19
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz Atego Euro VI:

De nieuwe Mercedes-Benz Atego ondergaat als vierde en laatste lid uit de vrachtwagenfamilie van Mercedes-Benz een complete make-over. Met zijn Euro VI-motoren zal hij zijn succesvolle carrière als bestseller in het distributiesegment met een maximaal toegelaten massa van 6,5 tot 16 ton zeker weten voort te zetten.

De Mercedes-Benz Atego is de Europese marktleider en behoudt ook in deze nieuwe versie zijn toonaangevende positie in het segment van de lichte en middelzware vrachtwagens op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, herstel- en onderhoudskosten en duurzaamheid. Hij vergroot zelfs zijn voorsprong met de introductie van talloze innovaties met betrekking tot het aandrijfsysteem, het chassis en de cabine.


Hoogtechnologische aandrijfgehelen dringen verbruik sterk terug

Het motorgamma van de nieuwe Atego is opgebouwd rond twee volledig herwerkte BlueEfficiency Power Euro VI-motoren met ultrageavanceerde eigenschappen die ze tot de absolute top op het vlak van motoren maakt. De in het totaal zeven nieuwe Euro VI-motorversies kunnen worden gecombineerd met een gamma handgeschakelde en automatische transmissies op maat van alle vermogenscategorieën zodat er voor elk specifiek profiel in de wereld van de korteafstandsdistributie een ideale combinatie bestaat.

De lichte versies van de Atego worden aangedreven door de nieuw ontwikkelde BlueEfficiency Power-viercilinders met een inhoud van 5,1 liter uit de OM 934-reeks, verkrijgbaar in vier vermogenscategorieën. De hypergeavanceerde krachtbronnen met twee bovenliggende nokkenassen, vier kleppen per cilinder en een regelbare timing voor de uitlaatkleppen dekken perfect het vermogensbereik van 115 kW (156 pk) tot 170 kW (231 pk) dat nodig is voor korteafstandsdistributie. Daarnaast is de Mercedes-Benz Atego verkrijgbaar met keuze uit drie nieuw ontworpen OM 936-zescilinders met common-rail injectie, goed voor een vermogensbereik van 175 kW (238 pk) tot 220 kW (299 pk) en een inhoud van 7,7 liter.

Ondanks hun uitzonderlijk hoge koppel vanaf de laagste toerentallen verbruiken deze bijzonder responsieve Euro IV-motoren heel wat minder brandstof. Bovendien stoten ze negentig procent minder roet en NOx uit dan de Euro V-motoren en genieten ze langere onderhoudsintervallen. Ze voldoen aan de toekomstige emissienorm dankzij een gekoelde uitlaatgasrecirculatie en een compacte uitlaatbox die behalve een SCR-katalysator ook een gesloten roetfilter bevat. De geavanceerde BlueTec 6-uitlaatgasbehandeling heeft het AdBlue-verbruik met 50 procent gereduceerd in vergelijking met de Euro V-voorgangers van de motor.


Standaard ESP en optioneel geautomatiseerde transmissies

Het koppel van de nieuwe motoren wordt op de wielen overgebracht via de Mercedes PowerShift 3-automaat met zes of acht versnellingen, die in België als optie wordt aangeboden. De recent geïntroduceerde Mercedes PowerShift 3 maakt het zelfs bij de grootste motoren mogelijk om automatisch te schakelen. Standaard wordt de nieuwe Atego in België uitgerust met een gerobotiseerde manuele transmissie met zes of negen versnellingen. De pook van de handgeschakelde transmissie is ergonomisch geplaatst, rechtstreeks op de helling van het instrumentenbord, waardoor hij perfect toegankelijk is.

Het aandrijfsysteem van de nieuwe Atego is standaard uitgerust met de stabiliteitsregeling ‘Stability Control Assist’, de tegenhanger van het ESP in personenwagens. Een nieuw ontwikkelde, tweefasige, ultraperformante decompressierem, die in het geval van de zescilindermotor als optie tot 300 kW kan leveren, werkt samen met elektronisch gestuurde schijfremmen op alle assen om een onberispelijke veiligheid te garanderen. Als unicum in deze klasse biedt Mercedes-Benz ook een slijtagevrije retarder met permanente magneet aan. Die levert in de nieuwe Atego af fabriek 650 Nm aan remkoppel en fungeert zo als bijkomende ondersteuning voor het volledige remsysteem.


Ook visueel een lid van de nieuwe generatie vrachtwagens

Met de lancering van de nieuwe Atego in het segment van de middelzware vrachtwagens voor korteafstandsdistributie met een MTM van 6,5 tot 16 ton, is de nieuwe vrachtwagengeneratie van Mercedes-Benz compleet. Ook visueel sluit de nieuwe Atego perfect aan op het gamma dat voorts de Mercedes-Benz Actros, Antos en Arocs omvat. Een nieuwe bumper met geïntegreerde dagrijlichten (led-versie als optie verkrijgbaar) definieert het kenmerkende gezicht van de Atego en maakt hem onmiddellijk herkenbaar als een lid van de jongste vrachtwagenfamilie van Mercedes-Benz.

In de Atego-cabine maakt de bestuurder kennis met een volledig hertekend interieur met een cockpitdesign dat qua stijl en functionaliteit is geënt op dat van de Actros, Antos en Arocs. Het centrale instrument met zijn groot en helder grafisch scherm, het standaard gemonteerd multifunctionele stuur (optioneel verkrijgbaar met lederen bekleding), de nieuw ontworpen zetels met geïntegreerde hoofd- en armsteunen (in combinatie met de Mercedes PowerShift 3), de optionele eendelige koudschuimmatras met zeven zones… Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat men in de nieuwe Atego mag verwachten. Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die de groeiende complexiteit van korteafstandsdistributie met zich meebrengt, biedt de nieuwe Atego de mogelijkheid om multimediatoestellen te integreren in combinatie met de bijkomende functies van het nieuwe elektrische/elektronische concept.


Brede waaier versies voor uiteenlopende toepassingen

Met diverse verbeteringen aan het chassis, de achterwielophanging en de cabinebevestiging en met zijn nieuwe stuurinrichting vestigt de Atego nieuwe normen op het vlak van dynamisme, veiligheid en comfort. De 42 verschillende modelversies met keuze uit diverse wielbases, drie cabinelengtes en integraal aangedreven modellen voldoen aan alle behoeften en gebruiksprofielen in het segment van de korteafstandsdistributie.

 

Ook wat het verbruik betreft, blijft de nieuwe Atego zijn huidige leiderspositie versterken en is hij ondanks zijn Euro VI-label de referentie in zijn klasse. Dankzij de aanzienlijk lagere onderhouds- en herstelkosten, het laagste niveau van noodzakelijk onderhoudswerk in het hele segment, onderhoudsintervallen tot 120.000 kilometer en hogere restwaarden, zal de nieuwe ster van de distributiesector zonder twijfel zijn hele levenscyclus lang bijdragen tot positieve cijfers.