06
juli
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Geeft een nieuwe betekenis aan de term ‘hoogwaardige langeafstandsvrachtwagen’

Het concept: volledig gericht op langeafstandstransport

Exterieur: onmiskenbaar, met aerodynamisch geoptimaliseerde, vloeiende lijnen

Interieur: een nooit geziene leef- en werkruimte voor een vrachtwagen

Aandrijflijn: krachtige Euro VI-motoren met laag verbruik

Chassis: voelt evenwichtiger, zelfverzekerder en lichter aan dan bij andere vrachtwagens

Tests: 20 miljoen kilometers op de weg alleen

Een hoogtepunt van innovatie en emotie. Zachter voor het milieu dan andere vrachtwagens. Gericht op de top in termen van comfort, weggedrag en zuinigheid. Uitzonderlijke materialen en bouwkwaliteit en de laagste totale kosten. En dan zwijgen we nog over zijn onweerstaanbare look. Maar ondanks al die superlatieven is het voor de verantwoordelijken bij Mercedes-Benz en de klanten vooral belangrijk dat hij werd getest zoals geen enkele andere vrachtwagengeneratie ooit werd getest. Hij is de allereerste, volledig nieuwe vrachtwagen ontwikkeld volgens het compromisloze adagio ‘Trucks you can trust’, vrachtwagens waar u op kunt bouwen. Dat betekent onder meer dat de nieuwe Actros 2.600 uur lang werd bijgesteld in de windtunnel, 50 miljoen testkilometers aflegde op testbanken en in reële omstandigheden om de motor te testen en 20 miljoen kilometer afwerkte op de weg.


Het concept: volledig gericht op langeafstandstransport

De voornaamste rivaal van de nieuwe Actros is zijn voorganger, die de voorbije vijftien jaar doorheen de verschillende fasen van zijn ontwikkeling erg hoge normen vestigde met meer dan 700.000 verkochte exemplaren. De nieuwe Actros treedt in zijn voetsporen maar geeft met zijn nieuw concept blijk van een andere aanpak: alle versies van de nieuwe prestigieuze vrachtwagen werden zonder compromissen ontworpen voor langeafstandstransport. Hij dekt voortaan alle langeafstandstoepassingen die in het verleden werden gedekt door twee modelreeksen, de Actros en de Axor.

Het hart van de nieuwe Actros is een moduleerbaar systeem, speciaal ontwikkeld voor langeafstandstransport: zeven ruime cabines, waarvan vijf met een vlakke vloer, innovatieve interieurideeën zoals de scheiding tussen werk- en leefruimte, een nieuwe, functionele en tegelijk aantrekkelijke cockpit, een nieuwe, koppelrijke, schone en uitzonderlijk zuinige zescilinder-in-lijnmotor met extra koppelreserves, een nieuw frame, een dynamisch chassis en een nog hoger veiligheidsniveau. De nieuwe Actros is een waar uitstalraam van innovaties.

Hij is de eerste, en tot nog toe enige vrachtwagen, die tot in de puntjes werd ontwikkeld om aan de Euro VI-emissienormen te voldoen. De cijfers spreken voor zich: het brandstofverbruik van de optionele Euro V-versie ligt ongeveer zes procent lager dan bij zijn voorganger. In het geval van de Euro VI-versie ligt het cijfer ongeveer drie procent lager, terwijl het AdBlue-verbruik met ongeveer veertig procent afnam. De onderhouds- en herstellingskosten werden nog verder teruggedrongen, zoals blijkt uit de goedkope servicecontracten. En globaal gesproken kan de Actros in elk van de emissiecategorieën lagere totaalkosten naar voren schuiven dan zijn concurrenten.


Exterieur: onmiskenbaar, met aerodynamisch geoptimaliseerde, vloeiende lijnen

Het onmiskenbare design van de nieuwe Mercedes-Benz Actros is even opmerkelijk als de vrachtwagen als geheel. Zijn look, die speciaal werd afgestemd op lange afstanden, oogt krachtig, mannelijk en dynamisch. Het gezicht van de nieuwe Actros breekt nagenoeg volledig met de rechte lijnen en vlakke oppervlakken van zijn voorgangers. De gewelfde lijnen en contrasterende concave en convexe lijnen geven de nieuwe Actros een opwindende uitstraling en een heel eigen karakter.

De samenhangende vormgeving van de nieuwe Actros komt vooral tot zijn recht wanneer men hem schuin vooraan bekijkt zodat men een volledig beeld krijgt van het harmonieuze geheel van voorpartij en flanken. De bumper, hoekpanelen en toegang vormen een geheel. Vloeiende lijnen zijn een typisch kenmerk van de nieuwe Actros, en daarom praten designers in het Engels vaak over ‘flow’.

Een groot deel van de ontwikkeling stond in het teken van de stroomlijn. De nieuwe Actros bracht ongeveer 2.600 uur in de windtunnel door en dat is een absoluut record voor een vrachtwagen. Zijn aerodynamisch design droeg in aanzienlijke mate bij tot het lage verbruik, dat nog verder werd teruggeschroefd dan bij zijn al erg zuinige voorganger.


Interieur: een nooit geziene leef- en werkruimte voor een vrachtwagen

Een breedte van 2,3 of 2,5 meter, vier dakvarianten en, zonder uitzondering, de maximale lengte van 2,3 meter: achter deze cijfers schuilt een moduleerbaar systeem, met keuze tussen zeven verschillende langeafstandscabines. Terwijl een vlakke cabinevloer in het verleden was voorbehouden aan het exclusieve vlaggenschip van het vrachtwagengamma, is deze nu standaard in maar liefst vijf van de zeven cabineversies.

De spectaculaire GigaSpace-cabine geeft het woord ‘ruimte’ een heel nieuwe betekenis, met een volume van 11,6 kubieke meter, een vlakke vloer, 2,13 meter hoofdruimte en meer dan 900 liter aan opbergruimte. Het interieur is opgebouwd rond een concept dat de gebruiksvriendelijke cockpit met behulp van kleuren en geometrische vormen visueel scheidt van de comfortabele leefruimte. Het werkgedeelte van de cockpit is afgewerkt in praktisch antraciet, terwijl de achterkant, het plafond en de ruimte rond de bijrijderszetel een lichte amandelbeige tint kregen. De hoogwaardige oppervlakken, de luxueuze bestuurderszetel met optionele massagefunctie (vanaf 2012), de bedden met het comfort van thuis, het multifunctionele stuurwiel, de informatieve en aantrekkelijke instrumenten en de asymmetrische opbergboxen tegen het plafond zijn maar enkele van de vele aspecten die speciaal voor de nieuwe Actros werden ontwikkeld.

Een van de unieke eigenschappen is het nieuwe, als optie verkrijgbare ‘SoloStar’-concept voor de nieuwe Actros, dat een volledig nieuwe rustzone biedt voor een maximale recuperatie. Deze comfortabele ontspanningszone aan de bijrijderskant is gevormd als een hoekzetel en staat tegen de achterwand.


Aandrijflijn: krachtige Euro VI-motoren met laag verbruik

De volledig nieuwe heavy duty-motoren voor de nieuwe Actros vestigen eveneens nieuwe normen. De nieuwe generatie BlueEfficiency Power-motoren voldoet aan de Euro VI-normen. Het eerste lid van de nieuwe motorfamilie is de Mercedes-Benz OM 471, een zescilinder-in-lijn die 310 kW (421 pk) tot 375 kW (510 pk) en 2.100 tot 2.500 Nm ontwikkelt. Dergelijke hoge koppelwaarden zorgen zelfs bij 1.000 t/min voor uitmuntende rijprestaties, zeker wanneer ook het maximumvermogen al bij 1.400 t/min.

Vier kleppen per cilinder controleren de twee bovenliggende nokkenassen. Het gaat daarbij om ‘samengestelde’ of ‘composietnokkenassen’, een primeur voor motoren van deze grootte. Nog een première is de common-rail injectie met X-PULSE-drukbooster. De maximale druk van ongeveer 900 bar in de inspuitbuis wordt opgevoerd tot 2.100 bar in de injectoren en is volledig variabel naargelang de motorsturing. Voor de drukvoeding zorgt een turbolader met een asymmetrische turbinebehuizing, die de respons bevordert. De motorrem, een decompressierem, is ontworpen met het oog op een maximale efficiëntie. Deze driefasige rem garandeert een maximaal remvermogen van 400 kW.

Om aan de strenge eisen van de Euro VI-emissienormen te voldoen, ontwikkelde Mercedes-Benz een complex emissiecontrolesysteem bestaande uit een katalysator met AdBlue-injectie zonder perslucht, een gekoelde uitlaatgasrecirculatie (EGR) en een roetfilter. De motor dankt zijn opmerkelijke zuinigheid voornamelijk aan zijn uitzonderlijke robuustheid en levensduur en aan de onderhoudsintervallen tot 150.000 kilometer.

In alle modellen wordt het vermogen naar de wielen gestuurd via een volautomatische Mercedes PowerShift-transmissie met vijf gevoelige schakelsensoren voor een nog snellere en nauwkeurigere respons. De achterassen met langere verhoudingen beperken het motortoerental en dus het brandstofverbruik.


Chassis: voelt evenwichtiger, zelfverzekerder en lichter aan dan bij andere vrachtwagens

De nieuwe Actros wijdt een nieuw tijdperk inzake weggedrag voor zware vrachtwagens in. Geen enkele andere prestigieuze vrachtwagen voelt zo evenwichtig, trefzeker en licht aan tijdens het rijden en dat is voornamelijk te danken aan een nieuw, breed frame met hoge torsiestijfheid dat speciaal is ontwikkeld voor wegvoertuigen.

Het basisdesign van de beproefde assen blijft hetzelfde als bij het vorige model. De ontwikkelaars herzagen echter de ascontrole en ophanging om de veiligheid en het rijcomfort te verbeteren.

Een van de doorslaggevende factoren achter het uitzonderlijke weggedrag van de nieuwe Actros is het nieuwe stuursysteem, dat een indrukwekkende precisie en een uitmuntend weggevoel verzekert terwijl de nieuwe retarder krachtiger en lichter is in gewicht.

Mercedes-Benz wijdt opnieuw een nieuw tijdperk in op het gebied van rijhulpsystemen: het unieke ‘Proximity Control Assist’-systeem met stop-startfunctie laat de vrachtwagen nu zelfs automatisch vertrekken en stoppen in files. Dat maakt het werk van de chauffeur een stuk eenvoudiger in de stad en bij stop-startverkeer.


Tests: 20 miljoen kilometers op de weg alleen

Nooit eerder werd een vrachtwagen voor de start van de productie zo grondig ontwikkeld en getest als de nieuwe Mercedes-Benz Actros. De basis voor de ontwikkeling werd reeds tien jaar geleden gelegd en Mercedes-Benz heeft de onderdelen en het volledige voertuig vijf jaar lang getest. In die periode werkte de nieuwe Actros ongeveer 20 miljoen kilometer af op de weg, inclusief intensieve rijtests door klanten. Bovendien werd hij zwaar op de proef gesteld op testbanken, op slopende circuits en in tal van andere extreme beproevingen.

De wegtests in reële omstandigheden hadden betrekking op alle klimaatomstandigheden en extreme wegen en hellingen, gaande van de Noordpoolwinter tot verschroeiende woestijntemperaturen. De reële tests omvatten ook rijtests door klanten met de nieuwe Mercedes-Benz Actros.