11
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz Atego

De vernieuwde Mercedes-Benz truckfamilie wordt uitgebreid met de nieuwe Atego met Euro VI die hiermee zijn carrière in het distributiesegment van 6,5 tot 16 ton GVW voortzet. De Atego lag al op kop waar het gaat om kwaliteit, betrouwbaarheid, reparatie- en onderhoudskosten en duurzaamheid maar dankzij een compleet nieuwe aandrijflijn en talrijke innovaties aan chassis en cabine wil Mercedes-Benz deze positie nu verder versterken.

Met in totaal zeven nieuwe Euro VI-motorvarianten die gecombineerd kunnen worden met een breed aanbod aan handgeschakelde en automatische versnellingsbakken kan de nieuwe Atego precies worden aangepast aan de eisen in het distributieverkeer.

Om te kunnen voldoen aan de komende Euro VI-emissienorm beschikt de nieuwe Atego over vier nieuwe BlueTec 6-viercilinder motoren van de modelreeks OM 934 met een cilinderinhoud van 5,1 liter. De motoren met vier kleppen per cilinder en twee bovenliggende nokkenassen met verstelbare kleptiming dekken het vermogensspectrum van 115 kW (156 pk) tot 170 kW (231 pk) voor het distributieverkeer optimaal af. De drie nieuwe Euro VI zescilinder motoren OM 936 met een vermogen van 175 kW (238 pk) tot 220 kW (299 pk) en een cilinderinhoud van 7,7 liter complementeren het aanbod. De krachtige Euro VI-motoren verbruiken tot vijf procent minder brandstof terwijl de onderhoudsintervallen duidelijk langer zijn. Zij voldoen aan de op handen zijnde uitlaatgasnorm met common rail technologie, gekoelde uitlaatgasrecirculatie en een uitlaat waarin een SCR-systeem en een gesloten partikelfilter zijn geïntegreerd. Net als bij de zware modelreeksen is voor nog zuiniger rijden FleetBoard EcoSupport standaard.


Nieuwe uitrustingen van nieuwe versnellingsbakken tot veiligheidssystemen
Het vermogen van de nieuwe motoren wordt door middel van automatische zes- of achttraps versnellingsbakken doorgegeven. De nieuwe Mercedes PowerShift 3 achttraps versnellingsbak is in dit voertuigsegment een unieke verbetering van de aandrijflijnconfiguratie. De handgeschakelde versnellingsbakken met zes of negen versnellingen zijn optioneel beschikbaar voor de nieuwe Atego. De stabiliteitsregelassistent – bij personenwagens bekend als ESP – is bij de nieuwe Atego standaard. Een nieuw geconstrueerde krachtige tweetraps motorrem zorgt in combinatie met de sterke schijfremmen op alle assen voor maximale veiligheid. Exclusief in zijn segment biedt Mercedes-Benz de nieuwe Atego af fabriek aan met de slijtagevrije permanent-magneet-retarder ter ondersteuning van het totale remsysteem.

 

De nieuwe Atego past precies in het totaalbeeld van de nieuwe modelreeksen Actros, Antos en Arocs
De nieuwe Atego complementeert als lichte distributietruck in het segment van 6,5 tot 16 ton GVW de nieuwe truckgeneratie van Mercedes-Benz. Hij past met zijn cabine precies in de nieuwe modelreeksen van Mercedes-Benz. Een nieuwe bumper met geïntegreerde dagrijverlichting, optioneel ook verkrijgbaar in LED-uitvoering, vormt het karakteristieke gezicht van de Atego, waardoor hij met een geheel eigen uitstraling toch direct als lid van de moderne Mercedes-Benz truckfamilie wordt herkend.

De nieuwe Atego wordt in april 2013 tijdens de Birmingham Motorshow en tijdens de Bauma in München aan het publiek voorgesteld. De verkoop van de nieuwe Ster in het distributieverkeer gaat vanaf 1 mei 2013 van start.