25
januari
2008
|
01:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz Actros in de startblokken

·& & & & & &  Een succesmodel dat nog werd verbeterd inzake rendement, comfort, veiligheid en design
·& & & & & &  PowerShift-schakelautomaat van de nieuwe generatie nu standaard
·& & & & & &  BlueTec-motoren 100 000 keer getest – 700.000 ton CO2 minder in de atmosfeer
·& & & & & &  Confort-, Safety- en Economy-packs voor de nieuwe Actros
·& & & & & &  Nieuwe Actros met een functioneel design dat niet onberoerd laat
Stuttgart/ Wörth a/d Rijn – Op 28 janvier 2008 begint de officiële verkoop van de nieuwe Actros Mercedes-Benz. De derde generatie van deze voertuigenfamilie werd nog meer geperfectioneerd inzake rendement, comfort, veiligheid en design dankzij 37 individuele ingrepen. Dat de Mercedes PowerShift, de nieuwe schakelautomaat, voortaan tot de standaarduitrusting behoort, is een absoluut unicum in dit marktsegment. Deze perfectionering illustreert duidelijk dat de Actros mikt op suprematie en onderstreept nog maar eens dat hij sinds zijn lancering in 1996 als trendsetter in zijn sector mag worden gezien. Ondertussen heeft deze knaap in meer dan honderd landen de status veroverd van felst begeerde vrachtwagen, met een slordige 550& 000& verkochte exemplaren.
De Mercedes PowerShift-versnellingsbak werd geperfectioneerd en wordt nu standaard gemonteerd op alle wegmodellen van de Actros. Mercedes-Benz is daarmee de eerste constructeur van industriële voertuigen die standaard uitpakt met een volledig geautomatiseerde mechanische versnellingsbak op een vrachtwagen met groot laadvermogen. Mercedes PowerShift combineert de kenmerken van een mechanische versnellingsbak met de voordelen van een elektronische bediening, die naast de geautomatiseerde verandering van de verhoudingen en de bediening van de koppeling, ook nog borg staat voor tal van andere stuurfuncties. In de praktijk biedt deze combinatie de klant een groter voordeel dankzij een comfortabeler, zuiniger en veiliger rijgedrag. Rekening houdend met het steeds drukker wordend verkeer, levert de nieuwe elektronisch gesynchroniseerde versnellingsbak een nieuwe bijdrage tot de veiligheid van het wegtransport. De modellen worden aangedreven door zuinige BlueTec-motoren die tot wel 100& 000 keer werden getest, en die beschikbaar zijn in zes vermogenscategorieën van 235 kW (320 pk) tot 350 kW (476 pk) in V6-versie, en in drie vermogenscategorieën van 375 kW (510& pk) tot 440 kW (598 pk) in de versie met V8. BlueTec biedt de unieke combinatie van economie en ecologie. De BlueTec-vrachtwagens die tot nog toe in het verkeer werden gebracht, hebben bijna 300 miljoen liter diesel bespaard en dus de uitstoot vermeden van 700& 000& ton CO2 in de atmosfeer.
De nieuwe Actros legt ook de lat weer hoger inzake comfort. Voor het eerst wordt een vrachtwagen uitgerust met een niveaucorrector om de horizontale positie te garanderen van het comfortbed (bovenaan), wat een verkwikkende slaap garandeert wanneer de vrachtwagen op een ongelijke ondergrond geparkeerd staat. Het onderste bed beschikt voortaan over een soepele lattenbodem. De bijkomende airconditioning met thermostaat werd nog verbeterd.De temperatuur blijft constant en in de cabine heerst een ideaal klimaat. Op de trekkers met pneumatische ophanging verloopt de sturing nog zuiverder en stabieler.Ribbels in het wegdek gaan helemaal onopgemerkt voorbij. Deze stuurinrichting draagt niet alleen bij tot het comfort, maar ook tot meer veiligheid. De “levensruimte” van de Actros is nog meer toegespitst op de praktijk.Getuigen daarvan zijn de handige grote draaispiegel voor het scheren, het makkelijk te monteren wegklapbare tafeltje en de twee stangen voor handdoeken of voor wasgoed. De nieuwe Actros wordt in Duitland aangeboden met de Comfortpacks “Basic”, “Classic” en “Top”. De Comfortpacks verhogen het gevoel van welzijn van de chauffeur en zijn fitheid. Naast de extra voordelen inzake comfort en veiligheid, zorgt bijkomende comfortuitrusting ervoor dat de chauffeur zich nog meer één gaat voelen met zijn bestuurderspost. De persluchtaansluiting vergemakkelijkt de schoonmaak van de cabine.
De meeste verbeteringen inzake comfort verhogen ook de veiligheid van het transport. Op de nieuwe Actros zijn ook rijhulpsystemen verkrijgbaar die zijn toegespitst op de veiligheid en voortaan worden aangeboden in het kader van de veiligheidspacks die bestaan in de versies Classic Safety Pack of Top Safety Pack. Het Top Safety Pack omvat alle beschikbare systemen, zoals de zeer doeltreffende noodrembekrachtiging Active Brake Assist. Met de korting van 10 % die wordt toegekend door de verzekeringsmaatschappij Allianz, kan jaarlijks om en bij de 800 € worden bespaard op de verzekeringspremie.
Ondernemers die hun courante kosten heel precies berekenen, kunnen bij de bestelling van hun nieuwe Actros investeren in één van de Economy Packs. Het Economy Pack Classic omvat met name onderspanningbeveiligingen, regelbare deflectoren en een bijkomende Voith-vertrager die onder andere een gunstige invloed heeft op de slijtage van de remmen en de veiligheid verhoogt tijdens lange afdalingen. De trekker kan aanvullend worden uitgerust met een compacte of onderhoudsvrije koppelschotel. Voor de bakwagens omvat het Economy Pack een bijkomend luchtreservoir en een zeer licht persluchtreservoir in aluminium. De Economy Packs zijn in een eerste fase alleen maar verkrijgbaar in Duitsland.
De nieuwe Actros Mercedes-Benz wordt gekenmerkt door een functioneel design dat niet onberoerd laat. De voorkant straalt zuivere dynamiek uit. In tegenstelling tot het vorige model, zijn de overlangse contouren van het radiatorrooster voortaan gewelfd en lopen ze harmonieus in een lichte boog door naar de zonnekap. Het aantal lamellen in het sierrooster op de grille werd teruggebracht, wat een nog meer uitgesproken design oplevert. Aan de uiteinden zijn die naar boven gericht waardoor de contouren energieker zijn geworden. De kracht en de dynamiek worden nog extra benadrukt door de nieuwe zonnekap in drie delen. Het middelste deel versterkt de indruk van kwalijk en lichtheid. Onderaan rust de neus op de nieuwe voorschort die het voertuig een krachtige en herkenbare aanblik geeft, net als de discrete deflector met drie luchtinlaten en met een raakpunt in de omgekeerde richting.
De nieuwe Actros Mercedes-Benz kan vanaf 28 januari 2008 worden besteld. De productie wordt gestart in juli eerstkomend. De nieuwe Actros Mercedes-Benz zal voor het eerst aan het publiek worden voorgesteld naar aanleiding van het Internationale Bedrijfsvoertuigensalon in Hannover.