeerd volgens de geldende UN-regelgeving R46 voor achteruitkijkspiegels.

Meer veiligheid voor de zwakste weggebruikers: de afslagassistent werd voor de nieuwe Actros nog maar eens verbeterd

De afslagassistent is al sinds 2016 beschikbaar en beperkt bij het rechtsaf draaien de kans op ernstige ongevallen langs de begeleiderskant tot een minimum. Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe Actros werd het systeem nog maar eens onder handen genomen en klaar gemaakt voor de digitale toekomst van de truck. Daimler Trucks is op het ogenblik de enige constructeur die zulk een waarschuwingssysteem dat volledig in de architectuur van het voertuig geïntegreerd is, aanbiedt. Opmerkelijk is ook dat het systeem de volledige rechterzijde van de truck en het gebied daarachter in het oog houdt en dat het de sleepbocht van de oplegger kan berekenen.

In de nieuwe Actros werken de MirrorCam en de afslagassistent nauw samen: als de afslagassistent ingebouwd is, dan geeft de display van de MirrorCam in kritieke rijsituaties de waarschuwingen van dat systeem weer. Alle relevante aanwijzingen zijn zo op één plek gebundeld zodat de bestuurder niet met informatie overstelpt wordt.

De afslagassistent volgt een waarschuwingsprocedure in meerdere stappen: bevindt er zich een bewegend of stilstaand voorwerp in de zone die langs de begeleiderskant in het oog gehouden wordt, dan krijgt de bestuurder eerst een visuele waarschuwing. In de display van de MirrorCam langs de begeleiderskant licht in dat geval een driehoekig waarschuwingssymbool op. Bij botsingsgevaar volgen een bijkomende visuele en hoorbare waarschuwing: de aanduiding knippert dan meermaals rood en brandt na twee seconden permanent rood; tegelijk weerklinkt een waarschuwingstoon vanuit de luidspreker langs de begeleiderskant. De afslagassistent grijpt niet actief in het remsysteem in. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om, met de ondersteuning van de systeemwaarschuwingen, het voertuig tijdig af te remmen.

In de nieuwe Actros kan de afslagassistent de bestuurder nu ook in bepaalde omstandigheden bij het links afslaan ondersteunen: bij trucks waarvan het frame meer dan 1,5 meter voorbij de laatste as uitsteekt, bestaat bij het links afslaan het gevaar dat de rechtse hoek achteraan uitzwaait. Daarbij is een ernstige botsing van de overhang met andere weggebruikers mogelijk. Bijvoorbeeld voetgangers, fietsers of andere voertuigen. In de nieuwe Actros echter kan de afslagassistent de bestuurder tijdig voor zulke botsingen waarschuwen.

Het hart van de afslagassistent zijn twee radarsensoren voor de korte afstand. Die zijn op het frame langs de begeleiderskant gemonteerd, voor de achteras van de truck. Het systeem is zo afgesteld dat het de lengte van het hele voertuig, plus twee meter voor en een meter achter het voertuig, in het oog houdt. Het werkt zowel in ongelede voertuigen als in gelede voertuigen met een lengte tot 18,75 m.

Exclusief bij Mercedes-Benz Trucks: de nieuwe Active Brake Assist 5 met een nog verbeterde voetgangersdetectie

De nieuwe Active Brake Assist 5 kan op zijn beurt de veiligheid van voetgangers verbeteren. Nieuw in de huidige versie van de noodstopassistent is de samenwerking tussen radar- en camerasystemen. Daardoor kan onder andere bij snelheden onder 50 km/u beter op voetgangers gereageerd worden. De Active Brake Assist 5 kan binnen de systeemgrenzen met een noodstop op voetgangers reageren – ongeacht of die oversteken, naar het voertuig toe lopen, hetzelfde traject als het voertuig volgen of verschrikt blijven staan.

Merkt de Active Brake Assist 5 dat een botsing dreigt – met een voorligger, met een stilstaande hindernis of met een voetganger – dan wijst een waarschuwingssysteem de bestuurder in drie stappen op dat gevaar. Reageert de bestuurder niet, dan wordt eerst een zichtbare en hoorbare waarschuwing gegeven. Daarna wordt een gedeeltelijke remkracht opgewekt. Reageert de bestuurder ook dan nog niet, dan kan het systeem binnen de systeemgrenzen een noodstop uitvoeren en activeert het bij een snelheid onder de 50 km/u de knipperlichten om de achterliggers te waarschuwen. Ten slotte wordt zodra het voertuig stil staat, de nieuwe elektronische parkeerrem automatisch ingeschakeld.

De Active Brake Assist 5 kan in veel gevallen gevaarlijke situaties beter opmerken dan een mens zodat het systeem vroegtijdig kan reageren. Zoals zijn voorganger is het een systeem dat de bestuurder helpt om het gevaar voor een botsing tot een minimum te beperken en om de gevolgen van een ongeval te verminderen, of om het ongeval zelfs volledig te vermijden. De Active Brake Assist 5 is echter geen systeem dat zelfstandige rijprocedures ondersteunt waarbij de bestuurder zijn aandacht van de verkeerssituatie kan afwenden. Daarom blijft de bestuurder, zoals wettelijk vastgelegd, op elk moment de volledige verantwoordelijkheid dragen over wat met het voertuig gebeurt. De bestuurder moet rekening houden met de verkeerssituatie en daarbij vooral de afstand en de snelheid in het oog houden.

Andere blikvangers op het vlak van de veiligheid: elektronische parkeerrem, verkeersbordenherkenning en stabiliteitsassistent

Behalve de Active Drive Assist, de MirrorCam, de afslagassistent en de Active Brake Assist 5 zijn er nog andere innovatieve systemen die de veiligheid van de nieuwe Actros verhogen. De nieuwe elektronische parkeerrem met Hold-functie combineert een eenvoudige bediening met een hogere veiligheid. De parkeerrem wordt automatisch geactiveerd wanneer de motor uitgeschakeld wordt. De geïntegreerde Hold-functie wordt geactiveerd door het rempedaal te bedienen wanneer het voertuig stil staat. De functie wordt gedeactiveerd zodra het gaspedaal opnieuw bediend wordt. Bij het wegrijden op een helling levert het systeem de bestuurder waardevolle diensten met de geïntegreerde wegrijhulp (Hill-Holder).

De verkeersbordenherkenning kan snelheidsbeperkingen, het begin en het einde van inhaalverboden en waarschuwingsborden herkennen en geeft die in de display weer. Bij snelheidsovertredingen wordt behalve de opgemerkte verkeersborden ook een visuele waarschuwing weergegeven.

Dankzij de nieuwe aanhangwagenstabilisering voor opleggers en aanhangwagens is de nieuwe Actros nog veiliger onderweg. Zowel bij een trekker met oplegger als bij een truck met aanhangwagen remt het systeem, wanneer op de motor geremd wordt en het voertuig een bocht neemt, de oplegger of de aanhangwagen met een beperkte remdruk af om het volledige voertuig te stabiliseren. Deze functie is in overeenstemming met de geldende UN-regelgeving R13 voor remmen.

Onverwisselbaar uiterlijk: nieuwe lichtsignatuur, leddagrijlichten en Intelligent Light System voor meer veiligheid

Licht betekent ook veiligheid. Het nieuwe, vloeiende lichtbeeld langs de bovenkant van de koplampen bezorgt de nieuwe Actros zowel overdag als ‘s nachts een onverwisselbare identiteit. Overdag zorgen de nieuwe leddagrijlichten – een standaarduitrusting – ervoor dat de truck zo goed mogelijk zichtbaar is. Het nieuwe Intelligent Light System betekent een grote stap vooruit. Dat omvat naast de leddagrijlichten ook automatische groot- en dimlichten, een automatisch afslaglicht en mistlampen.

Een tot 5% lager brandstofverbruik door de verbeterde aerodynamische eigenschappen en door andere maatregelen

In vergelijking met zijn voorganger verbruikt de nieuwe Actros tot 3% minder brandstof op snelwegen en expreswegen. Op regionale trajecten kan de besparing zelfs tot 5% bedragen omdat hier het effect van de verbeterde Predictive Powertrain Control heel goed tot uiting komt.

Dat lagere verbruik wordt mogelijk gemaakt door een reeks van maatregelen. Daaronder de verbetering van de aerodynamische eigenschappen: de nieuwe MirrorCam die de klassieke buitenspiegels vervangt, vermindert door zijn gestroomlijnde vorm en kleine afmetingen de luchtweerstand. Ook de nieuwe zijspoilers met hun concave vorm verbeteren de aerodynamische eigenschappen, net als de optimaal afgestelde dakspoiler. De nieuwe eindoverbrenging van i = 2,412 draagt op haar beurt tot een lager verbruik bij.

Zowel op snelwegen als op regionale wegen: de Predictive Powertrain Control opent een nieuwe dimensie in de brandstofbesparing

De grote vooruitgang bij de vermindering van het verbruik op regionale trajecten wordt vooral mogelijk gemaakt door de verruimde werking van de Predictive Powertrain Control, de intelligente cruisecontrol en versnellingsbaksturing. De nieuwe generatie van dat systeem steunt niet alleen op satellietgegevens om de positie van de truck te bepalen, maar maakt ook gebruik van nauwkeurige digitale wegenkaarten. Die bevatten informatie over de topografie, het verloop van bochten, de geometrische indeling van kruispunten en rotondes, en de verkeersborden. Het systeem optimaliseert daardoor de rijstijl, niet alleen bij beklimmingen of afdalingen, maar ook op bochtige, regionale trajecten waar de cruisecontrol voordien niet optimaal ingezet kon worden. Dat alles met de bedoeling om de truck zo zuinig mogelijk te laten rijden en de bestuurder optimaal te ondersteunen. Daar bovenop verbetert de samenwerking tussen de Predictive Powertrain Control en de afstandsassistent de brandstofefficiëntie: de afstandsassistent levert informatie over de voorliggers zodat de Predictive Powertrain Control de schakelbewegingen en het snelheidsverloop optimaal kan plannen.

Tegelijk doet het systeem ook zijn voordeel met de nieuwe rijmodus Economy+ in de versnellingsautomaat PowerShift3. Die rijmodus is op een nog zuinigere rijstijl afgestemd. In de standaarduitrusting zijn daarnaast nog de rijprogramma’s Standard/Eco/Power beschikbaar. Eveneens nieuw: de Predictive Powertrain Control is nu ook beschikbaar voor trucks voor zwaar vervoer tot 120 ton, voor op alle wielen aangedreven voertuigen, en voor voertuigen met Hydraulic Auxiliary Drive of met een turbo-retarderkoppeling.

‘Leading in Efficiency’: de nieuwe eindoverbrenging voor de Actros met de OM 471 – dankzij de intelligente techniek efficiënter onderweg

Ook de nieuwe eindoverbrenging op de lichtere achteras – de overbrengingsverhouding bedraagt nu i = 2,412 in plaats van i = 2,533 – draagt tot de daling van het dieselverbruik bij. Die overbrenging doet het motortoerental met bijna 5% dalen. Alle exemplaren van de nieuwe Actros met de zescilinder-in-lijnmotor OM 471 en de banden 315/70 R 22,5 worden met de nieuwe eindoverbrenging uitgerust.

Revolutie van de ‘Human Machine Interface’ (HMI): de nieuwe, intuïtief te bedienen multimediacockpit met innovatieve functies

In de cabine van de nieuwe Actros valt meteen de nieuwe multimediacockpit op. De kern van die volledig nieuw ontwikkelde interface tussen bestuurder en voertuig wordt gevormd door twee centrale kleurendisplays. Op de plaats van het klassieke combi-instrument met snelheidsmeter, toerenteller en tankaanduiding komt een primair kleurendisplay in de vorm van een vlak beeldscherm met hoge resolutie. Die display informeert met een overzichtelijk en duidelijk beeld over alle belangrijke rij- en bedrijfstoestanden, en over de ingrepen van de Active Drive Assist, de Predictive Powertrain Control en de andere assistentiesystemen van de nieuwe Actros. Bovendien kan de display individueel geconfigureerd worden.

Het tweede beeldscherm, de secundaire display, is een touchscreen. Daarmee kunnen de meeste functies in de truck gemakkelijk gestuurd worden. Belangrijke functies zoals licht, verwarming, airco of telefonie kunnen bovendien via sneltoetsen direct geselecteerd worden. Daarnaast kan de bestuurder op elk moment een visuele weergave van de toestand van de truck oproepen, zoals de bandendruk of de asbelasting.

Een groot aantal verbindings- en aansluitmogelijkheden voor mobiele eindtoestellen verhoogt nog het werk- en bedieningscomfort in de multimediacockpit. Daarnaast kunnen met de klassieke bestuurderskaarten voor de digitale tachograaf of voor Fleetboard tot zes bestuurdersprofielen in de multimediacockpit opgeslagen worden. De primaire kleurendisplay en het secundaire, meervoudige aanraakscherm kunnen ook via de Touch Control Buttons – die ook als Finger-Navigation-Pads bekend staan – op het nieuwe multifunctionele stuurwiel aangestuurd worden. Door de Touch Control Buttons te wissen en in te drukken, worden de voertuigsystemen bediend en wordt informatie opgeroepen.

Nog groter, nog individueler, nog meer functies: de multimediacockpit ‘interactive’

Als uitbreiding van de multimediacockpit biedt Mercedes-Benz Trucks in de nieuwe Actros de multimediacockpit ‘interactive’ aan, met een nog grotere connectiviteit en met nog meer functies. De primaire display heeft nu een schermdiagonaal van 12” en is duidelijk groter. De bestuurder heeft de keuze tussen de screendesigns ‘Classic’ en ‘Advanced’. Het design ‘Classic’ lijkt op de weergave in de gebruikelijke multimediacockpit en kan door de bestuurder manueel gekozen worden. ‘Advanced’ maakt een individuele en variabele weergave van de informatie in drie clusters mogelijk: in het midden als een grote ronde wijzer de snelheidsmeter; links daarvan informatie over het voertuig zoals de remdruk, de bedrijfstemperatuur, het tankpeil, enz.; rechts staat de informatie van en over de bestuurder, zoals de rij- en rusttijden, het telefoonboek, de audio. Daarnaast verandert de weergave, zodra de Active Drive Assist resp. de afstandsassistent geactiveerd wordt, in een op het deels geautomatiseerd rijden afgestemde grafiek om de bestuurder te ondersteunen. Die grafiek biedt de bestuurder een bijzonder goede ondersteuning bij het opvolgen en beoordelen van de verkeerssituatie.

Rijden, werken, leven – de nieuwe Actros biedt de bestuurder een aantrekkelijke werkplaats met een uniek comfortniveau

Niet alleen bij de cockpit maar in de hele cabine zet de nieuwe Actros op innovatie in om het bedieningscomfort van de bestuurder te verhogen. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe comfortsleutel of afstandsbediening. Met die sleutel kan de bestuurder zijn truck probleemloos van op een afstand tot 50 meter openen en sluiten. De afstandsbediening werkt daarbij onafhankelijk van de richting. De sleutel moet dus niet naar het voertuig gericht worden. Om de motor met de start/stop-knop te starten, moet de sleutel zich wel in het voertuig bevinden. Zo kan hij tijdens de rit in de broek- of jaszak van de bestuurder blijven zitten.

Ook de inductieve oplaadmogelijkheid voor smartphones in het dashboard en het nieuwe concept voor de interieurverlichting verhogen het comfort in de nieuwe Actros. Bij dat laatste bouwden de ontwikkelaars voort op de resultaten van het lichtonderzoek en hebben ze voor haast elke situatie een optimale verlichting van de cabine ontworpen. De nieuwe interieurverlichting is in drie uitvoeringen beschikbaar: de standaarduitvoering kan de cabine volledig uitlichten en omvat twee leeslampjes in warm wit. Om zich tijdens nachtelijke ritten beter te kunnen oriënteren, is er een discreet blauw rijlicht. De nieuwe optionele ledsfeerverlichting staat borg voor een nog prettigere verlichting van het interieur. Daarbij is bijvoorbeeld een bijkomende sfeerverlichting voor ‘s nachts beschikbaar die de voetruimte en de cockpit in het blauw doet oplichten. Een amberkleurig woonverlichting ten slotte zorgt voor een behaaglijke sfeer in de leefruimte.

De nieuwe Actros als deel van het ‘Internet of things’: het Truck Data Center is de basis voor alle connectiviteitsoplossingen

Basis voor alle connectiviteitsoplossingen van de nieuwe Actros is het Truck Data Center. Dat ontvangt gegevens van de sensoren, camera’s enz. in de truck en beoordeelt die met het oog op verschillende toepassingen. Bovendien is het center de interface voor alle connectiviteitsdiensten en staat het dus in voor de communicatie van de truck met de buitenwereld. Die verbindingsmodule is de basis voor Mercedes-Benz Uptime en alle Fleetboard-diensten. Op die manier is de truck permanent met de cloud verbonden en wordt hij deel van het ‘Internet of Things’.

Mercedes-Benz Uptime verbetert de beschikbaarheid van het voertuig door Remote-Diagnose en door de slimme planning van bezoeken aan de werkplaats

Betrouwbaarheid is essentieel voor elke vlootbeheerder. Mercedes-Benz Uptime biedt via een intelligente voertuigverbinding in real time en via een intensieve klantenbegeleiding een innovatieve service die de beschikbaarheid van de voertuigen van de klanten van Mercedes-Benz Trucks verhoogt. Daarbij controleert de volautomatische telediagnose voortdurend en in real time de status van de voertuigsystemen in de truck. Binnen enkele seconden worden de gegevens geïnterpreteerd, kritieke situaties opgemerkt en concrete aanbevelingen gegeven. Als blijkt dat onderhouds- of reparatiewerken nodig zijn, dan ondersteunt Mercedes-Benz Service de klanten meteen met een individuele oplossing die optimaal op de geplande rit en de staat van het voertuig afgestemd is. Voor de klanten betekent dit dat ze de bezoeken aan de werkplaats duidelijk beter kunnen plannen en dat de voertuigen zelf meer beschikbaar zijn. Daardoor kan de transportondernemer zijn trucks nog efficiënter inzetten.

De apps in het Mercedes-Benz Truck App Portal verhogen het comfort en de efficiëntie

Connectiviteit is ook de sleutel om efficiënter te werken dankzij de integratie van apps in de truck. Op dat vlak heeft de nieuwe Actros heel wat te bieden: wie op de knop ‘Connect’ in het aanraakscherm van de multimediacockpit drukt, gaat meteen naar het Mercedes-Benz Truck App Portal. Dat is het digitale platform met apps voor trucks. Hier kunnen vlootmanagers of dispatchers de nieuwe Actros uitrusten met apps van Fleetboard, Daimler, partners en andere leveranciers die het comfort en de efficiëntie verbeteren. Altijd met één doel voor ogen: het dagelijkse werk van bestuurders, dispatchers en vlootbeheerders vereenvoudigen. Met het oog daarop is het Mercedes-Benz Truck App Portal een open platform waarop ook derden, partners en klanten zelf apps – nadat die een kwaliteits- en veiligheidstest ondergaan hebben – kunnen aanbieden.